Διαμαρτυρία των εργαζομένων των παιδικών σταθμών του Δήμου Ξηρομέρου.


Κύριος λόγος της καταγγελίας είναι οι μαζικές απολύσεις που αποτελούν απόρροια της μη ανανέωσης 13 συμβάσεων ορισμένου χρόνου στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής», που υλοποιείται στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ξηρομέρου.
Παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Εσωτερικών με την υπ`αριθμόν 7057/25-2-2015 εγκύκλιο για προγραμματισμό προσλήψεων που εξέδωσε, ζητούσε την υποβολή αιτημάτων για την ανανέωση ήδη υφιστάμενων συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο πλαίσιο προγραμμάτων ΕΣΠΑ πχ. «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», οι ανανεώσεις των συμβάσεων μας, δεν έγιναν.
Σε άλλους Δήμους η ανανέωση είναι αδιαμφισβήτητη και αδιαπραγμάτευτη και σχετίζεται με τη σταθερή συνεργασία των φορέων της κοινωνίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των διδασκάλων και των γονιών.
Ο Δήμος Ξηρομέρου όμως, την 11η Μαρτίου 2015 προχώρησε στη λήψη μιας άδικης απόφασης για επαναπροκήρυξη 13 θέσεων (αριθμός απόφασης 15/2015) παρόλο που τα κριτήρια πρόσληψης ήταν αξιοκρατικά. Εκπρόσωποί μας, εμφανίστηκαν στο συμβούλιο και εξέφρασαν τα αιτήματά μας. Ως εργαζόμενοι, θεωρούμε ότι εύλογη είναι η αναγκαιότητα των ανανεώσεων των συμβάσεων μας σε μια εποχή που με δυσκολία εγκρίνονται νέες προσλήψεις. Η λογική: «να φύγουν 13 άτομα για να προσληφθούν 13» δεν πρέπει να ευσταθεί στα όρια μιας κοινωνίας δικαίου.
Τακτικές του τύπου: «Θα δουλέψουμε με δίμηνα», «θα πάρουμε άτομα που πρόκειται να κάνουν την πρακτική τους (άτομα που θα βρίσκονται στο στάδιο της πρακτικής, δεν έχουν εξασφαλίσει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και δε δύνανται να κρατήσουν ανοιχτές τις δομές) ή αποφοίτους ΙΕΚ», ενώ υπάρχει η δυνατότητα ανανέωσης συμβάσεων παιδαγωγικού προσωπικού αποφοίτων ΑΕΙ και ΤΕΙ, λειτουργούν σαν «μπαλώματα» σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα όπως είναι ο εκπαιδευτικός.
Απολυόμαστε την ίδια στιγμή που η νέα προκήρυξη ζητά ειδικότητες ίδιες και αιτείται θέσεις που θα έχουν δυνατότητα ανανέωσης. «Εμείς δεν ανανεωνόμαστε αλλά οι επόμενοι θα ανανεωθούν». Διωχνόμαστε την ίδια στιγμή που γίνονται σημαντικές ενέργειες για τη λειτουργία ΚΔΑΠ (θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας) και την ίδια ώρα που το «Βοήθεια στο σπίτι», ανανεώνεται. Δυο διαφορετικές πρακτικές που διχάζουν την κοινή γνώμη.
Η «κυκλική ανεργία» λειτουργεί ως φαύλος κύκλος και επιφέρει ανακύκλωση των ανέργων. Τέτοια φαινόμενα είναι σημαντικό να απορριφθούν από την ίδια τη δημοτική αρχή αλλά και ολόκληρη την τοπική κοινωνία. Θα θέλαμε να γίνουν ενέργειες για να ακυρωθεί η απόφαση των μαζικών απολύσεων την ίδια ώρα που κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης είναι ακριβώς αυτό: η αποτροπή τέτοιων ενεργειών. Προς την κατεύθυνση αυτή μπορούν να κινηθούν οι φορείς του τόπου με στήριξη των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Καλούμε το Δήμαρχο Ξηρομέρου κ. Ερωτόκριτο Γαλούνη, τον πρόεδρο του Νομικού Προσώπου και τους Αντιδημάρχους της Συμπολίτευσης να λάβουν θέση και να έρθουν σε σύμπραξη με την Αντιπολίτευση για την επίτευξη κοινού στόχου: την αποκατάσταση της αδικίας που θα οδηγήσει μέσω της συνεργασίας, στη δημιουργία σταθερού περιβάλλοντος για τα παιδιά.
Οι καλές σχέσεις των τοπικών αρχών με τους εκπαιδευτικούς και το εργατικό δυναμικό, συνδράμουν στη θετική εξέλιξη της τοπικής κοινωνίας. Αναμένουμε μια δίκαιη και θετική αναγνώριση. 

