Ζωντανή μετάδοση της τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τρίτη 24 Μαρτίου.

Ημερομηνία 23/3/2026
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Δημοτική Αρχή συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις για αλλαγές στον Δήμο Ξηρομέρου σε όλα τα επίπεδα, πιστή στις προγραμματικές της διακηρύξεις, στα πλαίσια της εμβάθυνσης της Δημοκρατίας, της διαφάνειας, της δημόσιας λογοδοσίας και της πλήρους ενημέρωσης των πολιτών του Δήμου Ξηρομέρου, θα μεταδώσει ζωντανά την τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τρίτης 24 Μαρτίου, στις 07:00 μ.μ.

Συγχαρητήρια επιστολή Δημάρχου Ξηρομέρου για τη νέα Λιμενάρχη Ι.Π. Μεσολογγίου.


ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια πληροφορηθήκαμε την επανατοποθέτηση της Πλωτάρχου Κυριακής Σκανδάλου στη θέση της Λιμενάρχου Μεσολογγίου, η οποία έλκει την καταγωγή της από τον Αστακό.

Η μηχανή του χρόνου: Ο Μύτικας, οι άνθρωποι του και η θάλασσα.

Έγχρωμη φωτογραφία επεξεργασμένη με τεχνητή νοημοσύνη.
Μία καταπληκτική φωτογραφία αλιεύσαμε από σελίδα στο Facebook (δεν την θυμόμαστε), η οποία παρουσίαζε μία παλιά φωτογραφία που αναγνωρίσαμε ότι ήταν ο Μύτικας μας. Σας την παρουσιάζουμε σήμερα στην εκδοχή την έγχρωμη, με επεξεργασία από τεχνητή νοημοσύνη και στην αυθεντική της ασπρόμαυρη μορφή.
Η φωτογραφία είναι μπροστά στην μεγάλη ιστορική σκαλωσιά στον πάνω Μύτικα, μπροστά από το μαγαζί της Σταθούλας του Καρναβά.

Δελτίο Τύπου: Καθίζηση πλακόστρωσης στον περιβάλλοντα χώρο του παλαιού Κέντρου Υγείας – Άμεση κινητοποίηση του Δήμου Ξηρομέρου.


Ημερομηνία 22/3/2026
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Καθίζηση πλακόστρωσης στον περιβάλλοντα χώρο του παλαιού Κέντρου Υγείας – Άμεση κινητοποίηση του Δήμου Ξηρομέρου.

Ο Δήμος Ξηρομέρου ενημερώνει τους πολίτες ότι διαπιστώθηκε καθίζηση τμήματος της πλακόστρωσης στον περιβάλλοντα χώρο του παλαιού Κέντρου Υγείας Μύτικα, σε σημείο που γειτνιάζει με το παραλιακό μέτωπο.

Ζεστή και οικογενειακή ήταν η ατμόσφαιρα στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου.



Ζεστή και οικογενειακή ήταν η ατμόσφαιρα στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου.
Ξηρομερίτες και φίλοι της Ομοσπονδίας έδωσαν το «παρών», αντάλλαξαν ευχές, συζήτησαν για τα αγαπημένα τους χωριά και απόλαυσαν πλούσια εδέσματα και κεράσματα που προσφέρθηκαν με φροντίδα.

Η Α.Ε Αλυζίας ξεκίνησε με νίκη 1-0 στα play offs και η άνοδος στην Β' κατηγορία αρχίζει να διαφαίνεται.


Ξεκίνησαν σήμερα Σάββατο 21 Μαρτίου τα play offs της Γ' κατηγορίας, όπου έξι ομάδες θα παλέψουν μεταξύ τους για τις τέσσερις θέσεις ανόδου στην Β' κατηγορία της Ε.Π.Σ. Αιτ/νίας, οι τρεις πρώτες από τον όμιλο Γ1 και οι τρεις πρώτες από τον όμιλο Γ2.
Η Α.Ε Αλυζίας ξεκίνησε με νίκη 1-0 με αντίπαλο τον Kεραυνό Ποταμούλας και η άνοδος στην Β' κατηγορία αρχίζει να διαφαίνεται.

Συμμετοχή του ΣΔΕ Ξηρομέρου σε πρόγραμμα του ΚΕ.Π.Ε.Α. Θέρμου.


