Αφιέρωμα στο Μεγανήσι και στο Κάλαμο Λευκάδας από την Εφημερίδα των Συντακτών. Αποδράσεις: Εδώ αράζουμε.


Συντάκτης Θοδωρής Αθανασιάδης.

Το μικρό φέρι αναχωρεί καθημερινά από το στριμωγμένο λιμάνι στο Νυδρί με προορισμό το Μεγανήσι, ένα από τα μικρά και ακόμη όχι ιδιαίτερα γνωστά νησιά του Ιονίου.
Αφήνοντας πίσω τα πολυσύχναστα παράλια της Λευκάδας και τον διάσημο Σκορπιό, το θαλασσινό ταξίδι δεν διαρκεί πάνω από 30 λεπτά (3,6 ν.μ.), ίσα δηλαδή όσος χρόνος απαιτείται για να αφομοιώσεις τη γρήγορη αλλαγή του σκηνικού και να προσαρμοστείς στη νησιωτική πραγματικότητα του Μεγανησιού.
Το πλοιάριο θα δέσει πρώτα στο Σπαρτοχώρι κι αμέσως μετά πιάνει στο Βαθύ, το γραφικό λιμάνι του Μεγανησιού.
Γεωγραφικά το Μεγανήσι θα το εντοπίσουμε ανάμεσα στα ακαρνανικά παράλια και στο νησί της Λευκάδας και είναι το μεγαλύτερο από μια συστάδα νησιών και νησίδων που είναι γνωστά ως Πριγκιποννήσια.
Η συνολική του έκταση μόλις αγγίζει τα 20 τ.χ., ενώ ο πληθυσμός των τριών κατοικημένων χωριών αριθμεί περίπου 1.200 κατοίκους.
Διοικητικά, στον Δήμο Μεγανησίου ανήκει και το ιδιωτικό νησί της οικογένειας Ωνάση, ο διάσημος Σκορπιός, που πρόσφατα, ως γνωστόν, πουλήθηκε σε Ρώσο μεγιστάνα.
Θα ήταν λάθος βέβαια να παρομοιάσουμε το Μεγανήσι με το απόλυτο ησυχαστήριο, καθώς και εδώ πλέον όλο το καλοκαίρι υπάρχει ιδιαίτερη κίνηση επισκεπτών, αλλά και δεκάδων ιστιοπλοϊκών που απαγκιάζουν στους γαληνεμένους όρμους του. Παρ' όλα αυτά το νησί ακόμη χαρακτηρίζεται ως low profile προορισμός.
Στο Μεγανήσι κυκλοφορούν ελάχιστα αυτοκίνητα, καθώς το οδικό δίκτυο δεν ξεπερνά στο σύνολό του τα 35 χιλιόμετρα.
Το καλοκαίρι τα λεωφορεία εκτελούν συχνά δρομολόγια μεταξύ των τριών χωριών και υπάρχει ανταπόκριση με τα πλοία που καταφτάνουν από Λευκάδα. Αν λοιπόν αξίζει τον κόπο να πάρετε ή όχι το αυτοκίνητό σας, θα το κρίνετε εσείς.

Εξερευνώντας το νησί.
Το πλοιάριο θα σας αφήσει στον μόλο τoυ Σπαρτοχωρίου, στα Σπήλια. Από εδώ θα ανηφορίσετε για περίπου 500 μέτρα μέχρι το Σπαρτοχώρι, που είναι κτισμένο σε λοφώδη έξαρση του εδάφους.
Το λιμάνι του νησιού είναι το παραδοσιακό Βαθύ, που απαγκιάζει στον μυχό φυσικού όρμου.
Ο βασικός ασφάλτινος δρόμος που διατρέχει το Μεγανήσι είναι αυτός που συνδέει το Σπαρτοχώρι με τον οικισμό Κατωμέρι (3,5 χλμ.) και από το μεσόγειο Κατωμέρι κατηφορίζει για το Βαθύ (1,5 χλμ.).
Το Μεγανήσι, παρά το μικροσκοπικό του μέγεθος, διαθέτει αρκετές και καλές παραλίες, προστατευμένες από τους ανέμους.
Η οργανωμένη βοτσαλωτή παραλία Σπήλια βρίσκεται κάτω από το Σπαρτοχώρι, κοντά στον μόλο όπου δένουν τα φέρι, και έχει δύο ταβέρνες πάνω στο κύμα.
Από το Σπαρτοχώρι προσεγγίζεται ακόμη και με τα πόδια η ακτή του Αϊ-Γιάννη, που σκιάζεται από ελιές και πουρνάρια.
Από το Βαθύ θα πάτε για μπάνιο στις μικροσκοπικές ακρογιαλιές Πασουμάκι και Αμπελάκια. Εξαιρετική είναι η παραλία Φανάρι στον κάβο του Αθερινού, όπου λειτουργεί καντίνα.
Δυτικά από το Κατωμέρι, με θέα στο γειτονικό νησάκι Κάλαμος, βρίσκεται η καλή βοτσαλωτή παραλία Πόρτο Ελιά.
Με ενοικιαζόμενη βάρκα ή με εκδρομικό σκάφος θα επισκεφθείτε τις θαλάσσιες σπηλιές που βρίσκονται στο νότιο άκρο του νησιού. Η πιο γνωστή είναι αυτή του «Παπανικολή», όπου λέγεται ότι κρυβόταν το θρυλικό υποβρύχιο κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Το ίδιο όμορφη είναι και το «Γιοβάνι».

Κάλαμος, πνιγμένος στα πεύκα.
Κάλαμος, αιωρήσεις στα κρυστάλλινα νερά | Θοδωρής Αθανασιάδης/ViewsOfGreece.


Νοτιότερα από το Μεγανήσι και σε ελάχιστη απόσταση από τις ακτές της Στερεάς Ελλάδας συναντάμε τον Κάλαμο, ένα από τα μικρότερα κατοικημένα νησιά του Ιονίου.
Η πρόσβαση εδώ γίνεται με το πλοιάριο «Ιωάννα», που αναχωρεί από το παράλιο χωριό Μύτικας της Αιτωλοακαρνανίας (τηλ. 6942 558 462), αλλά και με θαλάσσιο ταξί (κ. Γιώργος 6977 845 946).
Στα βόρεια του Κάλαμου απέναντι από τον Μύτικα βρίσκονται οι αραιοκατοικημένοι οικισμοί Επισκοπή και Κάστρο, ενώ στα νοτιοανατολικά παράλια συναντάμε το χωριό Κάλαμος, όπου αναπτύσσεται και το λιμάνι του νησιού. Εδώ υπάρχουν εστιατόρια, μίνι μάρκετ, καφέ και φούρνος, ενώ ενοικιάζονται και λίγα δωμάτια.
Οι ακτές του Κάλαμου είναι κατάφυτες από πεύκα, ελιές και κάθε λογής θάμνους, ενώ διακόπτονται από άφθονες μικροσκοπικές βοτσαλιές. Υπάρχουν ακόμη αμπέλια και ελάχιστα πια καλλιεργήσιμα χωράφια.
Το εσωτερικό του νησιού είναι ορεινό, απόκρημνο, και το Βουνί, η ψηλότερη κορφή του, αγγίζει τα 750 μέτρα.
Απέναντι από τον Μύτικα και λίγο νοτιότερα από το Κάστρο ξεδιπλώνει το λαμπερό της τόξο η παραλία Ασπρογιάλι, με ψιλό, ολόλευκο βοτσαλάκι και με το δάσος να την πολιορκεί.
Με κατεύθυνση πάντα προς Νότο συναντάμε το πανέμορφο ακρογιάλι της Μυρτιάς.
Κοντά στον Κάλαμο η καλύτερη παραλία είναι η Αγραπιδιά, που συγκεντρώνει όμως και τον περισσότερο κόσμο.
Νοτιότερα, ακολουθώντας μονοπάτι, θα ανακαλύψετε τις απόμερες παραλίες Πευκοί, Γκουβιέλι και Πετρολάγκαδο.
Ιδιαίτερα γραφικός είναι ο όρμος Γερολιμνιώνας, στο νοτιοανατολικότερο άκρο του νησιού, με τις δυο μικροσκοπικές του παραλίες.
Στις δυτικές ακτές, το πάλαι ποτέ εντυπωσιακό Βαθύ Λιμνιώνι δεν προτείνεται για μπάνιο καθώς εκεί λειτουργεί εδώ και λίγα χρόνια ιχθυοπαραγωγική μονάδα.

Διαμονή.
Λιμονάρι:
● «Thalassa Limonari», τηλ. 26450 72063 
● «Limonari Bay», τηλ. 26450-25386 

Ελιά:
● «Elia Village», τηλ. 28103 24422 
● «Πόρτο Ελιά», τηλ. 26450 51341 

Αγιος Ιωάννης:
● «Apartments Gavrilis», τηλ. 6932377733 & 210-4208686

Κάλαμος:
● Πόρτολος Παναγιώτης τηλ. 697 7270 762
● Καρβούνη Καλλιρρόη τηλ. 697 4418 258
● Κανδηλιώτη Φωτεινή τηλ. 26460 91 234
● Τριτσαρώλης Ιωάννης τηλ. 26460 91 444
● Κεραμίδας Θεόδωρος τηλ. 26460 91 414

Κείμενο - φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης / viewsofgreece.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.