Δήλωση Προέδρου ΤΕΕ Αιτ/νίας για το Π.Π.Χ.Σ.Α.Α. Δυτικής Ελλάδος. Δείτε τι λέει το ΤΕΕ Αιτ/νίας για τις συγκρούσεις χρήσης γης τουρισμού - ιχθυοκαλλιεργιών στην περιοχή μας που δικαιώνει τις θέσεις μας.


Την Δευτέρα 29/02/2016 θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα, η 4η τακτική συνεδρίαση για το 2016 του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, κατά την οποία θα συζητηθεί και θα ληφθεί απόφαση (γνωμοδοτική) από το Σώμα, όσον αφορά την μελέτη η οποία φέρει τον τίτλο «Αξιολόγηση, Αναθεώρηση και Εξειδίκευση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (Π.Π.Χ.Σ.Α.Α.) Δυτικής Ελλάδος».
Το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και η στρατηγική μελέτη που το αφορά, αποτελεί για κάθε Περιφέρεια καθοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη της ή όχι, τον τρόπο και τις κατευθύνσεις που αυτή θα ακολουθήσει, εκφράζοντας ουσιαστικά προτεραιότητες οι οποίες επιλέγονται να τηρηθούν και προδιαγράφοντας έτσι πορεία επομένων ετών για τον κάθε τόπο.
Πρόκειται δηλαδή για μελέτη η οποία εκφράζει με τεχνοκρατικό τρόπο, πολιτικές επιταγές, οι οποίες έχουν προταχθεί να εκπληρωθούν και για τον λόγο αυτό, αποτελεί εξόχως πολιτικό κείμενο.
Εν όψει την εν λόγω Γνωμοδότησης από το Περιφερειακό Συμβούλιο και κατά το στάδιο της διαβούλευσης, το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας σε τακτική συνεδρίασή του το 2015, συγκρότησε ομάδα εργασίας με σκοπό την διαμόρφωση των θέσεων (επισημάνσεων – παρατηρήσεων) του Τμήματος επί του Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας, η οποία στελεχώθηκε από τους συναδέλφους Ιωάννη Καρυδά (επιμελητή), Γεωργουλόπουλο Ηλία, Κατσακιώρη Αλεξία και Ταράτσα Ελένη, ενώ υπεύθυνος από τη Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος για την εξέλιξη και παρακολούθηση των εργασιών της ομάδος, ήτο ο συνάδελφος Νίκος Μασίκας.
Γνώμονας για το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, της διαμόρφωσης των θέσεων, όπως αυτές συγκεκριμενοποιήθηκαν σε τεχνοκρατικό επίπεδο από την Ομάδα Εργασίας ήταν, η εν λόγω Μελέτη να εξασφαλίζει την συνοχή της Περιφέρειας (η οποία κατά το μάλλον αποτελεί πάγιο πρόβλημα), αλλά και επί μέρους της Αιτωλοακαρνανίας, να συνδυάζει την Ανάπτυξη με την Αειφορία, να υπάρχει η μέριμνα για έξυπνες λύσεις οι οποίες δεν διαφαίνονται ή είναι πολύ λίγο ορατές και να μην υπάρξουν χωρικοί ή θεματικοί αποκλεισμοί, οι οποίοι θα κοστίσουν στο μέλλον, καθώς είναι δυνατόν να υπάρξουν δράσεις, οι οποίες δεν θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν.
Οι θέσεις του Τμήματος έχουν διαβιβαστεί στην Περιφέρεια, προ της σχετικής εισηγήσεως η οποία θα υπάρξει για το θέμα προς το Περιφερειακό Συμβούλιο, προκειμένου να ενσωματωθούν σε αυτή, ώστε να έρθουν σε κοινωνία των Συμβούλων για καλύτερη ενημέρωσή των.
Τέλος γίνεται γνωστό, ότι οι θέσεις του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας επί του Χωροταξικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας, είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Τμήματος με διεύθυνση www.teeait.gr