Στις 20 Μαρτίου 2026, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Ξηρομέρου είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αειφορίας (ΚΕΠΕΑ) Θέρμου με τίτλο «Μονοπάτια με θέα την Τριχωνίδα – Νερόμυλοι». Η εμπειρία αυτή αποτέλεσε μια ιδιαίτερα σημαντική μαθησιακή δράση, που συνδύασε τη βιωματική εκπαίδευση με την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

ΑΚΤΑΙΑ: Όσα δεν μας λένε για τις ιχθυοκαλλιέργειες - Τι υπάρχει μέσα.



🎬 Όσα Δεν Μας Λένε – Part 8: Τι Υπάρχει Μέσα
Aktaia's Mini Documentary Series
❓ Εσύ τι γνωρίζεις για το σχέδιο των ΠΟΑΥ* και τα τρομακτικά προβλήματα που συνδέονται με τις βιομηχανικές υδατοκαλλιέργειες;

Τακτική συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 24 Μαρτίου στις 07:00 μ.μ.


Ημερομηνία 20/3/2026
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

Καλεί σε τακτική δια ζώσης Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 24 Μαρτίου 2026, ημέρα της εβδομάδας Τρίτη και ώρα 07:00 μ.μ.
Επισυνάπτεται παρακάτω η επίσημη πρόσκληση.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΜΠΑΜΠΟΥΡΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

Σειρά προληπτικών εξετάσεων στη Σκουρτού Ξηρομέρου, στη Κοινοτική Βιβλιοθήκη, την Πέμπτη 26/3, από 09:00 έως 14:00.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Υπουργείο Υγείας και οι Κινητές Ομάδες Υγείας (Κ.Ομ.Υ.) του Ε.Ο.Δ.Υ., σε συνεργασία με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, τον Δήμο Ξηρομέρου και τη Κοινότητα Σκουρτούς, θα πραγματοποιήσουν σειρά προληπτικών εξετάσεων στη Σκουρτού Ξηρομέρου, στη Κοινοτική Βιβλιοθήκη, την Πέμπτη 26/3, από 09:00 έως 14:00.

Οι εξετάσεις θα περιλαμβάνουν:

Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας στον Αστακό, για επισκευή/συντήρηση στο σταμπωτό δάπεδο.


Αστακός, 20.3.2026
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ν.Π.Δ.Δ. “ΔΗΜΟΤΙΚΟ
ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ”

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Ν.Π.Δ.Δ. ‘Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ξηρομέρου’ ανακοινώνει ότι, λόγω εκτέλεσης επειγουσών εργασιών επισκευής/συντήρησης στο σταμπωτό δάπεδο, θα πραγματοποιηθεί προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων και δίκυκλων, από το ύψος έμπροσθεν του Καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος «ΚΑΡΕΛΑΚΗΣ», μέχρι την «ΑΓΚΥΡΑ». Η κυκλοφορία θα αποκατασταθεί μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.

ΑΚΤΑΙΑ - Τα απόβλητα από τις ιχθυοκαλλιέργειες οδηγούν σε ευτροφισμό (video).



😱 Εσύ ήξερες ότι (Part 6)... Τα απόβλητα από τις ιχθυοκαλλιέργειες οδηγούν σε ευτροφισμό και μπορούν να προκαλέσουν επιβλαβείς ανθίσεις φυτοπλαγκτού, με κίνδυνο για τον άνθρωπο και τη θαλάσσια ζωή.

Δήμαρχος Ξηρομέρου: Έγκριση από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής των δύο μελετών για νέες πλατείες σε Πηγάδια και Παπαδάτου.


Πηγή: Σελίδα Facebook Δημάρχου
Ξηρομέρου Γιάννη Τριανταφυλλάκη.

Έγκριση από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής των δύο μελετών για τις νέες πλατείες:
- στον οικισμό Πηγάδια της Κοινότητας Στρογγυλοβουνίου και
- την Κοινότητα Παπαδάτου

Εθελοντική αιμοδοσία στον Βάρνακα την Κυριακή 22 Μαρτίου.

 

Χοροεσπερίδα Συλλόγου Παπαδαταίων Ξηρομέρου την Κυριακή 29 Μαρτίου.


ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ 2026
του Συλλόγου Παπαδαταίων Ξηρομέρου
Κυριακή 29 Μαρτίου 2026, ώρα 13:00
Στην μουσική ταβέρνα «Πες το κ' έγινε»
οδός Στρ. Καραϊσκάκη 17 ( πλατεία Ηρώων), Χαϊδάρι, τηλ. 210 5820728

Ο Σύλλογος Παπαδαταίων Ξηρομέρου «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ», σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την εκδήλωση και να περάσετε ένα όμορφο μεσημέρι Κυριακής.

