Tο ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS αναδημοσιεύει παλαιότερο άρθρο συμπολίτη μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.
Γράφει ο Νίκος Θ. Νταής
Συμβολαιογράφος.
Ο Μύτικας Αιτωλοακαρνανίας με τα δύο γειτονικά νησιά τον Κάλαμο και τον Καστό αποτελούν ένα πανοραμικό σύμπλεγμα με ραγδαία αναπτυσσόμενο και εξελισσόμενο τουρισμό διεθνούς ενδιαφέροντος. Έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες έχουν προβεί και προβαίνουν σε αγορές εκτάσεων γης με σκοπό την τουριστική αξιοποίησή τους.
Κάθε χρόνο κατακλύζουν την περιοχή περισσότερα και καινούργια πρόσωπα από όλο τον κόσμο. Όλοι εκφράζονται με τα πλέον κολακευτικά λόγια για την περιοχή. Ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι, που έκανε διακοπές στον Κάλαμο και περνώντας στον Μύτικα ο κόσμος του επιφύλαξε θερμότατη υποδοχή, σε συνάντησή του στην Ιταλία σε μια διάσκεψη είχε εκθειάσει τον Κάλαμο και την περιοχή μας όπως έγραψε η εφημερίδα «Τα Νέα» των Αθηνών, στον Πρωθυπουργό μας κ. Γ. Παπανδρέου. Ο αείμνηστος Γεώργιος Ράλλης μέσα στην Βουλή είχε προβλέψει το τουριστικό μέλλον της Ναυπάκτου και της περιοχής του Μύτικα, ενώ ο Νικήτας Βενιζέλος μας συμβούλεψε στο λιμάνι του Μύτικα. «Είναι το ωραιότερο κομμάτι από όσα έχω επισκεφτεί. Προσέξτε μην το πουλήσετε στους ξένους.»
Αυτά σαν εισαγωγή στο θέμα που μας απασχολεί σήμερα δηλαδή αυτό της Ίδρυσης Λιμενικού Σταθμού στο Μύτικα. Παλαιά λειτουργούσε γραφείο με ένα Τελωνοφύλακα για την εξυπηρέτηση των αλιέων και των σκαφών που έπλεαν στη θαλάσσια περιοχή Μύτικα – Καλάμου – Καστού.
Σήμερα στην περιοχή υπάρχουν τέσσερα λιμάνια ένα στο Μύτικα, ένα στην Επισκοπή Καλάμου, ένα στο Κάλαμο και ένα στον Καστό. Τα λιμάνια αυτά δέχονται πολλά σκάφη ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες. Τα τουριστικά κότερα δίνουν μεγάλη επαγγελματική κίνηση, που επεκτείνεται μέχρι τον Οκτώβριο ακόμη. Δυστυχώς όμως, λόγο έλλειψης Λιμενικού σταθμού τα σκάφη ούτε προστατεύονται, ούτε και ελέγχονται, αφού η περιοχή στη στεριά και τη θάλασσα είναι «ξέφραγο αμπέλι», λόγω έλλειψης Αστυνομικής και Λιμενικής δύναμης. Έλεος πια!
Στις παραλίες το καλοκαίρι o κάθε ένας κάνει πρόχειρα αγκυροβόλια για τις βάρκες και τα φουσκωτά του, εμπυγνύοντας μέσα στη θάλασσα σιδεροπασσάλους, σιδερόβεργες, τσιμεντόλιθους κ.λ.π. αντικείμενα με άμεσο κίνδυνο για τη ζωή των λουομένων. Τις μεταμεσονύκτιες ώρες στις ακτές γίνεται απόβαση με σκάφη λαθρομεταναστών, αφού τα σύνορα με την Αλβανία και την Ιταλία είναι σχεδόν αφύλακτα ή φυλάσσονται πλημμελώς.