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

14 σχόλια:

  1. Ως μελος της κοινωνιας μας , εκφραζω ολοψυχα την ηθικη αλληλεγγυη μου ,
    στο Δικαιο αιτημα των εργαζομενων - συμπολιτων μας ! στους παιδικους σταθμους του Δημου μας !
    Σπυρος Ν. Γιαννελης
    Αρχοντοχωρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απόλυτα λογικό, δίκαιο και ανθρώπινο παράπονο. Τι άλλο καλύτερο? Ποιος να απαντήσει και τι????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παιδια ειμαστε μαζι σας! Προχωρηστε! Η αδικια με το πληρωμα του χρονου θα αποκατασταθει.
    Απο χωριο του ξηρομερου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ειμαι μητερα και επροκειται να κανω εγγραφη του παιδιου μου τον σεπτεμβρη. Δηλαδη, προσωπικο δεν θα υπαρχει;;;; δεν ενδιαφερεται κανεις για τα παιδια μας κ τον σωστο τροπο λειτουργιας του σταθμου; το παιδι μου, θα το αναλαβει ενας με πρακτικη η για δυο μηνες;;; μετα;;;;εκει στον δημο ενδιαφερεται κανεις;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κρίμα για τους εργαζομενους. δεν είναι σωστά πράγματα αυτά.
    Δυστυχώς, στον Δήμο κ στο Νπδδ δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται κανείς, ούτε για τους ανθρώπους.ούτε για τα παιδάκια στους παιδικους σταθμους.Λυπάμαι πολύ.
    Ευτυχία Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιατί δεν κάνουνε ανανέωση?δεν έχω καταλάβει τον λόγο. Δεν ειίναι ευχαριστημένοι από το προσωπικό?
    Θέλουνε ''δικούς τους'' μέσα?λέω εγώ τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για τον φίλο/λη που στέλνει ανωνύμως σχόλια και ζητά κάποια στοιχεία, ας μας στείλει από το προσωπικό του e-mail, με τα πραγματικά του στοιχεία, στο e-mail του Blog ή αν προτιμά να μας πάρει και τηλέφωνο και θα του δώσουμε εντός λεπτού όλα τα στοιχεία, που μάλλον θα πρέπει να έχει μεγάλη αφέλεια για να νομίζει ότι δεν θα τα έχουμε.
    Ονόματα, ώρα λεπτά και δευτερόλεπτα (εστάλη πολύ πριν το βάλουμε αλλά δεν ήμασταν μπροστά σε υπολογιστή), το αρχείο. Τέλος πάντων όλα τα στοιχεία.
    Φυσικά είμαστε σίγουροι ότι δεν θα στείλει τίποτα, γιατί βασικό στοιχείο της επιτυχίας της προβοκάτσιας και της προπαγάνδας είναι να συνοδεύεται από ανωνυμία και μαύρο.
    Και το μαύρο είναι πολύ της μόδας τώρα τελευταία.

    Πάντα φιλικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για μία πολιτισμένη κοινωνία !
    Είναι πρόοδος και υγεία ! να καταδικάζει μία Ολοφάνερη Αδικία.
    αληθινοί φίλοι !
    και τηλεθεατές
    του Μύτικαpress

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δέν θα έχουμε καμία , μα καμία αξία !
    και κανένα, μα κανένα μέλλον ώς κοινωνία !
    άν πάνω, απο την θάλασσα και τα βουνά
    του Ξηρομέρου ! τις κωμοπόλεις και τα χωριά !
    πλανάται μία , ολοφάνερη αδικία
    αλύζιος


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το μάγειρα του παιδικού στον αστακο τον έστειλε αγρινιο προεκλογικά η προηγούμενη δημοτική αρχή...
    Κ οι φυτείες ειναι χωρις μάγειρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όλοι οι παιδικοί σταθμοί είναι πλήρες από πρωσοπικο.υπάρχει βοηθητικό προσωπικό και γενικών καθηκόντων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και η Κανδήλα είναι χωρίς καθαρίστρια γι αυτό και καταστρατηγείται το ωραριο και τα παιδιά σχολάνε 2 και όχι 3 όπως έπρεπε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οι συμβάσεις ειναι με δυνατοτητα παρατασης. Δηλαδή, από την στιγμή, που συνεχιζεται το προγραμμα ΕΣΠΑ, ειναι αυτονοητο οτι συνεχιζουνε οι ιδιοι εργαζομενοι να εργαζονται (και οχι να γινονται καθε τοσο επαναπροκυρήξεις). ΑΥΤΑ! Προς Αποφυγή παρεξηγησεων!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μπραβο ! 1, 10
    Με απλα λογια και απλο τροπο !
    Να λαμψει η Αληθεια !
    Και να αποκατασταθει το Δικαιο !
    αληθινοι φιλοι !
    και τηλεθεατες
    του Μυτικαpress

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.