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ Δ.Ε. ΤΟΥ ΤΕΕ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΡΟΚΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS: Δείτε εδώ τις θέσεις του ΤΕΕ Αιτ/νίας και επισυνάπτουμε ένα κομμάτι που έχει πολύ μεγάλη σημασία για τις συγκρούσεις χρήσης γης του τουριστικού τομέα και των ιχθυοκαλλιεργειών και την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή μας. Είναι αυτό που υποστηρίζουμε και φωνάζουμε και εμείς και το ΤΕΕ Αιτ/νίας δικαιώνει τις θέσεις μας. Δείτε:

Όσον αφορά τις κύριες συγκρούσεις χρήσης γης πρωτογενή τομέα/ιχθυοκαλλιεργειών – τουρισμού αυτές παρατηρούνται στα δυτικά παράλια της ζώνης Ιονίου, που παρουσιάζουν περαιτέρω σαφείς δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης του θαλάσσιου και ιστιοπλοϊκού τουρισμού.
Η χωρική εξειδίκευση της περιοχής ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών (ΠΑΥ) Δυτικών ακτών Αιτωλ/νίας – Σύμπλεγμα Εχινάδων Νήσων, όπως παρουσιάζεται στον αντίστοιχο χάρτη του ΕΠΧΣΑΑ για τις υδατοκαλλιέργειες, καλύπτει ένα μεγάλο τμήμα των δυτικών ακτών της Αιτωλ/νίας. 
Επισημαίνεται ότι το ΕΠΧΣΑΑ για τον τουρισμό είχε συμπεριλάβει και προσδιορίσει τις δυτικές ακτές Αιτωλ/νίας στις αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές με περιθώρια ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού και ιδιαίτερα μια ζώνη γύρω από τον Αστακό την χαρακτηρίζει ως περιοχή με περιθώρια ανάπτυξης μαζικού τουρισμού, ενώ σε σχετική αντιστοιχία βρίσκεται η κατεύθυνση και του ΠΠΧΣΑΑ. 
Απαιτούνται πιο εξειδικευμένες κατευθύνσεις για την αποφυγή συγκρούσεων χρήσεων γης στις συγκεκριμένες παράκτιες περιοχές.
Οι εξειδικευμένες αυτές κατευθύνσεις πρέπει να αποτυπώνονται στην ειδική μελέτη ΠΟΑΠΔ για την εξειδίκευση των επιμέρους ζωνών όπου θα οργανώνονται οι υδατοκαλλιέργειες καθώς και αυτών που θα διατίθενται για ήπια τουριστική ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών ή ειδικών μορφών τουρισμού (θαλάσσιου, ιστιοπλοϊκού), μορφές που προσφέρονται λόγω συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, η οποία είναι ακόμη σχετικά αναξιοποίητη τουριστικά.
Η παραπάνω μελέτη είναι σκόπιμο να συμπεριλάβει τις Εχινάδες νήσους και να επεκταθεί σε νέα μελέτη στις ακτές του Αμβρακικού.

1 σχόλιο:

  1. Μπλογκερ η διαβούλευση έγινε. Μην το ξεχνάμε. Οι παρόντες και οι απόντες μετρηθηκαν στη διαδικασία της διαβουλευσης. Για κάνε ένα review να θυμηθούμε όλοι. Τώρα ανακοινωνονται αποφάσεις. Ο καθένας παίρνει τις ευθύνες του. Και αντιστρέφω τον προβληματισμο. Που είναι η παρέμβαση των φορέων του χωριού και της περιοχής ? Των επαγγελματιων ιδίως. ΚΑΙ της νέας γενιάς. Προπαντων της νέας γενιάς. Παντελώς απουσα. Με ευχολογια μπλογκερ δεν χαραζεις το μέλλον. Μόνο με όραμα, αυτοκριτική και πράξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.