Που πάμε με τέτοια μυαλά;


Του Aλέξη Παπαχελά

Έχουμε την αίσθηση πως την ώρα που η κοινή γνώμη, αλλά και οι εταίροι μας, αναμένουν συνεννόηση και ωριμότητα, το πολιτικό σκηνικό οδεύει προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Όσα διαδραματίσθηκαν χθες τη νύχτα στη Βουλή έδειξαν πως η πολιτική ζωή έχει εισέλθει στον κατήφορο της πόλωσης και των αντεγκλήσεων.
Ούτε οι ιστορικές αιχμές του κ. Πάγκαλου ούτε και τα όσα ακολούθησαν από την πλευρά της Ν.Δ. ταιριάζουν με τις συνθήκες κρίσης. Και βεβαίως τα χθεσινά ήταν απλώς η κλιμάκωση. Προχθές ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανακάλυψε αίφνης νεοδημοκρατικά «σταγονίδια» στο στράτευμα, αναμοχλεύοντας συζητήσεις τις οποίες έχουμε ξεπεράσει εδώ και χρόνια, με κόπο και κόστος. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, πάλι, παρενέβη τηλεοπτικώς και ένοιωσε την ανάγκη να πει καμιά δεκαριά φορές τη λέξη «ντροπή», λες και αυτό συνιστά πολιτικό λόγο.
Ένας κυνικός αλλά έμπειρος φίλος, μου έδωσε μια καταστροφική εξήγηση: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα δύο μεγάλα κόμματα ενδέχεται να ψηφισθούν στις επόμενες εκλογές από τον σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι ηγεσίες τους θα θελήσουν να συσπειρώσουν τους φανατικούς, μεταχειριζόμενοι μεθόδους ακραίας πόλωσης.
Είναι, όμως, αυτό σήμερα το ζητούμενο; Η κοινή γνώμη παρακολουθεί με αγωνία, ακόμη και με τρόμο, τον ευτελισμό του πολιτικού λόγου, αλλά και την πλήρη ανικανότητα των βασικών παικτών να τα βρουν μεταξύ τους. Λίγο ενδιαφέρει ποιος είπε τι ή ποιος φταίει για το ναυάγιο της συναίνεσης. Η ζημιά που προκαλείται αφορά όλους και κυρίως το πολιτικό σύστημα, που εμφανίζεται ανεπαρκές και ανώριμο.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχουν προστεθεί και οι ειδικές δυνάμεις μέσα στα κόμματα που αναλαμβάνουν να λιανίσουν, κυριολεκτικά, όποιον τολμάει να βγει από το μαντρί της ακραίας πόλωσης. Έτσι, όμως, δεν πάμε πουθενά. Στην Ελλάδα του 2011 υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι μιας μεσαίας τάξης που έχει κομματική αχρωματοψία, αντιμετωπίζει την κατάσταση με ψυχραιμία και γνωρίζει πολύ καλά πόσα λίγα εκατοστά μας χωρίζουν από την άβυσσο. Στο παρελθόν αυτό το ζωτικό και σκεπτόμενο κομμάτι έκρινε τις εξελίξεις. Σήμερα είναι απελπισμένο και αναρωτιέται πού πάμε με τέτοια μυαλά τέτοιες κρίσιμες ώρες.

1 σχόλιο:

  1. Συναίνεση και πολιτικό σύστημα...ζωτικό και σκεπτόμενο κομμάτι της μεσαίας τάξης που πάντα κρίνει τις εξελίξεις.Τελικά είχε δίκιο ο καθηγητής μου στο Πανεπιστήμιο που έλεγε "Το μεγάλο πρόβλημα του Ελληνα είναι οτι δεν διαβάζει ποτε ιστορία και σχεδόν ξεχνάει τα παντα".Γιατι αν δεν είχε τοση ασθενή μνήμη κύριε Παπαχελα θα θυμόνταν οτι αυτή η μεσαία τάξη αποδέχτηκε και ως ενα βαθμό επέβαλε τον λαϊκισμό του Α.Παπανδρεου της δεκαετίας του ΄80.Με την επέκταση του κομματισμού και την αλωση του κράτους απο πρασινο κομματικό στρατο.Πολλα απο τα δεινα της δημόσιας δοιηκησης ξεκινουν απο την περιοδο εκεινη.Αυτη η μεσαια ταξη ,ζητησε μετα κάθαρση και εφερε στην εξουσία τον άλλο δεινόσαυρο της πολιτικής τον Μητσοτακη.Αυτη η μεσαία τάξη στην συνέχεια εκανε στροφη και προτιμησε τον "λογιστακο" Σημιτη που σας ειδικός στις αλχημείες εκρυψε κάτω απο το χαλί το προβλημα, και μας εβαλε στο ευρω με πλαστά στοιχεία. Αυτη η μεσαία τάξη ανεδειξε σε ηγέτη τον ανιψιό -Καραμανλή που θα έβαζε φυλακη τους νταβαντζηδες ,αλλά τελικά μάλλον οι δικοι του υπουργοι κινδυνεύουν να πανε μεσα.Τελος αυτη η μεσαία τάξη διάλεξε "τα λεφτά υπάρχουν" απο την λιτοτητα και εφερε στην εξουσία τον πιο ανίκανο πρωθυπουργό στην ιστορία της Ελλάδας που μας έριξε στα νύχια του ΔΝΤ. Αυτη η βολεμένη μεσαία τάξη έφερε την Ελλάδα εδώ κύριε Παπαχελα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.