Μία καταπληκτική αεροφωτογραφία του Μύτικα την δεκαετία του '70 (1976) έφθασε στα χέρια μας. Μία φωτογραφία από έναν άλλο Μύτικα, πιο γραφικό και πιο όμορφο κατά την γνώμη μας, που προλάβαμε και τον ζήσαμε και παραμένει μέχρι και σήμερα ανεξίτηλος στις αναμνήσεις μας.
Με ελάχιστα σπίτια με χαμηλό ύψος, με μέτρο και αρμονία κατά μήκος της ακτής, με ατελείωτα ελεύθερα χωράφια στο εσωτερικό του, που τα διάσχιζαν μικροί αγροτικοί χωματόδρομοι, που μικροί τους περνάγαμε με τα ποδηλατά μας κάθε μέρα συνέχεια.
Με συνεχόμενες παραλίες περιμετρικά του οικισμού, με κατάλευκο χοντρό αγούλι, με ψιλή άμμο στο πυθμένα της θάλασσας να δημιουργεί γύρω γύρω ένα καταγάλανο βυθό και τους ντόποιους και τους τουρίστες να κάνουν μπάνιο σε όλο το χωριό.
Όλα αυτά άλλαξαν δραματικά όταν αρχίσαμε τα μπαζώματα των παραλιών και κατασκευάστηκε το λιμάνι του Μύτικα (αλιευτικό καταφύγιο) και η «επέκταση του αλιευτικού καταφυγίου» που σταμάτησε από το ΣτΕ. Η μορφολογία του παράκτιου μετώπου εντός του οικισμού σήμερα, σε τίποτα δεν θυμίζει το παρελθόν.
Για όσους δεν γνωρίζουν, η αρχική χωροθέτηση του λιμανιού ήταν να γίνει στον Βούλκο στη θέση ''Μαυρομπουλού'' λίγο έξω από το χωριό, όπου είναι φυσικό λιμάνι και δεν το πιάνουν οι καιροί, αλλά κατόπιν το σκεφτήκαμε λίγο «καλύτερα» και είπαμε να το κάνουμε στον κάτω Μύτικα, με αποτέλεσμα να καταστρέψουμε τις παραλίες που ήταν στο σημείο, να δημιουργήσουμε σε όλες τις ακτές του οικισμού διάβρωση σήμερα, να σπαταλήσουμε πολλαπλάσια χρήματα για την κατασκευή του λιμανιού απ' ότι αν το φτιάχναμε στον Βούλκο, που η κατασκευή του ήταν πολύ απλή και οικονομική, με τελικό αποτέλεσμα να κάνουμε να αποκτήσουμε ολοκληρωμένο λιμάνι στον Μύτικα πάνω από 20 χρόνια, μέχρι να αποφασίσουμε προς τα που θα είναι η λιμενολεκάνη και προς τα που ο κυματοθραύστης, με κάποια εποχή να έχουμε κυματοθραύστη εντός της λιμενολεκάνης(!!!) και ντόκο απ' έξω(!!!), με την μπούκα του λιμανιού να είναι προς τα εκεί που συνήθως φυσάει(!!!), μπαίνοντας το κύμα μέσα και να έχουμε και την μόνιμη όχληση μέσα στο χωριό μας.
Στη θέση «Μαυρομπουλού» αργότερα, χωροθετήθηκε μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας και σταμάτησαν να έρχονται και στον Βούλκο οι πολλοί επισκέπτες που έκαναν λασπόλουτρα στη περιοχή τον Σεπτέμβριο, έδιναν ζωή στον Μύτικα σε μια περίοδο που είχαν φύγει οι τουρίστες του καλοκαιριού και άφηναν χρήματα στο χωριό μας.
Την συγκεκριμένη παντελώς λαθεμένη χωροθέτηση του σημερινού αλιευτικού καταφυγίου Μύτικα, την επισήμανε αναφέροντας και συγκεκριμένα στοιχεία και ο εξειδικευμένος Τεχνικός Σύμβουλος που βρέθηκε στο Μύτικα, για τις μελέτες τους Λιμενικού Ταμείου και ο άνθρωπος δεν έχει καμία σχέση με την περιοχή.
Κατόπιν, με περισσότερη εμπειρία από τις «πετυχημένες» επιλογές μας και χωροθετήσεις, πήγαμε και ξεκινήσαμε να φτιάξουμε στο ίδιο σημείο παραδίπλα, παράνομο τουριστικό αγκυροβόλιο δηλωμένο ψευδώς ως «επέκταση αλιευτικού καταφυγίου», καταστρέφοντας και τις υπόλοιπες παραλίες, δηλαδή απάτη κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς αδειοδοτήσεις και με ψευδείς βεβαιώσεις και ήρθε το ΣτΕ και το έβγαλε φυσιολογικά παράνομο, με αποτέλεσμα να υπάρχει εκεί σήμερα ένα βουλιαγμένο λιμάνι αξίας εκατομμυρίων ευρώ στο πάτο της θάλασσας, κανένας από τους υπεύθυνους να μην έχει τιμωρηθεί γι αυτό και να κομπάζουν και να κουνάνε και το δάχτυλο από πάνω.
Λάθη, λάθη, λάθη.... δυστυχώς....
Όποιος θέλει να την δει στην πολύ καλή ανάλυση που την έχουμε, έχοντας την δυνατότητα να ζουμάρει και να δει την παραμικρή λεπτομέρεια, μπορεί να πάει
εδώ.
Κατα την σεβαστη αποψη των επισκεπτων τα διορωφα σπιτια δεν θα πρεπει να υπηρχαν κατα το μηκος εισοδου εως το τελος του μυτικα επανω στην θαλασσα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιναι ασχημο και καταστροφικο για την αναπτυξη της περιοχης
Το λιμάνι του Μύτικα, πονεμένη ιστορία
ΑπάντησηΔιαγραφήΤουριστικο μερος εφαμιλλο αλλων τουριστικων περιοχων.
ΑπάντησηΔιαγραφή