Γράφει η Βάσω Βήττα.
Eνα από τα πιο τουριστικά σημεία του νομού Αιτωλοακαρνανίας και όχι μόνο είναι και ο Μύτικας του Δήμου Ξηρομέρου. Πρόκειται για ένα παραλιακό χωριό 900 περίπου μονίμων κατοίκων που έχει αναπτύξει τον τουρισμό, όχι μόνο τα τελευταία χρόνια, αλλά και παλιότερα.
Όπως μαρτυρούν παλιοί κάτοικοι του Μύτικα, ο τουρισμός είχε ξεκινήσει από το 1960, ενώ πιο πρόσφατα το χωριό, αποτελούσε προορισμό για πολλούς Ευρωπαίους τουρίστες. Κάθε καλοκαίρι οι επισκέπτες φτάνουν ακόμα και τις 10.000 και προέρχονται όχι μόνο από τη γύρω περιοχή, αλλά και από αλλού.
Η καθαρή θάλασσα και η γραφικότητα που διαθέτει, προσελκύουν τους επισκέπτες, οι οποίοι απολαμβάνουν ολιγοήμερες διακοπές ή ακόμα και μονοήμερες αποδράσεις, όταν προέρχονται από τις γύρω περιοχές. Υποδομές φιλοξενίας υπάρχουν αρκετές που παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες και άνετη διαμονή. Σε ότι αφορά το πρόβλημα του πάρκιγκ, φαίνεται να βρίσκει τη λύση του, αφού ήδη καθαρίζονται δημοτικοί χώροι και τις επόμενες ημέρες θα διαμορφωθούν κατάλληλα για να φιλοξενούν αυτοκίνητα προκειμένου να αποσυμφορηθεί η παραλιακή περιοχή.
Όμως ο πρώην Δήμος Αλυζίας δεν είναι μόνο ο Μύτικας, που ουσιαστικά παρέχει παραθεριστικό τουρισμό. Υπάρχουν και τα υπόλοιπα διαμερίσματα που θα μπορούσαν να προσφέρουν άλλου είδους τουρισμό, όπως ο θρησκευτικός, ο περιηγητικός, ο χειμερινός, ο αρχαιολογικός, κ.λπ. Το γεγονός ότι δεν έχουν αναδειχτεί και αξιοποιηθεί τα άπειρα μνημεία της περιοχής, περιορίζει την επισκεψιμότητα μόνο σε έναν τομέα.
Υπάρχουν αρχαιολογικού ενδιαφέροντος σημεία, πολλά από τα οποία δεν γνωρίζουν ούτε οι ίδιοι οι κάτοικοι, διότι δεν έχουν ανασκαφεί και αναδειχτεί και βρίσκονται πνιγμένα στα χόρτα. Η νέα δημοτική αρχή με τα μέσα που διαθέτει έκανε βήματα, τουλάχιστον στον καθαρισμό των σημείων, ενώ προσπαθεί τώρα με την εθελοντική συμβολή να τα κάνει περισσότερο γνωστά.
Ήδη ο Αντιδήμαρχος που έχει στην ευθύνη του την δημοτική ενότητα Αλυζίας Σπ. Λύτρας, πήρε την πρωτοβουλία δημιουργίας εθελοντικών ομάδων που θα μπορούν να προσφέρουν σε πολλούς τομείς, και το επόμενο διάστημα πρόκειται να γίνει η πρώτη σύσκεψη για να οριοθετηθεί το πλαίσιο της προσφοράς. Ένας τομέας που χρειάζεται το «εθελοντικό χέρι» είναι ο καθαρισμός μονοπατιών και δρόμων που οδηγούν στα μνημεία της περιοχής, καθώς και η σηματοδότησή τους που θα οδηγεί τον επισκέπτη.
Η έλλειψη υποδομών όμως είναιανασταλτικός παράγονταςπροσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος. Αυτό αφορά κυρίως στην έλλειψη αποχετευτικού δικτύου στο Μύτικα, αλλά και στην έλλειψη ΣΧΟΟΑΠ. Όσο για την επέκταση του σχεδίου πόλης, καρκινοβατεί από το 1994 και σήμερα βρίσκεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος χαμένο στη γραφειοκρατία. Ταυτόχρονα όμως δεν έχει ακόμα καθοριστεί ο αιγιαλός και η παραλία, πράγμα που προσπαθεί να κάνει τώρα η νέα δημοτική αρχή. Τα παραλιακά κτήματα έχουν αρχίσει και κτίζονται άναρχα και πολλές φορές αυθαίρετα και χωρίς δρόμους.
