Της Δέσποινας Κονταράκη.
05/05/2024 | 17:09
«Pacta sunt servanda rebus sic stantibus», δηλαδή «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται εφόσον τα πράγματα εξακολουθούν να είναι ίδια». Την ουσία αυτής της φράσης είδαμε την περασμένη εβδομάδα με τη διορθωτική ρύθμιση που κατατέθηκε για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, ο οποίος συντάχθηκε πριν από δώδεκα χρόνια, εν μέσω Μνημονίων και με την Ελλάδα σε ύφεση.
Πλέον, η οικονομία αναπτύσσεται και η χώρα βάζει φρένο σε οτιδήποτε επιδεινώνει την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της και έχει περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Μια ανάλογη διορθωτική στροφή ζητούν οι δήμαρχοι και οι τοπικές κοινωνίες έξι περιοχών της χώρας, που αντιδρούν στην υπερανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών, όπως προβλέπεται από σχέδιο του 2011, και μάλιστα με περιβαλλοντικές μελέτες που έχουν δεδομένα εννέα ή και περισσότερων ετών.
Διεθνές συνέδριο.
Πριν από λίγες ημέρες ο Πόρος φιλοξένησε το διεθνές συνέδριο «Seas of Change», το οποίο διοργανώθηκε από το ίδρυμα «Rauch» και τον Μη Κερδοσκοπικό Φορέα «Καθετή» υπό την αιγίδα του Δήμου Πόρου με θέμα τις θεσμοθετημένες ΠΟΑΥ (Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών) σε Εχινάδες/Αιτωλοακαρνανία, Λέσβο, Αμβρακικό Κόλπο, Κορινθία/Αργολίδα, Αργολίδα/Αρκαδία/Μέθανα και Πόρο.
Στο επίκεντρο των ομιλητών βρέθηκαν οι επιπτώσεις που θα επιφέρει στο θαλάσσιο περιβάλλον και στον υψηλής ποιότητας τουρισμό η εγκατάσταση -βιομηχανικής κλίμακας- ιχθυοκαλλιεργειών, καθώς προβλέπεται 24πλάσια επέκταση με τη δέσμευση εκτάσεων να φθάνει τα 240.000 στρέμματα από 9.800 στρέμματα που είναι σήμερα. Μόνο στον Πόρο προβλέπεται η επέκταση από τα 95 στα 2.700 στρέμματα, δηλαδή θα καταληφθεί το ¼ της ακτογραμμής του νησιού, κάτι που θα έχει δραματικές συνέπειες στον τουρισμό και στην προσέλκυση ιδιωτικών σκαφών αναψυχής. Πόσω μάλλον όταν ο Πόρος έχει επιλεγεί από την κυβέρνηση ως το τρίτο «πράσινο» νησί που εντάσσεται στο πρόγραμμα «GR-eco Islands», μετά την Αστυπάλαια και τη Χάλκη.
«Ο σχεδιασμός πρέπει να βασίζεται σε έντιμες περιβαλλοντικές μελέτες και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις οικονομικές επιπτώσεις σε κάθε τόπο. Δεν ρωτηθήκαμε ποτέ. Η ζημιά για τον τουρισμό θα είναι ολοκληρωτική. Είμαστε κάθετα αντίθετοι», είπε ο δήμαρχος Πόρου, Γιώργος Κουτουζής. Στο ίδιο μήκος κύματος ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων, Γιάννης Βουτσινάς, ο δήμαρχος Τροιζηνίας-Μεθάνων, Αναστάσιος Μούγιος, ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας, Γεώργιος Καμπύλης, και ο δήμαρχος Επιδαύρου, Τάσος Χρόνης, που συμμετείχαν στις εργασίες.
Οι διοργανωτές του συνεδρίου και οι τοπικοί άρχοντες υποδέχθηκαν με ικανοποίηση την παρουσία του γενικού γραμματέα Τουρισμού, Μύρωνα Φλουρή, και του γενικού γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης, Κωνσταντίνου Μπαγινέτα, οι οποίοι άκουσαν τους προβληματισμούς και θα τους μεταφέρουν στην κυβέρνηση.
Βιωσιμότητα.
«Το μήνυμα ελήφθη. Στο υπουργείο Τουρισμού δεν κοιτάμε μόνο τους ποσοτικούς στόχους αλλά και τους ποιοτικούς. Επενδύουμε στη βιωσιμότητα και εστιάζουμε στη χωρική και χρονική επιμήκυνση του τουρισμού, σε εναλλακτικά μοντέλα», είπε ο κ. Φλουρής κατά την τοποθέτησή του, δίνοντας υπόσχεση για τη διοργάνωση μιας συνάντησης στο νησί το φθινόπωρο για τον βιώσιμο τουρισμό.
Στους κινδύνους που απειλούν τα λιβάδια Ποσειδωνίας εστίασε, μεταξύ άλλων, η Εύα Δουζίνα, πρόεδρος του Ιδρύματος «Rauch», τονίζοντας, μάλιστα, ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες δεν συμβάλλουν στην καταπολέμηση της υπεραλίευσης, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε από την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), χρησιμοποιούνται 1,2 κιλά άγρια ψάρια για να δημιουργήσουν 1 κιλό εκτρεφόμενων ψαριών. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στα απόβλητα που αφήνουν πίσω τους, όπως τα εκατοντάδες αποσυντιθέμενα ελαστικά από καουτσούκ.
Θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με τη Φαίη Ορφανίδου, συνιδρύτρια και διευθύντρια του ιδρύματος «Καθετή», αυτήν τη στιγμή ο τουρισμός δίνει 5πλασιες θέσεις εργασίας απ’ ό,τι θα δημιουργούσε η ΠΟΑΥ στη μέγιστη ανάπτυξή της, ενώ το 42% των ερωτηθέντων σε σχετική δημοσκόπηση απάντησε πως δεν θα έκανε διακοπές σε περιοχή με ιχθυοκαλλιέργειες.
Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν τα ευρήματα αναλύσεων από πέντε Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις ΠΟΑΥ σε Εχινάδες-Αιτωλοακαρνανία, Λέσβο, Αμβρακικό Κόλπο, Κορινθία-Αργολίδα, Αργολίδα-Αρκαδία-Μέθανα, καθώς και η αναδημοσίευση των ευρημάτων από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον Πόρο.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις, προκύπτει ότι όλες οι περιβαλλοντικές μελέτες αποτυγχάνουν όσον αφορά στην επαρκή κάλυψη βασικών θεμάτων των ΜΠΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, σε δύο μελέτες λείπουν δεδομένα για τις επιπτώσεις στη χλωρίδα και την πανίδα και μία δείχνει υψηλό κίνδυνο σε ευαίσθητη χλωρίδα και πανίδα, ενώ σε τρεις μελέτες λείπουν αναλύσεις για την πρόβλεψη των επιπτώσεων στον βυθό. Μάλιστα, δύο μελέτες προβλέπουν ιχθυοκαλλιέργειες σε θέσεις Natura 2000/Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις βασίζονται σε παρωχημένα δεδομένα εννέα ή και περισσότερων ετών.
Τι ζητούν οι φορείς.
Οι τοπικοί φορείς ζητούν να μην προχωρήσει το Προεδρικό Διάταγμα, να επικαιροποιηθούν οι μελέτες με τρέχοντα δεδομένα και να προηγηθεί διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Επίσης, ζητούν να αυστηροποιήσει η κυβέρνηση τις απαιτήσεις και τους ελέγχους των ΜΠΕ.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.