Υπάρχουν και τουριστικές επενδύσεις στην περιοχή και άλλες που είναι στα σκαριά. Η περιοχή μας παρουσιάζει εξαιρετικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Ήδη κάποιοι επενδυτές έχουν ανησυχήσει.


Σε αυτό το σημείο αξίζει να γίνουμε λίγο πιο σαφείς όσον αφορά το θέμα του τουρισμού της ευρύτερης περιοχής σαν μέρος της τουριστικής μας βιομηχανίας, στο όνομα της οποίας στήριξε πολλά φέτος αυτή η Χώρα και απ' ότι φαίνεται δεν κατάφερε και λίγα.
Που πάει να γίνει αυτή η επένδυση; Που χωροθετείται αυτό το “χωροταξικό”; Ας ξεκινήσουμε παίρνοντας σαν κέντρο την υπάρχουσα ιχθυοκαλλιέργεια στη θέση Βαθυλυμνιό της νήσου Καλάμου (Νότια-Νοτιοδυτικά), που βρίσκεται περίπου 3,5 ναυτικά μίλια από το Νότιο τμήμα του νησιού Μεγανήσι. Σημείο στο οποίο πραγματοποιείται μεγάλη επένδυση από επενδυτικό σχήμα Κροίσων του οποίου ηγείται μέλος της οικογένειας Ροκφέλερ και στο οποίο σύμφωνα με ασφαλείς πηγές συμμετέχει και ο Ρώσος μεγιστάνας Ρόμαν Αμπράμοβιτς (δεν είναι λίγες οι επισκέψεις του στο Μεγανήσι άλλωστε).


Η συγκεκριμένη ιχθυοκαλλιέργεια (και φυσικά και η επέκτασή της) βρίσκονται περίπου 8 ναυτικά μίλια από το Σκορπιό. Δεν χρειάζονται συστάσεις. Σε κάτι λιγότερο από 7,5 ναυτικά μίλια ερχόμαστε να καταστρέψουμε και την αισθητική άλλης μιας μεγάλης και σημαντικής επένδυσης για την περιοχή. Μιλάμε για την επένδυση που έχει ανακοινωθεί από την ARKOUDI PRIVATE ISLAND SA (www.arkoudiprivateisland.com) και αφορά τη μεταμόρφωση της Ομηρικής Αστερίδας (κατά τον Δαίρπφελντ), του σημερινού νησιού Αρκούδι, σε ένα υψηλών απαιτήσεων και προδιαγραφών τουριστικό κέντρο το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και την κατασκευή γηπέδου γκόλφ 18 οπών.


Λίγο πιο Νότια, στα 5,5 ναυτικά μίλια συναντάμε το νησί Άτοκος, ιδιοκτησίας του εφοπλιστή Τσάκου. Προς πώληση και αυτό, με πιθανό αγοραστή σίγουρα κάποιον από την παγκόσμια ελίτ.
Ανάμεσα στη θέση Βαθυλιμνιό και την Άτοκο στα 2,7 ναυτικά μίλια συναντάμε άλλο ένα νησί προς πώληση, τη νήσο Φορμίκουλα.
Το γεγονός ότι στα 11 ναυτικά μίλια από το συγκεκριμένο σημείο βρίσκεται το Βόρειο τμήμα της Ιθάκης και στα 9 ναυτικά μίλια η πόλη της Λευκάδας καλό είναι να μη μας προβληματίσει. Θα διαλυθούν όλα από τα θαλάσσια ρεύματα μέχρι να φθάσουν εκεί.
Είπαμε όλα τα παραπάνω παίρνοντας σαν σταθερό σημείο τη θέση Βαθυλιμνιό του νησιού Κάλαμος. Δεν ασχοληθήκαμε με τα υπόλοιπα σημεία στα οποία έχει “προβλεφθεί” η εγκατάσταση ιχθυοκαλλιεργειών. Χωρίς λοιπόν να μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αποστάσεις παραθέτουμε μερικές τρέχουσες επενδύσεις οι οποίες πιστεύουμε ότι θα επηρεαστούν από τις επενδύσεις του συγκεκριμένου χωροταξικού. Και σας παραθέτουμε τις επενδύσεις οι οποίες απευθύνονται σε μια ανώτερη κατηγορία τουριστών, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να ξοδεύουν και να ζητάνε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου αλλά και αισθητικής. Είναι δείγμα κουλτούρας και πολιτισμού.