Το αποχετευτικό δίκτυο και ο βιολογικός καθαρισμός έχει μπει σε μια διαδικασία κατασκευής, αν και έχει να αντιμετωπίσει μια δικαστική διαδικασία εξέτασης ενστάσεων, που αφορούν στη δημοπράτηση της μελέτης, η οποία κόστισε 250.000 ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου είναι περίπου 4.5 εκ. ευρώ με προοπτική να χρηματοδοτηθεί από το ΕΠΠΕΡΑΑ.
Η ένταξη σε αυτό το πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών της δημοτικής αρχής του πρώην Δήμου Αλυζίας. Από την άλλη όμως η μη ύπαρξη χωροταξικού σχεδιασμού, σταματάει την ανάπτυξη της περιοχής, η οποία κατά τα άλλα έχει δυνατότητες να δεχτεί και περισσότερους επισκέπτες.
Ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους είναι και τα υπόλοιπα διαμερίσματα της Αλυζίας, που διαθέτουν παρθένα ομορφιά και θέα, αλλά και αξιόλογα μνημεία άγνωστα στο ευρύ κοινό. Αιτία είναι η έλλειψη ανάδειξης, πρόσβασης, και προβολής τους. Σε αυτό πλέον εστιάζονται οι προσπάθειες του Δήμου, αφού ο τουρισμός είναι μια από τις βασικές προοπτικές ανάπτυξης της Αλυζίας.
Ο φίλος αναγνώστης με το καταιγισμό επιθετικών σχολίων που στέλνει ας βάλει το όνομα του και το επώνυμο του και θα δημοσιευτούν όλα. Ευχαριστούμε πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τιμή
ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS
an den ftiaxtei apoxeteysh mia zwh tha vromaei
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν και έχω μεγαλωσει στην Αθήνα ήμουν, είμαι και θα είμαι δημότης Κανδήλας και είμαι πραγματικά πολύ περήφανος για τον τόπο μας, τους ανθρώπους, τις ομορφιές και την ιστορία..
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρονια τώρα, από μικρό παιδί, θυμαμαι ανθρώπους του τόπου μου- και συγγενεις μου φυσικα-, να τσακώνονται για τα κόμματα "τους", για τους υποψηφίους, στις δημοτικές, είτε για τις βουλευτικες εκλογες. Και φυσικα όλο αυτο δεν τελείωνε εκει,στην προεκλογικη περιοδο. Συνεχιζόταν και στα καφενεία, στις βραδινες συζητήσεις στις αυλές των σπιτιών..ακόμη ίσως και μεταξύ παιδιών στο σχολείο, που εξέφραζαν τις γνώμες του περιβάλλοντος που μεγάλωναν.
Ο καθένας με τους δικους του σκοπους, τα μικροπολιτικά συμφεροντα, μια συμβαση στο δημο για τον/την ιδια, μια μεταγραφή φοιτητή από τη μία σχολή σε κάποια πιο κοντινή, μια θεση για τον γιο ή την κόρη που ετυχε να τελειώσει την ταδε σχολή ή ίσως ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο και τους ανθρώπους του! Φυσικά δεν κατηγορούμε ποτέ εμάς, αλλά το σύστημα. Η δική μας ευθύνη όμως σταματάει στην μία ψήφο? Στην μία ψήφο που ο υποψήφιος "κυνήγησε" με υποσχέσεις και καποιοι ψηφόροι "πούλησαν" ίσως με την ελπίδα για ενα καλύτερο αύριο των ίδιων ή των παιδιών τους? Δεν θα ξεχάσω τους ανθρώπους των υποψηφίων έξω από το εκλογικό κέντρο, σε διαφορετικά σημεία, οργανώνοντας τους κατοίκους και τους ετεροδημότες για το πως θα πάρουν τα χρήματα για τη βενζίνη τους.. Ούτε βέβαια και τις προκλητικές παρουσίες με κοστούμια και ακριβά αυτοκίνητα, με τις κυρίες αυτών καλοντυμένες, με την αγωνία για το εκλογικό αποτέλεσμα ζωγραφισμένο στο πρόσωπό τους.
