Ζητείται όραμα στο Λιμενικό Ταμείο και στον Δήμο Ξηρομέρου.


Του κ. Παναγιώτη Στάϊκου.

Ζητείται όραμα στο Λιμενικό Ταμείο και στον Δήμο Ξηρομέρου. Δεν με πειράζει που έρχομαι δεύτερος μετά τον κύριο Αποστόλη Πανταζή, που λέω ότι δεν υπάρχει όραμα. Αλλά θα γίνω πολύ συγκεκριμένος εξ αφορμής δύο περιστατικών χθες και σήμερα, αφού δεν σκόπευα να μιλήσω, αλλά τώρα αισθάνομαι, πως πρέπει να το κάνω.
Σήμερα το απόγευμα που πήγαμε στο Νεκροταφείο Αστακού για να ανάψουμε τα καντήλια στους τάφους δικών μας αγαπημένων ανθρώπων, βρέθηκα λίγες ώρες από την έναρξη και επίσημα της Μεγάλης Εβδομάδας μπροστά σε τριτοκοσμικές εικόνες ντροπής, όπου ολόκληρο το Νεκροταφείο ήταν ένας απέραντος σκουπιδότοπος.





Γι αυτό δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία περί οικονομικής στενότητας των Δήμων, αφού το τέλος για τα Νεκροταφεία είναι ανταποδοτικό και πληρώνεται από τους πολίτες. Ακόμη και ο γιος μου που είναι πλέον μόνιμος κάτοικος Γαλλίας, πληρώνει κανονικά τα 8 ευρώ τον χρόνο, που είναι το τέλος και υπάρχει η απαίτηση από τους πολίτες η Δημοτική Αρχή να φροντίζει όχι μόνο Πάσχα και Χριστούγεννα, αλλά κάθε βδομάδα να γίνεται ο καθαρισμός, για να μην υπάρχουν αυτές οι εικόνες ντροπής 6 ημέρες πριν την Ανάσταση.





Αλλά αυτό ασφαλώς δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως οραματικό μιας Δημοτικής Αρχής, αλλά ως υποχρέωση να είναι συνεπής στα προβλήματα καθημερινότητας της ζωής των δημοτών.
Υπάρχουν κάποιοι που λένε, ότι γίνεται, αρκεί να γίνεται, είναι καλό για τον τόπο. Διαφωνώ κάθετα. Ότι γίνεται, πρέπει να γίνεται με όραμα και με αυστηρό προγραμματισμό προτεραιοτήτων, γιατί αλλιώς τα χρήματα δεν πιάνουν τόπο και είναι δεν να τα πετάμε και απλά να βολεύονται κάποιοι εργολάβοι.
Η Δημοτική Αρχή σε λίγο καιρό κλείνει 3 χρόνια άσκησης εξουσίας. Όταν ανέλαβαν την εξουσία είχε αλλάξει ο νόμος και το Λιμενικό Ταμείο από το Μεσολόγγι, που υπαγόταν ήρθε στον Δήμο Ξηρομέρου. Στα δυο χρόνια με βάση τους δύο Προϋπολογισμούς ξοδεύτηκαν πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ και δεν είδα τίποτα το οραματικό.
Οι λάμπες που μπήκαν στο Ρεβελί - Βαρκά, εκεί που υπήρχαν οι φοίνικες ασφαλώς είναι πολύ καλές, σε αντίθεση με τις ίδιες που μπήκαν στο λιμάνι και είναι παντελώς ακατάλληλες για τον χώρο και βρέθηκε η λύση για να διορθωθεί το λάθος, να αφαιρέσουν την μία από τις δύο λάμπες, γιατί ο φωτισμός ενοχλούσε όσους καθόντουσαν στα μαγαζιά της παραλίας. Οι λάμπες όμως μπορούσαν να περιμένουν και 5 χρόνια ακόμη για να αντικατασταθούν ή η πλακόστρωση του πεζοδρομίου εκεί που μπήκαν οι λάμες στο Ρεβελί μπορεί να περιμένει και 5 και 6 χρόνια.


