Επέκταση Κοιμητηρίου Αστακού. Τα πραγματικά δεδομένα της υπόθεσης με συγκεκριμένα γεγονότα και στοιχεία.

Θα σας παρουσιάσουμε σήμερα πραγματικά δεδομένα, πάντα με συγκεκριμένα γεγονότα και στοιχεία, που έχουν να κάνουν με την επιχειρούμενη επέκταση του Κοιμητηρίου Αστακού, η οποία ξεκίνησε το έτος 2018 και σταμάτησε το 2018 με επέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, για να γνωρίζουν οι πολίτες του Ξηρομέρου και ιδιαίτερα οι κάτοικοι του Αστακού την πλήρη αλήθεια.

  • Τον Οκτώβριο του 2014 (δείτε εδώ), με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και Δήμαρχο τον κ. Ερωτόκριτο Γαλούνη, είχαμε την εξής απόφαση: ..........«1. Διαπιστώνει την αναγκαιότητα επέκτασης ή κατασκευής νέου νεκροταφείου στον Αστακό και 2. Εγκρίνει την πραγματοποίηση των απαραίτητων ενεργειών στην προσπάθεια είτε επέκτασης είτε ανεύρεσης νέου χώρου κατασκευής και όταν αυτές ευοδωθούν τότε να προβεί στις κατά τον νόμο ενέργειες».
  • Τον Μάϊο του 2018, μετά από 3,5 χρόνια και περίπου 1 χρόνο πριν τις εκλογές, είχαμε την δωρεά του κ. Αποστόλη Ν. Πανταζή, όμορου με το Κοιμητήριο Αστακού αγροτεμαχίου 2.390,78 τ.μ. στη θέση Λοζωνάς, για την οποία δωρεά κανένας νοήμων άνθρωπος δεν μπορεί να μην πει ότι είναι αναμφίβολα θετική ενέργεια. Για τη συγκεκριμένη δωρεά έγινε αποδοχή από την Οικονομική Επιτροπή με την απόφαση 51/2018 (δείτε εδώ). Παράλληλα άμεσα είχαμε τον Ιούνιο του 2018 έναρξη εργασιών προς επέκταση του Κοιμητηρίου, με προφορικό τρόπο, χωρίς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς γνώση και αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Δήμου, χωρίς εγγραφή στο Τεχνικό Πρόγραμμα και στον Προϋπολογισμό, χωρίς γνώση της Τεχνικής Υπηρεσίας, χωρίς τις απαραίτητες συνοδευτικές μελέτες του έργου, χωρίς την απαιτούμενη άδεια κατασκευής, χωρίς τον απαιτούμενο φάκελο έργου στην Τεχνική Υπηρεσία. Η τότε δημοτική αρχή του ΔΥΝΑΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ, προχώρησε μάλιστα και σε ανακοινώσεις με σχετικά δελτία τύπου, που μοιράστηκαν σε όλα τα τοπικά ΜΜΕ, που ενημέρωναν για την έναρξη των εργασιών (δείτε εδώ), με τον πρώην Δήμαρχο Αστακού κ. Παναγιώτη Στάϊκο, να μιλά τότε για επιπόλαιους χειρισμούς από τη Δημοτική Αρχή Γαλούνη και την εγκαλούσε για έλλειψη σωφροσύνης και υπευθυνότητας σε τόσο λεπτά και σοβαρά ζητήματα (δείτε εδώ). 
Δείτε φωτογραφίες από την έναρξη των εργασιών:


