Παραχώρηση όπως ήταν και το αυτονόητο, από την Δημοτική Επιτροπή και το Τοπικό Συμβούλιο Μύτικα, του χώρου του προσωρινού εργοταξίου στον Μύτικα, για το μεγάλο έργο του βιολογικού καθαρισμού Βάρνακα, Κανδήλας και Μύτικα που εκκίνησε. Η απόφαση ήταν κατά πλειοψηφία.

Φωτογραφία αρχείου το έτος 2022, όταν το κοινόχρηστο οικόπεδο ελευθερώθηκε από την χωματερή.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες μας, σε συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου και του Τοπικού Συμβουλίου Μύτικα την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, παρόντος και του Αντιδημάρχου Έργων κ. Βασίλη Πολύζου αποφασίστηκε το αυτονόητο, η παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου στην εταιρεία ''Μεσόγειος Α.Ε'' για προσωρινή χρήση ως εργοταξίου, για το μεγάλο έργο του βιολογικού καθαρισμού Βάρνακα, Κανδήλας και Μύτικα που εκκίνησε. Η απόφαση ήταν κατά πλειοψηφία.
Το θέμα θα έρθει και σε προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο.
Στην Δημοτική Επιτροπή καταψήφισε ο κ. Ερωτόκριτος Γαλούνης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης  ''Νέα Μέρα - Καθαρά Χέρια''.
Στο Τοπικό Συμβούλιο Μύτικα καταψήφισε ο κ. Άρης Αποστολάκης, τοπικός σύμβουλος εκλεγμένος με την παράταξη ''Νέα Μέρα - Καθαρά Χέρια'', εναρμονιζόμενος πλήρως με τον επικεφαλή της παράταξης του.
Σε μία γενική περιγραφή, σύμφωνα με τις διασταυρωμένες πληροφορίες μας, οι λόγοι της καταψήφισης που επικαλέστηκαν ήταν ότι ο χώρος είναι δίπλα σε σχολείο και ότι είναι κοντά στο χωριό. 

Σε αυτό το σημείο θέλουμε να πούμε 1 γνώμη συνοδευόμενη από κάποιες πληροφορίες και 3 πραγματικά και αδιαμφισβήτητα γεγονότα:
1. Γνώμη  συνοδευόμενη από κάποιες πληροφορίες: Είναι αυτονόητο ότι για όλα τα μεγάλα έργα, απαιτείται ένα χώρος ως προσωρινό εργοτάξιο, αλλιώς το έργο δεν γίνεται να εκτελεστεί, με τον ανάδοχο να επιλέγει ως τον καταλληλότερο χώρο, αυτόν των 6,4 στρεμμάτων περίπου που βρίσκεται πίσω από το γήπεδο Μύτικα. Η απόσταση από το Δημοτικό Σχολείο είναι η πρασιά του σχολείου, συν το πλάτος του πεζοδρομίου, συν το πλάτος του δρόμου, αλλά το κυριότερο το επίμαχο οικόπεδο είναι στη βορινή πλευρά του σχολείου, ενώ το προαύλιο των παιδιών  βρίσκεται στη νότια πλευρά. Επίσης αν δεν κάνουμε λάθος, όλες οι αίθουσες διδασκαλίας που λειτουργούν είναι στη νότια πλευρά. Μπροστά στο κοινόχρηστο χώρο προς την πλευρά του σχολείου θα έχει μόνο τα λυόμενα γραφεία και οι δύο αποθήκες θα είναι στην απέναντι πλευρά πολύ μακριά. Προσωπική μας γνώμη είναι, ότι δεν θα υπάρχει καμία όχληση για το σχολείο, αλλά αν τυχόν υπάρξει και δεν τηρηθούν αυτά που έχουν συμφωνηθεί, να επανεξεταστεί η παραχώρηση, κάτι που απ' ότι μάθαμε πολύ σωστά έθεσε η τοπική σύμβουλος κα Ρούλα Αποστολάκη.
Σε αυτό το χώρο, ο οποίος είναι δημοτικός, θα καθαριστεί και θα στρωθεί ακόμα καλύτερα, θα περιφραχθεί, θα εγκατασταθούν 2 κοντένεϊρ εργοταξιακών γραφείων προς το μέρος του δρόμου και δύο λυόμενες αποθήκες για τους πλαστικούς σωλήνες και τα φρεάτια του δικτύου αποχέτευσης, στο βάθος του οικοπέδου. Ένας δεύτερος εργοταξιακός χώρος θα είναι αυτός στο αγροτεμάχιο ''ΠΛΑΤΑΝΑΚΙ'', όπου εκεί θα σταθμεύουν τα οχήματα έργου και όχι στο εργοτάξιο εντός του Μύτικα. Και ένας τρίτος εργοταξιακός χώρος ενοικιασμένος από τον ανάδοχο, αγροτεμάχιο 5 στρεμμάτων πλησίον στη θέση ''ΠΛΑΤΑΝΑΚΙ'', για τοποθέτηση αδρανών και οικοδομικών υλικών.
Ο χώρος πίσω από το γήπεδο που θα χρησιμοποιηθεί ως εργοταξιακός χώρος, όπως προείπαμε θα στρωθεί ακόμα περισσότερο και θα περιφραχθεί και έτσι όταν με το καλό θα λήξει το έργο θα είναι έτοιμο και σε πολύ καλή μορφή, προστατευμένο από την απόθεση σκουπιδιών, για να πάρει την χρήση η οποία προβλέπεται από το σχέδιο πόλης Μύτικα, που είναι αθλητικός πολυχώρος με ανοικτά γήπεδα μπάσκετ, βόλεϋ και τένις, κατόπιν ενεργειών και παρέμβασης της εκάστοτε δημοτικής αρχής.