Προχωράν οι διαδικασίες για την προμήθεια εξοπλισμού για 4 παραλίες του Δήμου Ξηρομέρου. 1. «Λιμάνι-Σχίνος» Μύτικα - 2. «Άγιος Γεώργιος» Αστακού - 3. «Παλιόβαρκα» Αρχοντοχώρι, Μύτικας - 4. Αστακός (παλαιά παραλία).


Αναρτήθηκε σήμερα στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ του Δήμου Ξηρομέρου και το εντοπίσαμε (ΑΔΑ: ΡΣΘ9ΩΚΖ-Θ55), απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής με την οποία γίνεται έγκριση τροποποίησης της 25/2024 μελέτης με τίτλο: «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΜΗ ΜΟΝΙΜΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ».
Πρόκειται για άλλη μία χρηματοδότηση από το Υπουργείο Τουρισμού (ΑΔΑ: 9ΝΠΚ465ΧΘΟ-ΑΒ1), για σημαντικές παρεμβάσεις σε 4 παραλίες του Δήμου Ξηρομέρου ύψους 226.075,69 €, κατόπιν σχετικής μελέτης και πρότασης του Δήμου Ξηρομέρου στη δράση 16931 ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ - υποέργο SUB6 "ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ" (δείτε εδώ).

Οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις αφορούν τις παραλίες:

Εισήγηση από την Δ.Ε Ξηρομέρου για δωρεάν παραχώρηση του βοηθητικού κτιρίου του ακινήτου, που στεγάζονταν το παλαιό Κέντρο Υγείας Μύτικα (αποθήκη), προς τον Σύλλογο Επαγγελματιών Τουρισμού Αλυζίας.

Φωτογραφία Καλοκαίρι 2025.
Αναρτήθηκε σήμερα στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ της Δημοτικής Επιτροπής Ξηρομέρου και το εντοπίσαμε (ΑΔΑ: 9ΗΞΦΩΚΖ-ΟΟΑ), επίσημο έγγραφο απόφασης, με την οποία γίνεται εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο για δωρεάν παραχώρηση του βοηθητικού κτιρίου του ακινήτου που στεγάζονταν το παλαιό Κέντρο Υγείας Μύτικα (αποθήκη), στον Σύλλογο Επαγγελματιών Τουρισμού Αλυζίας για λειτουργία γραφείου Τουρισμού.
Η απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής, προέκυψε κατόπιν της σύμφωνης γνώμης της 6ης Υ.ΠΕ., σύμφωνα με το πρόσφατο υπ’ αριθμ. 12562/9-3-2026 εισερχόμενο έγγραφο της.

Δράσεις και ευχαριστίες του Γυμνασίου Κανδήλας.


Η σχολική κοινότητα του Γυμνασίου Κανδήλας και το 15μελες συμβούλιο ευχαριστεί θερμά τον Οργανισμό Παιδικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας ΑΜΚΕ που διοργάνωσε το 8ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στις 14-16 Νοεμβρίου 2025 στην Αθήνα.

Στην μάχη της ανόδου στην Β' κατηγορία ρίχνεται το Σαββάτο 21 Μαρτίου η Α.Ε. Αλυζίας.

Φωτογραφία αρχείου από τον αγώνα Α.Ε Αλυζίας - Κεραυνός Ποταμούλας τον Νοέμβριο του 2025.
Ξεκινούν το Σάββατο 21 Μαρτίου τα play offs της Γ' κατηγορίας, όπου έξι ομάδες θα παλέψουν μεταξύ τους για τις τέσσερις θέσεις ανόδου στην Β' κατηγορία της Ε.Π.Σ. Αιτ/νίας, οι τρεις πρώτες από τον όμιλο Γ1 και οι τρεις πρώτες από τον όμιλο Γ2.
Μεταξύ των ομάδων και η Α.Ε Αλυζίας, η οποία τερμάτισε 1η στον Γ1 όμιλο και θα δώσει συνολικά πέντε αγώνες (3 εντός έδρας και 2 εκτός έδρας.) 

Το πρόγραμμα για την Α.Ε Αλυζίας:

Εκμίσθωση και 6ης παραλίας του Δήμου Ξηρομέρου, της καταπληκτικής και απαράμιλλης ομορφιάς παραλίας ''Ασπρογιάλι'' της Κοινότητας Καραϊσκάκη.


