Στα πλαίσια της ενημέρωσης των συγχωριανών και των συμπατριωτών μας, η εφημερίδα μας ζήτησε από τον Δήμαρχο Ξηρομέρου κ. Γιάννη Τριανταφυλλάκη να της παραχωρήσει συνέντευξη για το θέμα της ίδρυσης Π.Ο.Α.Υ. και την επιχειρούμενη επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών και τις αποφάσεις και ενέργειες του Δήμου Ξηρομέρου και της Επιτροπής Αγώνα, της οποίας ηγείται για την ματαίωση της θεσμοθέτησης της Π.Ο.Α.Υ.
Ο κ. Τριανταφυλλάκης δέχτηκε με μεγάλη ευγένεια το αίτημά μας και μας απάντησε στις αντίστοιχες ερωτήσεις που του υποβάλαμε τα εξής:
Δήμαρχε πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα που έχει προκύψει με την επέκταση των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας;
Κοιτάξτε να δείτε, μιλάμε για ένα θέμα που έχει ξεκινήσει από πολύ παλιά, από το 2011, που εμείς ως νέα δημοτική αρχή το βρήκαμε και στο και πέντε. Μιλάμε για το παράκτιο κομμάτι από τον Αστακό μέχρι Μύτικα και τον κόλπο του Αστακού. Δυστυχώς το προτεινόμενο σχέδιο χωροθέτησης ιχθυοκαλλιεργειών το περιλαμβάνει για ανάπτυξη τους σε βιομηχανική κλίμακα, και την φυσική συνέχεια του που είναι το παράκτιο κομμάτι από Μύτικα ως Πάλαιρο – Πογωνία και φτάνει ως τις πανέμορφες παραλίες στο Βαρκό και στο Βαθιαβάλι, που ευτυχώς δεν το περιλαμβάνει.
Οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και πάρα πολλοί επισκέπτες Έλληνες και Αλλοδαποί γνωρίζουν την αξία αυτού του κομματιού, μιας και είναι ο τόπος που κάνουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους, που οι πολλές δαντελωτές παραλίες που υπάρχουν κατά μήκος του παράκτιου αυτού μετώπου, σφύζουν από επισκεψιμότητα μόλις ο καιρός το επιτρέψει, αλλά και πολλές δραστηριότητες παράκτιας αλιείας αναπτύσσονται στο συγκεκριμένο κομμάτι.
Καταλαβαίνετε λοιπόν την σοβαρότητα του θέματος, μιλάμε για το φιλέτο του Δήμου Ξηρομέρου και της Αιτωλοακαρνανίας, που με διαδοχικές αποφάσεις η πρώην Νομαρχία Αιτ/νίας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τον δικό της χωροταξικό σχεδιασμό και ο Δήμος Ξηρομέρου με τον δικό του Πενταετή Στρατηγικό Σχεδιασμό, το προορίζουν για ήπια τουριστική ανάπτυξη, εναλλακτικό και θαλάσσιο τουρισμό, για παραθεριστική κατοικία, για χώρο δράσης της παράκτιας αλιείας.
Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις, εάν τελικά ισχύσει η επέκταση, για το περιβάλλον και γενικότερα για τους κατοίκους της Αιτωλοακαρνανίας;
Απαντώντας στο ερώτημα σας, με αυτό το συγκεκριμένο προτεινόμενο σχέδιο για την χωροθέτηση των ιχθυοκαλλιεργειών στο παράκτιο κομμάτι του Δήμου μας, προβλέπεται να επέλθει στην περιοχή μία τεράστια αύξηση της κατάληψης θαλασσίου χώρου από κλουβιά ιχθυοκαλλιεργειών, μία τεράστια αύξηση της παραγωγικότητας στα όρια της φέρουσας ικανότητας όπως οι ίδιοι ομολογούν στις μελέτες τους, όταν όλοι έχουμε διαπιστώσει ότι ακόμα και με τις σημερινές μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, έχει επηρεαστεί σημαντικά το περιβάλλον και αυτό το βλέπουν όλοι. Φανταστείτε λοιπόν τι θα συμβεί όταν έχουμε την εξέλιξη αυτής της δραστηριότητας σε βιομηχανική κλίμακα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα επέλθει μία καταστροφή σε όλο αυτό το πανέμορφο παράκτιο μέτωπο και αυτό δεν είναι μία αυθαίρετη εκτίμηση, αλλά προκύπτει τεχνοκρατικά μελετώντας τα στοιχεία της μελέτης που συνοδεύει το συγκεκριμένο προτεινόμενο σχέδιο.
Αποτέλεσε θέμα συζήτησης στα τελευταία δημοτικά συμβούλια του Δήμου; Ποιες αποφάσεις λάβατε;
Ναι το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά στο Δημοτικό Συμβούλιο και έχει καταγραφή η βούληση του. Καμία δημοτική παράταξη δεν θέλει να υπάρξει αυτή η εξέλιξη. Υπήρξε σαφής απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία καταγράφετε καθαρά η εναντίωση του Δήμου Ξηρομέρου σε αυτό το σχέδιο, η οποία εναρμονίζεται με την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας και των επισκεπτών του τόπου μας.
