Στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο Ξηρομέρου, 2ο θέμα ημερήσιας διάταξης είναι το: «Αποδοχή πρόσκλησης από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, για άσκηση πεδίου στη Δημοτική Κοινότητα Αρχοντοχωρίου».
Κάναμε ρεπορτάζ να μάθουμε λεπτομέρειες για το θέμα και πραγματικά διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για μία εξαιρετική πρωτοβουλία.
Αφετηρία αυτής της πρωτοβουλίας ο εκ Αρχοντοχωρίου καταγόμενος φοιτητής του Ε.Μ.Π.
Αποστόλης Καρκάσης, όπου διατύπωσε την πρόταση για το επόμενο εαρινό εξάμηνο του 2023, στα πλαίσια του Ειδικού μαθήματος:
«Κατασκευαστική Ανάλυση και Αποκατάσταση ιστορικών κτηρίων», να γίνει άσκηση πεδίου στον οικισμό του Αρχοντοχωρίου και των παλαιών αρχοντικών του.
Ο στόχος που θα εξυπηρετηθεί, είναι μέσω διεπιστημονικής εργασίας, να συγκροτηθεί μια σημαντική βάση τεχνικών δεδομένων με οφέλη:
1. Να είναι δυνατή στο μέλλον η άρτια επέμβαση στα ιστορικά αυτά κελύφη, ώστε να επιτευχθεί η αναβίωση του οικισμού χωρίς αλλοιώσεις τόσο στον πολιτιστικό όσο και στον δομικό χαρακτήρα του, καθιστώντας τον ένα εν δυνάμει πόλο έλξης για τον Δήμο Ξηρομέρου.
2. Να δώσει την τεχνογνωσία και τη δυνατότητα επεμβάσεων και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις του κτιριακού και οικιστικού πλούτου της ευρύτερης περιοχής, να δώσει τα μέγιστα στην προστασία και την βιώσιμη επανάχρηση του ιστορικού και παραδοσιακού κτηριακού πλούτου της χώρας μας και ειδικότερα εκείνους τους οικισμούς που θα αδυνατούσαν υπό άλλες συνθήκες να καλύψουν το κόστος ενός τέτοιου ολοκληρωμένου εγχειρήματος.
Όπως ανέφερε στη πρόταση του ο φοιτητής Απόστολος Καρκάσης, ο οικισμός του Αρχοντοχωρίου επρόκειτο για ένα μοναδικό οικισμό, όπου η ιστορία του εκτυλίσσεται από την ελληνιστική περίοδο μέχρι και σήμερα κατέχοντας ιδιαίτερα σημαντικά αρχιτεκτονικά ευρήματα.
Ο οικισμός αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αγροτικού / κτηνοτροφικού οικισμού της Δυτικής Στέρεας Ελλάδας, που παρόλα αυτά έχει ένα χαρακτηριστικό και ταυτόχρονα μοναδικό τρόπο οικοδόμησης των κτιρίων του.
Σήμερα στο Αρχοντοχώρι συνάντα κάνεις αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά πολλών και διάφορων εποχών. Χαρακτηριστικά που μπορούμε να καταγράψουμε και να μελετήσουμε εις βάθος στον εν λόγω οικιστικό σύνολο των αρχοντικών και όχι μόνο, καθώς έχει παραμείνει ανεπηρέαστος από σύγχρονες αλλοιώσεις.
Αναλυτικότερα για το μάθημα και την άσκηση πεδίου:
Ειδικά Θέματα Οικοδομικής του 8ου Εξαμήνου, επιχειρείται η πλήρης καταγραφή του οικισμού (γεωγραφικά στοιχεία, τοπογραφικά χαρακτηριστικά, σχέση δομημένου - φυσικού περιβάλλοντος, ιστορικά στοιχεία, πολεοδομική οργάνωση), η πλήρης αρχιτεκτονική ανάλυση (τυπολογία κτηρίων, αρχιτεκτονικές μορφές, βαθμός διατήρησης και αλλοίωσης των παραδοσιακών κατασκευών) όπως και η καταγραφή στην χρήση των υλικών και των οικοδομικών πρακτικών που αφορούν τα παραδοσιακά κτίσματα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με εύστοχο τρόπο τα προβλήματα αποκατάστασης τους. Τέλος κάθε ομάδα σπουδαστών, με την συμβολή των καθηγητών και των συνεργατών αρχιτεκτόνων, θα εστιάσει πιλοτικά σε ένα υφιστάμενο κτίσμα για να αποτυπώσει και να εξετάσει την παθολογία του κτίσματος, δηλαδή τις βλάβες και τα ευπαθή σημεία, τις τυχόν κατασκευαστικές αστοχίες, ή ζημιές και τις πιθανές αιτίες που τις προκάλεσαν, ώστε να γίνει κατανοητή η συμπεριφορά του παραδοσιακού οργανισμού. Στην συνέχεια κάθε ομάδα θα διαμορφώσει προτάσεις επισκευών και νέες χρήσεις σε αυτό. Τα κτίσματα που επιλέγονται για την άσκηση ανήκουν σε ένα οικιστικό σύνολο και διατηρούν έστω και σε ερειπωμένη μορφή, πολλά από τα στοιχεία της αρχιτεκτονικής παράδοσης.
Όλα τα παραπάνω ολοκληρώνονται μέσα από τις εξής ενέργειες:
1. Σύνταξη τεύχους με όλες τις σπουδαστικές εργασίες και προτάσεις.
2. Σύνταξη τεύχους τεκμηρίωσης που περιλαμβάνει την πλήρη καταγραφή του οικισμού (γεωγραφικά στοιχεία, τοπογραφικά χαρακτηριστικά, ιστορικά στοιχεία, πολεοδομική οργάνωση, σχέση δομημένου-φυσικού περιβάλλοντος), την πλήρη αρχιτεκτονική ανάλυση (τυπολογία κτηρίων, αρχιτεκτονικές μορφές, βαθμός διατήρησης και αλλοίωσης των παραδοσιακών κατασκευών).
3. Σύνταξη τεύχους κατευθυντήριων γραμμών - προτάσεων, για τις μεθόδους και τα υλικά αποκατάστασης των παραδοσιακών κατασκευών, καθώς μια στρατηγική σχεδιασμού για πιθανές προσθήκες και νέες χρήσεις στις υπάρχουσες κατασκευές.
Τέλος, για όλα τα παραπάνω θα οργανωθεί μια εκδήλωση - έκθεση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων με μορφή διαλέξεων.
Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία! Μακάρι να επισκεφθούν και τον κοντινό αρχαιολογικό χώρο στο Καστρί.
ΑπάντησηΔιαγραφή