Δεσμεύτηκε η περιουσία της ΕΑΣ Βόνιτσας.


Της Νανάς Θεοδωροπούλου 

Έντονα προβληματίζει τους Βονιτσιάνους η τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ισχυρότερος πυλώνας της τοπικής οικονομίας, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόνιτσας. Ειδικότερα αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο έχει προκαλέσει το χρέος του 1,5 εκ. ευρώ, περίπου, που έχει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόνιτσας και το οποίο προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία και την προοπτική της.Στους κόλπους της ΕΑΣ και ευρύτερα στον αγροτικό κόσμο ακούγονταν διάφορες εκτιμήσεις αλλά και επικρίσεις για τα αίτια και τις ευθύνες που οδήγησαν στο υπέρογκο αυτό "φέσι", με αποτέλεσμα η κατάσταση να έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Ο κατά καιρούς τρόπος διοίκησης της έχει τεθεί στο στόχαστρο των επικρίσεων και σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΑΣ Βόνιστας εμφανίζεται να μην έχει πληρώσει εισφορές από το 2000.
Το ποσό της κύριας ασφαλιστικής εισφοράς ανέρχεται στα 1.100.000 ευρώ περίπου ενώ 600.000 ευρώ προέρχονται από τα πρόστιμα και προσαυξήσεις. «Οφειλές υπήρχαν και από την προηγούμενη διοίκηση. Όταν εγώ ανέλαβα τον Νοέμβριο του 2003 προσπάθησα να τις εξοφλήσω αλλά έχασα τη ρύθμιση και δυστυχώς σήμερα φτάσαμε εδώ, αλλά το μεγαλύτερο ποσό προέρχεται από υπεραξίες» δηλώνει στην «Π» ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόνιτσας Ζώης Καλύβας.
Έτσι το ΙΚΑ Λευκάδος τον περασμένο μήνα προχώρησε σε κατάσχεση «εις χείρας τρίτων» αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόνιτσας για ποσό 1.700.000 ευρώ.
Έχουν δεσμευθεί τα περιουσιακά ακίνητα της ΕΑΣ,  δηλαδή οικόπεδα εντός σχεδίου στην Βόνιτσα, τα ξηραντήρια που εκτείνονται σε μία έκταση 12 στρεμμάτων και 10 στέμματα με αποθήκες ζωοτροφών και λιπασμάτων. Μάλιστα η κατάσχεση αφορά και τα φυσικά πρόσωπα που την συγκεκριμένη χρονική περίοδο 2000-2011 διατέλεσαν σε ηγετική θέση στην ΕΑΣ. «Έχουν δεσμεύσει τον τραπεζικό μου λογαριασμό και κινδυνεύω να χάσω τα χρήματα μου» τονίζει ο πρόεδρος. 
Ο κ. Καλύβας σκοπεύει τις επόμενες ημέρες να συναντηθεί με τους αρμοδίους του ΙΚΑ Λευκάδας προκειμένου να ενταχθεί σε νέα ρύθμιση για τις ασφαλιστικές οφειλές. Το δυσάρεστο πάντως είναι πως φαντάζει δύσκολο να μπορέσει να εξοφληθεί το ποσό αυτό, έτσι η μόνη λύση σύμφωνα με τον πρόεδρο είναι το ΙΚΑ να αποδεσμεύσει τα ακίνητα, κάποια εξ αυτών να πουληθούν για να μπορέσουν να καλύψουν το δυσβάσταχτο χρέος.

3 σχόλια:

  1. H EAΣ Βόνιτσας τα τελευταία χρόνια όπως όλες οι ενώσεις στην Ελλάδα είχε αναλάβει το έργο του ΟΣΔΕ-Ενιαία ενισυση(μαζι με τις άλλες αίτησεις πχ.εξισωτική,βιολογικά κπλ)Απ'οτι γνωρίζω και είμαι σε θέση να γνωρίζω οι αιτήσεις των παράγωγων- μελών της ήταν γύρω στις 4.000 και απο τους τρεις πρώην Δήμους (Αλυζίας,Παλαιρου,Ανακτοριου).Μονο τα τρία χωριά του πρώην Δήμου Αλυζίας(Κανδήλα,Μυτικας,Βαρνακας) είχαν γύρω στις 1300 αιτήσεις.Ο μέσος όρος που πλήρωνε ο κάθε παράγωγος ηταν γύρω στα 100-150 ευρω.
    Τα έσοδα λοιπόν της ΕΑΣ κάθε χρονιά ήταν περίπου
    4000 Χ 100 Ευρω=400.000 χιλιδες ευρω το χρόνο!!!! .Τα τελευταία έξι(6) χρόνια λοιπόν η ΕΑΣ είχε έσοδα 400.000 Χ 6 χρόνια=2.400.000 ευρω!!!!!
    Ερωτημα του κάθε παράγωγου:που πήγαν όλα αυτά τα ΛΕΦΤΑ???
    Ποιος διαχειρίστηκε όλα ΑΥΤΑ τα χρήματα?????

    Πως εφτασε τελικα στην χρεοκωπία???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα ζητηθούν ευθύνες για όλα αυτά;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να ελεγχθούν τα πόθεν έσχες όλων όσων ήταν στην ΕΑΣ Βόνιτσας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.