Καταπέλτης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ο θαλάσσιος χώρος μεταξύ των νησιών στα οποία αναφέρεται ο Ευρωβουλευτής περιλαμβάνεται στην οδηγία Habitat 92/43/CEE ως ειδική ζώνη διατήρησης για την προστασία στο πλαίσιο τoυ δικτύου Natura 2000.


Το θέμα του αμαρτωλού χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών, που ψηφίστηκε με σκανδαλώδη και παράνομο τρόπο σε μία νύκτα λίγο πριν αλλάξει η Κυβέρνηση Παπανδρέου, έφερε στην Ευρωβουλή ο Ιταλός Ευρωβουλευτής Guido Milana όπως σας είχαμε ενημερώσει με σχετική μας ανάρτηση στις 3 Οκτωβρίου (δείτε εδώ).
Η μετάφραση της ερώτησης του Ευρωβουλευτή Guido Milana.
Εδώ και μερικές εβδομάδες υπάρχει μια διαμαρτυρία από ψαράδες, κατοίκους, ξένους διαμένοντες και τουρίστες στα ελληνικά νησιά Λευκάδα, Κάλαμος και Καστός (στο Ιόνιο) ενάντια στο σχέδιο για την μαζική κατασκευή μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών σε αυτή την ακτογραμμή. Η πραγματοποίηση αυτών των μονάδων θεωρείται ότι θα καταστρέψει όχι μόνο το πανέμορφο και παρθένο οικοσύστημα αλλά επίσης και τον τουρισμό ξένο και εγχώριο που βρίσκεται ξανά σε ανοδική πορεία.
Τούτων δοθέντων, μπορεί η Επιτροπή να απαντήσει αν:
- Γνωρίζει αυτά τα σχέδια;
- Έχουν χρηματοδοτηθεί αυτά τα σχέδια, και αν ναι, τι είδους χρηματοδότηση είναι;
- Οι μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών σέβονται τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς της Ένωσης, ειδικά, την οδηγία Habitat, Natura 2000, επίσης αν σέβονται την οδηγία για την στρατηγική που αφορά στο θαλάσσιο περιβάλλον;
Και δείτε τι απάντησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

ΙΤ
P-011538/2013
Απάντηση από Janez Potocnik
στο όνομα της Επιτροπής
(12.11.2013)
Η Επιτροπή δεν είναι εις γνώση των σχεδίων στα οποία αναφέρεται ο Ευρωβουλεύτης. Το εργαλείο που διαθέτει η ΕΕ γα την χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών είναι το ευρωπαϊκό ταμείο για την αλιεία (FEP). Από την αρχή της λειτουργίας του προγράμματος, δηλαδή, από το 2007 δεν πιστώθηκαν κεφάλαια από το FEP για την πραγματοποίηση σχεδίων ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα. Αφού το εν λειτουργία πρόγραμμα της FEP εφαρμόζεται σε καθεστώς διαχείρισης ανταγωνισμού, η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη της προκαταρκτικής εξουσιοδότησης από την Επιτροπή για να εκκινήσει τέτοια σχέδια. Εντούτοις, μια προληπτική εκτίμηση για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν τέτοια σχέδια ιχθυοκαλλιεργειών στο περιβάλλον είναι θεμελιακή απαίτηση για την πρόσβαση στην χρηματοδότηση.
Ο θαλάσσιος χώρος μεταξύ των νησιών στα οποία αναφέρεται ο Ευρωβουλευτής περιλαμβάνεται στην οδηγία Habitat 92/43/CEE ως ειδική ζώνη διατήρησης για την προστασία στο πλαίσιο τoυ δικτύου Natura 2000. Κατά συνέπεια οποιαδήποτε μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας σε μια τέτοια περιοχή πρέπει να εκτιμηθεί σύμφωνα με το άρθρο 6 της οδηγίας και να εγκριθεί αφού έχει εξακριβωθεί ότι δεν θα βλάψει την περιοχή. Είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών να εγγυηθεί τον σεβασμό αυτών των απαιτήσεων. Η Επιτροπή δημοσίευσε ειδικούς προσανατολισμούς για την εφαρμογή τέτοιων διατάξεων για την δραστηριότητα των ιχθυοκαλλιεργειών.
Η οδηγία για την στρατηγική που αφορά στο θαλάσσιο περιβάλλον (2008/56/CE) δεν θέτει ειδικές απαιτήσεις για ξεχωριστά σχέδια ιχθυοκαλλιεργειών, αλλά, προβλέπει την επίτευξη μέχρι το 2020 μιας καλής οικολογικής κατάστασης των θαλάσσιων νερών και αυτό πρέπει να εγγυηθεί από τα Κράτη-Μέλη.

