Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ), η Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία και οι εκδόσεις ΗΡΟΔΟΤΟΣ, παρουσιάζουν στις 18 Δεκεμβρίου 2018, ημέρα Τρίτη και ώρα 6:00 μ.μ., στη Στοά του Βιβλίου Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου Αθήνα, το βιβλίο του συμπατριώτη μας Νικολάου Θεοδ. Μήτση, το οποίο και αναφέρεται λεπτομερώς και με αδιάσειστα στοιχεία για την προσφορά της ιστορικής οικογένειας των Μαυρομματαίων, οι οποίοι ως γνωστόν κατάγονταν από την εύανδρο Κατούνα Ξηρομέρου Αιτωλ/νίας και που διαδραμάτισαν σημαντικότατο ρόλο στα τεκταινόμενα του αγώνα της εθνικής Παλιγγενεσίας.
Οι Μαυρομματαίοι υπήρξαν άνδρες με αρετές, λόγιοι, πεφωτισμένοι, αλλά και αγωνιστές του ΄21, όπου προσέφεραν στην πατρίδα μέγιστες υπηρεσίες και με θύματα σε κάθε εθνικό προσκλητήριο. Πρόκειται για την εύανδρο οικογένεια της επαρχίας Ξηρομέρου, που εντάχθηκε στις ιστορικές οικογένειες του Έθνους και τα μέλη της δεν δίστασαν να προσφέρουν πάντοτε εξαιρετικές υπηρεσίες στην πατρίδα και στον τόπο τους, όπου και καταφρόνησαν δόξα, αξιώματα, πλούτη και προνόμια που είχαν εξ οφίτσιο, ως προεστοί - πρόκριτοι, απ’ τις τότε οθωμανικές διοικήσεις.
Οι Μαυρομματαίοι έχασαν κινητή και σημαντικότατη ακίνητη περιουσία στον αγώνα του ΄21. Στον ξεσηκωμό του Γένους η παρουσία τους ήταν καταλυτική και στήριξαν ψυχή τι και σώματι τον αγώνα. Με την αρωγή τους τον στήριξαν όχι μόνο ενεργά, αλλά και στην πράξη, εφόσον εκτός από πολιτικοί ήταν και οπλαρχηγοί και συμμετείχαν σε αρκετές μάχες που διεξήχθησαν στα 1821 - 1828, αφήνοντας συγχρόνως και θύματα στον αγώνα της εθνικής Παλιγγενεσίας.
Σ’ αυτή λοιπόν την αρχοντική οικογένεια των γραμμάτων και της εθνικής προσφοράς, την οικογένεια των Μαυρομματαίων από την Κατούνα Ξηρομέρου Ακαρνανίας, που η υπέρ του Γένους προσφορά τους εγκαινιάζεται από χρόνους μακρινούς, αρκετά οφείλει ο τόπος μας, μας αναφέρει με αδιάσειστα και τεκμηριωμένα ιστορικά στοιχεία ο συγγραφέας του βιβλίου Νίκος Θεοδ. Μήτσης.
Αναντίρρητα λοιπόν η οικογένεια των Μαυρομματαίων εντάχθηκε στις ιστορικές οικογένειες του Έθνους και τα μέλη της δεν δίστασαν να προσφέρουν πάντοτε εξαιρετικές υπηρεσίες, ώστε να αποτελούν το σέμνωμα της περιοχής όχι μόνον της Κατούνας αλλά κι ολόκληρης της Επαρχίας Βονίτσης & Ξηρομέρου [ΑΚΑΡΝΑΝΙΑ], απ’ την οποία και κατάγονται και τα συμφέροντα της οποίας πολλές φορές και με διάφορους τρόπους με θέρμη και μέγιστο πατριωτισμό εξυπηρέτησαν.
Αυτά και άλλα πολλά άγνωστα μέχρι στιγμής στοιχεία, όπως τούρκικα χοτζέτια (μουσαρελές, ιλιάμι) του 1798, προικοσύμφωνα του 1794, του 1821 και του 1829, πληρεξούσια του 1809, έγγραφα με αλληλογραφίες της οικογένειας, προαγωγές των Μαυρομματαίων σε αξιώματα όπως: επί Παλιγγενεσίας, επί Καποδίστρια και επί Όθωνα, πιστοποιητικά στρατιωτικών εκδουλεύσεων του 1835, αλλά και πολλά άλλα έγγραφα προερχόμενα από πρωτογενείς αρχειακές πηγές, θα έχει την δυνατότητα να δει ο αναγνώστης αυτού του βιβλίου, τα με επιμονή και υπομονή ανέκδοτα μέχρι στιγμής ιστορικά στοιχεία που με πολυετή έρευνα και κόπο συλλέχθηκαν, καταγράφηκαν και παρουσιάζονται στο παρόν πόνημα, απ΄ τον εξ Αρχοντοχωρίου (Ζάβιτσα) Ξηρομέρου της Αιτωλ/νίας καταγόμενο Νικόλαο Θεοδ. Μήτση.
Το βιβλίο, ήδη, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις "ΗΡΟΔΟΤΟΣ", Μαντζάρου 9, Αθήνα, τηλεφ.: 2103626348, www.herodotos.net
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.