Οκτώ κατάλληλοι και οικονομικοί προορισμοί για οικογενειακές αποδράσεις το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Στην 8η θέση Μύτικας - Κάλαμος - Αστακός.



Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος παραδοσιακά σηματοδοτεί την έναρξη των καλοκαιριών διακοπών στην Ελλάδα. Δείτε οκτώ παραθαλάσσιους προορισμούς που σας προτείνουμε, δίπλα στο κύμα, φιλικούς για τα μικρά παιδιά και προπάντων οικονομικούς.
Αν σου αρέσουν τα ταξίδια, όταν γίνεσαι γονιός, και ειδικά αν έχεις παραπάνω από ένα παιδί, οδηγείσαι πολύ γρήγορα στη διαπίστωση ότι παρά το γεγονός ότι ζούμε σε μια χώρα με βασικό έσοδο τον τουρισμό, δεν είναι και τόσο απλό να βρεις διαμονή, όπου να μην παρεμβάλλεται δρόμος μεταξύ του ξενοδοχείου και της παραλίας και να μην έχει πολλά σκαλιά για να φτάσεις στο δωμάτιο.
Γιατί αυτές είναι λίγο-πολύ οι πραγματικές απαιτήσεις για τις οικογένειες που έχουν μικρά παιδιά, μωρά ή μαμά έγκυο.
Συγκεντρώσαμε εδώ, τους δοκιμασμένους από εμάς προορισμούς για τριήμερα (ή και σαββατοκύριακα) του καλοκαιριού, που συνδυάζουν παραλία φιλική προς τα παιδιά και βολική διαμονή σε απόσταση μέχρι 3 ωρών από την Αθήνα.

Εύβοια (Κάλαμος-Πολιτικά-Ροβιές).
Ο Κάλαμος της Εύβοιας είναι ένα ψαροχώρι με πανέμορφη αμμώδη παραλία που βρέχεται από το Αιγαίο, αλλά προστατεύεται από το βοριά. Δεν παρεμβάλλεται δρόμος, έχει δωμάτια πάνω στην άμμο, ταβέρνες, καφέ και μίνι μάρκετ. Μείναμε στα δωμάτια του ζεύγους Κρόκου με την ταβέρνα «Αιγαίον» και το καφέ «Πλώρη» (όνομα και πράμα) και τα είχαμε όλα στα πόδια μας.
Πιο προστατευμένα από τους ανέμους είναι τα Πολιτικά, στο βόρειο Ευβοϊκό, σε κοντινή απόσταση από τη Χαλκίδα. Για διαμονή πάνω στη θάλασσα, το ξενοδοχείο «Ευβοϊκή Ακτή» έχει οικογενειακά δωμάτια και διαμερίσματα. Πιο βόρεια, βρίσκονται οι Ροβιές. Τα δωμάτια της Κατερίνας είναι κι αυτά πάνω στη θάλασσα (δεν παρεμβάλλεται δρόμος) έχουν παιδική χαρά και γήπεδα. Η παραλία έχει βότσαλο, οπότε προμηθευτείτε παπουτσάκια για τη θάλασσα ή crocs για τα παιδιά και για εσάς αν είστε έγκυος.

Κορινθιακός (Σχίνος-Ξυλόκαστρο-Τριζόνια).
Ο Κορινθιακός έχει ορισμένες πολύ ωραίες παραλίες αλλά χαρακτηριστικό τους είναι το βότσαλο και τα βαθιά κρύα νερά. Αν έχετε μικρά παιδιά ή είστε έγκυος, καλό είναι να επιλέγετε τον Κορινθιακό όταν το καλοκαίρι έχει «πιάσει» για τα καλά και όχι στην αρχή του. Πολύ κοντά στην Ψάθα και το Αλεποχώρι βρίσκεται ο Σχίνος, ψαροχώρι με ωραίες ταβέρνες και καθαρή παραλία με βότσαλο. Για διαμονή, πολύ βολικά είναι στο Rokas village. Στο Ξυλόκαστρο, ιδανικά για οικογένειες είναι το Xylokastro Beach Hotel και το πιο πολυτελές Sikyon Coast, που είναι χτισμένο στον κήπο της παραθεριστικής βίλας του ποιητή Άγγελου Σικελιανού. Αν μπορείτε να κάνετε λίγο πιο μακρύ ταξίδι, στο νησάκι Τριζόνια θα ξεφύγετε πραγματικά. Δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα και μπορείτε να φτάσετε σε 10 λεπτά με καΐκι που ξεκινάει κάθε ώρα από τη Γλυφάδα Φωκίδας. Οι ταβέρνες σερβίρουν φρέσκο ψάρι σε πολύ καλές τιμές και πιο κάτω στην παραλία, θα βρείτε παγωτατζίδικο με βάφλες. Πάρτε ποδήλατα και πατίνια! Εμείς μείναμε στον “Ίασμο”, αλλά όπου και να μείνετε, πάνω στο νερό θα είστε!