Αναρτήθηκε σήμερα στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ της Δ/νσης Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και το εντοπίσαμε (ΑΔΑ: 6ΑΝΚΗ-ΘΑ6), επίσημο έγγραφο με τα αποτελέσματα της επαναληπτικής πλειοδοτικής δημοπρασίας για τις συνολικά 6 παραλίες του Δήμου Ξηρομέρου από τις 11 που δεν εκμισθώθηκαν στη 1η δημοπρασία (δείτε εδώ).
Σήμερα λοιπόν σας ενημερώνουμε ότι εκμισθώθηκε άλλη μία παραλία και μιλάμε για το ''Ασπρογιάλι'' της Κοινότητας Καραϊσκάκη, 217,88 τ.μ., Καντίνα - Ομπρέλες - Ξαπλώστρες.

Σε μεγάλη άνοδο η έκδοση οικοδομικών αδειών για τουριστικά καταλύματα εντός του Μύτικα και στην ευρύτερη κοντινή περιοχή.


Σύμφωνα με στοιχεία από το ΔΙΑΥΓΕΙΑ, τα οποία εντοπίζουμε πολύ συχνά το τελευταίο καιρό, σε μεγάλη άνοδο βρίσκεται η έκδοση οικοδομικών αδειών για τουριστικά καταλύματα εντός του Μύτικα, αλλά και στην ευρύτερη κοντινή περιοχή (συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων). Πάρα πολλές οικοδομές, αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, ετοιμάζονται να ξεκινήσουν και να προστεθούν σε αυτές που ήδη ανεγείρονται και έχουν κατεύθυνση την δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων.

Στην καναδική Cooke τελικά η Avramar – Στα 200 εκατ. ευρώ το τίμημα.



Στον έλεγχο του Cooke περνά τελικά η Avramar Greece, καθώς σχεδόν ένα μήνα μετά την απόφασή τους να προχωρήσουν σε συμφωνία με την αραβικών συμφερόντων Aqua Bridge, οι πιστώτριες τράπεζες, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές και διασταυρωμένες πληροφορίες, υπέγραψαν συμφωνία με τον καναδικό όμιλο.

Συνάντηση μελών Συλλόγου Γυναικών Αστακού.


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γυναικών Αστακού, καλεί τα μέλη του σε συνάντηση στην καφετέρια OSTRIA τo Σάββατο 21 Μαρτίου 2026 και ώρα 6:00 το απόγευμα.
Παρακαλούμε για την συμμετοχή όλων σας!

Το Δ.Σ.

Νέα πλατφόρμα της ΕΕ για τις Γυναίκες στη Γεωργία.



Σε λειτουργία τέθηκε η νέα ευρωπαϊκή πλατφόρμα που στοχεύει στην ενίσχυση και υποστήριξη των γυναικών που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα.
Μια σημαντική πρωτοβουλία με στόχο την ανάπτυξη ευκαιριών δικτύωσης, την ανταλλαγή εμπειριών και την ενδυνάμωση των γυναικών του αγροτικού τομέα.

holidaysgreece.gr - Ξηρόμερο: Ένας αυθεντικός προορισμός στη Δυτική Ελλάδα (video από drone).


Πηγή: Σελίδα Facebook HolidaysGreece.gr

Στην καρδιά της Αιτωλοακαρνανίας, εκεί όπου το πράσινο των βουνών συναντά το γαλάζιο του Ιονίου, απλώνεται το μαγευτικό Ξηρόμερο. Ένας τόπος αυθεντικός, ήσυχος και γεμάτος ανεξερεύνητες ομορφιές. Μακριά από τον μαζικό τουρισμό, προσφέρει μια εμπειρία γνήσιας ελληνικής φιλοξενίας και επαφής με τη φύση. Η παραθαλάσσια ζώνη του Ξηρομέρου κρύβει μικρούς θησαυρούς.

Ξεκίνησε η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας deiktesota.gov.gr.


Ξεκίνησε την λειτουργία της η ηλεκτρονική πλατφόρμα deiktesota.gov.gr η οποία αποτελεί ένα σύγχρονο ψηφιακό εργαλείο για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Μέσα από τον κόμβο συγκεντρώνονται και παρουσιάζονται στοιχεία και δείκτες που αφορούν τη δραστηριότητα Δήμων και Περιφερειών, όπως οικονομικά δεδομένα, παρεχόμενες υπηρεσίες και επίπεδα αποδοτικότητας.

Εγκρίθηκαν και θα ξεκινήσουν σύντομα, επισκευαστικές εργασίες στον Άγιο Γεώργιο Πόρτας Μπαμπίνης.


