Καστός


Το νησί Καστός Λευκάδας βρίσκεται Ν.Α. της νήσου Λευκάδας και σε απόσταση ενός μιλίου από την νήσο Κάλαμος Λευκάδας και σε 6 μιλίων από τον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας, όπου είναι το πλησιέστερο λιμάνι προσέγγισης στην Στερεά Ελλάδα.
Ο μοναδικός μικρός παραθαλάσσιος οικισμός βρίσκεται στο μέσο της ανατολικής πλευράς του νησιού σε ένα παρθένο και προφυλαγμένο κόλπο με αμμουδερή παραλία που αποτελεί την Κοινότητα Καστού με 50 μόνιμους κατοίκους που το καλοκαίρι λόγω επισκεπτών και τουριστών αυξάνονται σημαντικά.


Ο Καστός είναι μέρος κυρίως για σκάφη που ταξιδεύουν στο Ιόνιο και προσφέρεται για θαλάσσια σπορ, ψάρεμα, κολύμπι στις πανέμορφες παραλίες του και κυρίως για περιπάτους ανάμεσα στα πέτρινα σπίτια, στους ελαιώνες, στα παλαιά Ελαιοτριβεία και στον ανεμόμυλο πάνω από το χωριό που είναι ο μοναδικός στο νομό Λευκάδας που διατηρείται ο μηχανισμός του. Στο Καστό δεν θα συναντήσετε αυτοκίνητα, ούτε φασαρία, ούτε οτιδήποτε θυμίζει τους σημερινούς έντονους ρυθμούς ζωής. Όλα εδώ κυλάνε μέσα σε μία μοναδική ηρεμία, ένα πραγματικό ησυχαστήριο.


Ο γραφικός ομώνυμος οικισμός του είναι αμφιθεατρικά χτισμένος κι έχει θαυμάσια θέα στο απάνεμο λιμανάκι, όπου αράζουν ψαροκάικα και μικρά ιστιοφόρα, για να περάσουν τη νύχτα τους. Ο Καστός είναι η μικρότερη κατοικήσιμη νησίδα των Επτανήσων και προσαρτήθηκε στην Ελλάδα το 1864.
Παλαιότερα αποτελούσε μέρος της επαρχίας Ιθάκης του νομού Λευκάδας με πληθυσμό το 1950, τους 285 κατοίκους στο οποίο υφίστατο Δημοτικό σχολείο. Σήμερα ανήκει διοικητικά στο νομό Λευκάδας και σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχει 120 κατοίκους. Κύρια προϊόντα της νήσου αυτής είναι σιτηρά, σταφύλια και ωραίο κρασί. Όπως και ο γειτονικός Κάλαμος, επικοινωνεί με την ακτή της Αιτωλοακαρνανίας με καΐκια, από και προς το απέναντι χωριό Μύτικα.

Τηλέφωνο Κοινότητα Καστού: 2646091484