Κυλλήνη.
Γνωστή και μη εξαιρετέα για οικογενειακές διακοπές, η Κυλλήνη, καθώς και σε όλο το μήκος της αμμώδους παραλίας της από τα Καλάμια μέχρι τη Γλύφα, υπάρχουν επιλογές διαμονής πολύ βολικές για οικογένειες. Από τα all-inclusive Olympia Golden Beach Resort στα Καλάμια και το Olympia Riviera Resort στα Λουτρά Κυλλήνης και το πιο οικογενειακό Ionion beach Apartment Hotel στην παραλία της Γλύφας, δεν παρεμβάλλεται δρόμος μεταξύ των καταλυμάτων και της παραλίας, η οποία είναι αμμώδης, τέλεια για κουβαδάκια και η θάλασσα πολύ καθαρή. Προσοχή, γιατί τα νερά του Ιονίου είναι κρύα στις αρχές του Ιουνίου. Πιο μακριά από τη θάλασσα, στο Κατάκολο, βρίσκεται το ξενοδοχείο “Οδυσσέας”, που φιλοξενεί το «Πολιτιστικό Πάρκο» της Κερατέας και διοργανώνει πολλά προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά. Στην περιοχή, μια οικογενειακή επίσκεψη αξίζει σίγουρα το Κάστρο Χλεμούτσι. Αν είστε φυσιολάτρες και λίγο της «ταλαιπωρίας», για πεζοπορία με παιδιά ενδείκνυται το δρυόδασος της Φολόης και το παραλιακό δάσος της Στροφυλιάς. 

Νησιά Αργοσαρωνικού (Πόρος).
Όλα τα νησιά του Αργοσαρωνικού είναι μια ωραία επιλογή για καλοκαιρινή εκδρομή με παιδιά. Στην Ύδρα και τις Σπέτσες δεν κυκλοφορούν καθόλου αυτοκίνητα, αλλά άμαξες και γαϊδουράκια, ενώ στον Πόρο, η κίνηση αυτοκινήτων είναι πολύ περιορισμένη. Ειδικά στον Πόρο, τα νερά είναι ζεστά και η θάλασσα ρηχή, ιδανική για το πρώτο μας μπάνιο. Στο Ασκέλι του Πόρου θα βρείτε ξενοδοχεία πάνω στη θάλασσα, όπως το New Aegli και το Golden View Το Magda’s Kamares είναι λίγο πιο μακριά από το νερό αλλά έχει πολύ οργανωμένο παιδότοπο και νεροτσουλήθρες. 

Κυνουρία (Σαμπατική).
Στην παράλια Αρκαδία, υπάρχει καλά κρυμμένο στα χωριά της Τσακωνιάς, ένα κρυφό διαμαντάκι, η Σαμπατική. Από εκεί μπορείτε να κάνετε βόλτα μέχρι το μοναστήρι της Έλωνας και το Λεωνίδιο. Θα ήταν ωραίο να βρείτε δωμάτια στο Porto Sabatiki.. 

Μεσσηνία (Γιάλοβα-Μεθώνη-Κορώνη). 
Σε απόσταση 3 ωρών από την Αθήνα, μπορείτε να βρεθείτε σε ένα από τα ωραιότερα και πιο ενδιαφέροντα από γεωμορφολογικής και ιστορικής άποψης τοπία της Ελλάδας, τη δυτική Μεσσηνία. Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, η Βοϊδοκοιλιά, τα κάστρα του Ναυαρίνου, της Πύλου (Νιόκαστρο), της Μεθώνης και της Κορώνης είναι υπέροχα για βόλτες ειδικά στην αρχή του καλοκαιριού (και στο τέλος του). Στην πλευρά του Ιονίου, διαμονή πάνω στην παραλία θα βρείτε στο πολυτελές Costa Navarino με παροχές υψηλών προδιαγραφών για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών. Στον κόλπο του Ναυαρίνου, η Γιάλοβα μπορεί να αποτελέσει ορμητήριο για πολλές ενδιαφέρουσες εκδρομές. O παραλιακός δρόμος είναι πεζοδρομημένος, επομένως και ασφαλής και το χωριό έχει όλα τα απαραίτητα. Η παραλία δεν είναι η καλύτερη της περιοχής, αλλά έχει άμμο για παιχνίδι και φυσική σκιά από δέντρα, ομπρέλες και ξαπλώστρες μπροστά από το Zoe Resort, που έχει και πισίνα. Κατεβαίνοντας προς το νότο, μια ιδανική επιλογή για τα πρώτα σας μπάνια είναι η παραλία της Μεθώνης, που αποτελεί μάλλον τον ιδανικότερο προορισμό για οικογένειες με μικρά παιδιά. Μεταξύ του ξενοδοχείου Methoni Beach Hotel και της θάλασσας δεν παρεμβάλλεται δρόμος κι ακριβώς δίπλα υπάρχει ταβερνάκι, πάνω στο κύμα, με ωραία θαλασσινά. Τον Αύγουστο κάνει πάρα πολύ ζέστη, αλλά τον Ιούνιο και το Σεπτέμβριο είναι τέλεια! Μια ακόμα βολική επιλογή είναι κοντά στην Κορώνη, η Ακτή Περούλια και οι Κολονίδες. Η Ακτή Περούλια δε, έχει ασανσέρ που κατεβαίνει από την αυλή των δωματίων στην αμμουδιά! Για μια πιο λεπτομερή περιήγηση, επισκεφτείτε την ανάρτησή μου….

