Γράφει ο Δημήτρης Αρβανίτης.
Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Τανί, σας λέει τίποτα το όνομα αυτό; Μάλλον όχι. Θα σας εξηγήσω: Είναι ο 7ος πλουσιότερος άνθρωπος στο κόσμο, με προσωπική περιουσία που ξεπερνά τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια ενώ μέσω των 50 δις που διαχειρίζεται το δικό του Qatar Ιnvestment Αuthority επενδύει σε όλα τα μέρη του κόσμου. Από το 1995 κυβερνά το Κατάρ ενώ επίσημα εστέφθη Εμίρης το 2000. Το τελευταίο χρονικό διάστημα φλερτάρει με επενδύσεις στην Ελλάδα. Τον γνωρίσαμε στις απόπειρες αγοράς του λιμανιού στο Πλατυγιάλι και του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.
Όπως ανακοινώθηκε συμμετέχει στο νέο μετοχικό σχήμα του τραπεζικού ομίλου που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των Alpha Bank και Eurobank γενόμενος ο μεγαλύτερος μέτοχος με 17% όταν ο Κωστόπουλος ιδιοκτήτης της Alpha Bank έχει το 4% και ο Λάτσης της Eurobank έχει 13%. Η συγχώνευση αυτή και η συμμετοχή του Σεΐχη με 500 εκατομμύρια ευρώ στο σχήμα χαιρετήθηκε από όλο σχεδόν το πολιτικό κόσμο ως ενέργεια στήριξης της ελληνικής οικονομίας!
Ας δούμε γιατί η πράξη της συγχώνευσης επηρεάζει και εμάς τους Ξηρομερίτες: Η λειτουργία και εκμετάλλευση του λιμένα της ΝΑΒΙΠΕ Πλατυγιαλίου Αστακού, σύμφωνα με την από 27/7/1999 σύμβαση ανάπτυξης ΝΑΒΙΠΕ Πλατυγιαλίου Αστακού, μεταξύ της ΕΤΒΑ ΑΕ, και της ανωνύμου εταιρείας ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ Α.Ε. ανήκει στη δεύτερη σε συνεργασία με τρίτους ή αυτοτελώς. Η σύμβαση παρουσίαζε σημαντικά πλεονεκτήματα για τον ιδιώτη καθώς εκτός από λιμάνι το Πλατυγιάλι ήταν δυνάμει ειδικού νομοθετικού καθεστώτος ελεύθερη τελωνειακή ζώνη, ναυτική και βιομηχανική περιοχή, έλαβε δε σημαντικά επενδυτικά κίνητρα και επιδοτήσεις. Εδώ πιστεύω είναι το στοιχείο που κατατάσσει το Πλατυγιάλι ως μέγα σκάνδαλο του ΠΑΣΟΚ. Κοντά στα 230 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν στην ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ από τα οποία τα 180 περίπου ήταν κρατική ή εοκική επιδότηση ενώ τα άλλα που ήταν η συμμετοχή της εταιρείας μπήκαν με δάνειο από τις τράπεζες.
Η ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ Α.Ε. Ανώνυμη Εταιρία Διεθνούς Εμπορίου και παροχής Υπηρεσιών είχε ως κύριους μετόχους τις εταιρίες ΜΕΤΩΝ, ΑΚΤΩΡ και ΑΕΓΕΚ. Από αυτές Ο ΑΚΤΩΡ του Μπόμπολα αποχώρησε αμέσως μετά την υπογραφή, ο ΜΕΤΩΝ των γνωστών αστέρων της εποχής των σοσιαλιστών Αρφάνη – Χιόνη, απορροφήθηκε από την ΑΕΓΕΚ η οποία και πτώχευσε. Τι γίνανε τα εκατομμύρια της επιδότησης, ποιος τα πήρε, αφού τα χρόνια λειτουργίας του σχήματος δεν υπήρξαν έργα τα οποία να δικαιολογούν εισροή τόσου κεφαλαίου στο λιμάνι. Συγκινήθηκε κανείς για τα χρήματα αυτά πρωθυπουργέ μας, που αναρωτιέσαι που πήγαν τα λεφτά; Κινήθηκε κανείς εισαγγελέας να προστατεύσει το δημόσιο χρήμα;
Κι η τότε αντιπολίτευση και η μετέπειτα κυβέρνηση έκανε κάτι; Σιγά μην ασχοληθεί, το Πλατυγιάλι ήταν πολύ μακριά από την Αθήνα!
Έτσι λοιπόν στη θέση του χρεοκοπημένου σχήματος μπήκαν οι τράπεζες που είχαν δανειοδοτήσει την εταιρεία δηλαδή η ALPHA BANK και η Εμπορική, ενώ στη θέση της ΕΤΒΑ που εκπροσωπούσε τότε το Δημόσιο έχει μπει η Πειραιώς η οποία απορρόφησε την ΕΤΒΑ. Δηλαδή κανένας από τους αρχικούς παίκτες δεν είναι παρών! Τυχαίο; Δεν νομίζω! Είναι η μέθοδος της ληστείας, μπες γρήγορα, άρπαξε τα λεφτά κι εξαφανίσου χωρίς ίχνη!
