Αιτωλοακαρνανία: Να κερδίσουμε το στοίχημα πρόκληση για απόφαση και ευκαιρία γενναία.

Του Δημοσιογράφου - Συγγραφέα
Χρυσόστομου Πατούλα.

Κατά διαστήματα καταθέτω προτάσεις, επισημαίνω αδυναμίες, αναδεικνύω προοπτικές και δυνατότητες όλων των μορφών τουρισμού, που μπορούν να αναπτυχθούν στην περιφέρεια και συγκεκριμένα στην Αιτωλοακαρνανία, ώστε να αποτελέσουν πόλο έλξης χιλιάδων Ελλήνων των αστικών κέντρων και ξένων επισκεπτών.
Το μοντέλο ήλιος-θάλασσα θα συνεχίσει βεβαίως να υπάρχει και να αποδίδει σε συγκεκριμένους μήνες. Ο χρόνος όμως έχει δώδεκα μήνες και η χώρα μας υστερεί πολύ σε σχέση με τις ανταγωνιστικές χώρες και για να πετύχουμε το πολυπόθητο στο χώρο «δώδεκα μήνες τουρισμός». Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας σε άλλους τομείς. Η πολιτική της αποκέντρωσης είναι καιρός να πάρει σάρκα και οστά και να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες μέσα από μια ορθολογιστική πολιτική ήπιας ανάπτυξης τουρισμού σε περιοχές φυσικού κάλλους, για να συγκρατηθεί ο πληθυσμός και να προσελκύσουμε κατοίκους μεγάλων πόλεων. Το φυσικό περιβάλλον και ο πολιτισμός δημιουργούν τα θεμέλια να χτίσουμε στο νομό μας τον προικισμένο με απαράμιλλες τις φυσικές ομορφιές, ένα σύγχρονο, ποιοτικά αναβαθμισμένο και ανταγωνιστικό τουρισμό. Η νέα εποχή το επιβάλλει και εμείς θα πρέπει να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση με πρόγραμμα, όρους και προϋποθέσεις, που προστατεύουν και αναβαθμίζουν την πολιτιστική και φυσική ομορφιά. Αλλά ας δούμε ποια είδη τουρισμού μπορούν να αναπτυχθούν και να αποφέρουν οικονομικά, πολιτιστικά κ.λπ. κέρδη.
Θρησκευτικός τουρισμός. Είναι μια από τις σημαντικότερες μορφές τουρισμού που μπορεί να προσελκύσει ομόθρησκους απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδος και του εξωτερικού.
Εκπαιδευτικός τουρισμός. Απευθύνεται στους νέους και στους μαθητές των γυμνασίων και λυκείων. «Κλειδί» για την επιτυχία του, είναι η «στροφή» των νέων με ομαδικές εκδρομές στα περιβαλλοντικά θέματα.
Αθλητικός τουρισμός. Είναι γνωστό ότι τα κάθε είδους αθλήματα τονώνουν τουριστικά τις περιοχές. Ο νομός μας μάλιστα που έχει άριστες κλιματολογικές συνθήκες, σε συνδυασμό με την υποδομή αθλητικών εγκαταστάσεων, θα φιλοξενεί ομάδες απ’ όλα τα αθλήματα για την προετοιμασία τους.
Περιπατητικός τουρισμός. Είναι οι κάθε είδους διαδρομή στην ορεινή όμορφη φύση.
Χειμερινός τουρισμός. Περιλαμβάνει πολλές δραστηριότητες και μπορεί να αναπτυχθεί περισσότερο με καλύτερο σχεδιασμό. Απαραίτητη προϋπόθεση η αύξηση των καταλυμάτων.
Αγροτουρισμός. Μπορεί να συνδυαστεί με πολλά προγράμματα, όπως: ιππικού τουρισμού, περιπατητικού, αναρριχήσεων, επισκέψεων σε μονάδες παραγωγής τοπικών προϊόντων.

Η λογική για 12 μήνες Τουρισμός, έχει βάση και προοπτική και πρόκληση για απόφαση ευκαιρία γενναία.

Κύριοι
Με αγάπη και εκτίμηση
Σας χαιρετώ και ευχαριστώ

Χρυσόστομος Πατούλας

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.