Αναρτήθηκε σήμερα στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και το εντοπίσαμε (ΑΔΑ: ΡΖΡ446Ψ842-1ΥΤ), επίσημο έγγραφο που αφορά έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας και συγκεκριμένα: «Αντικατάσταση κεραμιδιών και επισκευή της στέγης του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Πόρτας Μπαμπίνης».
Οι εργασίες φέρουν την έγκριση της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων και την έγκριση του αρμόδιου φορέα, που είναι η Εκκλησία της Ελλάδος.

Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια για την απώλεια του Ηλία Βλαχομήτρου.

Ημερομηνία 17/3/2026

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Δημοτική Αρχή Ξηρομέρου εκφράζει τα συλλυπητήρια της για την απώλεια των επί 12 έτη τέως Προέδρου της Κοινότητας Φυτειών Ηλία Βλαχομήτρου του Ιωάννη, ο οποίος υπηρέτησε την τοπική αυτοδιοίκηση και από άλλες θέσεις, Πρόεδρος Δ.Σ τέως Δήμου Φυτειών και Νομαρχιακός Σύμβουλος Αιτ/νίας, αλλά και την τοπική κοινωνία με πολυποίκιλη και σημαντική προσφορά στο γίγνεσθαι των Φυτειών.
Αιωνία του η μνήμη….

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

ΟΦΥΠΕΚΑ - iSea: Συνεργασία για την ενίσχυση της προστασίας της θαλάσσιας περιοχής της Φορμίκουλας.


4 χρόνια συστηματικής δουλειάς της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης iSea στο Εσωτερικό Αρχιπέλαγος του Ιονίου ενισχύονται ακόμα περισσότερο με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με τον ΟΦΥΠΕΚΑ για την προστασία της θαλάσσιας περιοχής της Φορμίκουλας, ώστε να αποτελέσει ένα ισχυρό παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης του ανθρώπου με τη φύση.

Καλύφθηκε από το Υπουργείο Υγείας, μία επί θητεία θέση Επιμελητή Α' Παιδιατρικής για το Κ.Υ. Μύτικα. Σύντομα η νέα παιδίατρος θα αναλάβει υπηρεσία στο Κ.Υ. Μύτικα.


Στις 11 Νοεμβρίου του 2025, με σχετικό μας δημοσίευμα, σας είχαμε ενημερώσει για την προκήρυξη εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας,  μίας επί θητείας θέσης Επιμελητή Α' Παιδιατρικής για το Κ.Υ. Μύτικα, μία θέση απαραίτητη για όλη την απομονωμένη Δ.Ε Αλυζίας και δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε περεταίρω για το πόσο απαραίτητη είναι η συγκεκριμένη ειδικότητα να υπάρχει στο Κ.Υ. Μύτικα (δείτε εδώ).
Σήμερα με χαρά και ικανοποίηση σας ενημερώνουμε ότι η θέση καλύφθηκε και είναι θέμα χρόνου ενός μήνα περίπου, η νέα παιδίατρος να αναλάβει υπηρεσία. Με το καλό, την καλωσορίζουμε στο χωριό μας, υγεία, δύναμη και όλα τα καλά οι ευχές μας.

Αντιδήμαρχος Ξηρομέρου Ιωάννης Φλωρόπουλος - Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Ηλίας Βλαχομήτρος του Ιωάννη.


Με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε την απώλεια ενός ενεργού μέλους της τοπικής μας κοινωνίας το οποίο έφυγε από τη ζωή. Ο Ηλίας Βλαχομήτρος του Ιωάννη, με το ήθος, την ευγένεια και τη διάθεσή του για προσφορά, συνέβαλε ουσιαστικά στη στήριξη και την πρόοδο της κοινότητάς μας. Η παρουσία και η προσφορά του υπήρξαν πολύτιμες για όλους μας.

Ενοικίαση - τοποθέτηση σκαλωσιών.

 

Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια προς τον Ανδρέα Ρεγκούτα.



Ημερομηνία 16/3/2026
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Δημοτική Αρχή Ξηρομέρου εκφράζει τα συλλυπητήρια της προς τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Ξηρομέρου Ανδρέα Ρεγκούτα, για τον θάνατο του αγαπημένου του πατέρα, καθώς και προς όλους τους οικείους του.
Αιωνία του η μνήμη….

