Δημοτικό Συμβούλιο για γερά νεύρα το χθεσινό στον Αστακό. Όλο το ρεπορτάζ για το θέμα του αμαρτωλού χωροταξικού που συζητήθηκε. Όχι στο χωροταξικό η τελική απόφαση, ναι σε αγώνα των κατοίκων.


Ένα πολύ ενδιαφέρον και επεισοδιακό Δημοτικό Συμβούλιο ήταν αυτό που έγινε χτες 29/9 ημέρα Κυριακή στον Αστακό. Ας αναφερθούμε λεπτομερώς στο τι συνέβη. Στην αρχή του συμβουλίου συζητήθηκαν κάποια θέματα εκτός ημερησίας διάταξης που έθεσαν διάφοροι δημοτικοί σύμβουλοι. Ένα από αυτά τα θέματα ήταν η κακή νομική εκπροσώπηση του Δήμου στα δικαστήρια σύμφωνα με την γνώμη του δημοτικού συμβούλου, μέχρι χτες της πλειοψηφίας, κ. Λυμπεράτου Σπύρου. Αφού ανέπτυξε τα επιχειρήματα του στο τέλος της επιχειρηματολογίας του ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την παράταξη του Δημάρχου Πυθαγόρα Σαμαρά και ανεξαρτητοποιείται και αμέσως παρέδωσε στον Πρόεδρου του Δ.Σ. κ. Στέλιο Παπαναστάση επιστολή παραίτησης η οποία και αναγνώστηκε στο Δ.Σ.
Η Αντιδήμαρχος κα Κων/να Κουμανδράκη Σαμαρά πήρε αμέσως τον λόγο και απάντησε στον κ. Σπύρο Λυμπεράτο ότι με την νομική εκπροσώπηση του Δήμου, ήδη ο Δήμος έχει γλιτώσει 500000 ευρώ και εσκεμμένα, ενώ το γνωρίζει, το αποσιωπά. Επίσης τον κατηγόρησε ότι η ανεξαρτητοποίηση του αυτή την στιγμή είναι για δημιουργία εντυπώσεων, γιατί εδώ και καιρό είναι πραγματικά παντελώς απών. Ούτε ενημερώνεται από τους Αντιδημάρχους της παράταξης του, ούτε ενδιαφέρεται να μάθει πως προχωράνε τα θέματα του Δήμου, ούτε μετέχει στα προ συμβούλια και ουσιαστικά είναι ξένο σώμα με την παράταξη του και έχει επιλέξει εδώ και πάρα πολύ καιρό να είναι απών και ουσιαστικά τον κατηγόρησε ότι έχει χαράξει τον δικό του δρόμο και την δική του πορεία σε άλλα μονοπάτια.
Να σημειώσουμε ότι με αυτήν την ανεξαρτητοποίηση, που είναι η τέταρτη στην σειρά, μετά από εκείνες του κ. Τάσου Κατσιπάνου, κ. Σπύρου Καϋμενάκη, κ. Σπύρου Λύτρα, η παράταξη του κ. Πυθαγόρα Σαμαρά έχει χάσει την πλειοψηφία στο Δ.Σ. και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κατσιπάνος κοιτάζοντας τον κ. Γιάννη Λύτρα και κλείνοντας του το μάτι, «Γιάννη δεν είμαστε πια μειοψηφία, τώρα είμαστε εμείς πλειοψηφία».
Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή παραίτησης του κ. Σπύρου Λυμπεράτου:



Στην συνέχεια το Δ.Σ. πήγε στο πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης, που ήταν το χωροταξικό το ιχθυοκαλλιεργειών, και για το οποίο πολύς κόσμος από τον Μύτικα μετακινήθηκε και παραβρέθηκε στο Δ.Σ., κάτι που σχολιάστηκε από όλους τους δημοτικούς συμβούλους λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τόσο κόσμο στο Δ.Σ. είχαν πολύ καιρό να δούνε, πιθανόν από την ορκωμοσία θα συμπληρώσουμε εμείς.
Στην αρχή διαβάστηκαν στο Δ.Σ οι επιστολές των Αντιδημάρχων Καλάμου και Καστού, κ. Φώτιου Σώλου και κ. Πέτρου Γιαννούτσου αντίστοιχα. Σας παρουσιάζουμε παρακάτω τις δύο επιστολές:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

Κύριε Πρόεδρε.
Αγαπητοί συνάδελφοι και γείτονες.
Θέλω να ζητήσω συγνώμη που ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν μου επέτρεψαν να παραστώ στο Συμβούλιό σας.
Ζούμε στην ίδια θαλάσσια περιοχή και επωφελούμαστε θετικά και αρνητικά από το ίδιο οικοσύστημα.
Η σοβαρότερη απειλή για αυτή τη θάλασσα, που είναι επέκταση της ζωής μας τα τελευταία χρόνια για εμάς τους ίδιους τους κατοίκους, είναι η χωρίς έλεγχο ανάπτυξη της ιχθυοκαλλιέργειας.
Το ίδιο το Υπουργείο στη μελέτη που κατέθεσε για τη περιοχή μας (Εχινάδες Νήσοι, Δυτικές Ακτές Ακαρνανίας, Κάλαμος), αναφέρει ότι εδώ παράγεται το 12,5% της πανελλήνιας παραγωγής ιχθύων από ιχθυοκαλλιέργειες.
Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό;
Με δεδομένο το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για την Ανάπτυξη Υδατοκαλλιεργειών που υπογράφηκε τις 4.11.2011 από τους επτά Υπουργούς, κατά του οποίου έχουν προσφύγει πολλοί παράκτιοι και νησιώτικοι Δήμοι, αλλά και φορείς (μεταξύ αυτών και ο Δήμος Λευκάδας), την πρόθεση των εταιρειών με τις ευλογίες της κυβέρνησης να μεταφέρουν τις μονάδες τους από άλλες περιοχές που τις διώχνουν (αν είναι δυνατόν!), την επέκταση των ήδη υπαρχόντων μονάδων και τον κίνδυνο να χαρακτηρισθεί ο θαλάσσιος χώρος που μας περιβάλλει, ως Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.), η ολική καταστροφή για τη θάλασσά μας θα είναι βέβαιη.
Αγαπητοί φίλοι έχουμε ευθύνη απέναντι στους συμπολίτες μας και απέναντι στα παιδιά μας, να αντιδράσουμε.

