Ούτε το λάδι μας δεν μαζεύουμε πλέον.


Γράφει ένας αναγνώστης.
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο Blog
παλαιότερα (7 Νοεμβρίου 2011).

Ο Νοέμβριος έχει μπει για τα καλά, ο καιρός θαυμάσιος και στο κάμπο της Αλυζίας, που μοιάζει κατεβαίνοντας από το Πύργο του Αρχοντοχωρίου σαν μία μεγάλη ασημοπράσινη θάλασσα, η ελιά, το ευλογημένο αυτό δέντρο γεμάτο από καρπό έχει έρθει η ώρα του να μαζευτεί.
Θυμάμαι με νοσταλγία αυτή την εποχή που ήμουνα μικρό παιδί, όπου μαζεύαμε τις ελιές, τότε ήταν οικογενειακή υπόθεση. Μας ετοίμαζαν οι δικοί μας για το σχολείο και κατόπιν φεύγανε για το χωράφι, όπου τρέχοντας πηγαίναμε και εμείς με το που τελειώναμε το σχολείο. Στο κάμπο έβλεπες οικογένειες, συγγενείς, μικρά παιδιά όλοι να μαζεύουν τις ελιές, να ξαποστένουν να τρώνε ανοίγοντας το σακούλι με το πρόχειρο φαγητό που είχε ετοιμάσει η μάνα, άλλοι να χορεύουν, τα μικρότερα παιδιά να παίζουν μεταξύ τους, γέλια, πειράγματα.... Αλλοτινοί χρόνοι. Είπαμε οικογενειακή υπόθεση. Στα μετέπειτα χρόνια αυτό, το οικογενειακή υπόθεση, άρχιζε λίγο να χάνεται. Άνθρωποι από Κατούνα, Αετό και από τα χωριά της ενδοχώρας του Νομού μας, τέτοια εποχή που ήταν το μάζεμα της ελιάς κατέβαιναν και αναλάμβαναν αυτοί να μαζέψουν τις ελιές παίρνοντας μερίδιο από το λάδι. Θυμάμαι τον πατέρα μου να συναντιέται και να κανονίζει για το πως θα μαζευτούν τα χωράφια, λέξεις περίεργες για μένα τότε, ''τις έδωσα τιρτάρικες, τις έδωσα μισακές, οι καλαμσάνες θα μαζευτούν τελευταίες'', διαπραγματεύσεις σκληρές.
Προχτές κατεβαίνοντας το Σαββατοκύριακο στο Μύτικα, περνώντας μέσα από το κάμπο της Αλυζίας είδα και πάλι κόσμο να μαζεύει τις ελιές, αλλά η εικόνα ήταν άλλη. Το οικογενειακή υπόθεση δεν υπάρχει πλέον, το μάζεμα της ελιάς είναι ξένη υπόθεση, αλβανική, πακιστανική, αφρικανική ...... Όχι δεν κατηγορώ τους ανθρώπους αυτούς, καλά κάνουν, έχουν ανάγκη και μάλιστα είναι και εργατικότατοι και άξιοι. Απλά σκέφτομαι πως κατάφερε να μας μολύνει όλους τόσο πολύ το μικρόβιο της ''ευκολίας''. Βλέπεις παντού νέους ανθρώπους, στα χωριά μας, στα καφενεία να συζητάτε πως θα παίξουν στοίχημα, πως θα βρουν τον αγώνα που θα γίνει η έκπληξη να πιάσουν την μεγάλη απόδοση. Άλλοι με τις ώρες στην τηλεόραση να βλέπουν αθλητικά, άλλοι αποχαυνωμένοι στο internet. Παιδιά μικρά, ανήλικα με μηχανάκια σαν δαίμονες να πηγαίνουν πάνω κάτω, να ασχολούνται όλη μέρα με το πως θα πειράξουν το μηχανάκι για να γίνει σφαίρα για να κερδίσουν τη κόντρα με το φίλο να του πάρουν τα λεφτά. Πως φτάσαμε εδώ; Υπάρχει ένα φάρμακο να μας γιατρέψει άραγε από αυτή την αρρώστια της ''ευκολίας'';

13 σχόλια:

