Πληροφορηθήκαμε ότι ο Ιατρός Ιωάννης Τριανταφυλλάκης, Επιμελητής στο ΚΥ Αστακού – ΠΙ Μαχαιράς, επιλέχθηκε από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοπονήσου και Ιονίων Νήσων να συμμετέχει την προηγούμενη εβδομάδα σε κλιμάκιο ιατρών (2 γενικοί ιατροί και 1 καρδιολόγος) που θα πλαισίωναν μια ομάδα ιατρών από το ΕΚΕΠΥ.
Ο Ιατρός Γιάννης Τριανταφυλλάκης έχει ειδική εκπαίδευση στο τραύμα (είναι κάτοχος διπλωμάτων BASIC LIFE SUPPORT-BLS, PRE HOSPITALTRAUMA LIFE SUPPORT-PHTLS, ADVANCE TRAYMA LIFE SUPPORT-ATLS) και εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων.
Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε σας παραθέτουμε στοιχεία της εκεί του παρουσίας υπό μορφή συνέντευξης.
Ερ.: Γιατρέ καλησπέρα. Πληροφορηθήκαμε ότι επιλεχθήκατε να προσφέρετε υπηρεσίες στη Κεφαλονιά και να συνδράμετε στις δύσκολες καταστάσεις που περνάνε οι γείτονές μας.
Απ.: Καλησπέρα και σε σας. Πράγματι, μετά τον πρώτο μεγάλο σεισμό είχα επικοινωνία με την 6η ΥΠΕ και το Υπουργείο και τέθηκα σε επιφυλακή. Την Δευτέρα 3/2/14 μετά τον δεύτερο μεγάλο σεισμό δέχτηκα τηλεφώνημα από την Αντιπεριφερειάρχη Κα Αρμπάνη και με σήμα προς την υπηρεσία μου παρουσιάστηκα στο Γενικό Νοσοκομείο Αργοστολίου.
Ερ.: Τι κατάσταση συναντήσατε εκεί;
Απ.: Υπήρχε ένταση και μεγάλη κινητικότητα. Στο Αργοστόλι οι ζημιές από τον σεισμό δεν ήταν μεγάλες. Το βράδυ διανυκτέρευσα στο κρουαζιερόπλοιο ¨ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ¨ στο λιμάνι του Αργοστολίου για υγειονομική κάλυψη. Φιλοξενούνταν περί τα 800 άτομα. Την επόμενη μέρα συνεδριάσαμε στο Νοσοκομείο Αργοστολίου με τους Ιατρούς του Νοσοκομείου και τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνη Γεωργιάδη και οφείλω να ομολογήσω ότι επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για του πληγέντες. Αργότερα, μεταβήκαμε στο Νοσοκομείο Ληξουρίου. Στο Ληξούρι, δυστυχώς, η εικόνα ήταν τραγική. Θύμιζε πολεμική ταινία με βομβαρδισμένο τοπίο.
Ερ.: Μπορείτε να μας περιγράψετε λίγο τις εικόνες;
Απ.: Tι να πρωτοθυμηθώ; Γκρεμισμένες μάντρες και τοιχοποιίες, κόσμος που βρισκόταν έξω από τα σπίτια, μέσα στα αυτοκίνητά του, εμφανώς ταλαιπωρημένος. Μια διαρκής κινητικότητα που μετέδιδε άγχος.
Ερ.: Φοβηθήκατε;
Απ.: Στην αρχή όχι. Προφανώς από άγνοια. Μόλις συνειδητοποίησα ότι υπάρχει μια διαρκή μετασεισμική δραστηριότητα και βλέποντας τους γύρω μου να ταράζονται άρχισα να αναθεωρώ. Κάθε 5 λεπτά υπήρχε μετασεισμός άλλοτε μικρής έντασης και άλλοτε μεγαλύτερης. Υπήρχε και όλη η παραφιλολογία ότι περιμένουν μεγαλύτερης εντάσεως σεισμό και καταλαβαίνετε ότι κλονίζεσαι.
Ερ.: Υπήρχαν τραυματίες;
Απ.: Το «ευτύχημα» μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό είναι ότι δεν θρηνήσαμε θύματα και υπήρξαν ελάχιστοι μικροτραυματισμοί.
Ερ.: Ποιος ο ρόλος σας εκεί;
Προσφέραμε υπηρεσίες στο Νοσοκομείο επικουρικά και μαζί με τον Διοικητή κο Μαρκάτο έγινε σχεδιασμός σε περίπτωση έκτακτη ανάγκης ανάπτυξης σταθμού υποδοχής πληγέντων. Παράλληλα, υπήρχε κόσμος τόσο στο ΠΙΚΠΑ, όσο και στο κλειστό Γυμναστήριο Ληξουρίου που έχριζε ιατρικής παρακολουθήσεως. Τέλος, με συνοδεία ασθενοφόρου βρεθήκαμε στα χωριά της γύρω περιοχής και σπίτι, σπίτι επισκεφτήκαμε τους εκεί κατοίκους, τους μεταφέραμε φάρμακα, νερό και φαγητό καθώς και τον καταυλισμό με σκηνές στο γήπεδο Ληξουρίου.
Ερ.: Θυμάστε κάτι που να σας έκανε εντύπωση και θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;
Απ.: Σε ένα χωριό βρεθήκαμε σε ένα σπίτι, που η μια πλευρά είχε καταρρεύσει μετά τον 2ο σεισμό. Μέσα παρέμεινε ένας ηλικιωμένος άνδρας με τη σύζυγό του. Όταν τους είπαμε να τους μεταφέρουμε σε ένα πιο ασφαλές μέρος είπαν ότι τη ζωή τους την ζήσανε. Το ΄53 μετά τον τότε σεισμό χάσανε τα πάντα, τώρα προτιμάνε να χαθούν και αυτοί με τα υπάρχοντά τους, μέσα στο σπίτι τους.
Ερ.: Πως θα περιγράφατε την εμπειρία σας στη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά;
Απ.: Για μένα ήταν εμπειρία ζωής, με έντονα συναισθήματα και δυνατές εικόνες. Θα θελα να ευχηθώ Δύναμη στον δοκιμαζόμενο λαό του νησιού και να κλείσουν γρήγορα όλες οι πληγές. Σας ευχαριστώ.
Δικιά μου η τιμή. Καλή επιτυχία στο έργο σας.
Εμείς το μόνο που έχουμε να προσθέσουμε είναι ένα μεγάλο μπράβο στον κ. Ιωάννη Τριανταφυλλάκη, και στον δοκιμαζόμενο λαό της Κεφαλονιάς κουράγιο και δύναμη και είμαστε σίγουροι ότι το πανέμορφο νησί της Κεφαλονιάς σύντομα θα επουλώσει τις πληγές του και το καλοκαίρι θα υποδεχτεί τους χιλιάδες επισκέπτες και πάλι.
Μπράβο στον γιατρό.Τυχερός ο τόπος που έχει τέτοιους επιστήμονες και ανθρώπους.
ΑπάντησηΔιαγραφή