Έντυπη έκδοση της Εφημερίδας Συντακτών: Πολιορκούν τη Σαλαμίνα με απέραντες ιχθυοκαλλιέργειες.



ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS: Ο αγώνας της κοινωνίας του Δήμου Ξηρομέρου κατά της εγκατάστασης ιχθυοκαλλιεργειών στο παράκτιο μέτωπο Αστακός - Μύτικας και στη νήσο Κάλαμο, έχει συνοδοιπόρους και συμμάχους σε όλο τον κόσμο και στην πατρίδα μας την Ελλάδα.
Δείτε τι γίνεται στη Σαλαμίνα, με το 25πλασιασμό της έκτασης για τις ιχθυοκαλλιέργειες μέσω της εκεί ΠΟΑΥ, που απειλούν να εξαφανίσουν κάθε άλλη δραστηριότητα στο νησί.

---------------------------

Πηγή:
 https://www.efsyn.gr
Του Τάσου Σαραντή.
02.08.24 15:58.

Σαφές και βαρύ πλήγμα θα υποστούν ορισμένες από τις ομορφότερες παραλίες της Σαλαμίνας αν προχωρήσει το σχέδιο εγκατάστασης ακόμα περισσότερων ιχθυοκαλλιεργειών, ακόμα και 25πλάσιας έκτασης από τις υπάρχουσες.
Σαν να μην έφταναν τα ατελείωτα περιβαλλοντικά πλήγματα που έχει δεχτεί η Σαλαμίνα, βρίσκεται πλέον και αντιμέτωπη με την περικύκλωση από εκτεταμένες ιχθυοκαλλιέργειες στο νότιο και δυτικό τμήμα του νησιού, γεγονός που, συν τοις άλλοις, θα έχει άμεσες επιπτώσεις σε μερικές από τις ωραιότερες παραλίες του.
Το γεγονός ότι αυτή την περίοδο βρίσκεται υπό επεξεργασία το σχέδιο διατάγματος από τη Διεύθυνση Νομοθετικού Εργου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εφαρμογή ΠΟΑΥ (Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών) στην περιοχή Διαπορίων νήσων και Σαλαμίνας που θα οδηγήσουν στον 25πλασιασμό της έκτασης των υπαρχουσών ιχθυοκαλλιεργειών, έχει επιφέρει αντιδράσεις στο νησί. Κι αυτό διότι από τα 186 στρέμματα που καταλαμβάνουν ιχθυοκαλλιέργειες που υπάρχουν σήμερα, η έκταση θα εκτοξευτεί στα 4.632 στρέμματα, σύμφωνα με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) στη Σαλαμίνα και στα Διαπόρια νησιά (νησάκια ανάμεσα στη Σαλαμίνα και την Αίγινα). Τα όρια του ΠΟΑΥ περικλείουν όλο το άνοιγμα του κόλπου της Σαλαμίνας, τα Κανάρια, το Ξένο και φτάνουν μέχρι τη βάση του ΝΑΤΟ στο τέρμα του Αιαντείου.
Η μεγαλύτερη επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών θα γίνει στις ακτές ενός από τα ελάχιστα εναπομείναντα δάση της Αττικής, στο μεγάλο πευκόφυτο δάσος των Κανακίων, έκτασης 30.000 στρεμμάτων. Σήμερα, οι υφιστάμενες μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών βρίσκονται στο νότιο μέρος του νησιού. Ο οδικός άξονας που ενώνει τον οικισμό των Κανακίων με την ευρύτερη κοινότητα Αιαντείου είναι ένας. Από αυτόν τον έναν και μοναδικό δρόμο, ήδη, εξυπηρετούνται οι τρεις υφιστάμενες ιχθυοκαλλιέργειες για την παραλαβή προμηθειών τους (ιχθυοτροφές, γόνο, δίχτυα, είδη συσκευασίας κ.ά.), αλλά και τη μεταφορά των συσκευασμένων προϊόντων τους, με τη χρήση παράδρομων έως τις εγκαταστάσεις τους μέσα από το δάσος των Κανακίων.