  1. Πιο πριν ο μπλογκερ αναρτησε από την καθημερινη ένα άρθρο. Για να δούμε πόσοι από τους αγρότες θα ενδιαφερθουν για το τι θέλει να πει ο ποιητής. Ο ορισμός γεωργια ακριβείας φαντάζει με κινέζικα, αλλά καλό είναι και εργατικοι να ξαναγινουμε και τις προκλήσεις της νέας εποχής να δούμε και κυρίως να προβλεψουμε. Όλα τα άλλα είναι δικαιολογίες για τεμπέληδες και διαιωνιζονται διάφορες ατοπες προφασεις από κάποιους πονηρους οι οποίοι έχουν στο χέρι τους αγρότες για να εκμεταλλευονται την αγνοια τους. Οι αγρότες καλό είναι να συνειδητοποιησουν ότι θα πρέπει να πορευτουν με ένα άδικο φορολογικό σύστημα αλλά και με την σκληρή πραγματικότητα ότι θα πρέπει να ξαναδουλεψουν οι ίδιοι για να δούνε προκοπή. Εάν εξακολουθησουν να πορευονται με την ψευδαίσθηση ότι θα δουλεύουν αντί για αυτούς οι Αλβανοί για να γυρνανε οι ίδιοι και τα παιδιά τους στα κωλομπαρα, τότε θα βλέπουν βίλες και σπιταρωνες να χτιζονται στην Αλβανία και οι ίδιοι να μοιρολογανε για τα μνημονια και τους κακούς Γερμανούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φιλε ! 6 , 54
    Εαν υποθεσουμε οτι αποφασιζουμε ν' αφησουμε το καφενειο
    και παμε για δουλεια στα χωραφια.
    που και σε ποιον θα πουλησουμε την παραγωγη μας ?
    την οποιαδηποτε σγροτικη παραγωγη μας !
    Εαν ομως εκ των προτερων γνωριζαμε οτι υπηρχε :
    - τιμη ασφαλειας του καθε παραγωμενου αγροτικου προιοντος και'
    - σιγουρη και βεβαιη πωληση του παραγωμενου προιοντος
    αυτοι οι δυο παραμετροι θα λειτουργουσαν ως κινητρο να
    εγκαταλειψουμε το καφενειο και να παμε για δουλεια
    και οχι αοριστως , γενικως και πουθενα ....
    καληνυχτα ! καλη εβδομαδα και να ειμαστε τουλαχιστον , καλα !
    απο Αλυζια !


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σώπα ρε φίλε. Μήπως θέλεις να σου βρούμε και καμιά νύφη? θες να πάμε μια βολτίτσα ανά τον κόσμο (όχι μόνο στην Ευρώπη) να σου πω τι τιμή έχουν εξασφαλίσει στούς αγρότες? Και να σου δείξω και πως λειτουργούν οι αγρότες. και την αγροτική παραγωγή σου θα πρέπει να ψάξεις να βρείς να την πουλήσεις. Και να ψάξεις να βρείς πελάτη και λιανικά και χονδρικά. Και αν νομίζεις ότι θα πρέπει το κράτος να σου πουλήσει το προϊόν, να συνεταιριστείς και να οργανωθείς για να πας να του χτυπήσεις (του Κράτους) την πόρτα. Ο καθένας μόνος του και κανένας με κανένα. Δεν γίνονται έτσι οι δουλειές. Κι αν νομίζεις πως αυτοί που σε εκπροσωπούν δεν το κάνουν καλά, να τούς αλλάξεις. Δεν είναι ντροπή. Χρέος στον εαυτό σου είναι. και να ξέρεις και κάτι. Κίνητρο αποτελεί η παραγωγή. όχι οι αερολογίες. Δεν ξέρω κανέναν μα κανέναν που να έχει ανοίξει μαγαζί (οτιδήποτε) και να έχει εγγυημένη πελατεία. Όλοι μάχες δίνουν. Καλό είναι να ξεκινήσει η παραγωγή σιγά σιγά για να ξέρουμε και γιατί μιλάμε. Από κουβέντες έχω χορτάσει. Κι εσείς πιστεύω το ίδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φιλε ! 1 , 11
    Δεν ειναι απαραιτητο να συμφωνουμε ολοι σ' ενα θεμα
    καλο βραδυ !







