Η ατραξιόν αυτού του καλοκαιριού στον Μύτικα είναι ένας πανέμορφος κύκνος.


Η ατραξιόν αυτού του καλοκαιριού στον Μύτικα είναι ένας πανέμορφος κύκνος, ο οποίος εδώ και πολλές ημέρες έχει γίνει μόνιμος κάτοικος Μύτικα και θέμα συζήτησης για ντόπιους και επισκέπτες. Πιθανόν το είδος του να είναι βουβόκυκνος.
Δεν υπάρχει μέρα που να μην τον συναντήσουν οι άνθρωποι που αυτήν την περίοδο βρίσκονται στον Μύτικα και μάλιστα φαίνεται να έχει συνηθίσει την παρουσία του κόσμου, αφού πλέον πλησιάζει αρκετά δεχόμενος και φαγητό.
Τον έχουν απαθανατίσει πάρα πολλοί, τόσο με τις φωτογραφικές τους μηχανές όσο και με τις βιντεοκάμερες. Το Facebook έχει γεμίσει με φωτογραφίες του και πλέον θεωρείται διάσημος.
Εμείς διαλέξαμε και σας παρουσιάζουμε μία φωτογραφία της κας Βάσως Παππά και ένα βίντεο από την κα Σπυριδούλα Σούφη.



Μαθαίνουμε ότι κάποιοι ευαίσθητοι και με οικολογικές ανησυχίες έχουν απευθυνθεί στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία (εδώ το site), ώστε το πανέμορφο και εντυπωσιακό αυτό ζώο, που πιθανόν χάθηκε από την ομάδα του κατά την μετανάστευση του, να επιστρέψει σε αυτή, γιατί είναι πιθανόν να κινδυνεύσει μένοντας πολύ καιρό εδώ μόνο του.
Ακολουθούν λίγες πληροφορίες για τους κύκνους.



Κύκνος, ένα υδρόβιο πτηνό με ιδιαίτερη οικολογική σημασία.
Σύμβολο της χάρης, της ομορφιάς, της ισορροπίας, της ηρεμίας, της πίστης, της ανανέωσης και της αλλαγής. Ο κύκνος δεν αποτελούσε τυχαία ιερό ζώο της θεάς Αφροδίτης και του θεού Απόλλωνα των προγόνων μας. Ήταν ιδιαίτερα σημαντικό ζώο και σε άλλους αρχαίους, αλλά ακόμα και νεώτερους πολιτισμούς.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ζώο της βασιλικής οικογένειας και είναι παράνομη η θανάτωσή του. Για τη χώρα μας, η παραμονή των κύκνων δεν είναι πάντα ευχάριστη, καθώς, πολλές φορές ακόμη και αυτά τα πανέμορφα πουλιά γίνονται θήραμα (ή καλύτερα, στόχος εκπαίδευσης γιατί δεν αποτελεί θηρεύσιμο είδος) ασυνείδητων κυνηγών.
Το υδρόβιο αυτό πτηνό ξεχωρίζει και αναγνωρίζεται από μακριά, τουλάχιστον σε επίπεδο γένους. Ο βουβόκυκνος είναι μεγαλόσωμο ζώο (μήκος μέχρι 1,6 μέτρα και άνοιγμα φτερών κοντά στα 2,5 μέτρα) με σχεδόν κατάλευκο πτέρωμα (στα ενήλικα άτομα) και ιδιαίτερα μακρύ λαιμό.
Η έλευση του βαρύ χειμώνα στις βορειότερες περιοχές τον αναγκάζει να μεταναστεύσει νοτιότερα και να βρει καταφύγιο σε υγροτόπους της χώρας μας. Πετά με αργά χτυπήματα των φτερών και τον λαιμό εκτεταμένο. Κατά τη μετανάστευση οι κύκνοι πετούν σε διαγώνιο σχηματισμό ή σε σχηματισμό V και σε μεγάλο ύψος. Κανένα άλλο υδρόβιο πτηνό δεν φτάνει την ταχύτητα με την οποία κινείται τόσο στο νερό όσο και στον αέρα.
Τρέφονται με υδρόβια φυτά και ασπόνδυλα τσαλαβουτώντας επιφανειακά στο νερό και όχι με κατάδυση. Παράγουν μια ποικιλία φωνών. Είναι κοινωνικοί, εκτός από την περίοδο της αναπαραγωγής, όπου κάθε ζευγάρι (ζευγαρώνουν με έναν σύντροφο ισόβια) απομονώνεται στην εδαφική του περιοχή την οποία υπερασπίζεται σθεναρά εναντίον των καταπατητών. Ενηλικιώνονται κατά το 3ο ή 4ο έτος και ζουν πιθανόν 20 χρόνια σε φυσική κατάσταση και μέχρι 50 χρόνια σε κατάσταση αιχμαλωσίας.
Η προστασία του βουβόκυκνου, τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, μπορεί να χαρακτηριστεί ως «χαλαρή» καθώς περιλαμβάνεται στους καταλόγους ορισμένων συμβάσεων και νόμων. Οι άμεσες πιέσεις πάνω στους πληθυσμούς του (παράνομο κυνήγι, ταρίχευση για συλλογές) αλλά και οι έμμεσες πιέσεις που δέχονται λόγω της παγκόσμιας συρρίκνωσης, υποβάθμισης και κατακερματισμού των υγροτόπων τους, αρκούν για να χτυπήσουν το καμπανάκι του κινδύνου για την επιβίωση αυτού του μοναδικής ομορφιάς πτηνού.

2 σχόλια:

  1. Τον Αυγουστο !
    Εγκαταλειπουμε την πολη και τους πολιτικους ...
    και ασχολουμαστε μονο : με την θαλασσα και την φυση !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πριν κάνα μήνα ήταν 4 βουνοκυκνοι τους είδα στην παραλία Τις Αγία σοφίαΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.