  • Τον Ιούνιο του 2018, μετά από καταγγελία περιοίκων, διότι για όσους δεν γνωρίζουν δίπλα υπάρχουν κατοικίες, είχαμε παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος ζήτησε από το Δήμο όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα που απαιτούνται στις περιπτώσεις επέκτασης Κοιμητηρίων, καθώς και τον φάκελο του έργου από τη Τεχνική Υπηρεσία και η επέκταση από τότε έως και σήμερα, ποτέ δεν λειτούργησε με κάποιο ενταφιασμό στο σημείο, εξ αιτίας της παρέμβασης του Συνηγόρου του Πολίτη, επαναλαμβάνουμε τον Ιούνιο του 2018 με Δήμαρχο τον κ. Γαλούνη.
  • Τον Μάϊο του 2019 είχαμε τις δημοτικές εκλογές, την ήττα του κ. Γαλούνη και την εκλογή του κ. Τριανταφυλλάκη ως Δήμαρχου Ξηρομέρου. Πριν ακόμα αναλάβει ο νέος Δήμαρχος Γιάννης Τριανταφυλλάκης, εκδίδεται τον Ιούλιο του 2019 η υπ' αριθμ. 49/2019 Διαταγή Πληρωμής του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου, όπου υποχρεώνεται ο Δήμος Ξηρομέρου να καταβάλει στην εταιρεία με την επωνυμία «Πλούτων - Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία» με έδρα την Παραβόλα, το ποσό των 35.712 €, καθώς και τα δικαστικά έξοδα ποσού 400 €, για την εκτέλεση του έργου «Γενικές εκσκαφές σε έδαφος γαιώδες και την κατασκευή αργολιθοδομών» για την δημιουργία νέου τομέα του υπάρχοντος Νεκροταφείου Αστακού, για την οποία διαταγή πληρωμής η Οικονομική Επιτροπή τον Αύγουστο του 2019, μόλις 19 ημέρες πριν αναλάβει η νέα δημοτική αρχή, αποφασίζει να μην ασκήσει ανακοπή (δείτε εδώ).
  • Τον Σεπτέμβριο του 2019 αναλαμβάνει η δημοτική αρχή του κ. Τριανταφυλλάκη, η οποία σε μόλις 5 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της, στις 07.01.2020 βρίσκεται αντιμέτωπη με κατάσχεση από το ταμείο του Δήμου ποσού ύψους 36.616 €, από την εταιρεία που εκτέλεσε τις προφορικές εργασίες επέκτασης του Κοιμητηρίου Αστακού (δείτε εδώ). Το παράξενο είναι ότι μετέπειτα η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, με αυτοψία και επιμετρώντας τις εργασίες τις κοστολογεί στις 19.585,16 €, δηλαδή 16.126,84 € λιγότερα από αυτά που ζητά να κατασχέσει η εταιρεία και το εύλογο ερώτημα είναι: Ποιος ο λόγος ύπαρξης των επιπλέον χρημάτων; Η αυτοψία της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου έγινε μάλιστα, κατόπιν αιτήματος του τέως Δημάρχου κου Ερωτόκριτου Γαλούνη.
  • Στο μεταξύ ο Συνήγορος του Πολίτη που από τον Ιούνιο του 2018 έχει μπει στην υπόθεση και ζητά τα νομιμοποιητικά έγγραφα της επέκτασης του Κοιμητηρίου και τον φάκελο του έργου από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ξηρομέρου, επί 1 και πλέον χρόνο δεν παίρνει τίποτα σχετικό από την Διοίκηση του κ. Γαλούνη, παρά τα συνεχή έγγραφα που στέλνει στον Δήμο Ξηρομέρου και επί της Διοίκησης του κ. Τριανταφυλλάκη φυσιολογικά παίρνει την μοναδική απάντηση που υπάρχει, δηλαδή ότι στον Δήμο Ξηρομέρου δεν υπάρχει τίποτα για το συγκεκριμένο έργο, δεν υπάρχει φάκελος έργου στη Τεχνική Υπηρεσία όπως η ίδια απάντησε, γιατί πολύ απλά αυτή είναι η αλήθεια..... δεν υπάρχει απολύτως τίποτα να προσκομίσει στον Συνήγορο του Πολίτη.
  • Έτσι το Νοέμβριο του 2020 η υπόθεση παραπέμπεται στον Εισαγγελέα από τον Συνήγορο του Πολίτη και όχι από την Δημοτική Αρχή και εδώ είμαστε σήμερα, όπου αναμένονται οι ενέργειες της Δικαιοσύνης.
  • Ο Δήμος Ξηρομέρου, όπως βλέπουμε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ (δείτε εδώ), έχει ασκήσει ανακοπή και αρνείται να πληρώσει το συγκεκριμένο ποσό ως μία δαπάνη μη νόμιμη, μιας και δεν αποτυπώνεται πουθενά στους Προϋπολογισμούς του Δήμου, η οποία θα συζητηθεί ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Μεσολογγίου στις 21-11-2024 (είχε προσδιοριστεί ως ημερομηνία συζήτησης η 20-10-2022 και ακολούθησαν συνεχείς αναβολές άνευ υπαιτιότητας του Δήμου Ξηρομέρου).
Συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω πραγματικά γεγονότα που παραθέτουμε με πολύ συγκεκριμένα και τεκμηριωμένα στοιχεία, όλοι καταλαβαίνουν ότι η υπόθεση επέκταση Κοιμητηρίου Αστακού και το φυσιολογικό μπλοκάρισμα της με τον τρόπο που επιλέχθηκε να γίνει, είναι μία υπόθεση που αφορά αποκλειστικά και μόνο 100% την τέως διοίκηση του κ. Γαλούνη και τον τρόπο που αυτή είχε επιλέξει να διοικεί, ο οποίος για εμάς είναι αχαρακτήριστος.
Για τον τότε τρόπο διοίκησης και για τα αποτελέσματα της στην οικονομική υπόσταση του Δήμου Ξηρομέρου, τα αναδεικνύαμε και τα δημοσιοποιούσαμε με συνέπεια σε μία μοναχική πορεία με προσωπικό κόστος, σε όλη την διάρκεια της 5ετίας 2014-2019, τότε που όλα τα «έσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά» και τα έχουμε πει και γράψει πολλές φορές, πάντα με συγκεκριμένα στοιχεία (δείτε μία πρόσφατη αναφορά μας εδώ).

2 σχόλια:

  1. Γνωρίζουμε κάτι για το θέμα της επέκτασης του κοιμητηριου Μυτικα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΥΓΕ ΜΥΤΙΚΑ ΠΡΕΣΣ
    ΠΑΕΙ ΠΟΛΥ ΝΑ ΚΟΥΝΑΕΙ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ Ο ΤΕΩΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.