Η ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ είχε κάνει σύμβαση, για τη λειτουργία και την ανάπτυξη του Λιμανιού με την εταιρεία AKARPORT η οποία είναι θυγατρική της ΑΠΕ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΑΕ, η οποία με τη σειρά της αποτελεί Κοινοπραξία των τραπεζών ALPHA BANK AE, ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ και ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΑΝΚ AE. Ο αγαπητός Εμίρης του Κατάρ λοιπόν με την είσοδο του στο νέο μετοχικό σχήμα με πλειοψηφικό μάλιστα πακέτο γίνεται αυτόματα και ο κύριος παίκτης στη μελλοντική τύχη του λιμανιού στο Πλατυγιάλι.
Η κοινωνία του Αστακού αλλά και ευρύτερα του Ξηρομέρου και κατ' επέκταση της Αιτωλοακαρνανίας θα πρέπει σύντομα να περιμένει εξελίξεις. Έχω καταστήσει γνωστή τη θέση μου και είναι καταγραμμένη στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ξηρομέρου όταν συζητήθηκε θέμα πιθανής επένδυσης στο Πλατυγιάλι.
Την επαναλαμβάνω με σαφήνεια πάλι: Δεν πρέπει το Πλατυγιάλι να παραμείνει μαυσωλείο μη βιομηχανικής ανάπτυξης όπως τη θέλουν τα αριστερίστικα απολιθώματα. Οι όποιες επενδύσεις πρέπει να είναι καλοδεχούμενες, με έναν όμως όρο. Να είναι ήπιας μορφής και με σεβασμό στο περιβάλλον. Η ανάπτυξη πρέπει να έρχεται σε ισόρροπη κατάσταση με το περιβάλλον. Και πιο συγκεκριμένα επενδύσεις παραγωγής ενέργειας από υγροποιημένο φυσικό αέριο (LPG) τις οποίες προωθούσε ο πάλαι ποτέ πράσινος αστέρας Παμπούκης έχοντας στο σχήμα τον Εμίρη του Κατάρ, θα πρέπει να ξεχαστεί. Στο όνομα της ανάπτυξης δεν θα καταστρέψουμε το τόπο μας!
Αυτό θα πρέπει να το λάβουν υπόψη οι τραπεζίτες. Ο λαός του Ξηρομέρου δεν θα επιτρέψει τέτοιου είδους επενδύσεις, το έχει δείξει και αποδείξει στο παρελθόν.Η περιοχή μας χρειάζεται επενδύσεις, η ανεργία καλπάζει, το εισόδημα των κατοίκων ολοένα και μειώνεται, όμως όχι επενδύσεις με κάθε τίμημα!
Ας ευχηθούμε η παρουσία του Εμίρη να φέρει καλές εξελίξεις για το τόπο μας και να μην αποδειχθεί για άλλη μια φορά άνθρακες ο θησαυρός. Η παρουσία και η επέμβαση του κράτους θα πρέπει να είναι καθοριστική για την επιλογή της σωστής κατεύθυνσης. Ελπίζω η υπό προθεσμία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να μην έχει υποσχεθεί στον Εμίρη λαγούς και LPG, προκειμένου να πεισθεί για να μπει στην ελληνική αγορά. Να είναι σίγουροι ότι θα το μετανοιώσουν πικρά αν είναι έτσι!
Αγαπητέ Δημήτρη, συγχαρητήρια. Την ίδια περίπου ενημέρωση ετοίμαζα για τους περήφανους, αλλά αδικημένους και ξεχασμένους από τη πολιτεία δημότες του Ξηρομέρου. Με κάλυψες με την ανάλυσή σου με το παραπάνω. Συντάσσομαι ανεπιφύλακτα στη στρατηγική που πρέπει να κινηθούμε ομόφωνα, χωρίς παρωπίδες και παραταξιακές- ψευτοαντιπαλότητες, με γνώμονα το συμφέρον και την πρόοδο του τελευταίου σχεδόν σε ανάπτυξη στην Ελλάδα και Ευρώπη Ξηρομέρου και του εγκαταλελειμμένου από τις κυβερνήσεις λαού του και κυρίως των νέων του.Βεβαιώνω και εγώ όπως λες και βεβαίως συμφωνώ, ότι θα προστατεύσουμε πρώτα το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας, σε συνδυασμό με την ανεργία που μαστίζει τους νέους και νέες των χωριών μας με την οικονομική κρίση που περνάμε και που δεν γνωρίσαμε πιστεύω ακόμα τα χειρότερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυθυμία Καραπάνου - Κολοβού
Δημοτική σύμβουλος Δ. Ξηρομέρου
Συγχαρητήρια για την εμπεριστατωμένη ανάλυση σας, που στοχεύει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής
ΑπάντησηΔιαγραφή