Σκαρίφημα του εργοταξιακού χώρου.

2. Πραγματικό και αδιαμφισβήτητο γεγονός: Για όσους δεν γνωρίζουν, ο χώρος των 6,4 στρεμμάτων πίσω από το γήπεδο του Μύτικα, παραλήφθηκε από την διοίκηση Τριανταφυλλάκη ως μία τεράστια χωματερή, η οποία δημιουργήθηκε επί της διοίκησης του κ. Ερωτόκριτου Γαλούνη, όπου ξαφνικά μία ημέρα, κάποια φορτηγά άρχιζαν να ξεφορτώνουν βουνά από μπάζα στο σημείο, χωρίς καμία απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς καμία απόφαση Τοπικού Συμβουλίου, με προφορικές διαβεβαιώσεις ότι είναι προσωρινό και ότι τα μπάζα θα φύγουν σύντομα, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Μετά από αυτό, όποιος έχτιζε ή ανακαίνιζε σπίτι στην Δ.Ε Αλυζίας, εκεί γινόταν η ανεξέλεγκτη απόθεση στα μπάζα και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Τεράστια βουνά από μπάζα, από οικοδομικά υλικά, από είδη υγιεινής και κάθε λογής σκουπιδαριό είχαν πνίξει τον Μύτικα, μία εικόνα τραγική στην άκρη του χωριού επί πάρα πολλά χρόνια και κάποιοι που είχαν τις ευθύνες διοίκησης έκαναν πως δεν τα έβλεπαν.
Το πρόβλημα έληξε επί διοίκησης Τριανταφυλλάκη το 2022, με δραστική παρέμβαση, με τον χώρο να αστράφτει (δείτε εδώ).
3. Πραγματικό και αδιαμφισβήτητο γεγονός: Ο βιολογικός καθαρισμός είχε ενταχθεί τον Ιούνιο του 2012 στο ΕΣΠΑ ως βιολογικός Μύτικα, επί δημοτικής αρχής κ. Πυθαγόρα Σαμαρά και με πολύ δουλειά και προσπάθεια από τον τότε Αντιδήμαρχο Αλυζίας κ. Σπύρο Λύτρα, με προϋπολογισμό 4.187.173,49 € (δείτε εδώ) και είχε απενταχθεί τον Ιανουάριο του 2015 επί δημοτικής αρχής κ. Ερωτόκριτου, Γαλούνη (δείτε εδώ), με το Δήμο να χάνει ένα τεράστιο εξασφαλισμένο ποσό για ένα απαραίτητο έργο, που αν δεν γινόταν αυτή η απένταξη τότε, μετά από 11 χρόνια από το 2012, πιθανόν να μιλάγαμε σήμερα για ένα έργο σε λειτουργία.
4. Πραγματικό και αδιαμφισβήτητο γεγονός: Στις 27 Απριλίου 2018, ο τότε Δήμαρχος κ. Ερωτόκριτος Γαλούνης, εντός του Δημοτικού Συμβουλίου ανακοίνωσε δημόσια και σχεδόν περιχαρής ότι βιολογικός καθαρισμός Αλυζίας δεν πρόκειται να γίνει και να το ξεχάσουμε, λόγω πληθυσμιακών κριτηρίων (δείτε εδώ), κάτι που φυσικά μετά από λίγες μέρες το πήρε πίσω, γιατί οι μελέτες και οι περιβαλλοντικοί όροι ανέφεραν καθαρά ότι ικανοποιούταν το πληθυσμιακό κριτήριο (δείτε εδώ). Αυτό και μόνο δείχνει πόσο είχε ασχοληθεί και τον ένοιαζε ο βιολογικός καθαρισμός, ώστε επί θητείας του να απενταχθεί και επί θητείας του να αναφέρει λανθασμένα εντός του Δημοτικού Συμβουλίου ότι ο βιολογικός Αλυζίας δεν πρόκειται να γίνει.

