Παναγιώτης Κούστας: «Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι, ότι με την κατάσταση όπως έχει θα πεθάνει κόσμος».


Του κ. Παναγιώτη Κούστα.
Γενικός Ιατρός - Επιμελητής Β’ Κ.Υ Αστακού.

Αγαπητέ Στάθη.
Εσύ καλά τα λες, αλλά πολύ φοβάμαι ότι εσύ τα λες, εσύ τ’ ακούς… Σε ενημερώνω ότι πριν λίγες εβδομάδες πήγα στα Δικαστήρια Μεσολογγίου, κατόπιν κλήτευσης του Εισαγγελέα, για να δώσω ένορκη κατάθεση σχετικά με την αναφορά που του είχα στείλει το Μάιο για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή (δείτε εδώ) κι εδώ από το Βήμα της Κυριακής.
Ανάμεσα στα άλλα, μου ζητούσε ο Εισαγγελέας να αναφέρω σε ποια ποινικά αδικήματα αναφέρομαι. Εγώ δεν είμαι Δικηγόρος κι ούτε ξέρω από ποινικά αδικήματα, αλλά είμαι ειδικευμένος γιατρός που έχω κάποια χρόνια στην περιοχή όπου ζω μόνιμα και αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι, ότι με την κατάσταση όπως έχει ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΚΟΣΜΟΣ.
Ανέφερα συγκεκριμένα περιστατικά ακόμα και εν δυνάμει θανατηφόρα που συνέβησαν, ενώ δεν εφημέρευαν τα Κέντρα Υγείας της περιοχής, τα οποία δεν είχαν μοιραία κατάληξη από καθαρή τύχη, γιατί βρέθηκε τελικά γιατρός που επενέβη.
Σήμερα όπως έχει η κατάσταση:
1. Κάποιες μέρες δεν εφημερεύει (δεν υπάρχει γιατρός) το Κέντρο Υγείας Αστακού ενώ εφημερεύει το Κέντρο Υγείας Μύτικα, δηλαδή οι ασθενείς της περιοχής του Αστακού θα πρέπει να πηγαίνουν Μύτικα να βρουν γιατρό και το ανάποδο, τις μέρες που δεν εφημερεύει το Κ.Υ Μύτικα. Κάποιες μέρες δε, μένει το Κ.Υ Αστακού κλειδωμένο για ώρες, γιατί ο γιατρός λείπει σε διακομιδή.
2. Σε κάποιες βάρδιες δεν υπάρχει οδηγός ασθενοφόρου με αποτέλεσμα όποιος έχει ανάγκη από ασθενοφόρο να πρέπει να περιμένει να στείλει το ΕΚΑΒ από Αγρίνιο ή Μεσολόγγι. Όλοι γνωρίζουμε την περιοχή και ξέρουμε τι σημαίνει αυτό. Ακόμα και πηγαίνοντας του σκοτωμού, το ασθενοφόρο για να πάει από Αστακό στον Μύτικα, χρειάζεται τουλάχιστον 20 λεπτά. Και δε μιλάμε για χωριά όπως το Αρχοντοχώρι ή άλλα.
Όλα τα παραπάνω, που ως γνωστόν οφείλονται στην χρόνια έλλειψη προσωπικού, θα μπορούσαν εν μέρει να λυθούν με καλύτερη οργάνωση. Για παράδειγμα απ’ όσο ξέρω τον προηγούμενο μήνα ιατρός του Ξηρομέρου έκανε κάποιες λίγες εφημερίες στο Κ.Υ Αιτωλικού, όπου προφανώς οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες απ’ ότι στο Ξηρόμερο.

Αγαπητέ Στάθη.
Επειδή έχω βαρεθεί ν’ ακούω συζητήσεις καφενείου (όχι από σένα φυσικά), ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Όποιος θέλει να γκρινιάξει, ας το κάνει εκεί που πρέπει.
Υπενθυμίζω ότι οι εφημερίες των Κέντρων Υγείας της περιοχής βγαίνουν από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια στην Πάτρα, η οποία είναι υπεύθυνη για τη σωστή λειτουργία τους. http://www.dypede.gr/ (αυτή τη στιγμή δε ξέρω γιατί, δε δουλεύει).

Υ.Γ. Παρακαλείται ο κόσμος για τα επείγοντα περιστατικά να καλεί κατευθείαν το 166 (EKAB) κι αυτοί θα φροντίσουν να στείλουν το πλησιέστερο ασθενοφόρο.

1 σχόλιο:

  1. Το Κ.Υ Αιτωλικου βρισκται 10 λεπτα απο το νοσοκομειο Μεσολλογιου απο που προκυπτουν οι μεγαλυτερες αναγκες σε σχεση με Ξηρομερο? το σωστο ειναι να κλεισει το Κ.Υ.Αιτωλικου και οι γιατροι του να κατανεμηθουν σε απομακρυσμενα Κ.Υ. με μεγαλυτερες αναγκες. Αυτο ομως κανενας δεν τολμαει να το πει και πολυ περισσοτερο να το κανει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.