Του κ. Νικολάου Θωμά Νταή.
σ. Συμβολαιογράφου.
Καίριο πλήγμα αναμένεται να φέρει στην περιοχή μας η εφαρμογή του νέου Νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος με τίτλο «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ» (εφεξής Ο.Ε.Κ.), που κατατέθηκε για ψήφιση στη Βουλή. Βάσει του Νόμου, που αναμένεται η εφαρμογή του να ισχύσει στις αρχές του 2018, καταργούνται αυτοδικαίως, 3 μήνες από της δημοσίευσης του Νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ.), Υποθηκοφυλακεία, μεταξύ των οποίων και το ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ ΣΟΛΛΙΟΥ (ΜΥΤΙΚΑΣ).
Με το νέο Νομοσχέδιο ιδρύεται νέο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), υπό την Εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, στο οποίο θα ενταχθούν όλα τα Υποθηκοφυλακεία της χώρας, που σήμερα υπάγονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς και το Κτηματολόγιο, το οποίο ανήκει εξ ολοκλήρου στο Δημόσιο και έχει τη μορφή Ανώνυμης Εταιρίας.
Παράλληλα αλλάζει ο χάρτης του Κτηματολογίου σε όλη τη χώρα, καθώς ιδρύονται 16 κτηματολογικά γραφεία με συνολικά 184 υποκαταστήματα, τα οποία θα καλύπτουν και τις αρμοδιότητες όλων των έμμισθων και άμισθων Υποθηκοφυλακείων που καταργούνται.
Ο νέος φορέας θα διαθέτει 1.300 θέσεις προσωπικού, ώστε να απορροφηθούν οι 238 άμισθοι και 257 δικαστικοί υπάλληλοι των Υποθηκοφυλακείων, καθώς και οι 368 εργαζόμενοι στις υπηρεσίες του Κτηματολογίου. Επίσης προβλέπεται να ενισχυθούν με νομικούς και μηχανικούς, ώστε να καλυφθούν τα σημερινά κενά.
Η κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου Σολλίου, στο οποίο υπάγονται οι 5 Τ.Κ. του τέως Δήμου Αλυζίας και οι 3 Τ.Κ. των Νήσων Καλάμου και Καστού, θα φέρει καίριο πλήγμα στις περιοχές μας αυτές, γιατί θα υπάγεται στο Υποκατάστημα Βάλτου (Αμφιλοχία) του Κτηματολογικού Γραφείου Δυτικής Ελλάδας, στο οποίο θα υπαχθούν και τα Υποθηκοφυλακεία Βόνιτσας και Εχίνου (Κατούνας), ενώ του Αστακού θα υπαχθεί στο υποκατάστημα του Μεσολογγίου του Κτηματολογικού Γραφείου Δυτικής Ελλάδας.
Το Υποθηκοφυλακείο Σολλίου (Μύτικας), είναι ένα κομμάτι της τοπικής μας Ιστορίας, τα αρχεία του είναι τα ιερά και τα όσια των περιοχών αυτών και κρατήθηκαν ζωντανά σε δύσκολα χρόνια, όταν στην περίοδο του εμφυλίου πολέμου άλλα Υποθηκοφυλακεία επυρπολούντο, (όπως του γειτονικού Αστακού), ενώ το δικό μας οι ντόπιοι Μυτικιώτες, όπως οι αείμνηστοι Ανδρέας Λιβιτσάνης (Τρίτσης), Φώτιος Μπουλιέρης, κ.λ.π., το διαφύλαξαν κρύβοντας τα αρχεία του ανάμεσα στους σωρούς από τα καυσόξυλα στον κήπο του Ανδρέα Λιβιτσάνη.
Οι εκάστοτε Ειρηνοδίκες που εξελίχθησαν σε μεγάλα ονόματα της Ελληνικής Δικαιοσύνης, που εκτελούσαν και καθήκοντα Συμβολαιογράφου και Υποθηκοφύλακα μέχρι το έτος 1969, οπότε πρώτος Συμβολαιογράφος και άμισθος Υποθηκοφύλακας ανέλαβε ο γράφων, με πένα και μελάνι το κράτησαν ζωντανό, χωρίς κομπιούτερ, φωτοτυπικά μηχανήματα κ.λ.π. μέσα διευκόλυνσης.
Ξυπνάνε μνήμες διαβάζοντας παλιά ονόματα, το ιστορικό των ακινήτων, τις μεταβολές που έχουν επέλθει από ιδιοκτήτες σε ιδιοκτήτες των δύο τέως Δήμων Σολλίου και Καρνύων (Κάλαμος και Καστός).
Στο Υποθηκοφυλακείο μας υπάγονταν παλιά και οι Εχινάδες νήσοι, απέναντι από τον Αστακό, όπως η Οξιά, Πεταλάς, Δραγκωνάρα, Καρλονήσι, Μακρυ-Μακρυπούλα, Άτοκος, Αρκούδι κ.λ.π. που φτάνουν περίπου τις 15, με μεγάλη τουριστική αξία σήμερα, που μετέπειτα υπήχθησαν στο Υποθηκοφυλακείο Ιθάκης Κεφαλληνίας.
Στο Υποθηκοφυλακείο μας υπάγονταν παλιά και οι Εχινάδες νήσοι, απέναντι από τον Αστακό, όπως η Οξιά, Πεταλάς, Δραγκωνάρα, Καρλονήσι, Μακρυ-Μακρυπούλα, Άτοκος, Αρκούδι κ.λ.π. που φτάνουν περίπου τις 15, με μεγάλη τουριστική αξία σήμερα, που μετέπειτα υπήχθησαν στο Υποθηκοφυλακείο Ιθάκης Κεφαλληνίας.
Χαράσσω τις λίγες αυτές γραμμές για δυο λόγους:
Πρώτον γιατί η περιοχή και οι κάτοικοι θα υποβληθούν σε μεγάλες ταλαιπωρίες και οικονομικές επιβαρύνσεις και
Δεύτερον γιατί επάνω στα αρχεία αυτά κοπίασα και έζησα και εγώ με τεράστιες ευθύνες 38 ολόκληρα χρόνια, μια ολόκληρη ζωή!
Ύστερα από τις καταργήσεις του Ειρηνοδικείου, του Αστυνομικού Σταθμού, του Αγρονομείου, του Τελωνοφυλακείου και τις υποβαθμίσεις της Τράπεζας Πειραιώς, των Ε.Λ.Τ.Α και του Κέντρου Υγείας, τις συγχωνεύσεις των Τοπικών Κοινοτήτων σε Δήμους, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η περιοχή μας θα μαραζώσει κυριολεκτικά!!!
Φρονούμε ότι το πρόβλημα αυτό πρέπει να αφυπνίσει τους φορείς του Τόπου μας καθώς τους Συμβολαιογράφους και το Δικηγορικό Σύλλογο Λευκάδας και να αναλάβουν πρωτοβουλίες και δράσεις.
Μύτικας Αιτωλ/νίας 19/10/2017
Νικόλαος Θωμά Νταής
σ. Συμβολαιογράφος
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.