Με εκτίμηση 

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΚΑΛΑΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΦΩΤΗΣ ΣΩΛΟΣ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ.
Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί Συνάδελφοι, Κυρίες και Κύριοι, θα ήθελα να ήμουν μαζί σας τώρα αλλά το έμαθα πολύ αργά και οι υποχρεώσεις που είχα δεν μου το επέτρεψαν.
Η θαλάσσια λεκάνη που μας περιβάλλει και μας ενώνει μεταξύ Λευκάδας, Ιθάκης, Κεφαλλονιάς, Εχινάδων Νήσων (νησιά Αστακού), Μύτικα, Πάλαιρου είναι μια από τις καλύτερες στον κόσμο για ιστιοπλοία ή δε περιοχή των Εχινάδων ήταν (είναι) ένας από τους σπανιότερους βιότοπους στην Μεσσόγειο. (Συνθήκη Ραμσάρ, Νατούρα κλπ)
Αυτό τον τόπο αλλιώς θα έπρεπε να τον είχαμε αξιοποιησει και όχι με ιχθυοκαλλιεργειες. Ίσως δεν φταίτε εσείς τόσο πολύ όσο η Κεντρική Διοίκηση, η Κεφαλονιά και η Ιθάκη ειδικά για τις Εχινάδες, αλλά κάπου είχατε και εσείς ευθύνες. Πρίν μια εικοσαετία όλα τα ιστιοπλοικά γκρούπ που έρχονταν στον Καστό την επομένη μέρα αναχωρούσαν για τα ''Δραγκονέρα άιλαντς'' - (Εχινάδες). Τώρα δεν πηγαίνει κανένα στα νησιά και πολύ ελάχιστα στον Αστακό. Αυτό το φαινόμενο δεν είναι τυχαίο.
Από τον Αστακό μέχρι τον Μύτικα καμία τουριστική μονάδα δεν έχει γίνει και ελάχιστοι κάνουν μπάνιο ενώ το αντίθετο συμβαίνει από Πρέβεζα έως Ηγουμενίτσα κι ας είναι η θάλασσα πιο ανοιχτή και άγρια από τις δικές μας. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο.
Τώρα σε αυτήν την θάλασσα που ενώ έχει το δώδεκα τις εκατό της Ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, θέλουν να την κάνουν την χαβούζα του Ιονίου με βάση το χωροταξικό που υπογράφηκε στις 4-11-2011, και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.
Οι Καστιώτες και εγώ προσωπικά πάντα είμαστε αντίθετοι με τις ιχθυοκαλλιέργειες στον Καστό και σε όλη την γύρω περιοχή, γι αυτό άλλωστε και δεν έχουμε. Όμως σε αυτό το σημείο που έχει έλθει η κατάσταση πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε για να μην γίνει αυτός ο πανέμορφος τόπος Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Ιχθυοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ)
Θέλω να υπογραμμίσω ότι ξέρω και καταλαβαίνω, με δεδομένο την κρίση, ότι πολλοί πατριώτες μας βρίσκουν δουλειά στις ιχθυοκαλλιέργειες, όμως είμαι σίγουρος και σας διαβεβαιώ ότι αν η περιοχή μας αναπτυχθεί με προσοχή τουριστικά, θα βρει πολύ περισσότερος κόσμος απασχόληση και η ποιότητα ζωής όλων μας θα είναι καλύτερη.
Θα ήθελα να σας επισημάνω ότι αν η πλειοψηφία συμφωνεί με τις ιδέες μου για την περιοχή μας, δηλαδή να αξιοποιηθεί τουριστικά και να μην γίνει Π.Ο.Α.Υ, ότι αυτός ο δρόμος θα είναι δύσκολος και θα είμαστε μόνοι μας. Κανένας δεν θα μας βοηθήσει ούτε Κεντρική Διοίκηση, ούτε κόμματα και ας μας τάζουν πολλά! Όταν όμως όλοι μαζί με τις τοπικές κοινωνίες είμαστε μια γροθιά θα καταφέρουμε να κάνουμε αυτό που θέλουμε εμείς στον τόπο μας και όχι αυτό που θέλουν αυτοί.
Υ.Γ.: Θα ήθελα να σας εκφράσω την επιθυμία για μια συνάντηση-συζήτηση μεταξύ Καστού, Καλάμου, Μύτικα, Αστακού, λιμάνια που είχαμε παλιά μεταξύ μας συγκοινωνία και σχέσεις και πάνε να χαθούν, ειδικά με τον Αστακό.

Με εκτίμηση
ΠΕΤΡΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΤΣΟΣ-ΡΟΖΟΣ

Αντιδήμαρχος Καστού

Η Αντιδήμαρχος κ. Ντίνα Σαμαρά, η οποία ήταν η εισηγήτρια του θέματος, τόνισε ότι ο Δήμος συμμετέχει με την Πανελλήνια Συντονιστική στο ΣτΕ, δήλωσε ότι η θέση του Δήμου δεν έχει αλλάξει και είναι σταθερή, απάντησε πως ο Δήμος θα πληρώσει τη συνδρομή του και πως το ποσό έχει δεσμευτεί, και το θέμα δημιουργήθηκε από ένα τεχνικό λάθος. Εγγυήθηκε ότι από εδώ και στο εξής η δημοτική αρχή θα παρακολουθεί το θέμα μέχρι την εκδίκαση στο ΣτΕ όπου ελπίζει να υπάρξει δικαίωση και απόσυρση του αμαρτωλού χωροταξικού. Επίσης υπενθύμισε ότι με Δημαρχία 12 χρόνια Πυθαγόρα Σαμαρά καμία νέα ιχθυοκαλλιέργεια δεν εγκαταστάθηκε.
Κατόπιν τον λόγο ζήτησαν και πήραν οι δημοτικοί σύμβουλοι. Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της Αλυζίας πήραν τον λόγο να πουν την άποψη τους για το θέμα, πλην του κ. Ερωτόκριτου Γαλούνη, ο οποίος κατά την συζήτηση του θέματος αρκετές φορές βρίσκονταν εκτός του Δ.Σ., κάτι που προκάλεσε τα δυσμενή σχόλια των παρευρισκομένων κατοίκων που ήρθαν από το Μύτικα για να ακούσουν τις απόψεις των αιρετών του. Οι κύριοι Ελευθέριος Κατσαούνης και κ. Σπύρος Λύτρας να σημειώσουμε ότι δεν παρίστατο στο Δ.Σ.
Ο κ. Γιάννης Λύτρας είπε ότι το να ψηφίσουμε άλλη μία φορά όχι στο χωροταξικό και να πάμε στα σπίτια μας και να είμαστε όλοι ευτυχισμένοι δεν είναι το ζητούμενο. Το θέμα είναι να γίνει αγώνας με τον Δήμο μπροστάρη. Παράλληλα επιτέθηκε στη δημοτική αρχή για το γεγονός ότι δεν πληρώθηκε η συνδρομή του Δήμου για νομική προσφυγή του πανελλαδικού φορέα. Κατόπιν ανέφερε ότι όλες οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι ημιπαράνομες και οι άδειες τους είναι κάλπικες και προέκυψαν με συναλλαγή με τοπικούς αξιωματούχους, που όπως είπε χαρακτηριστικά «βυζαίνουν θέσεις εργασίας στα ψάρια για να μπορούν να εξασφαλίζουν εκλογική πελατεία. Λειτουργούν σαν γραφεία εύρεσης εργασίας λέγοντας ψήφισε με και εγώ θα σε βάλω στα ψάρια». Σκληρά λόγια αλλά ονόματα δεν ακούσαμε είναι το δικό μας σχόλιο.