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

Ημέρα Ποίησης το Σάββατο 21 Μαρτίου, στις 19.30, στο καφέ της Λαχαναγοράς στο Αγρίνιο.


Το Σάββατο 21 Μαρτίου, στις 19.30, στο καφέ της Λαχαναγοράς, σας περιμένουμε να γιορτάσουμε μαζί την ημέρα της ποίησης!

Συνδιοργανώνουν:

Ποιήματα ''Σινιάλο'' και ''Η Θαλάσσω'' Θεόδωρου Κολλιά.

 

«Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι». Επετειακή Έκθεση στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος», στο πλαίσιο των 200 χρόνων από την Έξοδο του Μεσολογγίου.


Με τη συμπλήρωση των 200 ετών από το ανεπανάληπτο γεγονός της Εξόδου του Μεσολογγίου, το Ιστορικό Μουσείο «Διέξοδος» στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων που υποστηρίζει ο Δήμος της Ιερής Πόλης, το Σάββατο 21 Μαρτίου στις 7.45 το απόγευμα εγκαινιάζει μεγάλη έκθεση με τον τίτλο «Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», αφιερωμένη στο ομώνυμο ποιητικό αριστούργημα του Διονυσίου Σολωμού και στους ήρωες της πολιορκίας.

Ο «3ος Διαγωνισμός Μουσικής Δημιουργίας» της Γυμναστικής Εταιρεία Αγρινίου άφησε το πολιτιστικό του αποτύπωμα δικαιώνοντας τις προσδοκίες.


Αγρίνιο, 16 Μαρτίου 2026

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο «3ος Διαγωνισμός Μουσικής Δημιουργίας» της Γυμναστικής Εταιρεία Αγρινίου άφησε το πολιτιστικό του αποτύπωμα δικαιώνοντας τις προσδοκίες.

Διεξήχθη το περασμένο Σάββατο, 14 Μαρτίου, στο Παπαστράτειο Μέγαρο που γέμισε από το φιλόμουσο κοινό της πόλης και επιβεβαίωσε πως πρόκειται για μια εκδήλωση μέσα από την οποία αναδεικνύεται και προβάλλεται το μουσικό ταλέντο προσώπων που κατάγονται ή διαμένουν στην Αιτωλοακαρνανία.

Η μηχανή του χρόνου: Η κοινωνική ζωή στον Μύτικα.


Μια εξαιρετική σειρά τριών φωτογραφιών σας παρουσιάζουμε σήμερα, που δείχνει ένα σχολικό θεατρικό τον Μάρτιο του 1969 στο Καφενείο του Γιάννη Τζεφρώνη (Καραμέλας), με αφορμή την επέτειο της επανάστασης της 25ης Μαρτίου 1821.
Στην δεξιά φωτογραφία όπως μας ενημέρωσαν, απαθανατίζονται καθιστός ο Πάνος Παπαδόπουλος και από πάνω του ο Γιάννης Μπανιώτης, αριστερά όρθιος ο Νίκος Ζαμπέλης, αριστερή κοπέλα Αγγελική Χαγιάννη και δεξια Κατερίνα (κόρη αστυνομικού).

Με μεγάλη επιτυχία στον Αστακό, η ενημερωτική εκδήλωση: ΄΄Παχυσαρκία: Η σιωπηλή πανδημία της εποχής μας'' (video και φωτογραφίες).



Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Μαρτίου,  στην Αίθουσα εκδηλώσεων Δήμου Ξηρομέρου, η εκδήλωση του Κέντρου Υγείας Αστακού: "ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ: Η ΣΙΩΠΗΛΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ".

Η εκδήλωση έγινε υπό την αιγίδα των:

ΑΚΤΑΙΑ - Όλη η Ελλάδα θα παράγει 30 φορές περισσότερα λαβράκια και τσιπούρες από την Ιταλία!!! Σταματήστε την κατάληψη των ακτών. Πείτε ΟΧΙ στις ΠΟΑΥ.



🎬 Όσα Δεν Μας Λένε – Part 7: Κατάληψη

Aktaia's Mini Documentary Series
❓ Εσύ τι γνωρίζεις για το σχέδιο των ΠΟΑΥ* και τα τρομακτικά προβλήματα που συνδέονται με τις βιομηχανικές υδατοκαλλιέργειες;
👉 Η Ακταία παρουσιάζει μια σειρά πολύ σύντομων ντοκιμαντέρ, όπου σε κάθε επεισόδιο φωτίζουμε μία πτυχή του ζητήματος βασισμένοι πάντοτε σε τεκμηριωμένα στοιχεία, και εξηγούμε τι προβλέπει πραγματικά το σχέδιο των ΠΟΑΥ στην Ελλάδα.