Καλαμάτα-Μικρή Μαντινεία.
Η Καλαμάτα είναι μια πανέμορφη πόλη που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, και πλέον προσβάσιμη από την Αθήνα ακόμα και για Σαββατοκύριακο. Στην παραλία υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία φιλικά προς τα παιδιά (μερικά από αυτά all inclusive) όπως το Elite City Resort, το Plaza και το Filoxenia. Πιο παραδοσιακό χρώμα κρατάει η Μικρή Μαντινεία, όπου θα βρείτε καταλύματα και ταβέρνες πάνω στο κύμα, όπως το Mantinia Bay και το Mantinia Apartments. 

Μύτικας-Κάλαμος.
Ένας λιγότερο συνηθισμένος προορισμός για τριήμερο είναι ο Αστακός και ο Μύτικας Αιτωλοακαρνανίας, με το χαρακτηριστικό του Ιονίου γαλαζοπράσινο φυσικό τοπίο, τη θέα των Εχινάδων νήσων και των μικρότερων νήσων, Καλάμου και Καστού. Με ορμητήριο τον Αστακό ή το Μύτικα, μπορείτε να πάτε και μια ημερήσια εκδρομή στη Λευκάδα. Στον Αστακό, πάνω στην πλαζ βρίσκεται το ξενοδοχείο Στράτος και στο Μύτικα, το γραφικό ψαροχώρι, διαμονή βολική για οικογένειες θα βρείτε στο Thesmos Village. Το πιο ωραίο κομμάτι του ταξιδιού σας θα είναι η βαρκάδα από τον Μύτικα προς τον Κάλαμο. Τα δρομολόγια δεν επιτρέπουν να μείνετε για κολύμπι και να επιστρέψετε την ίδια μέρα, αλλά μπορείτε, είτε να πάτε και να γυρίσετε με το ίδιο δρομολόγιο (μια ωραία βαρκάδα), είτε (με διάθεση «οικογένειας Ροβινσώνων») να μείνετε σε ένα από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στο λιμανάκι του Καλάμου ή στην παραλία της Αγραπιδιάς (1 χλμ από το λιμανάκι)! Η μετακίνηση στο νησάκι γίνεται με τα πόδια ή με αυτοκίνητα που λειτουργούν σαν «ταξί».

6 σχόλια:

  1. Από ένα σημείο και μετά είναι και θέμα μαρκετιν και προώθησης. Όσο μπορούμε κι εμείς οι ίδιοι να στηρίζουμε την περιοχή μας. Δεν θεωρώ ότι υστερούμε σε φυσική ομορφιά από τους υπόλοιπους προορισμούς.

    Κάτοικος Καστού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο άλλο φυσικό κάλλος να έχουμε ως περιοχή ?
      τις καθαρότερες παραλίες και θάλασσες έχουμε.

      Διαγραφή
  2. Η οδική σύνδεση με νέο σύγχρονων προδιαγραφών δρόμο,
    της περιοχής μας με την Ιόνια οδό,
    θα αυξήσει την τουριστική κίνηση τουλάχιστον και σε πρώτη φάση τα Σαβ/κύριακα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το τριήμερο ο μύτικας ήταν άδειος σε αντίθεση με πάλαιρο λευκάδα. κάτι φταίει και δεν έρχεται ο κόσμος. γιατί ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. στον Αστακο ειχε ;

      Διαγραφή
    2. Τι να φταίει?
      Θα σου πουν ότι φταίει το αποχετευτικό και το σχέδιο πόλεως!

      Διαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.