Νέα ιχθυοτροφεία σε Κεφαλονιά και Ιθάκη.


Του κ. Παύλου Παπαδάτου.

Κυρία Θεοπεφτάτου.
Που ζείτε; Γιατί δεν αντιδράτε στο χωροταξικό που προβλέπει νέες ιχθυοκαλλιέργειες που θα καταστρέψουν τη θάλασσα της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης;
Πριν λίγες ημέρες πληροφορήθηκα ότι το νέο εθνικό χωροταξικό της χώρας που περιλαμβάνει και τις ιχθυοκαλλιέργειες οδεύει προς το εθνικό τυπογραφείο. Μερίμνησα λοιπόν και βρήκα τον χάρτη που αφορά τις ιχθυοκαλλιέργειες γιατί είχα μία φοβία μην τυχόν και το νομοσχέδιο που είχε ετοιμάσει ο κύριος Γερουλάνος -ως Υπουργός της κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου το 2011- είχε ανασυρθεί ξανά από τις καλένδες. Και όντως ο φόβος μου ήταν δικαιολογημένος. Αντί λοιπόν το νομοσχέδιο να είχε αποσυρθεί ή βελτιωθεί ώστε να αναβαθμίζονται τα νησιά μας έμεινε ως έχει και ο δρόμος προς την καταστροφή άνοιξε.
Σύμφωνα λοιπόν με τον χάρτη που σας επισυνάπτω, το χωροταξικό προβλέπει ότι μεταξύ Πόρου και Σάμης μπορούν να δημιουργηθούν νέες ιχθυοκαλλιέργειες έκτασης δέκα τετραγωνικών μιλίων!!!
Κυρία Θεοπεφτάτου, γνωρίζετε τι σημαίνει αυτό; Ότι ο τουρισμός από τον οποίο ζει το νησί μας μπορεί να πάθει ανεπανόρθωτη ζημιά. Ολόκληρη η δυτική πλευρά της Κεφαλονιάς καταστρέφεται. Κανένας τουριστικός επιχειρηματίας δεν επενδύει με φόντο ιχθυοτροφείο και κανένα σκάφος αναψυχής δεν πλησιάζει. Το ίδιο δυστυχώς συμβαίνει και με την μικρή μας αδελφή Ιθάκη. Το χωροταξικό προβλέπει εγκατάσταση ιχθυοκαλλιεργειών νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά της Ιθάκης. Τώρα αν λάβουμε υπόψη μας ότι ήδη έχει καταστραφεί η θαλάσσια περιοχή των Εχινάδων, που και αυτά τα νησιά ανήκουν στην ευρύτερη περιφέρεια του νομού μας, πάμε για ολική καταστροφή. Δηλαδή το 35% του συνόλου των ιχθυοκαλλιεργειών της Ελλάδας εγκαθίστανται στην Ιθάκη και στη Κεφαλονιά.
Κυρία Θεοπεφτάτου, γνωρίζετε γιατί δεν υπάρχει ούτε ένα ιχθυοτροφείο στη Ζάκυνθο, στη Λευκάδα και φυσικά στη Κέρκυρα, ενώ η θάλασσα της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα τεράστιο ψαρό-βούρκο; Γιατί κυρία Θεοπεφτάτου, σε αυτά τα νησιά υπάρχουν βουλευτές που και ικανοί είναι και ενήμεροι είναι, και ενδιαφέρον έχουν για τα νησιά τους. Δεν σας προκαλεί εντύπωση ότι στη Κρήτη, στη Ρόδο, στη Κω και γενικά στα τουριστικά νησιά, δεν υπάρχει ούτε ένα ιχθυοτροφείο, ενώ τα δικά μας νησιά θα κινδυνεύσουν να πνιγούν μέσα στο ψαρό-βούρκο;
Κάποιοι άλλοι κυρία Θεοπεφτάτου άφησαν την Ιθάκη και τη Βορειοδυτική Κεφαλονιά χωρίς θαλάσσια συγκοινωνία, εσείς ζηλέψατε τη δόξα τους και θέλετε να αφήσετε τα νησιά μας και χωρίς καθαρή θάλασσα;
Απλά μαθηματικά κυρία Θεοπεφτάτου. Το κέρδος που θα αποκομίσουν τα νησιά μας από τα ιχθυοτροφεία σε σχέση με την ζημιά που θα πάθει ο τουρισμός μας είναι ασήμαντο. Είναι επίσης γνωστό ότι, στα περισσότερα ιχθυοτροφεία με εξαίρεση αυτά του Κόκκινου βράχου, εργάζονται Πακιστανοί και Αιγύπτιοι. Εξ άλλου Τσετσένοι ως επί το πλείστον έχουν αναλάβει την διανομή των ψαριών των ιχθυοκαλλιεργειών. Έχουμε που έχουμε τους νονούς της ξηράς, δεν είναι ανάγκη να αποκτήσουμε και νονούς στη θάλασσα μας…

Σημείωση.
1. Σχετικά με το ιχθυοτροφείο του κόκκινου βράχου υπάρχει εκεί 40 χρόνια και φυσικά πρέπει να παραμείνει. Ο γέγονε γέγονε.
2. Σε τηλεοπτική εκπομπή που συμμετείχα αναφέρθηκα στο νέο χωροταξικό που προβλέπει τις νέες ιχθυοκαλλιέργειες, ελπίζοντας ότι όλοι οι θεσμικοί μας εκπρόσωποι, έστω και την τελευταία στιγμή, ίσως ενεργοποιηθούν και αποτρέψουν την επερχόμενη καταστροφή, γιατί και αυτοί έχουν σημαντική ευθύνη.

2 σχόλια:

  1. Το νέο εθνικό χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών, αναμένεται τέλη 2019, με βάση την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/89/ΕΚ «Περί θεσπίσεως πλαισίου για το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό», με την οποία οφείλει να εναρμονισθεί το εθνικό δίκαιο κάθε κράτους μέλους.
    Σήμερα ισχύει το εθνικό χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών που διέπεται από την ΚΥΑ με αριθμό 31722/04-11-2011 (ΦΕΚ 2505/Β/4-11-2011), το οποίο ουσιαστικά είναι υπό αναθεώρηση.
    Ο χάρτης που επισυνάπτεται είναι από το Περιφερειακό Χωροταξικό των Ιονίων Νήσων που πρόσφατα εγκρίθηκε.
    Φυσικά εδώ μπαίνει ο προβληματισμός Εθνικά Χωροταξικά και Περιφερειακά Χωροταξικά, εναρμονισμός και αντίθετοι σχεδιασμοί και είναι ένα πρόβλημα που έχει παρελθόν και παράδοση στην χώρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υποψηφιος Δημαρχος Αθηνων.Γ Ε Ρ Ο Υ Λ Α Ν Ο Σ.
    Καμια σχεση; ΑΛΕΞΗΣ; ΚΥΡΙΑΚΟΣ; ΦΩΦΗ; ΑΑΑΑΧ ΟΛΟΙ για τα ψηφαλακια,
    τα θυματα πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.