Στο 3ο πρακτικό (οριστικός ανάδοχος) του διαγωνισμού το έργο: «Αποχέτευση ακαθάρτων και ΕΕΛ ΔΔ Κανδήλας, Μύτικα, και Βάρνακα Δ. Αλυζίας του Καλλικρατικού Δήμου Ξηρομέρου», προϋπολογισμού 12.457.520 € χωρίς ΦΠΑ. Το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία του Δήμου Ξηρομέρου.


Στην ιστοσελίδα του Δήμου Ξηρομέρου, αναρτήθηκε στις 11 Ιουλίου 2023, πρόσκληση - γνωστοποίηση για την διακήρυξη δημοπρασίας του έργου: «Αποχέτευση ακαθάρτων και ΕΕΛ ΔΔ Κανδήλας, Μύτικα, και Βάρνακα Δ. Αλυζίας του Καλλικρατικού Δήμου Ξηρομέρου», προϋπολογισμού 12.457.520 € χωρίς ΦΠΑ (δείτε εδώ).
Η συγκεκριμένη πρόσκληση - γνωστοποίηση έγινε προκειμένου, όποιος θέλει και έχει τις απαραίτητες εκ του νόμου προϋποθέσεις, να συμμετέχει στον διαγωνισμό, δίνοντας την προσφορά του.
Σήμερα σας ενημερώνουμε ότι ο διεθνής διαγωνισμός έχει τελεσφορήσει, με τον οριστικό ανάδοχο και την έγκριση του 3ου πρακτικού της δημοπρασίας.
Τα επόμενα βήματα είναι να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο, ακολουθεί ο προληπτικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο (>500.000 €) και κατόπιν να γίνει εγκατάσταση του εργολάβου και να εκκινήσει το έργο.
Πρόκειται για ένα έργο, που στη φάση υλοποίησης του θα προκαλέσει αρκετή αναστάτωση και για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Όμως πρόκειται για ένα έργο απαραίτητο, ζωτικής σημασίας για την αναπτυξιακή προοπτική της Δ.Ε. Αλυζίας και όλου του Δήμου Ξηρομέρου. Κατά νου πρέπει να έχουμε, ότι η ταλαιπωρία από την κατασκευή του έργου θα φύγει, ενώ το έργο που έπρεπε να το είχαμε ήδη από χθες, θα μείνει.


Λίγα λόγια για το έργο:
  • Το έργο αυτό ξεκίνησε επί δημοτικής αρχής Δημήτρη (Τάκη) Τριποτσέρη το μακρινό 2009. Ένα έργο για το οποίο υπήρχαν μελέτες, με την δημοτική αρχή Τριανταφυλλάκη να το βρίσκει στα αζήτητα, να δουλεύει και να ωριμάζει και να επικαιροποιεί όποιες μελέτες χρειαζόταν και πρόβλεψε μάλιστα στις επικαιροποιημένες μελέτες και συνδυασμό του βιολογικού με φωτοβολταϊκά, για να μειωθεί το ενεργειακό του κόστος στο στάδιο της λειτουργίας και έτσι να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του έργου.
  • Το συγκεκριμένο έργο είχε ενταχθεί τον Ιούνιο του 2012 στο ΕΣΠΑ ως βιολογικός Μύτικα, επί δημοτικής αρχή κ. Πυθαγόρα Σαμαρά, με προϋπολογισμό 4.187.173,49 € (δείτε εδώ) και είχε απενταχθεί τον Ιανουάριο του 2015 επί δημοτικής αρχής κ. Ερωτόκριτου, Γαλούνη (δείτε εδώ), με το Δήμο να χάνει ένα τεράστιο εξασφαλισμένο ποσό για ένα απαραίτητο έργο, που αν δεν γινόταν αυτή η απένταξη τότε, μετά από 11 χρόνια από το 2012, πιθανόν να μιλάγαμε σήμερα για ένα έργο λίγο πριν την λειτουργία του.
  • Το έργο αυτό επανεκκίνησε τον Μάρτιο του 2022, επί δημοτικής αρχής Τριανταφυλλάκη, με την έγκριση της απευθείας αγοράς τριών γεωτεμαχίων στη θέση «Πλατανάκι - Σαμάρια», εκτός ορίων οικισμού Τ.Κ. Κανδήλας, Δ.Ε. Αλυζίας, του Δήμου Ξηρομέρου, για τη δημιουργία Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων. Η ενέργεια αυτή ήταν προαπαιτούμενο για την κατάθεση πρότασης χρηματοδότησης στο Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή αν δεν υπήρχε θετική απόφαση, δεν μπορούσε ο Δήμος να καταθέσει πρόταση χρηματοδότησης για το έργο στο Ταμείο Ανάκαμψης και αυτό έγινε σαφές προς όλους. Δηλαδή στην κρισιμότατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον Μάρτιο του 2022, που σημειωτέο ήταν με τηλεδιάσκεψη, παίχθηκε το μέλλον αυτού του ζωτικού έργου. Αν δεν υπήρχε αγορά των τριών αγροτεμαχίων, το ώριμο έργο του βιολογικού Δ.Ε. Αλυζίας ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΕΛΟΣ (δείτε εδώ).
  • Το έργο εντάχθηκε τον Απρίλιο του 2023, επί δημοτικής αρχής Τριανταφυλλάκη, στο Ταμείο Ανάκαμψης, με συνολική χρηματοδότηση 12.475.520 € (δείτε εδώ).
  • Σήμερα επί δημοτικής αρχής Τριανταφυλλάκη, σας ενημερώνουμε ότι το πολύ σημαντικό αυτό έργο έχει οριστικό ανάδοχο και βρίσκεται στο 3ο πρακτικό της δημοπρασίας. Είναι το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία του Δήμου Ξηρομέρου, από ιδρύσεως του το 2011.
Κλείνουμε λέγοντας ότι τα έργα δεν ανήκουν ποτέ σε καμία εκάστοτε δημοτική αρχή, γιατί γίνονται με δημόσιο χρήμα και οι εκάστοτε δημοτικές αρχές πράττουν απλά το καθήκον τους, άλλες με καλό αποτέλεσμα, άλλες με μέτριο και άλλες με κακό αποτέλεσμα, με τελικό κριτή τους δημότες.
Δείτε εδώ το επίσημο έγγραφο με τον οριστικό ανάδοχο.

3 σχόλια:

  1. Αφού θα γίνει που θα γίνει αυτό το τεχνικό έργο
    και με πρόϋπολογισμό άνω των 12 εκατομμυρίων ευρώ.
    Μήπως θα πρέπει να τοποθςτηθούν παράλληλα και σωληνώσεις για την αποστράγγιση και ομβρίων υδάτων
    και είναι δηλαδή και αντιπλημμυρικό τεχνικό έργο ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού θα γίνει ο βιολογικός και η αποχετευση και ο άλλος γραφει να μπούνε Και τα όμβρια εγώ λέω να παραγγείλω και δυο κιλά φέτα

      Διαγραφή
    2. Φίλε είπα,
      και για δίκτυο ομβρίων υδάτων (Παράλληλα // και Ανεξαρτητα) με το δίκτυο του βιολογικού.
      Εάν δέν γίνεται δέν πειράζει.
      Καλησπέρα !

      Διαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.