Ο πολλαπλασιασμός των δρομολογίων αυτών που θα επέλθει από την εγκατάσταση νέων ιχθυοκαλλιεργειών για να μεταφέρουν τους 22.079 τόνους ψαριών τον χρόνο, που θα παράγονται στην ΠΟΑΥ Σαλαμίνας, θα πολλαπλασιάσει ταυτόχρονα και τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς από τα φορτηγά που θα πηγαινοέρχονται στο δάσος και στις συνοδές χερσαίες εγκαταστάσεις που θα λειτουργούν μέσα σε αυτό. Και το αττικό τοπίο, που ακόμη διατηρούν περιοχές στη νοτιοδυτική Σαλαμίνα με τα πεύκα να συναντούν τη θάλασσα, θα καταστραφεί σταδιακά, καταγγέλλει ο Περιβαλλοντικός Ομιλος Σαλαμίνας ΠΕΡΙΒΟΣ.
«Η περαιτέρω υποβάθμιση των περιοχών που θα εγκατασταθούν οι νέες μονάδες και θα επεκταθούν οι υπάρχουσες είναι δεδομένο. Δεδομένο είναι και πως θα επηρεαστούν αρνητικά και όλες οι περιοχές που γειτνιάζουν με αυτές, ακόμη και ο κλειστός κόλπος της Σαλαμίνας, όπου διαμένουν οι περισσότεροι κάτοικοι καθώς θα υπάρχουν μονάδες και στις δύο πλευρές της εισόδου του. Η Σαλαμίνα φιλοξενεί παραθεριστές και επισκέπτες από όλη την Αττική που την επιλέγουν είτε γιατί έχουν τα εξοχικά τους, είτε γιατί είναι από τις ελάχιστες διεξόδους από το κλεινόν άστυ της πρωτεύουσας είτε γιατί την αγαπούν. Υπολογίζεται πως 300.000 έρχονται στο νησί τους καλοκαιρινούς μήνες.
Πού θα κάνουν μπάνιο; Δίπλα στα κλουβιά των ιχθυοκαλλιεργειών; Η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής κατοίκων, παραθεριστών και επισκεπτών έχει ληφθεί υπόψη;» αναρωτιέται ο ΠΕΡΙΒΟΣ.
Σε φετινό έγγραφο της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής Π.Ε. Πειραιώς και Νήσων που αφορά δειγματοληψίες θαλασσινού νερού για μικροβιακή ανάλυση από ακτές κολύμβησης του Δήμου Σαλαμίνας αναγράφονται 26 παραλίες, εκ των οποίων 4 έχουν χαρακτηριστεί για το 2024 «πολυσύχναστες» και οι 3 βρίσκονται στην περιοχή του Αιαντείου. Από τις 26 παραλίες, οι 7 βρίσκονται πλησίον υφιστάμενων εγκαταστάσεων ιχθυοκαλλιεργειών.


Xιλιάδες φορτηγά θα περνούν μέσα από τους δασικούς δρόμους του μοναδικού δάσους των Κανακίων.
«Βάσει του ήδη μεγάλου αριθμού των παραλιών όπου πραγματοποιούνται δειγματοληψίες αλλά και της πλεονεκτικής θέσης της Σαλαμίνας ως του κοντινότερου νησιού στην Αττική, μπορεί εύκολα να εξαχθεί το συμπέρασμα πως η Σαλαμίνα αποτελεί τουριστικό θέλγητρο όσον αφορά τον θαλάσσιο τουρισμό», αναφέρεται στην εισήγηση του δημάρχου Σαλαμίνας Γιώργου Παναγόπουλου, σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιου Σαλαμίνας (23/7/2024) για το ζήτημα.
Εξάλλου, σε ελάχιστη απόσταση από την προβλεπόμενη χωροθέτηση υπάρχουν η Μυκηναϊκή Ακρόπολη της Σαλαμίνας στα Κανάκια, ενώ αρχαιολογικοί χώροι υπάρχουν και σε Κολώνες και Περιστέρια.
Επί της ΣΜΠΕ έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Σαλαμίνας (2020), η Περιφέρεια Αττικής (2021) και το δημοτικό συμβούλιο της Σαλαμίνας (2021). Το υπό νέα σύνθεση δημοτικό συμβούλιο του νησιού ψήφισε ομόφωνα αρνητικά και υιοθέτησε τις προτάσεις του ΠΕΡΙΒΟΣ αποφασίζοντας να προχωρήσει σε συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος, τοπικούς βουλευτές και την περιφέρεια, σε ανάρτηση πανό σε εμφανή σημεία στο νησί, σε προβολή του θέματος στα μέσα ενημέρωσης, σε υποστήριξη της συλλογής υπογραφών που έχει ξεκινήσει ο ΠΕΡΙΒΟΣ (έχουν ήδη ξεπεράσει τις 4.700), σε προσφυγή στη Δικαιοσύνη σε περίπτωση που υπογραφεί το σχετικό προεδρικό διάταγμα.
Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί η άρνηση του δημάρχου για τη δημιουργία μιας Διαπαραταξιακής Επιτροπής από το δημοτικό συμβούλιο με την παρουσία του ΠΕΡΙΒΟΣ που θα δήλωνε τη δυναμική και την αποφασιστικότητα της Σαλαμίνας κατά των ιχθυοκαλλιεργειών.
Ο ΠΕΡΙΒΟΣ ζητά έστω και την ύστατη στιγμή να κηρυχτεί η Σαλαμίνα κορεσμένη από υδατοκαλλιέργειες, να μη γίνει καμία επέκταση και όταν λήξει η άδεια των υφιστάμενων μονάδων να απομακρυνθούν, αφού πρώτα καθαρίσουν τις περιοχές στις οποίες λειτουργούν.
Η απόπειρα εγκατάστασης βιομηχανικού πάρκου υδατοκαλλιεργειών στη Σαλαμίνα επιχειρείται σε ένα νησί που έχει έντονη περιβαλλοντική υποβάθμιση όσο κανένα άλλο, δεδομένου ότι η Σαλαμίνα είναι ήδη περικυκλωμένη από τις ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες σε Πέραμα, Ελευσίνα, αλλά και μία εξ αυτών στη Σαλαμίνα και μάλιστα σε αρχαιολογική περιοχή Ζώνης Β΄ και Α΄ (Ζώνη Α είναι και η Ακρόπολη των Αθηνών). Κι ακόμη, από παροπλισμένα πλοία που σαπίζουν τόσο στη Σαλαμίνα όσο και γύρω από αυτή, τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, τη μονάδα φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, αγκυροβόλια πλοίων, συχνή διέλευση πλοίων για τα λιμάνια του Πειραιά, της Δραπετσώνας και της Ελευσίνας, υπάρχουσες μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών και διυλιστήρια σε Ελευσίνα και Ασπρόπυργο.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.