Το περασμένο καλοκαίρι στο Μύτικα σπείρα Ιταλών τουριστών προέβη σε κλοπές, βιαιοπραγίες και δολιοφθορές σε αυτοκίνητα και σκάφη τόσο μέσα στο λιμάνι, όσο και έξω στο λιμενικό χώρο. Η αστυνομική δύναμη που μας τίμησε μόνο για 40 ημέρες εξάρθρωσε βέβαια τους «χούλιγκαν» αλλά στο λιμάνι και τον λιμενικό χώρο δεν έχει αρμοδιότητα η αστυνομία αλλά το λιμενικό, το οποίο δυστυχώς δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει για να ελέγξει την διακίνηση των ναρκωτικών και λαθραίων σιγαρέτων κ.λ.π. που γίνονται μέσω θαλάσσης με τα σκάφη. Όπως δεν υπάρχει για να ελέγξει και την αρχαιοκαπηλία, την παράνομη και ανεξέλεγκτη αλιεία, τις μηχανότρατες που ψαρεύουν σε απόσταση μικρότερη του ενός μιλίου από τις ακτές και σε βάθος μικρότερο των 50 μέτρων καταστρέφοντας τελευταία και τον αγωγό υδροδότησης του Καλάμου, όπως δεν υπάρχει για να ελέγξει τα σκάφη που παραβιάζουν τους κανόνες θαλάσσιας ναυσιπλοΐας, προξενώντας δυστυχήματα με θύματα ανθρώπινες ζωές. Έχουμε κλάψει νέους που τους φέρνουν μισοπεθαμένους αφήνοντας τη τελευταία τους πνοή στο Κέντρο Υγείας Μύτικα. Κρίμα. Όλοι λοιπόν οι λόγοι που αναφέραμε πάρα – πάνω, αλλά και γενικότεροι λόγοι εξυπηρέτησης και προστασίας των πολιτών και της έννομης τάξης επιβάλλουν την ίδρυση Λιμενικού Σταθμού στον Μύτικα γιατί η περιοχή του Μύτικα και των δύο έναντι νήσων είναι «πέρασμα». Και το λέμε και το εννοούμε! Έπειτα είναι εύκολο να σέρνεται μια ολόκληρη περιοχή με δυο προβληματικά νησιά στο Λιμεναρχείο Λευκάδας;
O Δήμαρχος κ. Δημήτριος Τριποτσέρης με έγγραφο υπόμνημά του προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοίδη με κοινοποίηση προς τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, τους τοπικούς Βουλευτές, το Νομάρχη κ. Ευθύμιο Σώκο και προς τον Λιμενάρχη Λευκάδας κ. Ε. Παπασταθόπουλο, ζητά την ίδρυση Λιμενικού Σταθμού στο Μύτικα. Παλαιότερα και ο Πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Μύτικα κ. Σπύρος Γρίβας είχε υποβάλλει το ίδιο αίτημα προς τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος. Τελευταία ο Λιμενάρχης επισκέφθηκε τον Μύτικα και μαζί με τον Δήμαρχο και τον πρόεδρο του Αλιευτικού Συλλόγου εξέτασαν το θέμα. Ο Δήμαρχος κ. Τριποτσέρης ανέφερε στον κ. Λιμενάρχη ότι ο Δήμος θα παραχωρήσει γραφεία για την στέγαση και λειτουργία του Λιμενικού Σταθμού χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση του Δημοσίου. Ο κος Λιμενάρχης υποσχέθηκε θετική εισήγηση. «Ας βάλουν το χέρι τους και οι Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας» και Λευκάδας καθώς και οι Νομάρχες των δύο Νομών, αλλά και οι Πρόεδροι των νησιών Καλάμου και Καστού. «Σύν ‘Αθηνά και χείρα κίνει», όπως έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι… και «εν τη ενώσει η ΙΣΧΥΣ»…..
Περιγράφει ακριβώς αυτό που επικρατεί κυρίως το καλοκαίρι.
ΑπάντησηΔιαγραφή