Το πρόβλημα με τα αδέσποτα σκυλιά στον Μύτικα.


Διαβάζοντας τα διάφορα τοπικά Blogs και βλέποντας ότι παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν στην Βόνιτσα και στον Αστακό, θέλουμε και εμείς σήμερα να θίξουμε ένα σοβαρό θέμα που συζητάμε πολύ συχνά με συμπατριώτες μας και αναφερόμαστε στο θέμα των αδέσποτων σκυλιών που κυκλοφορούν στον Μύτικα.
Εν όψει Καλοκαιριού και της τουριστικής περιόδου, όπου κυκλοφορούν και παίζουν ελεύθερα πολλά μικρά παιδιά μονίμων κατοίκων και επισκεπτών, αλλά και πολλοί ενήλικες κάνουν τις βόλτες τους ως αργά το βράδυ, επιλέγουμε να θίξουμε ένα θέμα, αυτό των αδέσποτων σκυλιών, μετά από έντονη παρότρυνση κατοίκων του Μύτικα, που πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσει πολύ σύντομα δυσάρεστα περιστατικά στο χωριό μας.

Για το πρόβλημα αυτό έχουμε να πούμε τα εξής:
  • Καταρχήν υπάρχουν περιπτώσεις αδέσποτων σκυλιών που δεν είναι αδέσποτα, δηλαδή έχουν ιδιοκτήτες οι οποίοι ή τα έχουν εγκαταλείψει ή αμελούν και δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Σε αυτή την περίπτωση η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά τους ιδιοκτήτες τους.
  • Για τα πραγματικά αδέσποτα σκυλιά, σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν. 4039/2012, ΦΕΚ Α 15/02.02.2012 και την τροποποίηση του άρθρου 9 από τον Ν. 4235/2014, ΦΕΚ Α 32-11.02.2014, αποκλειστικά υπεύθυνοι για την μέριμνα, την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι οι Δήμοι. Τώρα πάνω σε αυτό τον τομέα τι πράττει ο Δήμος Ξηρομέρου δεν ξέρουμε να σας πούμε.
  • Δεν νομιμοποιείται κανένας και για οποιοδήποτε λόγο να καταφεύγει στη βάρβαρη μέθοδο της εξόντωσης αδέσποτων σκυλιών με φόλες, μία πραγματική δολοφονία. Δεν φταίνε τα κακόμοιρα τα ζώα σε τίποτα, χώρια που με τέτοιες μεθόδους έχουν θανατωθεί και δεσποζόμενα σκυλιά εντός του χώρου τους, με συνεπείς ιδιοκτήτες που δεν είχαν ενοχλήσει ποτέ και κανέναν (έχουμε τέτοιες περιπτώσεις στον Μύτικα).
  • Όταν έχουμε επίθεση από δεσποζόμενο σκυλί, υπάρχει ο ιδιοκτήτης, εναντίον του οποίου δικαιούστε να πράξετε τα νόμιμα (μήνυση και αγωγή), ενώ για επίθεση από αδέσποτο σκύλο, υπάρχει ο υπεύθυνος Δήμος, που επίσης εναντίον του μπορείτε να πράξετε τα νόμιμα (μήνυση και αγωγή) και αν έχετε πέσει στην περίπτωση όπου υπάρχει αδέσποτος σκύλος και έχετε ειδοποιήσει τον Δήμο και δεν γίνεται τίποτα επί εβδομάδες, σας επισυνάπτουμε τα τηλέφωνα της Φιλοζωϊκής Αγρινίου, να προσπαθήσετε απ' ευθείας από εκεί να λύσετε το πρόβλημα σας (τηλ. 2641055854 / 6947718372 κα Βούλα Αναγνωστοπούλου).
Τα καημένα τα σκυλιά δεν μας φταίνε σε τίποτα να τα θανατώνουμε. Είναι η φύση τους όταν είναι εγκαταλειμμένα, πεινασμένα και διψασμένα να γίνονται επιθετικά. Αν θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε και πιστεύουν κάποιοι ότι θέλουν και μπορούν να έχουν ένα σκυλί, ας πάρουμε ένα αδέσποτο στην κατοχή μας (στον Μύτικα ευαίσθητοι συμπατριώτες μας το έχουν κάνει) ή ας τηλεφωνήσουμε στη Φιλοζωϊκή να μαζέψει αυτά τα άτυχα ζώα, που όσο είναι αδέσποτα υποφέρουν πραγματικά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.