Πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη των φορέων του Μύτικα και της Λιμενάρχη Λευκάδας για το λιμάνι του Μύτικα.


Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη στις 10:00 π.μ. στο χώρο του λιμανιού του Μύτικα, η σύσκεψη των φορέων του Μύτικα και της Λιμενάρχη Λευκάδας για το λιμάνι του Μύτικα.
Παρόντες ο Δήμαρχος Ξηρομέρου, ο Αντιδήμαρχος Έργων και ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Αλυζίας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μύτικα, μέλη του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου. Επίσης παρόντες συμπολίτες μας επαγγελματικών κλάδων που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι του Μύτικα ή έχουν άμεση σχέση με το λιμάνι (ψαράδες, συγκοινωνία, εστίαση, ενοικιαζόμενα σκάφη, πάρκινγκ και υπηρεσίες εξυπηρέτησης σκαφών, βενζινάδικα, σούπερ μάρκετ, τουριστικά καταλύματα κ.λπ) αλλά και απλών κατοίκων.
Η Λιμενάρχης έκανε μία λεπτομερή αυτοψία στο χώρο, διαπίστωσε μόνη της τη κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι, άκουσε με προσοχή όλους τους φορείς και τις προτάσεις τους και θα προχωρήσει για φέτος το καλοκαίρι σε ένα γενικό καθορισμό θέσεων, λαμβάνοντας υπόψη αυτά που άκουσε από τους φορείς και είδε η ίδια με την αυτοψία της, αλλά κυρίως με βάση την νομοθεσία για ένα λιμάνι που δεν έχει αυτή τη στιγμή Φορέα Διαχείρισης (ορφανό λιμάνι).


Δική μας γνώμη πέραν από αυτή τη συζήτηση που έγινε και είναι σίγουρα για καλό και προσωπικά δεν την θυμόμαστε ποτέ να έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια, στο λιμάνι θα μπει τάξη όταν το Λιμενικό Ταμείο Ξηρομέρου καταστεί Φορέας Διαχείρισης του λιμανιού του Μύτικα, το οποίο θα συμβεί με τον καθορισμό της χερσαίας ζώνης Λιμένα, η οποία είναι μία από τις συνολικά 9 μελέτες του Λιμενικού Ταμείου, προϋπολογισμού 418.850,17 €.
Τις επόμενες ημέρες θα δημοπρατηθούν αυτές οι μελέτες από την Τεχνική Υπηρεσία του Μεσολογγίου και η μελέτη καθορισμού χερσαίας ζώνης λιμένα Μύτικα θα τρέξει πρώτη.
Όταν με το καλό λοιπόν θα οριστεί το Λιμενικό Ταμείο Φορέας Διαχείρισης, θα πρέπει έγκαιρα το χειμώνα να καθορίσει θέσεις, να τηρηθούν κάποια κριτήρια, όπως π.χ. επαγγελματίες ψαράδες, εντοπιότητα κ.λπ, να βγουν όλα τα μόνιμα αγκυροβόλια έξω, να μπουν τέλη λιμένα για να σταματήσει το τζάμπα και κρατάω θέσεις για τρίτους για οποιοδήποτε λόγο, να βγουν τα ακινητοποιημένα επί μακρόν σκάφη από μέσα, να μπουν πίλαρ με κάρτα για επί πληρωμή ρεύμα και νερό, να δούμε ποια είναι η σωστή χωροθέτηση των πλωτών με βάση τους ειδικούς και όχι στη τύχη και γενικά να το πάρουμε από την αρχή, για να ξεκαθαρίσει η χαώδης κατάσταση και τότε θα διαπιστώσουμε ότι θα προκύψουν πολλές ελεύθερες θέσεις ελλιμενισμού και ότι τελικά διαθέτουμε ένα πολύ μεγάλο λιμάνι, που σήμερα αποδίδει στο χωριό πολύ λιγότερα απ' ότι μπορεί και με μία άλλη διαχείριση, το όφελος μπορεί να είναι πολλαπλάσιο.
Επίσης με τη μελέτη χωροθέτησης νέου τουριστικού αγκυροβολίου (μία από τις 5 μελέτες του Λιμενικού Ταμείου), να αποκτήσει ο Μύτικας ένα αμιγώς τουριστικό αγκυροβόλιο εκεί που θα υποδείξουν οι μελετητές, για να γνωρίσει ο πανέμορφος Μύτικας την ανάπτυξη που δικαιούνται.
Απαραίτητη προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η διαβούλευση, η συνεννόηση, η καλή πίστη, η ομόνοια και συνεργασία όλων των φορέων του χωριού. Να κοιτάμε το κοινό καλό και όχι το πρόσκαιρο ατομικό μας συμφέρον ο καθένας μας.
Την Άνοιξη του 2020, η νέα διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου, όταν διαπίστωσε ότι η προσπάθεια που ξεκίνησε η προηγούμενη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου για καθορισμό χερσαίας ζώνης λιμένα Μύτικα δεν ευοδώθηκε, ξεκίνησε ξανά τη προσπάθεια, εντάσσοντας στη πρόταση του για μελέτες λιμενικών έργων του «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» και το καθορισμό της χερσαίας ζώνης λιμένα Μύτικα.
Για όσους δεν γνωρίζουν, ενημερώνουμε ότι για τον Μύτικα βγήκαν από την σημερινή διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου, χρήματα που αφορούν 5 σημαντικότατες μελέτες αναβάθμισης των Λιμενικών Υποδομών του Μύτικα, στα πλαίσια του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», συνολικού προϋπολογισμού 418.850,17 €, με 219.751,55 € να αφορούν τον Μύτικα (τα υπόλοιπα αφορούν 4 μελέτες του Αστακού).
Πρόκειται για ένα ποσό πάρα πολύ μεγάλο για μελέτες, που για πρώτη φορά έχει στη διάθεση του ο Μύτικας, μια μοναδική ευκαιρία να λύσει στο άμεσο μέλλον πολλά και σοβαρά προβλήματα στο παράλιο κομμάτι του, που απειλούν τις περιουσίες των κατοίκων και ακόμα και αυτή την ύπαρξη του χωριού.
Το ποσό έχει ήδη εγγραφεί στα έσοδα του Προϋπολογισμού του Λιμενικού Ταμείου, αυτά τα χρήματα δηλαδή υπάρχουν και είναι διαθέσιμα για αυτό και μόνο το σκοπό. Τονίζουμε ότι δεν μπορούν να πάνε πουθενά αλλού.

Οι 5 μελέτες που αφορούν την αναβάθμιση των Λιμενικών Υποδομών του Μύτικα, προϋπολογισμού 219.751,55 €.
Επίσης ενημερώνουμε ότι από το 2021, το Λιμενικό Ταμείο Ξηρομέρου (μέσω του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ), έχει προσλάβει αναγνωρισμένο Τεχνικό Σύμβουλο την Optimum Value, για να δίνει τις σωστές και με επιστημονική γνώση κατευθύνσεις για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν εκ μέρους του Λιμενικού Ταμείου Ξηρομέρου.

1 σχόλιο:

  1. Περιμένω να δω πότε θα πετάξουν τους τσαμπουκάδες και τους κουτοπόνηρους έξω απ το λιμάνι. Τι είπατε; όνειρα κάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.