    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τις νοοτροπίες τις συντηρούν και οι πολίτες, όχι μόνο οι πολιτικοί. Μη σου πώ κυρίως οι πολίτες. Τέλος σεζόν θέλω να ξανακάνουμε την κουβέντα, που όλοι θα μοιρολογάνε ότι πήρανε οι Αλβανοί τα λεφτά και πάνε να τα φτιάξουνε σπίτια στην Αλβανία. Πολύ τούς χαίρομαι. Για ακόμα μια χρονιά δεν συμφέρει τούς Έλληνες εργάτες να πάνε για ελιές ενώ τούς Αλβανούς τούς συμφέρει. Πως το έλεγε ο Χάρυ Κλύν? Ώρα Ελλάδας, Μεσάνυχτα!!!!!!!! Σοφός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανθρωποι ειναι και οι Αλβανοι ! Ανθρωποι ειναι και Ελληνες !
    δεν υπαρχει καμια απολυτως διαφορα.
    δουλεψανε οι ανθρωποι και πανε στα σπιτια τους !
    καλο βραδυ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ακριβώς. Επειδή δεν δουλεύουμε εμείς!!!!! Ξαναματακαληνυχτα Ελλαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φιλε ! 10 , 37
    Οταν λεμε καλημερα ! δεν ρωταμε πρωτα σε οσους συμπολιτες μας !
    λεμε καλημερα !
    εαν ειναι Αλβανοι , Ελληνες , Τουρκοι , Γερμανοι , Αγγλοι , Γσλλοι , Πορτογαλλοι !
    απλα λεμε καλημερα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φιλε ! 10 , 37
    Στο σχολιο σου : 9 Νοεμβ. 1, 11
    αναφερθηκε κατι πολυ σωστο !
    << οτι κανενας επαγγελματιας δεν εχει εγγυημενη πελατεια , πριν αποφασισει ν' ανοιξει μια οποιαδηποτε επιχειρηση η' καταστημα >>
    Εαν ομως το οικονομικο περιββαλον , γυρω απο το καθε επαγγελματια !
    ηταν πιο σταθερο οικονομικα , δηλαδη :
    - Σιγουρη και βεβαιη πωληση της ο'ποιας αγροτικης παραγωγης και'
    - Τιμη ασφαλειας του καθε παραγομενου προιοντος
    τοτε για το καθε επαγγελματια ! το οικονομικο του ρισκο , θα ηταν
    σχετικα μικροτερο και το κυριοτερο θα ειχε και ο καθε επαγγελματιας
    ενα καλυτερο μελλον και με προοπτικη η επιχειρηση του.
    καλημερα !




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να απατας το συζυγο, είναι συνηθισμένο. Να απατας τον εραστή, που τοχεις δει γραμμένο. Όλοι μας θέλουμε ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον. Όμως δεν μπορούμε να το έχουμε. Κάποτε οι γιατροί επιαναν την Αθήνα γιατί δεν υπήρχαν λεφτά στην επαρχία. Και τώρα έρχονται στην επαρχία και ανοίγουν ιατρεια. Αντιλαμβανεσαι πως όλοι παίρνουν τα ρισκα τους. Το αυτό πρέπει να κάνουν και οι αγρότες. Για τον άλλο φίλο έχω να πω, να ξαναδιαβασει τα σχόλια από την αρχή και μετά ανοίγουμε κουβέντα πάλι από την αρχή. Μάλλον δεν έχει καταλάβει το τι είπα για τους αλβανους. Όταν το καταλάβει θα τα πούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φιλε ! 3 , 57
    Συμφωνουμε σ' ενα πρωτο σημειο βασικο που αναφερθηκε στο παραπανω σχολιο σου !
    << ολοι μας θελουμε ενα πιο σταθερο οικονομικο περιβαλλον >>
    Το δευτερο σημειο ειναι να δουμε , μηπως μπορει να φτιαχθει και πως , ενα πιο σταθερο οικονομικο περιβαλλον.
    καλο βραδυ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γιατι αραγε , οταν φτιαχνεται μια πολυοροφη οικοδομη !
    Ο επιχειρηματιας κατασκευαστης , οι αρχιτεκτονες , οι μηχανικοι , οι οικοδομοι , οι σεισμολογοι , οι αγοραστες - ιδιοκτητες και οι ενοικιαστες των διαμερισματων
    θελουν ολοι , το οικοδομημα να ειναι στερεο και σιγουρο και ν ' αντεχει
    σεισμικες δονησεις
    Ενω στην οικονομια , ολοι οι εμπλεκομενοι δεν θελουμε το ιδιο ?
    Γιατι ?



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φιλε ! 3 , 57
    Ολοι μας ξερουμε , πως θα ηταν η οικονομια της περιοχης μας
    εαν η παραγωγη ηταν ιδια , οπως ηταν πριν απο 25 χρονια.
    δοθηκε ποτε σ' εμας τους ελαιοπαραγωγους , επιστημονικη απαντηση απο την πολιτεια , που' οφειλεται η πτωση της παραγωγης κατα 70-80 % σε σχεση με παλαιοτερα ?
    καλημερα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.