Ευχόμαστε με το καλό να προχωρήσει το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό έργο στην Δ.Ε Αλυζίας, ο βιολογικός Βάρνακα, Κανδήλα και Μύτικα να ολοκληρωθεί εντός των συμβατικών του προθεσμιών, με τήρηση της μελέτης του και με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης και να παραδοθεί προς χρήση σε όλους τους κατοίκους και επισκέπτες της Δ.Ε Αλυζίας, προς βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και του περιβάλλοντος.

8 σχόλια:

  1. Πραγματι το μεγαλύτερο και το πιο σημαντικό έργο για τη ΔΕ Αλυζιας! Ας ευχηθουμε να λειτουργήσει κιόλας όταν με το καλό ολοκληρωθεί! Να μην μείνει σαν του Αστακου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια ερώτηση, έχει γίνει καμία μελέτη βιωσιμότητας του βιολογικού; ποιο θα είναι το τέλος σύνδεσης για την αποχέτευση και ποιο το μηνιαίο τέλος για κάθε σύνδεση; και τέλος τα νερά και η λυματολασπη που θα πηγαίνουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τά περαστικά στον κύριο γαλουνη ,..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΡΟΧΩΡΑΤΕ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΜΗ ΚΟΙΤΑΤΕ
    ΕΡΓΟ ΠΝΟΗΣ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ
    ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΕ ΛΥΜΑΤΑ ΣΤΑ ΟΜΒΡΙΑ, ΜΕ ΛΥΜΑΤΑ ΕΞΩ ΣΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΕΤΑΜΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ Η ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΣΗΜΕΡΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ. Επιτακτική ανάγκη αυτό το έργο. Θα σταματησει επιτελούς η δυσοσμία στους δρόμους του χωριού από τα λύματα, πού κάθε ανεύθυνος αδειάζει το βράδυ. Στην μελέτη υπάρχει πρόβλεψη για όλα. ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχουν κ οι αγωγοί που πάνε απευθείας στη θάλασσα....

      Διαγραφή
  6. ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ

    ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝΕ ΝΑ ΤΟ ΚΟΙΤΑΞΟΥΝΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.