Η Περιφέρεια και η πολιτεία πως αντιμετωπίζουν αυτό το φλέγον θέμα;
Η Περιφέρεια αναγνωρίζει το βάσιμο και το δίκαιο του συγκεκριμένου αιτήματος για το παράκτιο κομμάτι και με σχετικό της πρόσφατο δελτίο τύπου, αποτύπωσε καθαρά την συναντίληψη, αλλά και ταυτόχρονα την συμφωνία να ληφθούν κοινές πρωτοβουλίες, προς την κατεύθυνση άρσης των όποιων αντιφατικών τετελεσμένων έχουν διαμορφωθεί. Είμαστε λοιπόν σε μία συνεργασία να αποτρέψουμε αυτό το συγκεκριμένο σχέδιο να εφαρμοστεί στο επίμαχο παράκτιο κομμάτι που προανέφερα.
Για την Πολιτεία γνωρίζουμε ότι η βούληση της είναι να προχωρήσουν αυτά τα σχέδια, έχουμε προσπαθήσει και έχουμε έρθει σε επαφή με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το συναρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Έχουμε θέσει με στοιχεία το λάθος που πάει να συντελεστεί όσον αφορά το συγκεκριμένο κομμάτι του παράκτιου μετώπου και αναμένουμε την Πολιτεία να δει το αίτημα μας, που είναι αίτημα δικαιοσύνης και λογικής.
Δήμαρχε αυτό το προτεινόμενο σχέδιο της ΠΟΑΥ και η μελέτη που το συνοδεύει τι κακό έχει; Ενημερώστε τους δημότες.
Κοιτάξτε το θέμα και το πρόβλημα έρχεται από παλιά, από το Ειδικό Χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών, που το πρώτο λάθος είναι ότι το εκπόνησαν οι ίδιοι οι Ιχθυοκαλλιεργητές και όχι η Ελληνική Πολιτεία και αυτό ακούγεται πολύ άσχημα για ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης το μακρινό 2011, θυμίζω ότι στην διαβούλευση τότε, οι γνώμες των κατεξοχήν επιστημονικών φορέων ήταν αρνητική, τονίζοντας το ασυμβίβαστο οι επιχειρηματίες οι ίδιοι να κάνουν τις μελέτες και να επισημαίνουν σωρεία λαθών, για μελέτες γραφείου κατά παραγγελία, παραλήψεις, προχειρότητες κ.λπ. Δυστυχώς η γνώμη τους δεν εισακούστηκε και προέκυψε αυτό το Ειδικό Χωροταξικό, που υποτίθεται ήρθε να βάλει τάξη στο χάος και στην αναρχία των προηγούμενων χρόνων που δημιούργησε πολλά προβλήματα στον θαλάσσιο χώρο και στον παράκτιο και αντί να προχωρήσει με συγκεντρωτική λογική, με μετακινήσεις και διορθώσεις, σε ρύθμιση του χάους και της αταξίας των περασμένων χρόνων, δεν πείραξε τίποτα απ’ όλα αυτά και ήρθε απλά να νομιμοποιήσει όλη αυτή την απαράδεκτη κατάσταση που συνέβαινε τα προηγούμενα πολλά χρόνια. Γιατί συνέβη αυτό; Μα όπως προείπα στην αρχή, οι ίδιοι εκπόνησαν το Ειδικό Χωροταξικό, άρα το έφτιαξαν με τα δικά τους συμφέροντα και θέλω αγνοώντας οποιονδήποτε άλλον και ιδιαίτερα την τοπική αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού, τους ανθρώπους και τις οικογένειες τους που ζούνε σε αυτές τις περιοχές.
Δήμαρχε στο δια ταύτα. Τι πρέπει να γίνει;
Το Υπουργείο πρέπει να παγώσει και να ανακαλέσει άμεσα τις Π.Ο.Α.Υ. και να γίνουν τα σωστά βήματα γι αυτό τον κλάδο, όπως αρμόζει σε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μπει πραγματικά τάξη στην σημερινή αταξία.
α) Να γίνει αναστολή της διαδικασίας θεσμοθέτησης των Π.Ο.Α.Υ έως την αναθεώρηση του Χωροταξικού Πλαισίου, το οποίο θα γίνει με πραγματικές μελέτες χρηματοδοτημένες από τα κεντρικό κράτος και όχι από τους ιχθυοκαλλιεργητές.
β) Να προηγηθεί της θεσμοθέτησής του νέου Ειδικού Χωροταξικού για τις Υδατοκαλλιέργειες, η θεσμοθέτηση του Θαλάσσιου χωροταξικού (ΦΕΚ 101/18) και του Γενικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Παράκτιο Χώρο, ώστε όλες οι χρήσεις – δράσεις που υπάρχουν ή αναπτύσσονται ή πρόκειται να αναπτυχθούν σε αυτόν να λειτουργούν ισόρροπα, ορθολογικά και μη ανταγωνιστικά (τουρισμός, λιμάνια, ναυσιπλοΐα, αλιεία, αρχαιότητες, προστατευόμενα οικοσυστήματα κ.λ.π.).
γ) Στην διαβούλευση για την θεσμοθέτησή του νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου, την θεσμοθέτηση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών και για την έκδοση όλων των διοικητικών πράξεων που αφορούν στην Υδατοκαλλιεργητική δραστηριότητα, να είναι απαραίτητη και δεσμευτική η σύμφωνη γνώμη των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού των περιοχών που με οποιονδήποτε τρόπο αφορούν. Η τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού είναι συντεταγμένο κράτος και αυτοί είναι οι πραγματικοί συνεργάτες του κεντρικού κράτους και όχι οι επιχειρηματίες. Μαζί κεντρικό κράτος και αυτοδιοίκηση θα ορίσουν τους κανόνες της ανάπτυξης και οι επιχειρηματίες οφείλουν να τους ακολουθούν.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.