Εκτός της ολικής απαξίωσης της νήσου Καλάμου θα επηρεαστεί στο γειτονικό νησί Καστός η τουριστική επένδυση παραθεριστικής κατοικίας της εταιρείας Kastos Investments LLP αγγλικών συμφερόντων. Στο ίδιο νησί θα επηρεαστεί η επένδυση σε γη του Πατρινού επιχειρηματία Ανδρέα Πανταζάτου (το ενδιαφέρον του Ομίλου Λόρδου έχει υπάρξει δεδομένο για τη συγκεκριμένη έκταση σε συνδυασμό με την εκμετάλλευση της μαρίνας Μεσολογγίου).
Στην Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας είμαστε σίγουροι ότι θα επηρεαστεί η επένδυση της palerosdreamhomes ομάδας Ελλήνων επιχειρηματιών η οποία δραστηριοποιείται και αυτή στον τομέα της παραθεριστικής κατοικίας υψηλών προδιαγραφών, αλλά και στον τομέα της εστίασης απολαμβάνοντας για το 2013 το Certificate of Excellence της TripAdvisor (ίσως ο μεγαλύτερος ιντερνετικός τουριστικός οδηγός).
Και φυσικά δεν έχουμε αρκετό χώρο για να αναφερθούμε σε όλους τούς Έλληνες και Αλλοδαπούς οι οποίοι έχουν αγοράσει και επενδύσει σε σπίτια και γη σε αυτά τα νησιά αλλά και στο Μύτικα και την Πάλαιρο, είτε για παραθεριστική κατοικία είτε για μόνιμη εγκατάσταση μετά τη συνταξιοδότησή τους στις πατρίδες τους.
Και αφήνουμε τελευταία την διαδρομή Αστακός-Μύτικας. Η περιβόητη ανάπτυξη τουριστικής κατοικίας στα παράλια της Δυτικής Ελλάδας που ακριβώς θα γίνει; Δεν θα υπάρξει πλέον μέρος για τέτοιου είδους ανάπτυξη. Δεν υπάρχει άλλο μέρος για τέτοιου είδους ανάπτυξη παραθεριστικής κατοικίας στη Δυτική Ελλάδα παρά μόνο αυτή της παραλιακής διαδρομής των 70 χιλιομέτρων της διαδρομής Αστακός – Μύτικας – Πάλαιρος – Πογωνιά – Πλαγιά – Περατιά. (Πάλαιρος, Πογωνιά, Πλαγιά, Περατιά βρίσκονται στο ίδιο κόλπο, την ίδια λεκάνη υποδοχή των πάσης φύσεως λυμάτων των ιχθυοκαλλιεργειών που πρόκειται να αναπτυχθούν στη ζώνη Α3 και ειδικά Δυτικά του Καλάμου). Αποτελειώνει με αυτό τον τρόπο και επένδυση 2.000 στρεμμάτων σε γη, υποψήφια για ανάπτυξη τουριστικής κατοικίας, ιδιοκτησίας των κληρονόμων Χιόνη, των κληρονόμων Αρφάνη και της ΑΕΓΕΚ. (Από κύκλους τραπεζικούς γνωρίζουμε ότι για το τμήμα που ανήκει στην ΑΕΓΕΚ έκτασης περίπου 600 στρεμμάτων έχουν συνταχθεί μελέτες για ανάπτυξη παραθεριστικής κατοικίας από την Τράπεζα Πειραιώς).
Ένα τελευταίο θέμα το οποίο θα θέλαμε να θίξουμε είναι και το θέμα του θαλάσσιου και ειδικά του ιστιοπλοϊκού τουρισμού. Οι ιστιοπλόοι του τριγώνου Λευκάδα – Ιθάκη - Κεφαλλονιά έχουν σαν αφετηρία αλλά και προορισμό τα λιμάνια της Λευκάδας κυρίως αλλά και της Παλαίρου. Όμως κατά τη διάρκεια του ταξιδιού με τα ιστιοπλοϊκά περνάνε το χρόνο τους σε μέρη όπως ο Κάλαμος, ο Καστός και ο Μύτικας. Αυτά τα μέρη αποτελούν μέρος της διαδρομής τους. Η πληθώρα των παραλιών και το παρθένο φυσικό τοπίο είναι αυτά που τούς καθηλώνουν και τούς έχει κάνει συνεπείς προσκυνητές της πατρίδας μας και ιδιαίτερα της συγκεκριμένης περιοχής κάθε καλοκαίρι, κάθε χρόνο. Είναι τιμή μας που έχουμε καταφέρει πολλούς από αυτούς να θεωρούν και το Ελληνικό Πάσχα μέρος των ετήσιων διακοπών τους. Είναι τιμή μας που τούς έχουμε κάνει να αισθάνονται την πατρίδα μας πατρίδα τους. Θεωρώντας την Λευκάδα για παράδειγμα έναν προορισμό και αγνοώντας την σπουδαιότητα της καθαρότητας νησιών όπως ο Κάλαμος και ο Καστός, μήπως υποβαθμίζουμε και το προσφερόμενο από τη Λευκάδα τουριστικό προϊόν; Ή από την Ιθάκη; Ή από την Κεφαλλονιά; Μήπως πρέπει να δούμε συνολικά αυτό το προϊόν που λέγεται τουρισμός; Είναι δυνατόν να πείσουμε τον τουρίστα να δει ένα εξαιρετικό τοπίο μέσα από κλωβούς ιχθυοκαλλιεργειών; Είναι δυνατόν να ξεναγήσουμε τον τουρίστα ανάμεσα από κλωβούς ιχθυοκαλλιεργειών; Νομίζουμε ότι αυτά είναι πράγματα αδιανόητα. Στερούνται αισθητικής.