5 σχόλια:

  1. Πλιάτσικο από τους ιχθυοκαλλιεργητές.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νίκος Α. Παπαναστάσης2 Δεκεμβρίου 2013 στις 1:46 μ.μ.

    Τώρα γιατί εμένα με «τρελαίνει» η φαινόμενη άποψη, ότι ο λύκος (Ευρωπαϊκή Ένωση), δείχνει να είναι αλληλέγγυος με τα πρόβατα (κάτοικοι της περιοχής των ιχθυοκαλλιεργειών), δεν μπορώ να το ερμηνεύσω. Ίσως γιατί μου έρχεται ταυτόχρονα στο μυαλό, ότι ένας απ’ τους τρείς στυγνούς βιαστές (τρόικα), του κόσμου της ίδιας περιοχής αλλά και του συνόλου του Ελληνικού λαού, είναι και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την κεντρική της τράπεζα.
    Πότε επιτέλους θα συνειδητοποιήσουμε ότι η δύναμή μας είναι στα χέρια μας, ή μάλλον στο μυαλό μας;

    Νίκος Α. Παπαναστάσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την επόμενη φορά θα μετράω κεφάλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το θεμα ειναι οτι ολοι την εχουν κανει με ελαφρα. Ο Ιταλος εκανε την επερωτηση γιατι τον εστησαν στη γωνια 290 Ιταλοι, ισως και γιατι το πιστευε. Η απαντηση σαφης. Νατουρα ιχθυοκαλλιεργειες σημειωσατε 1. Και απο επιδοτησεις γιοκ. Θελω να πω οτι το προβλημα εντοπιζεται σε εμας. Που ειναι οι λεβεντες μας που μας τα λενε πολλα? Που ειναι ο Μωραιτης του ΚΚΕ? Στα δυσκολα πουθενα. Ο Συριζα? Χανομαστε καπου μεταξυ υποσχεσεων για πρωτοβουλιες. Οι οικολογοι? Χασανε το λεωφορειο στο περιφερειακο συμβουλιο. Ευτυχως που εμφανιστηκε ενας νεος ανθρωπος, η Νικη η Φουντα και δεν θα μας πανε αδιαβαστους. Το θεμα ειναι οτι καποια στιγμη θα φαμε αλλο ενα προστιμο απο την Ευρωπαικη Ενωση για παρανομη χρηματοδοτηση ιχθυοκαλλιεργειων και παλι θα μας φταιει η ΕΕ. Μη σου πω οτι θα περασει και στα πολυ ψιλα. Το σκανδαλξ λοιπον λεγεται παρανομη χρηματοδοτηση απο Ευρωπαικα προγραμματα. Ε το να κατασκευαζουμε καθε φορα ενοχους δεν ειναι και χαρακτηριστικο σοφιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για τον αναγνωστη 1.46
    Γιατι εκει διπλα στους τραπεζιτες και καπιταλιστες υπαρχουν και θεσμοι και σωματεια αλλα και κοματα και γινεται διαλογος και συμφωνουν η οχι και προχωρουν και εχουν φτασει σε υψηλο επιπεδο, την παιδεια, το περιβαλον, και πολλα αλλα και κυριως τον διαλογο τον οποιο ολοι εδω επικαλουνται αλλα μονο για να περασουν τα δικα τους καθως αγνοουν τον σεβασμο στον αλλο και τον συμβιβασμο.
    Υποτιθεται οτι οι αιρετοι μας αντιπροσωπευουν, ειναι λαος απ τον λαο. Καποιοι δεν το καλαβαν και μας προδωσαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.