Σειρά προληπτικών εξετάσεων στα Βλυζιανά Ξηρομέρου, στο Δημοτικό Σχολείο, την Τρίτη 17/3, από 09:00 έως 14:00.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Υπουργείο Υγείας και οι Κινητές Ομάδες Υγείας (Κ.Ομ.Υ.) του Ε.Ο.Δ.Υ., σε συνεργασία με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, τον Δήμο Ξηρομέρου και την Κοινότητα Βλυζιανών, θα πραγματοποιήσουν σειρά προληπτικών εξετάσεων στα Βλυζιανά Ξηρομέρου, στο Δημοτικό Σχολείο, την Τρίτη 17/3, από 09:00 έως 14:00.

Οι εξετάσεις θα περιλαμβάνουν:

Παρεμβάσεις στην αγροτική οδοποιία στο Αρχοντοχώρι (videos).


Πηγή: Σελίδα Facebook
Αρχοντοχώρι Ξηρομέρου.

Εκδήλωση για την παχυσαρκία το Σάββατο 14 Μαρτίου στον Αστακό, στις 06:30 μ.μ.

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Η ΣΙΩΠΗΛΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ!
(Πρόληψη – Διάγνωση - Θεραπεία)

Ενημερωτική Δράση για το Κοινό από το Κέντρο Υγείας Αστακού
ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2026
Ώρα 6:30 μ.μ.
Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου,
Δημαρχείο Αστακός

Υπό την αιγίδα της 6ης Υγειον. Περιφέρειας, του Δήμου Ξηρομέρου και του Ιατρικού Συλλόγου Μεσολογγίου.

Απόφασης ανάληψης υποχρέωσης 3.100.000 €, για την συμπληρωματική σύμβαση που πρόκειται να υπογραφεί, για το εν εξελίξει μεγάλο έργο του βιολογικού της ΔΕ Αλυζίας: Βάρνακα, Κανδήλας και Μύτικα.


Αναρτήθηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ του Δήμου Ξηρομέρου και το εντοπίσαμε (ΑΔΑ: 9Ο0ΞΩΚΖ-0ΙΟ), το επίσημο έγγραφο της απόφασης ανάληψης υποχρέωσης 3.100.000 €, για την συμπληρωματική σύμβαση που πρόκειται να υπογραφεί και αφορά την επιπλέον χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, για το εν εξελίξει μεγάλο έργο του βιολογικού της ΔΕ Αλυζίας: Βάρνακα, Κανδήλας και Μύτικα.

Ευχαριστήριο Αιόλου Αστακού.


Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τον συμπολίτη μας, πρατηριούχο Αποστόλη Ντίνο (Πρατήριο υγρών καυσίμων ΕΚΟ) για την ευγενική χορηγία του στο Σύλλογό μας.

«Οι μαθητές του ΓΕΛ Μύτικα στρώνουν τραπέζι… με υγιεινό πρωινό!»


Με ενθουσιασμό και δημιουργικότητα οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ Τάξης του Γενικού Λυκείου Μύτικα διοργάνωσαν μια ξεχωριστή δράση στο σχολείο με θέμα το υγιεινό πρωινό, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Αρετή Τσιλιγιάννη.

Εφημερίδα ''Συνείδηση'' - Αιτωλοακαρνανία: Σπείρα δεν άφηνε σε «χλωρό κλαρί» τα πρόβατα – Σε δύο κρεοπωλεία του Αγρινίου τα «κλεμμένα»! Συνελήφθησαν πέντε μέλη της οργάνωσης, ενώ ταυτοποιήθηκαν ακόμα δυο κατηγορούμενοι.



Σαν να μην έφθανε η ευλογιά, ζωοκλοπές διέπρατταν στην Αιτωλοακαρνανία μέλη εγκληματικής οργάνωσης που εξάρθρωσε η Αστυνομία.
Συνελήφθησαν πέντε μέλη της οργάνωσης, ενώ ταυτοποιήθηκαν ακόμα δυο κατηγορούμενοι. Τα μέλη της οργάνωσης διέπραξαν 16 ζωοκλοπές, αφαιρώντας συνολικά -163 προβατοειδή προκαλώντας ζημία άνω των 30.000 ευρώ.

Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου - Σάββατο 14 Μαρτίου 2026 και ώρα 20:00, στο Παπαστράτειο Μέγαρο, ο τελικός του 3ου Διαγωνισμού Μουσικής Δημιουργίας.