Δεν είδα όμως να υπάρχει το όραμα, να ολοκληρωθεί ο παράλιος μόλος στον χώρο αυτό, όταν μας σταμάτησε το Λιμεναρχείο, μετά από αναφορές κάποιων «καλών» συμπολιτών μας. Και από τότε πέρασαν 8 χρόνια και δεν έγινε τίποτα, παρά το γεγονός ότι ανέθεσα στην Μηχανικό του Δήμου κυρία Ραλάτου και συνέταξε μελέτη, την οποία αποστείλαμε στο Λιμενικό Ταμείο στο Μεσολόγγι, γιατί το κράτος θεωρούσε τον Δήμο αναρμόδιο και αρμόδιο το Λιμενικό Ταμείο.
Επίσης καταθέσαμε ως Δήμος μελέτη (η οποία υπάρχει στον Δήμο), για την κατασκευή στην περιοχή αυτή πλωτών προβλητών για 60 σκάφη, την οποία μας απέρριψαν, γιατί την ήθελαν από το Λιμενικό Ταμείο.


Αυτά είναι λοιπόν τα οραματικά έργα για το Λιμενικό Ταμείο στον Αστακό. Δηλαδή η ολοκλήρωση του παράκτιου μόλου, όχι απλά τα 100 περίπου μέτρα, που είχαμε ξεκινήσει εμείς, αλλά από εκεί που δένει το καράβι μέχρι την γλίστρα, τα οποία θα συμβάλουν στην Τουριστική Ανάπτυξη του τόπου και όχι τα κάθε λογής μικρά εργάκια.
Χθες με συγκλόνισε το γεγονός, ότι μια οικογένεια στην Χαλκιδική δεν θα κάνει Πάσχα, αφού έχασε τον 38χρονο γιό τους, γιατί δεν υπήρξε η στοιχειώδης λεβεντιά σε κάποιον Γιατρό, Πυροσβέστη ή οδηγό του Δήμου, να αρπάξει το ασθενοφόρο, αφού δεν υπήρχε οδηγός, αλλά καθόντουσαν και κοίταζαν το παλικάρι να αργοπεθαίνει ουσιαστικά αβοήθητο.!!! Εγώ ξέρω, πως αν ο Στάϊκος βρισκόταν εκεί, πολύ πιθανόν το παλικάρι αυτό να ζούσε.!!!


Όταν στην θητεία μου ως Δημάρχου Αστακού προμηθευτήκαμε 12 μηχανήματα, δεν είχα φανταστεί, ότι θα υπήρχαν κάποιοι μικρόψυχοι και υστερικοί, που θα εφημέρευαν στο Κέντρο Υγείας Αστακού και με πολύ φαρισαϊσμό και τυπολατρεία θα δημιουργούσαν το πρόβλημα που δημιούργησαν και αύριο εξ αιτίας της αφροσύνης τους μπορεί να πεθάνει στον Αστακό, όπως στην Χαλκιδική ένας νέος άνθρωπος, αλλιώς θα είχαμε πάρει ένα πυροσβεστικό λιγότερο και θα είχαμε προμηθευτεί ένα Δημοτικό Ασθενοφόρο.



Ούτε ο πρώην Δήμαρχος κύριος Σαμαράς, όταν δώρισε στο Κέντρο Υγείας αυτό το ασθενοφόρο, το είχε φανταστεί, ότι θα ήταν για να κάθετε ακίνητο και να πεθαίνουν αβοήθητοι άνθρωποι, γιατί τότε θα το είχε δωρίσει στον Δήμο και δεν θα είχαμε ως κοινωνία ανάγκη τον κάθε ανάλγητο «γιατρό».
Σας μεταφέρω λοιπόν το αίτημα της κοινωνίας, το οποίο είναι επίσης οραματικό, να φροντίσετε αν είναι δυνατόν ο Δήμος μέσα στο 2017 να προμηθευτεί Δημοτικό Ασθενοφόρο, για να μην έρθει και η σειρά μας και θρηνήσουμε απώλεια ζωής νέου ανθρώπου.
Δεν αντιλήφθηκα τουλάχιστον μια απόφαση Δ.Σ, με την οποία να ζητάμε από την Κυβέρνηση, να ενταχθεί και να κατασκευαστεί το τμήμα του δρόμου Άγιος Δημήτριος - Γέφυρα Γουριάς, γιατί αυτό είναι πρώτη προτεραιότητα για να λειτουργήσει το Πλατυγιάλι, που θα φέρει ανάπτυξη στην περιοχή και μετά το τμήμα Πλατυγιάλι - Αστακός.
Δεν ξεχνάω ασφαλώς ότι πριν από τρία χρόνια, όταν αντιμετώπιζα σοβαρότατο πρόβλημα υγείας, ότι είχα πει και με εκείνο το ωραίο τραγούδι ποτέ ξανά.
Όμως αν μετά από ένα χρόνο δεν δω τίποτα οραματικό να γίνεται, παρά τις έντονες αντιρρήσεις από την οικογένεια μου, τότε ασφαλώς θα είμαι υποψήφιος με οραματικό πρόγραμμα και προτεραιότητες και ας έλθω τελευταίος στις προτιμήσεις των συνδημοτών μου. Εγώ διψασμένος για καρέκλες και εξουσία δεν είμαι. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί.
Με την ευκαιρία να ευχηθώ σε όλους ανεξαιρέτως Καλό Πάσχα με τις οικογένειές σας, γιατί για εμένα θα είναι λίγο δύσκολο , για πρώτη χρονιά δίχως τις εγγονούλες μου.

Αστακός 9/4/2017
Ευχαριστώ για την φιλοξενία 
Παναγιώτης Στάικος 

Πρώην Δήμαρχος Αστακού

6 σχόλια:

  1. Οταν οι << καλοί >> συμπολίτες φώναζαν
    Ο Κ. Π. ΣΤΑΙΚΟΣ έδινε συγχαρητήρια στους ένοικους του Δημαρχειακού Μεγάρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Παναγιώτη Στάικο !
    Ευχαριστώ για τις καλές ευχές-καλό Πάσχα και με υγεία πρώτα και πάνω απ' όλα σε όλους μας.
    Οσον αφορά τα θέματα του δήμου μας και το πλήρως αρνητικό αποτέλεσμα που όλοι μέρα με την ημέρα διαπιστώνουμε και αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην λαθεμένη αντίληψη της δημοτικής αρχής , οφείλουμε και όσοι συμφωνούμε σε αυτό να ενώσουμε τις φωνές μας σε μία κοινή γραμμή αντιπολίτευσης ώστε στα επόμενα δυόμιση χρόνια να αμβλυθούν κάπως οι επιπτώσεις για την τοπική μας κοινωνία απο αυτή την αποτυχημένη πολιτική της δημοτικής αρχής του δήμου.
    δέν είναι δυνατόν μία ολόκληρη τοπική κοινωνία να πορεύεται με την αποτυχία.
    Εάν αυτό σταδιακά το πετύχουμε πολιτικοί και απλοί δημότες , να ενωθούν δηλαδή πολιτικά οι υγιείς αντιπολιτευτικές κοινωνικές δυνάμεις , τότε παράλληλα μπορεί να διαμορφωθεί και μία άλλη εναλλακτική προοπτική και όπως σωστά αναφέρατε για την κοινωνία του δήμου μας.
    Προσωπικά και ως απλός δημότης εμπιστεύομαι απόλυτα πολιτικά τον κ. Παν. Στάικο για την ανάληψη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας που θα αναζητά τρόπους κοινής αντιπολιτευτικής γραμμής και προοπτικής.
    Σπύρος Ν. Γιαννέλης
    Αρχοντοχώρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητοί μου φίλε 7:42μ.μ
    Εγώ θα περίμενα με επιχειρήματα να με σκίσεις .!!!
    Μούγκα όμως , για την ολοκλήρωση του παραλιακού μόλου, των πλωτών προβλητών , του Νεκροταφείου ,που την άλλη μέρα καθαρίστηκε, για τον δρόμο Άγιος Δημήτριος –Γέφυρα Γουριάς, για το ασθενοφόρο που εκτός από τον 38χρονο σήμερα πέθανε πάλι στην Χαλκιδική 55χρονος, γιατί δεν υπήρχε οδηγός ασθενοφόρου .!!!!!
    Άντε λοιπόν από εμένα μόνο Καλό Πάσχα σε σένα και την οικογένειές σου.!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι πλέον κοινή η διαπίστωση ότι η δημοτική αρχή του δήμου απέτυχε στην κύρια αποστολή της και αυτό το λένε και το ομολογούν δημόσια ακόμα και υποστηρικτές πολιτικά της δημοτικής αρχής στο ξεκίνημά της θητείας της.
    Η οργάνωση μιάς ενωμένης και εννιαίας σντιπολίτευσης και με την συμβολή σε αυτό του κ. Παν. Στάικου κρίνεται αναγκαία για το καλό της τοπικής μας κοινωνίας.
    Κύριε Παναγιώτη Στάικο , Καλό Πάσχα σε όλους μας !
    Σπύρος Ν. Γιαννέλης
    Αρχοντοχώρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΟΤΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΛΛΑ ΛΕΝΕ ΧΘΕΣ ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΥΡΙΟ
    ΤΑ ΟΡΑΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΟΝΕΙΡΑ ΘΕΡΙΝΗΣ ΝΥΚΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.