Εναλεία: Τρεις νέοι «ζωντανεύουν» την ελληνική αλιεία.


Της Κατερίνας Καραμούτσου.

Να «γεφυρώσει» το χάσμα ανάμεσα στους νέους και τον πρωτογενή τομέα, και συγκεκριμένα την αλιεία, δίνοντας μια εναλλακτική επαγγελματική διέξοδο, επιχειρεί Εναλεία, η πρώτη σχολή για την επαγγελματική αλιεία στην Ελλάδα που «άνοιξε τις πόρτες της» πριν έναν μήνα.
«Η Εναλεία καλύπτει μια διπλή ανάγκη. Από την μια, η ανάγκη της αλιείας για ανανέωση και εισαγωγή εκπαιδευμένου προσωπικού και από την άλλη η αντιμετώπιση της ανεργίας που μαστίζει τους νέους» εξηγεί στο newmoney.gr ο Λευτέρης Αραπάκης, ένας εκ των ιδρυτών της σχολής.
«Τα τελευταία 20 χρόνια οι νέοι που απασχολούνται επαγγελματικά στον τομέα της αλιείας είναι ελάχιστοι. Η αλιεία είναι ένα επάγγελμα στο οποίο η γνώση περνάει εμπειρικά, από πατέρα σε γιο. Τις τελευταίες δεκαετίες ωστόσο, υπήρχε έντονη έλλειψη ενδιαφέροντος των νέων στην Ελλάδα σε σχέση µε τα επαγγέλματα του πρωτογενή τομέα. Αυτό οδήγησε σε ένα generation gap στην αλιεία, σε έλλειψη βασικότατων πρακτικών γνώσεων σχετικά µε το επάγγελμα, καθώς επίσης και σε γήρανση του εργατικού δυναμικού» εξηγεί ο Λευτέρης για το πώς προέκυψε η ιδέα. Παρά το νεαρό της ηλικίας του - είναι μόλις 23 ετών και τελειόφοιτος στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – γνωρίζει πολύ καλά τις προκλήσεις του κλάδου.


«Οι νεότεροι καπετάνιοι αλιευτικών αυτήν την περίοδο είναι 45-50 ετών, ενώ τα κατώτερα πληρώματα καλύπτονται αποκλειστικά από ανειδίκευτο, προσωρινό προσωπικό, κυρίως από μετακλητούς εργαζόμενους από την Αίγυπτο. Συγκεκριμένα, υπάρχουν 2.000 θέσεις εργασίας που καλύπτονται από άτομα µε μηδενική εκπαίδευση σε θέματα αλιείας, προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και ασφάλειας. Όταν ο αρχικός "καθαρός" μισθός στο επάγγελμα είναι 1.000 ευρώ μηνιαίως για έναν απλό αλιεργάτη, ενώ μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 4.000 ευρώ για έναν καπετάνιο αλιευτικού, γιατί οι νέοι να εργάζονται σε εποχιακές θέσεις εργασίας, part time θέσεις, µε "μαύρη" απασχόληση, µε μισθό που σπάνια ξεπερνάει τα 600 ευρώ;» αναρωτιέται.


Η διέξοδος που προσφέρει η Εναλεία φαίνεται να αποδίδει καρπούς καθώς η σχολή, που ξεκίνησε τα πρώτα μαθήματα τον Φεβρουάριο, μετρά ήδη δέκα σπουδαστές και τους έχει ήδη βρει δουλειά.
Το πρόγραμμα σπουδών διαρκεί πέντε μήνες και περιλαμβάνει έναν συνδυασμό γνώσεων και πρακτικών δεξιοτήτων που καλύπτουν τις ανάγκες του επαγγέλματος. Μέσα από διαδραστικές διαλέξεις, αλλά και αρκετή μάθηση στην πράξη, οι σπουδαστές μαθαίνουν τα εξής αντικείμενα: Την τέχνη της αλιείας, σωστικά και ασφάλεια, πώς να χειριστούν τα αλιευτικά εργαλεία, ιχθυολογία, γνώσεις για το πώς μπορούν να συνεισφέρουν στη βιωσιμότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος, γνώσεις σχετικές µε την αλιευτική νομοθεσία, καθώς επίσης και τεχνικές αποτελεσματικής επικοινωνίας και διαχείρισης συγκρούσεων.


Η διδασκαλία δεν περιορίζεται στις διαλέξεις και τις ομιλίες, αλλά περιλαμβάνει και πρακτικά μαθήματα (συρραφή διχτυών, χρήση σύρματος και λοιπών αλιευτικών εργαλείων, ναυτικοί κόμποι, χρήση σωσίβιας λέμβου στη θάλασσα κ.α.).
Η ομάδα της «Εναλείας» αποτελείται τον Λευτέρη Αραπάκη, τον Σταμάτη Βόγλη, και οι δύο τελειόφοιτοι του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Γιώργο Τσώλη, που σπουδάζει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.
Μετά την έναρξη των προγραμμάτων, ο στόχος τους είναι η εκπαίδευση 1.000 ατόμων μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Η Εναλεία έχει βραβευτεί σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς νεανικής επιχειρηματικότητας, μεταξύ των οποίων του ιδρύματος «Angelopoulou-Clinton», του «Ιncubator Ace in» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) και υποστηρίζεται από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, τον διαγωνισμό για τη θαλάσσια επιχειρηματικότητα Bluegrowth, καθώς επίσης και από το Orange Groove της Ολλανδικής Πρεσβείας.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.