Καλό είναι να μην επεκταθούμε άλλο. Νομίζουμε ότι έχουμε αποδώσει πολύ πιο σοβαρά από ότι το “χωροταξικό της ΚΥΑ 2505” την σπουδαιότητα μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης, προβολής, προώθησης και κυρίως αντιμετώπισης του τουριστικού προϊόντος, όχι μόνο της περιοχής μας, αλλά και γενικότερα της πατρίδας μας. Και οι ιχθυοκαλλιέργειες όμως δικαιούνται να προστατευθούν από το Κράτος μας. Είναι μια ολοένα και πιο δυναμική βιομηχανία η οποία και αυτή ζητά το χώρο της αναπτυχθεί. Όμως δεν θα πρέπει όλοι να είμαστε πιο διακριτικοί μιας και ζούμε στην ίδια κοινωνία και επιζητούμε, θεωρητικά έστω, την πρόοδό της; Ειδικά αυτές τις δύσκολες ώρες; Γιατί θα πρέπει να γίνουμε κοινωνία ζούγκλας; Επιζητούμε μια θέση στον πολιτισμένο κόσμο, δεν είναι ανάγκη να συμπεριφερόμαστε σαν ιθαγενείς.
Κλείνοντας θέλουμε να σταθούμε στο άρθρο του Έθνους της Κυριακής της 1/9/2013 σχετικά με τις προθέσεις του Εμίρη του Κατάρ για τη δημιουργία art island στο νησί Οξειά. Το νησί της Οξειάς βρίσκεται περίπου 17 μίλια μακρυά από το νότιο άκρο του νησιού Καστός και ακριβώς σε ευθεία γραμμή, χωρίς την παρεμβολή άλλων νησιών ανάμεσα. Είναι δυνατόν ένα Παγκόσμιο Κέντρο Πολιτισμού στα Ελληνικά Επτάνησα (που επιβίωσαν σε δύσκολα χρόνια με όπλο τον πολιτισμό) να περιστοιχίζεται από κλωβούς ιχθυοκαλλιεργειών; Και δεν αναφερόμαστε μόνο στις προβλεπόμενες από την ΚΥΑ 2505 ιχθυοκαλλιέργειες στη ζώνη Α3 αλλά και στις ήδη υφιστάμενες στο σύμπλεγμα των Εχινάδων νήσων (οι ιχθυοκαλλιέργειες που βρίσκονται ανάμεσα στα νησιά Ποντικός, Προβάτι, Καρλονήσι, Καλόγηρος, Δρακονέρα, Σοφιά, Πίστρος και Μάκρη (η συγκεκριμένη 3 μίλια από την Οξειά), και οι οποίες Διοικητικά ανήκουν σε Κεφαλλονιά και Ιθάκη αλλά πρακτικά υποβαθμίζουν τα παράλια της Αιτωλοακαρνανίας).
Ευχαριστούμε για την προσοχή σας.

3 σχόλια:

  1. η αντιδραση του κοσμου που σιγοβραζει ερχεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΥ ΕΙΔΕς ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΦΙΛΕ?
    ΕΓΩ ΑΠΟ ΛΕΥΚΑΔΑ ,ΜΕΓΑΝΗΣΙ ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΤΙΠΟΤΕΣ.ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΠΕΡΙΜΕΝΑ.
    ΑΠΟ ΚΑΣΤΟ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΟ ΥΠΟΤΟΝΙΚΑ.
    ΑΠΟ ΔΗΜΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ? ΤΙΠΟΤΑ ΑΥΤΟΙΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥς ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗΤΟΥς.
    ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΚΛΑΜΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πιεση σε δημο ξηρερου και περιφερεια δυτικης ελλαδας. και να μην επιτρεψετε σε κανενα να μπει στα μαγαζια σας αν δεν παρει σαφη θεση. ας καθορισουμε κι εμεις τα πραγματα οσο μπορουμε. η περιφερεια ιονιων δεμ θα ψηφισει. το μυστικο ειναι στους στεριανους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.