Ο κ. Γεράσιμος Βότσης ξεκίνησε λέγοντας ότι περισσεύει η υποκρισία. Πήραμε ένα ψήφισμα-απόφαση και «ξεχάσαμε» να πληρώσουμε τον δικηγόρο υπονομεύοντας την. Αναφέρθηκε ότι το πρόβλημα είναι η κεντρική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυβέρνησης να μειωθεί η ελεύθερη αλιεία και να πάμε στα ψάρια ιχθυοτροφείου. Ζήτησε από τους κατοίκους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να μην ελπίζουν τίποτα από τον Δήμο και να αγωνιστούν να αλλάξουν αυτήν την κατάσταση.
Ο κ. Σπύρος Λυμπεράτος τόνισε ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε καμία νέα μονάδα στην παραλιακή διαδρομή Αστακός-Μύτικας και ότι λύση είναι η μετεγκατάσταση σε ιχθυοκαλλιεργητικό πάρκο και επισήμανε ότι στο θέμα της δημιουργίας του πάρκου αυτού που δεν έγινε έχει ευθύνες ο κ. Γιάννης Λύτρας γιατί ως Νομαρχιακός Σύμβουλος ήταν πολύ κοντά σε πρόσωπα που έπαιρναν τότε τις αποφάσεις.
Ο κ. Ηλίας Ταμπάκης παίρνοντας τον λόγο ανάφερε ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση ώστε οι μονάδες να μετεγκατασταθούν και να μην λειτουργούν εις βάρος του τουρισμού της περιοχής.
Ο κ. Βασίλης Μουρκούσης ξεκίνησε λέγοντας ότι οι κάτοικοι βρίσκονται σε χειμερία νάρκη και ανέφερε το παράδειγμα της επέκτασης 10 στρεμμάτων που ζήτησε ο κ. Κώστας Αυδής στο Μύτικα και στο τοπικό συμβούλιο του Μύτικα που γνωμοδότησε αρνητικά βρίσκονταν πέντε μόνο άτομα! Τα τρία μέλη του τοπικού, ο ίδιος και ο Πρόεδρος των επαγγελματιών Μύτικα κ. Δημήτρης Φάρος.
Κατόπιν ανέφερε ότι πρέπει να παραβρεθούμε σαν Δήμος στην εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ, καυτηρίασε την μη πληρωμή του δικηγόρου και τόνισε, «η υπόθεση αυτή δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση του χοιροστασίου που ήταν ένα τοπικό θέμα Κανδήλας-Μύτικα. Το συγκεκριμένο είναι ένα τεράστιο θέμα που αφορά όλη την περιοχή. Όλη η παραγωγή ψαριών ιχθυοτροφείου της Ελλάδας προορίζεται να έρθει στην περιοχή μας!!! Αυτό το θέμα δεν αντιμετωπίζεται με μεμονωμένες κινητοποιήσεις κατοίκων. Πρέπει να κινηθούμε στα πλαίσια της συντονιστικής, με την ΚΕΔΕ και τους άλλους φορείς και εμείς μαζί εναντίον αυτής της ΚΥΑ για να έχουμε τύχη».
Κατόπιν ανέφερε ότι μήνες μετά το ομόφωνο ψήφισμα κατά της ΚΥΑ το Δ.Σ. ενέκρινε συγχώνευση εννιά μονάδων του ΝΗΡΕΑ σε δύο των εκατό στρεμμάτων εκάστη, που ουσιαστικά αποτελούσε επικύρωση της ΚΥΑ! Ο ίδιος, ο κ. Σπύρος Καϋμενάκης, ο κ. Σπύρος Λύτρας και ο κ. Τάσος Κατσιπάνος ήμασταν οι μόνοι που δεν ψηφίσαμε. Όλοι οι άλλοι το ψηφίσατε ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε αυτό το σημείο υπήρξε έντονη αντιπαράθεση με τον κ. Γεράσιμο Βότση ο οποίος του ανέφερε ότι δημιουργεί ψεύτικες εντυπώσεις και ότι αυτός ψήφισε συγχώνευση υφιστάμενων μονάδων και όχι την ΚΥΑ. Ρώτησε τους ντόπιους ψαράδες και του είπαν ότι μακάρι να συγχωνευτούν οι εννιά μονάδες και να φύγουν από πλησίον του Αστακού προς την Νήσο Μάκρη που απέχει μίλια. Ο κ. Μουρκούσης υποστήριζε σθεναρά την άποψη του ότι επικυρώθηκε η ΚΥΑ με την ψήφο όλων των δημοτικών συμβούλων, πλην όσων δεν ψήφισαν, και επίσης ανέφερε ότι που ξέρετε ότι η συγχώνευση δεν ήταν και επέκταση λέγοντας χαρακτηριστικά «ξέρετε πόσα στρέμματα ήταν αυτές που συνενώθηκαν σε δύο κατοστάρες; Υπήρχε πουθενά γραμμένο στην αίτηση αυτό το στοιχείο και ψηφίσατε όλοι;».
Επίσης ανέφερε αυτό που ο ίδιος είπε στην επίμαχη συνεδρίαση, «αν η δυναμικότητα της μονάδας στην Τσαπουρνία είναι 100 τόνοι την ημέρα, όπως με ικανοποίηση μας ανέφερε ο κ. Γαλούνης, τότε για να πιάσει αυτήν την παραγωγικότητα θα πρέπει να βάλουμε τσιπούρες και στις μπανιέρες μας!!!»
Ο κ. Σπύρος Καϋμενάκης καταρχήν καλωσόρισε τον πολύ κόσμο που έδωσε το παρόν αναφέροντας ότι, «αν σε κάθε δημοτικό συμβούλιο υπήρχε αυτή η παρουσία κόσμου, πολλά θα πήγαιναν πολύ καλύτερα.» αναφέρθηκε στο ιστορικό ψήφισης της ΚΥΑ και ανέδειξε το σκάνδαλο της όλης διαδικασίας. Αναφέρθηκε ότι ουσιαστικά ένας Υπουργός ο κ. Γερουλάνος και οι ιχθυοκαλλιεργητές φτιάξανε κάτι για τον εαυτό τους! Αναφέρθηκε ότι αν εφαρμοστούν οι νόμοι και οι κείμενες διατάξεις που προβλέπονται ο τουρισμός και οι ιχθυοκαλλιέργειες θα πάνε χωριστά και εκεί που πρέπει η κάθε μία. Επίσης τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει συμπαράσταση από τους Βουλευτές και από την Περιφέρεια ακόμα και από τον Δήμο Αγρινίου μιας και πολλοί Αγρινιώτες έχουν ακίνητα στην περιοχή αλλά και παραθερίζουν εδώ.
Κατόπιν τον λόγο πήρε ο κ. Τάσος Κατσιπάνος, ο οποίος με αυτόν τον αυθόρμητο και χωρίς στρογγυλέματα ξηρομερίτικο λόγο που τον διακρίνει, άναψε τα αίματα στο Δ.Σ. Ξεκίνησε δείχνοντας μία φωτογραφία του Προέδρου του ΝΗΡΕΑ κ. Αριστείδη Μπελλέ, του κ. Πυθαγόρα Σαμαρά και του κ. Ερωτόκριτου Γαλούνη μαζί όταν ανακοίνωναν την επένδυση του ΝΗΡΕΑ στην Τσαπουρνία αναφέροντας χαρακτηριστικά, «αυτοί βρεθήκανε και τα συμφωνήσανε, εδώ δεν τους έχω δει ποτέ να έρχονται», «Δήμαρχε θυμάσαι που προεκλογικά λέγαμε θα τα πάμε στην Τουρκία;».


Στην συνέχεια είπε χαρακτηριστικά για ένα ανιψιό του που ήθελε να δουλέψει στα ψάρια και συμπλήρωσε, «για να βρεις δουλειά στα ψάρια πρέπει να πας στον Γαλούνη». Κατόπιν ανέφερε ότι πρέπει οι επιχειρηματίες να έρθουν στο Δήμο να συζητήσουμε, να δούμε τι θέλουν και θα βρούμε λύσεις. «Υπάρχουν λύσεις και τα ψάρια να υπάρξουν και ο τουρισμός». Σε εκείνο το σημείο ανέφερε, «άμα με το καλό βγω Δήμαρχος εγώ θα τα διώξω». Εκεί ξεκίνησε και η παρεξήγηση με τον κ. Ερωτόκριτο Γαλούνη ο οποίος γέλασε και ο Τάσος Κατσιπάνος του είπε με το χαρακτηριστικό του ύφος, «γέλα γέλα Γαλούνη τώρα, αλλά άμα βγω θα δεις αν θα ξαναφάς κρέας από τον Νηρέα». Ύστερα από αυτό ξεκίνησε να πει κάτι που ανέφερε παλαιότερα ο κ. Γαλούνης και εκεί εξοργισμένος ο κ. Γαλούνης και χτυπώντας με δύναμη το χέρι του στο τραπέζι του είπε, «εγώ σε εσένα δεν έχω πει ποτέ τίποτα, δεν έχω κουβέντες μαζί σου». Ο κ. Κατσιπάνος του απάντησε, «δεν το είπες σε εμένα, το είπες στο Δ.Σ., υπάρχουν στα πρακτικά και θα το πω». Ο κ. Γαλούνης επέμενε χτυπώντας εξοργισμένος το χέρι του στο τραπέζι ότι «εγώ δεν έχω πει τίποτα σε εσένα» και συνέχισε στολίζοντας τον κ. Κατσιπάνο με κοσμητικά όπως ηλίθιε, ανόητε που καθόμαστε και σε ακούμε, με τον κ. Κατσιπάνο να επιστρέφει τους χαρακτηρισμούς και ακόμη σκληρότερους που δεν γίνεται να αναφέρουμε καταλαβαίνετε γιατί.
Κάποιοι παλιοί στο Δ.Σ. μας είπαν ότι αυτά δεν είναι τίποτα και ότι το Δ.Σ. του Δήμου Ξηρομέρου έχει πλέον δημιουργήσει παράδοση τέτοιων επεισοδίων και ακόμη χειρότερων. Με παρέμβαση του Προέδρου κ. Στέλιου Παπαναστάση τα πνεύματα ηρέμησαν και η διαδικασία συνεχίστηκε κανονικά.
Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο κ. Κώστας Μπαμπούρης, ο οποίος και αυτός τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μία μετεγκατάσταση των ιχθυοκαλλιεργειών σε χώρο κατάλληλο που θα οριστεί, έτσι ώστε να μην αποβαίνει σε βάρος του τουρισμού της περιοχής.
Στην συνέχεια στην συνεδρίαση μίλησε ο εκπρόσωπος της επιτροπής αγώνα των κατοίκων Καλάμου και Καστού κ. Θεόδωρος Καρφάκης, που εξήγησε τις επιπτώσεις των ιχθυοκαλλιεργείων στο περιβάλλον δίνοντας μάλιστα στο Δ.Σ. και δύο επιστημονικές μελέτες που το αποδεικνύουν. Βέβαια θα πρέπει να αναφέρουμε ότι δυστυχώς, σε πολλούς συμβούλους φαινόταν ότι τα λεγόμενα του επιστήμονα από το ένα αυτί έμπαιναν και από το άλλο έβγαιναν!!! Αυτά που στο εξωτερικό έχουν πολύ μεγάλη σημασία γιατί άπτονται της ίδιας της ζωής μας, της υγείας μας και της αρμονικής μας συμβίωσης με το περιβάλλον, στους δικούς μας δημοτικούς συμβούλους φάνταζαν Κινέζικα και ελάχιστοι φρόντισαν να ανοίξουν τα αυτιά τους και να μάθουν τι προκαλούν οι αποφάσεις τους. Κρίμα…. Ακολουθεί η ομιλία του κ. Θόδωρου Καρφάκη μήπως γραπτή μπουν στον κόπο να την διαβάσουν.

Η ιχθυοκαλλιέργεια μέσα στο GR2220003 (ο κωδικός της στο Natura 2000).

Ο όρος ορύκτευση οικοσυστήματος, δηλαδή το να παίρνεις περισσότερα από ότι μπορεί να δώσει και παράλληλα να προκαλείς βλάβες που είναι πολλές φορές ανεπανόρθωτες, περιγράφει ακριβέστατα το τι συμβαίνει στα νερά του κοινού μας οικοσυστήματος μέρος του δικτύου Νατούρα 2000.
Κύριος υπαίτιος η υδατοκαλλιέργειες. Είναι άλλωστε και ο λόγος που είναι ένας τόσο παραγωγικός κλάδος. Αυτό εξηγείται εκτενώς παρακάτω.
Σκεφτείτε σε πρώτη φάση γιατί καμία από αυτές τις εταιρίες δεν διαθέτει μόνιμες εγκαταστάσεις; Όλα νοικιασμένα, κοντέινερ, μεταλλικές κατασκευές κλπ. Μήπως επειδή έχουν σκοπό σύντομα να φύγουν; Αφού ληστέψουν το οικοσύστημα όπως στο παραμύθι με την χήνα και τα χρυσά αυγά που εμείς μαζεύαμε τα αυγά ένα κάθε μέρα ενώ αυτοί έρχονται να την σφάξουν για να τα πάρουν και να φύγουν αφήνοντας μας μετά με το κουφάρι της; Ας δούμε μερικά επιστημονικά επιχειρήματα υπέρ αυτής της άποψης:
1. Ρύπανση. Το επιχείρημα ότι δεν ρυπαίνουν είναι εντελώς ανυπόστατο. Και αυτό διότι μιλάμε για πάρα πολλά ζώα μέσα σε κάθε κλουβί. Η ρύπανση αυτή μπορεί ενδεχομένως να μην είναι ποσοτικά μεγαλύτερη από άλλες μορφές (κάτι που πρέπει να αποδειχθεί συγκεκριμένα για την περιοχή αν όντως ισχύει, καθώς και το ποσοστό αντίστασης του οικοσυστήματος μας μεταξύ άλλων), αλλά η ποιοτική της σύσταση είναι που έχει εν τελεί σημασία. Και αυτό διότι το εμφανές φαινόμενο του ευτροφισμού (πράσινη γλίτσα) είναι το πιο πιθανό να προκαλείται από μικρές ανισορροπίες στην χημική σύσταση των νερών οδηγώντας στην έλλειψη οξυγόνου στο οικοσύστημα μακροπρόθεσμα με τραγικές συνέπειες για το οικοσύστημα και τις ανάλογες εξαρτώμενες ανθρώπινες δραστηριότητες.
2. Γενετική μόλυνση και διάβρωση. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ψάρια από τα κλουβιά φεύγουν σε μεγάλους αριθμούς και διασταυρώνονται με άγρια. Αυτά τα καλλιεργούμενα ψάρια δεν έχουν προσαρμοστικότητα στην άγρια φύση. Αυτό το φαινόμενο μαζί με την υπεραλίευση καταστρέφουν ανεπανόρθωτα το οικοσύστημα και την παραγωγική του δυνατότητα.
3. Καταστροφή των τόπων αναπαραγωγής ειδών και ειδικά ιχθύων. Γιατί άραγε είναι τόσο κατάλληλα αυτά τα νερά για ιχθυοκαλλιέργεια; Μήπως επειδή έχουν ήπιες γενικά συνθήκες για την ζωή των ιχθύων και εδώ είναι ο κύριος τόπος αναπαραγωγής για αρκετά εμπορικά είδη; Η απάντηση βάσει τεκμηριωμένων μελετών είναι ναι για σαρδέλα, τσιπούρα και πολλά άλλα είδη που πλέον δεν μπορούν να αναπαραχθούν και μέρη σαν τις ακτές του Καλέμου είναι τα τελευταία προπύργια για το συγκεκριμένο ζήτημα. 
Την δύσκολη περίοδο της κατοχής αυτά τα νερά βοήθησαν πολλούς από εσάς και εμάς άμεσα να μην λιμοκτονήσουν και όσους δεν προλάβαμε την κατοχή να γεννηθούν και να ζήσουν σήμερα. Πρέπει να αφήσουμε αυτήν την καταστροφή να συνεχιστεί; Τι θα πούμε σε μια άλλη ανάλογη περίοδο στα παιδιά μας; Ότι η χώρα χρειαζόταν συνάλλαγμα; Ότι ήταν κάποτε ένας δυναμικός κλάδος; 
Εγώ προσωπικά και οι συντοπίτες μου θέλουμε να λέμε ότι αντισταθήκαμε και σώσαμε το οικοσύστημα μας, το χρωστάμε στα παιδιά μας και στους προγόνους μας που το σεβάστηκαν, το λάτρεψαν, ακόμα και του προσέδωσαν θεϊκές ιδιότητες, αλλά έκαναν δυστυχώς κάποτε το λάθος να παραχωρήσουν την διαχείριση του στο σύγχρονο ελληνικό κράτος που διέθετε επιστήμονες, διεύθυνση αλιείας, λιμενικό σώμα κλπ με τις ολοφάνερες ολέθριες συνέπειες. Το λάθος αυτό εμείς έχουμε ως αυτοσκοπό μας να διορθώσουμε αρχίζοντας με το να πούμε ένα ισχυρότατο ΟΧΙ στην υδατοκαλλιέργεια.
Με αυτό το τελευταίο ερώτημα και την δήλωσή μας σας αφήνω να αναλογιστείτε και να αποφασίσετε.
Είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση, πληροφορία και συνεργασία για να καταπολεμηθεί το πρόβλημα.
Σας ευχαριστώ που μας ακούσατε.

Θεόδωρος Καρφάκης
Ειδικός στην διαχείριση οικοσυστημάτων.
Σπούδασε Forestry στο Imperial College London
Μέλος επιτροπής αγώνα κατοίκων Καλάμου-Καστού

Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο κ. Ηλίας Γεωργαλής από την Κίνηση Πολιτών Ξηρομέρου που ζήτησε την μετεγκατάσταση των ιχθυοκαλλιεργειών αλλά και να υπάρξει επιτροπή που να ελέγξει τη νομιμότητα των ήδη υπαρχουσών ιχθυοκαλλιεργειών.
Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Μύτικα Κώστας Τζάλας που πήρε και την γνωστή απόφαση που ξανάβαλε στην ατζέντα το θέμα του χωροταξικού στην ομιλία του όταν έλαβε τον λόγο ανέφερε. «Αυτή η ΚΥΑ 2505 μετατρέπει την πανέμορφη περιοχή μας σε ένα θαλάσσιο νεκροταφείο, ιχθυοκαλλιέργειες και τουρισμός επ' ουδενί δεν πάνε μαζί. Στο Μύτικα πολλοί περισσότεροι άνθρωποι ζούνε από τον τουρισμό παρά από την συγκεκριμένη ιχθυοκαλλιέργεια του Μύτικα. Τελειώνοντας τόνισε ότι μας ταιριάζει καλύτερα ένα χωροταξικό τουρισμού παρά ένα ιχθυοκαλλιεργειών και πρότεινε:
1) Με τον Δικηγόρο να κυνηγήσουμε την υπόθεση μέχρι τέλους στο ΣτΕ.
2) Συνεργασία με τον Δήμο Λευκάδας.
3) Σύσταση επιτροπής αγώνα η οποία να απαρτίζεται από πρόσωπα από όλους τους φορείς και το Δήμο Ξηρομέρου.»
Πολύ σαφής και συγκεκριμένος ο Πρόεδρος του Μύτικα το δικό μας σχόλιο.
Η απόφαση που ελήφθη ομόφωνα τελικά είναι να εκφράσει και πάλι το Δ.Σ. την αρνητική του γνώμη στο χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών, και ο Δήμος μέσω της συντονιστικής επιτροπής να διεκδικήσει στο ΣτΕ την κατάργηση του, όπου η υπόθεση έχει πολλές ελπίδες να έχει θετική έκβαση μιας και πρόκειται ουσιαστικά για ένα σκάνδαλο. Επίσης προτείνεται οι δημότες μέσω επιτροπής αγώνα να διεκδικήσουν την ανατροπή του αμαρτωλού χωροταξικού.
Αυτά ήταν σε γενικές γραμμές όσα έλαβαν χώρα στο χθεσινό επεισοδιακό συμβούλιο και αν μας ξέφυγε κάτι ή κάτι δεν το περιγράφουμε σωστά ζητάμε συγνώμη και ας μας διορθώσουν οι αναγνώστες μας. Άλλωστε πολλοί ήταν αυτοί που παραβρέθηκαν χτες και είδαν και άκουσαν.
Επίσης θα θέλαμε να αναφερθούμε και σε ένα άλλο θέμα. Στην παραλίγο άρνηση του Δ.Σ. να εγκρίνει την παροχή νερού στον κ. Κώστα Αυδή για την μεγάλη επένδυση των 12 εκατομμυρίων ευρώ, τουριστικής μονάδας στο Μύτικα, με το αιτιολογικό ότι δεν αναφερόταν ακριβώς η παροχή του νερού που ζητά. Τελικά το θέμα λύθηκε με παρέμβαση του κ. Ηλία Ταμπάκη που ήταν και ο εισηγητής και του κ. Βασίλη Μουρκούση. Παροχή 1 ίντσας ήταν η ζητούμενη και εγκρίθηκε και καλώς.
Η περιοχή μας διψά για επενδύσεις στον τουρισμό και εμείς με παλαιότερη μας ανάρτηση έχουμε πει πόσο σημαντική είναι αυτή η μεγάλη επένδυση αλλά και κάθε επένδυση στον τουρισμό. Ας μην αναλώνεται λοιπόν το Δ.Σ. σε τυπικά θέματα και φρενάρει τέτοιες επενδύσεις. Ίσως αυτή η επένδυση να αποτελέσει και το έναυσμα της τουριστικής ανάδειξης του Μύτικα κάτι για το οποίο έχει όλες τις προδιαγραφές.
Ο Μύτικας προορίζεται να αναπτυχθεί τουριστικά και θα αναπτυχθεί σε πείσμα κάποιων……

15 σχόλια:

  1. Η πρώτη που μίλησε ήταν η εισηγήτρια αντιδήμαρχος Ντίνα Κουμανδράκη - Σαμαρά. Αμέσως μετά η πρώτη τοποθέτηση ήταν της αντιδημάρχου και προέδρου επιτροπής ποιότητας ζωής Ευθυμίας Καραπάνου -Κολοβού, η οποία ανέφερε ότι στέκεται αταλάντευτα στη ίδια σταθερή θέση με το 2011, ενάντια στο χωροταξικό για τις ιχθυοκαλλιέργειες. Υπενθύμισε σε όλους τους παρεβρισκόμενους, ότι αυτή ήταν πριν λίγο καιρό που μελέτησε και έφερε για συζήτηση και πάρθηκε ομόφωνη απόφαση- ψήφισμα και για τα περιβαλλοντικά προβλήματα με το ΠΛΑΤΥΓΙΑΛΙ και μάλιστα είχε συνεργασθεί και με τη κίμηση πολιτών Ξηρομέρου. Πρότεινε να γίνει επιτροπή αγώνα κατοίκων-φορέων, προέδρων ΤΚ παραλιακής ζώνης από Αστακό μέχρι Μύτικα, με πρόεδρο την ίδια καθώς και άλλα μελη από την αντιπολίτευση όπως τον κ Γαλούνη ΄και τον κ Βότση, αφού προηγουμένως ανέφερε ότι συμπαρατάσσεται με τις θέσεις του προέδρου της ΤΚ Μύτικα. Επίσης πρότεινε να συνεργασθούν με Λευκάδα που πήρε αντιστοιχη θέση πριν λιγες μερες. Ήταν μία ξεκάθαρη θέση όπως μας έχει συνηθισει μέχρι τώρα στη πορεία της στα κοινά του Δήμου Ξηρομέρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καταλαβαμε τον ρολο ορισμενων οι οποιοι δεν ειχαν το θαρρος να μιλησουν αλλα μετα το παιζανε παληκαραδες. θα παρουν την απαντηση τους οι πολιτικοι σκελετοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διαβάζω όσα είπε ο κύριος Γιάννης Λύτρας τα οποία είναι ακριβέστατα. Επί προσωπικού μετά δεν ζήτησε κανένας τον λόγο; Απλά δεν ήμουν εκεί και ρωτάω. Ποιοι είναι αυτοί που βυζαίνουν θέσεις εργασίας από τα ψάρια για εκλογική πελατεία; Δεν τους ξέρουμε; Άγνωστοι είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παντως και ο γιαννης λυτρας ατομο στα ψαρια εβαλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μπραβο στο Τασο Κατσιπανο που μιλησε την γλωσσα της αληθειας χωρια να κολωσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ε αφού είναι πλειοψηφία γιατί να κολώσει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ενα Δ.Σ. κατωτάτου επιπέδου- με κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις- θυμίζει την Ελλάδα του 1821 παρά αυτή του 2013.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ μπόγκερ, επειδή επισημαίνεις την, παρά τη θέλησή μου, απουσία μου από το συγκεκριμένο δημοτικό συμβούλιο θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους τους αναγνώστες σου κάτι το οποίο και εσύ γνωρίζεις πολύ καλά. Ότι δηλαδή εγώ ήμουν που έφερα το θέμα του χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών στο δημοτικό συμβούλιο στις 3/10/2011 (δυο χρόνια πριν και πριν ακόμη υπογραφεί η επίμαχη ΚΥΑ) και ζήτησα τη συμμετοχή του δήμου στον πανελλήνιο σύνδεσμο φορέων των περιοχών που θίγονται από το υπόψη σχέδιο. Είχα δε τότε συνεργαστεί με τον αξιόλογο αντιδήμαρχο Καλάμου κ. Σώλο. Πριν από αυτό δε είχα συγκαλέσει την Επιτροπή Διαβούλευσης και τους κατοίκους της Αλυζίας, ως αντιδήμαρχος τότε, για ενημέρωση και λήψη απόφασης για παραπέρα ενέργεις. Δυστυχώς, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, δεν υπήρξε η αναμενόμενη ανταπόκριση. Παρόλα αυτά έφερα το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και αποφασίστικε η έκδοση ψηφίσματος κατά του χωροταξικού μαζί με τη συμετοχή του δήμου στο δικαστικό αγώνα των φορέων που προανέφερα.
    Πέραν αυτού, από τότε είχα προτείνει τη συγκρότηση επιτροπής, με συμμετοχή των αρμόδιων φορέων της ΠΔΕ, για τη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις μονάδες που λειτουργούν στην περιοχή μας, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο λειτουργούν σύμφωνα με τις ισχύουσες άδειες τους. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε.
    Επίσης, να συμφωνήσω με τα σχόλια του κ. Μουρκούση σε ότι αφορά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με τη συγχώνευση των τεσσάρων μονάδων του Νηρέα. Όπως είχα και τότε επισημάνει το αίτημα κακώς υποβλήθηκε από την εταιρεία απευθείας στο Δήμο και κακώς συζητήθηκε. Η δε έγκρισή του ισοδυμαμούσε με έγκριση και αποδοχή εκ μέρους μας της υφιστάμενης κατάστασης.
    Ευχαριστώ για τη φιλοξενεία

    Σπύρος Λύτρας
    Δημοτικός Σύμβουλος Αλύζίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΑΓΑΠΗΤΟ MYTIKAS PRESS αφού σας συγχαρώ για την προτωβουλία σας να κάνετε ρεπορτάζ για το πρώτο θέμα της συνεδρίασης του Δ.Σ που έγινε στις 29/9, επιτρέψτε μου να κάνω δυο παρατηρήσεις:
    1.ΔΕΝ αναφέρετε ποιά ήταν η τοποθέτηση του Δημάρχου για ένα τόσο σοβαρό θέμα
    2.Αφού αναφαίρεστε στην παρατήρηση του κ.Λυμπεράτου προς εμένα, θα έπρεπε να αναφέρετε και την απάντησή μου αμέσως μετά την τοποθέτηση του, που ζητησα το λόγο επι προσωπικού. Του απάντησα οτι προφανώς θα αναφέρεται στα 16 χρόνια που ήμουν νομαρχιακός σύμβουλος και πολλά από αυτά Αντινομάρχης σε όλα αυτά τα χρόνια ήμουν υπέρ των ιχθυοκαλιεργιών και ψήφισα θετικά για την εγκατάσταση τους ΕΚΤΟΣ για την εγκατάσταση μονάδων στον άξονα απο ΑΣΤΑΚΟ ΜΕΧΡΙ ΠΟΓΩΝΙΑ που ήμουν ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΓΓΑΤΑΣΤΑΣΗ τέτοιων μονάδων, διότι η περιοχή είναι ιδιαιτέρου φυσικού κάλους και προσφέρεται για τουριστική αξιοποίηση και για παραθεριστική κατοικία για όλες αυτές τις μονάδες ψηφισα ΑΡΝΗΤΙΚΑ και έκανα και αγώνα για να μην περασουν.Του είπα οτι υπάρχουν τα πρακτικα αυτων των συνεδριασεων και μπορει να διαπιστωσει αυτα που λεω και εαν δεν μπορει να τα βρει τα εχω εγώ και μπορώ να του τα δώσω.Τα οσα λεγοντε δε για θεσεις εργασιας ειπα οτι εαν κανουμε ολες εκεινες τις ενεργειες για την τουριστικη αναπτυξη της περιοχης οι θεσεις εργασιας θα ειναι πολλη περισσοτερες ποιο προσοδοφορες θα αναπτυχθουν πολλη περισσοτερα επαγγελματα αλλα και τα προιοντα μας θα βρουν αγοραστες και καλε τιμες
    ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΤΡΑΣ
    Επικεφαλης Αντιπολιτευσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ κύριε Λύτρα,

      1.Τις θέσεις της Δημοτικής Αρχής για το θέμα του χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών , στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, ανέπτυξε η Αντιδήμαρχος κ .Κουμανδράκη Σαμαρά Κωνσταντίνα η οποία ήταν και εισηγήτρια επί του θέματος.
      Η κα.Σαμαρά, αφού ανέφερε τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής έκλεισε την εισήγηση της λέγοντας οτι η θεση της Δημοτικής Αρχής παραμένει αταλάντευτη όπως είχε εκφραστεί σε προηγούμενο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλαδή "Απόσυρση της συγκεκριμένης ΚΥΑ και ψήφιση νέου χωροταξικού".Επίσης "καμία νέα ιχθυοκαλλιέργεια στον άξονα Αστακού- Μύτικα και νήσων Καστού και Καλάμου"
      Συνεπώς, κύριε Λύτρα αυτή η ξεκάθαρη θεση, την οποία όλοι οι Δημότες που παρευρίσκονταν στην Συνεδρίαση αντιλήφθησαν, αποτελεί και την θεση του Δημάρχου κ.Πυθαγόρα Σαμαρά.

      2.Όπως ανέφερε και στην δευτερολογία της η κα Σαμαρά ''καμία μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας δεν εγκατασταθηκε επί θητείας του σημερινού Δημάρχου Πυθαγόρα Σαμαρά'. Ο καθένας λοιπόν κ.Λύτρα έχει την δική του ιστορία για το θέμα αυτό και η οποία αποτελεί και την καλύτερη απόδειξη για τις θέσεις του.


      3.Μάλλον το σχόλιο σας περί "των θέσεων του Δημάρχου για το θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών" έγινε για επικοινωνιακούς λόγους στην προσπάθεια σας να κερδίσετε τις εντυπώσεις. Να είστε όμως σίγουρος οτι ο κόσμος προτιμάει την ουσία από τα επικοινωνιακά τερτίπια.. '

      Διαγραφή
  10. Σπεκουλάρετε πολύ άσχημα με αυτό που αναφέρετε για την τοποθέτηση του Δημάρχου. Το θέμα με όλους εκεί μέσα είναι ότι υπάρχει έλλειψη ήθους. Και προπάντων έλλειψη σεβασμού από την κοινωνία στο ρόλο και στο πρόσωπό σας (δεν εννοώ προσωπικά, εννοώ για όλο το σώμα). Γι' αυτό τα ρίξατε όλοι στην κοινωνία που άργησε (αλήθεια) να αντιδράσει. Όμως κανένας από εσάς δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του ηγέτη. Φάνηκε και στα χρόνια μετά την ψήφιση της ΚΥΑ και προχθές στο συμβούλιο. Σε καμία δημοτική πρωτοβουλία δεν συμμετείχαν οι πολίτες. Αυτό σημαίνει απαξίωση. Και σημαίνει ότι όλα καλά και χρυσά, τελείωσε το πανηγυράκι των εκλογών (άλλη ευθύνη αυτή για τον κόσμο) και μετά κλείστηκε στον εαυτό του γιατί δεν μπόρεσε να τον εμπνεύσει κανένας από τη δημοτική αρχή. Και συμφωνώ 100% με το σύμβουλο που είπε ότι ουσιαστικά υπήρξε έμμεση συμφωνία με την εφαρμογή της ΚΥΑ για την αναγνώριση του χωροταξικού δίνοντας άδεια στη Μάκρη για εγκαταστάσεις 100 στρεμμάτων κι ας χτυπιούνται μερικοί για το αντίθετο. Όσο για το τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια να πω ότι δεν υπάρχει τέτοιος αγώνας αν δεν ξεσηκωθεί η κοινωνία. Πλέον το χρέος σας είναι να κάνετε ξεκάθαρη τη θέση σας και να μας λύσετε και μία απορία. Πώς είναι δυνατόν να είστε γνωμοδοτικοί για την εγκατάσταση μιας ιχθυοκαλλιέργειας και από την άλλη να αποφασίζετε και να αδειοδοτείτε για την συγκέντρωση των ισθυοκαλλιεργειών σε μία. Και γι ανα δείτε και την υποκρισία σας στην αίτηση της Μάκρης δεν υπήρξε αριθμός ατρεμμάτων τα οποία θα συγκεντρωθολύν σε δύο 100αρες ιχθυοκαλλιέργειες. Προχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο στην αίτηση επιχειρηματία για αίτηση για νερό για τις ανάγκες ανέγερσης του ξενοδοχείου του υπήρξε τεράστιο μένος εναντίον του (και από την παράταξή σας κυρίως) για το πόσα κυβικά θα χρειαστεί. Η απάντηση η δικιά μου είναι όσα χρειάζονται για να φτιάξει το ξενοδοχείο αλλά δεν μου πέφτει λόγος. Μπορεί να υπάρχει αλήθεια και δίκιο στο ερώτημα για τα κυβικά νερού, αλλά δυστυχώς δεν έγιναν τα ίδια ερωτήματα και για την Μάκρη. Θ αακουστεί λίγο Κνίτικο (και δεν μου αρέσει καθόλου αυτό) αλλά αν δεν αναλάβουν οι πολίτες μόνοι τους πρωτοβουλίες, την κάτσαμε τη βάρκα μ' εσάς που μπλέξαμε (και φταίμε φυσικά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Για την αίτηση του επιχειρηματία δείξατε τυπικότητα και ζητήσατε να γνωρίζετε την διατομή του νερού που ζητούσε. Στην αίτηση του ΝΗΡΕΑ το πόσα στρέμματα ήταν οι 9 μονάδες που «συνενώθηκαν» το ρώτησε κανείς σας;;;
    Περιμένουμε απαντήσεις γιατί μάλλον επέκταση δώσατε και όχι συνένωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η ΠΡΩΤΗ παρατήρηση μου φίλε έγινε γιατί πιστεύω ότι σε ένα τόσο σοβαρό θέμα και μάλιστα σε συνεδρίαση του Δ.Σ ενδιαφέρει τους Δημότες πρωτίστως η θέση του κ.Δημάρχου και φυσικά και των μελών του δημοτικού συμβουλίου. Για σκέψου να συνεδριάζει το Δημοτ. Συμβουλ. της Ναυπάκτου,της Καβάλας ,της Άρτας να γίνεται ρεπορτάζ για το τι ειπαν οι σύμβουλοι και να μην αναφέρεται τι είπε ο Δήμαρχος η σε κάθε περίπτωση ποιά είναι η θέση του. Εσύ δεν θα ρωτούσες ο Δήμαρχος τι λέει. Τώρα όσον αφορά τα άλλα, πόσος με ενδιαφέρουν οι εντυπώσεις καθώς και οι ανώνυμοι υβριστές. Έμαθα να ομιλώ επώνυμα να σέβομαι απολύτως τους θεσμούς και τα πρόσωπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΑΝΤΩΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΝΗΡΕΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΙΧΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ , ΑΛΛΑ ΕΣΥ ΦΙΛΕ ΓΙΑΝΝΗ.ΛΥΤΡΑ

      Διαγραφή
  13. Δεν υπάρχει καμία ύβρις σε αυτά που γράφω. Αναλογιστείτε τι κάνατε σε όλη αυτή την ιστορία (για παράδειγμα, όχι για άλλες) για το αν καταφέρατε να παρακινήσετε σε κινητοποιήσεις τον κόσμο (το σχόλιο δεν αναφέρετε αποκλειστικά σε εσάς, αλλά σε όλο το ΔΣ) και αν καταφέρατε να του δώσετε την επιλογή για κάτι άλλο. Το λέω γιατί σε κάμποσο καιρό θα κάνουμε κουβέντα και για το Χωροταξικό του Τουρισμού και θα μας πείτε ότι πάλι ο Δήμαρχος δεν έκανε τίποτα, ότι εμείς μέσα από τις διαδικασίες επισημάναμε και προβλέψαμε κλπ κλπ κλπ. Αυτό εννοώ και για τα παραπάνω. Καμία ύβρις απολύτως. Διαπίστωση έκανα. Αυτό που λείπει είναι Πολιτικός Πολιτισμός. Πάντως οφείλω να ομολογήσω ότι η αρχική ομιλία σας ήταν για σεμινάριο και η επιτομή της "απευθείας μπηχτής".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.