Αγρίνιο, 12 Μαρτίου 2026
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Σάββατο 14 Μαρτίου 2026 και ώρα 20:00, στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου, θα διεξαχθεί ο τελικός του 3ου Διαγωνισμού Μουσικής Δημιουργίας. Μια εκδήλωση της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμο Αγρινίου και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας.

Σε εφαρμογή το ελαιοκομικό μητρώο στο gov, δεν έχει ανοίξει ακόμα για την δική μας Περιφέρεια.

Ο κάμπος της Αλυζίας, με το ευλογημένο δέντρο την ελιά.
Το Ελαιοκομικό Μητρώο είναι η επίσημη ψηφιακή βάση δεδομένων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, απαραίτητη για την καταγραφή των ελαιοπαραγωγών και των ελαιοτεμαχίων τους. Η εγγραφή ή επικαιροποίηση είναι υποχρεωτική για τη λήψη ενισχύσεων/επιδοτήσεων και γίνεται μέσω του gov.gr με χρήση κωδικών Taxisnet.

Το Νεοχώρι προετοιμάζεται για το 1ο Φεστιβάλ Πορτοκαλιού Οινιαδών!


«Οινιαδών Ανάπτυξις»
Κατοχή Οινιαδών
11 Μαρτίου 2026

Δελτίο Τύπου

Το Νεοχώρι προετοιμάζεται για το 1ο Φεστιβάλ Πορτοκαλιού Οινιαδών!

Το Σάββατο 14 Μαρτίου 2026 και ώρα 6:00 το απόγευμα στη Μικρή Πλατεία στο Νεοχώρι αναμένεται να λάβει χώρα το «1 ο Φεστιβάλ Πορτοκαλιού Οινιαδών».
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που οραματίστηκε και σχεδίασε η «Οινιαδών Ανάπτυξις» - ΑΜΚΕ, για την ανάδειξη της σημασίας της καλλιέργειας των Εσπεριδοειδών για τον τόπο μας και τη σύνδεση με την τοπική οικονομία, κοινωνία και πολιτισμό.

Ο Δήμος Ξηρομέρου έχει εξασφαλίσει 4.000.000 € για αναπλάσεις από την Ο.Χ.Ε, με τον Μύτικα να έχει σημαντικό μερίδιο για αναπλάσεις, πλακοστρώσεις, διαμορφώσεις, πεζοδρομήσεις κ.λπ.


Όπως ενημερωθήκαμε, συνάντηση εργασίας είχαμε την Παρασκευή 6 Μαρτίου στον Μύτικα, μεταξύ του Δημάρχου, Αντιδημάρχων από την Αλυζία και του Τοπικού Συμβουλίου Μύτικα.
Θέματα συζήτησης τα προβλήματα του Μύτικα, το Τεχνικό Πρόγραμμα και ενημέρωση για τα σχεδιαζόμενα έργα παρεμβάσεων και αναπλάσεων που προβλέπονται για τον Μύτικα, με χρηματοδότηση από το εργαλείο Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης για Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΟΧΕ για ΒΑΑ) των Δήμων Ιερής Πόλης Μεσολογγίου και Ξηρομέρου, η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ε.Τ.Π.Α. του προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2021 – 2027».

Βλάβη κατά την εκτέλεση των εργασιών σύνδεσης του νέου δικτύου και των αντλιών στα Λιβανέϊκα. Διακοπή υδροδότησης θα σημειωθεί στον Αστακό.


Ημερομηνία 11/3/2026

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ενημερώνουμε τους κατοίκους και επισκέπτες της Κοινότητας Αστακού, ότι πριν από λίγα λεπτά, κατά την εκτέλεση των εργασιών σύνδεσης του νέου δικτύου και των αντλιών στα Λιβανέϊκα σήμερα Τετάρτη 11/3, εκ μέρους του αναδόχου του μεγάλου έργου της ύδρευσης του Αστακού, παρουσιάστηκε σοβαρή βλάβη.

Λογοτεχνική εκδήλωση με τίτλο: «Η Έξοδος του Παλαμά», την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2026 και ώρα 19:00, στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου.


Ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κωστή Παλαμά, διοργανώνει στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τη Διακοσιοστή Επέτειο από την Έξοδο του Μεσολογγίου, τη λογοτεχνική εκδήλωση με τίτλο: «Η Έξοδος του Παλαμά», την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2026 και ώρα 19:00, στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου.