Μίλτος Ζαμπάρας: Η Κυβέρνηση με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος συμβάλλει στην απορρύθμιση του χωρικού σχεδιασμού.


Σημεία της ομιλίας του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μίλτου Ζαμπάρα στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: «Όροι δόμησης, κατασκευής, επιτρεπόμενες χρήσεις γης για κέντρα δεδομένων, χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις, αξιοποίηση πόρων Πράσινου Ταμείου και λοιπές περιβαλλοντικές και ενεργειακές διατάξεις».
Η κυβέρνηση με διαδικασίες fast track και χωρίς καμία ουσιαστική διαβούλευση κατέθεσε ένα νομοσχέδιο γεμάτο αποσπασματικά άρθρα χωρίς καμία συνοχή και που κατά κύριο λόγο τα χαρακτηρίζει η αοριστολογία, η προχειρότητα και οι φωτογραφικές ρυθμίσεις.
Στην αρχή της ομιλίας του ο Βουλευτής Μίλτος Ζαμπάρας αναφέρθηκε στις διατάξεις που καταργούν το επιστημονικό προσωπικό των δημόσιων υπηρεσιών σε κομβικής σημασίας ζητήματα, όπως τροποποιήσεις σχεδίων πόλεων, παρεκκλίσεις δόμησης, χαρακτηρισμό κτιρίων ως διατηρητέα κτλ και το αντικαθιστούν από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου επειδή η διοίκηση τους δημιουργεί προβλήματα! Την ίδια στιγμή απαξιώνουν τις δημόσιες υπηρεσίες αφού δεν προχωρούν σε προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού κυρίως μηχανικών και δασολόγων/δασοπόνων αντιθέτως αποφασίζουν να δίνουν το δικαίωμα σε ιδιώτες να κάνουν τις μελέτες του Υπουργείου.
Στην συνέχεια ο Βουλευτής αναφέρθηκε στα άρθρα που είναι γεμάτα παρεκκλίσεις από τον Οικοδομικό Κανονισμό για να εξυπηρετήσουν μικρά και μεγάλα συμφέροντα και ανέφερε: «Νομοθετείται μια σειρά διατάξεων που παρεκκλίνουν από τον οικοδομικό κανονισμό και συμβάλλουν στην απορρύθμιση του χωρικού σχεδιασμού σε όλα του τα επίπεδα, αποθεώνοντας τη νομιμοποίηση της εξαίρεσης όπως κάνετε στα άρθρα 15 και 16.Η λογική του "πληρώνω" και έχω την κατά παρέκκλιση πολεοδόμησης δεν μας βρίσκει σύμφωνους και μας δημιουργεί παραπέρα ερωτήματα: Μήπως αυτή η "ευκολία" υποκρύπτει προσπάθεια τροποποίησης υφιστάμενου πολεοδομικού σχεδίου (για το οποίο επίσης χρειάζεται ΠΔ) τη στιγμή που αντίκειται και στα άρθρα 24 και 4 του Συντάγματος;»
Ο βουλευτής κατέκρινε την ηγεσία του ΥΠΕΝ επειδή έφερε τελευταία στιγμή και χωρίς διαβούλευση σημαντική ρύθμιση που αφορά τα μεταλλεία της Νάξου και το οποίο έχει ξεσηκώσει όλη την τοπική κοινωνία αφού τα μεταφέρει στον Δήμο Νάξο χωρίς κανέναν σχεδιασμό. Κατά τον ίδιο τρόπο και χωρίς καμία διαβούλευση -και αυτή την φορά ενάντια στις Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις- υπάρχει ρύθμιση για την Εθνική Στρατηγική Βιοποικιλότητας.
Στο ίδιο νομοσχέδιο υπάρχουν μια σειρά άρθρων που αφορούν το Πράσινο Ταμείο και ο βουλευτής τόνισε: «Μετά από ένα από ένα χρόνο φέρνετε διάταξη για να πληρωθούν επιτέλους οι δασεργάτες που βοήθησαν στις κατασβέσεις στον Έβρο από το πράσινο ταμείο. Ενάμιση χρόνο μετά θα πληρωθούν επιτέλους αυτοί οι άνθρωποι. Η επιτελικότητα στα καλύτερα της. Χρησιμοποιείτε τους σημαντικούς πόρους του πράσινου ταμείου για να αποπληρώνονται οι ρυπάνσεις από ιδιώτες καταστρατηγώντας την βασική θέση «ο ρυπαίνων πληρώνει»».
Στην συνέχεια ο Μίλτος Ζαμπάρας αναφέρθηκε στον σχεδιασμό της Κυβέρνησης για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα καταστρατηγώντας τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τονίζοντας ότι δυστυχώς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις ενεργειακές κοινότητες και τα έργα αυτοπαραγωγής.
Κλείνοντας ο βουλευτής ανέφερε: «Είναι ένα νομοσχέδιο που χαρακτηρίζεται από αποσπασματικές ρυθμίσεις και διατάξεις, οι οποίες όχι μόνο δεν εντάσσονται σε μια συνεκτική θεώρηση για την πολεοδομία και τη χωροταξία στη χώρα μας, αλλά ενισχύουν περαιτέρω τη δημιουργία ενός ασαφούς και τροποποιούμενου εσαεί, κατά το δοκούν και χωρίς την αναγκαία τεκμηρίωση ή σκοπιμότητα θεσμικού πλαισίου, και συμβάλλει στην απορρύθμιση του χωρικού σχεδιασμού σε όλα του τα επίπεδα».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.