Καθε φορά που πάω στο χωριό με πιάνει μια θλίψη. Από τη μία χαίρομαι που βλέπω τον τόπο που μεγάλωσε ο πατέρας μου και "ζει" τωρα, απ' την αλλη όμως θλίβομαι για την κατάντια που αντικρύζουν τα ματια μου..Οδηγώ και είναι όλα σχεδον ίδια με την προηγούμενη φορά..Η φοβερή αναλγησία των τοπικών αρχών παραμένει ίδια και αυτή τόσα χρόνια. Το μόνο που αλλάζει είναι το τοπίο βγαίνοντας απο τον Αστακό αφού δεκάδες "κλουβιά" ξεφυτρώνουν..Αντί οι κύριοι που κατα καιρούς τιμήθηκαν με τις ψηφους του καθενός από εμας να αποτελούν παράδειγματα ευνομίας και να δίνουν κινητρο στους νέους να παλέψουν για ένα καλύτερο μέλλον, προκαλούσαν με τη στάση τους, σπρώχνοντας τους νέους να βρουν την προκοπή σε κάποια μεγάλη πολη. Και κάθε φορά μου γεννιούνται τόσα πολλά ερωτήματα..
Ένα μέρος όπως ο Μύτικας που αποτελεί εν δυνάμει τουριστικό προορισμό (πλέον), πως είναι δυνατό να μην έχει μία ξενοδοχειακή μονάδα αξιόλογη? Πως οι ίδιοι οι ξενοδόχοι, με τη νοοτροπία τους,το κακό επί το πλείστον προιόν σε συνάρτηση με τις κάθε άλλο παρά ανταγωνιστικές τους τιμές περιμένουν να έχουν την κίνηση που αξιώνουν? Εκεί είναι που πρέπει ο κάθε δήμαρχος να φροντίσει να προστατεύσει και να δυναμώσει αυτούς τους ανθρώπους έστω και με ένα σεμινάριο για τον τουρισμο, έστω με τη σωστή προβολή. Αλλά ούτε αυτό..
Το μόνο που μας απομένει είναι ο θαυμασμός για το επόμενο χωριό, την Πάλαιρο, που αποτελεί παράδειγμα υγειούς τουριστικής ανάπτυξης, ένας δήμος με περισσότερα έσοδα, μαγαζιά γεμάτα και φυσικά θέσεις εργασίας.
Και αν η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι αυτή που χρειάζεται, δυστυχώς αυτός ο τόπος δεν μπορεί χωρίς τις υποδομές να προσελκήσει επενδυτές.
Εμείς είμαστε αυτοί που τους δίνουμε εξουσία.
Εμείς είμαστε αυτοί που θα πρέπει να απαιτούμε ισονομία και το καλύτερο για τον τόπο μας.
Αυτοί είναι που μπορούν να βρουν τα εργαλεία για να κάνουν κάτι καλό για τον τόπο αυτό.
Ας πάψουν πια να εξυπηρετούν τους "αυλικούς" τους και φυσικά την τσέπη τους και για μία φορά ας κάνουν κάτι καλό.
Ας σταματήσει πια το σύστημα της ευνοιοκρατίας και της ικανοποίησης των προσωπικών συμφερόντων μήπως και ο τόπος αυτός προοδεύσει.
Και αν η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι αυτή που χρειάζεται, δυστυχώς αυτός ο τόπος δεν μπορεί χωρίς τις υποδομές να προσελκήσει επενδυτές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητε 7.16 εισαι πολυ σωστος σε ολο σου το κειμενο και στο παραπανω αποσπασμα εστιαζεις ολο το θεμα της αναπτυξης.
Τα χρόνια που οι τουρίστες ερχόντουσαν στο Μύτικα και γενικότερα στην Ελλαδα και αρκούντουσαν στην καθαρή θάλασσα και τον ήλιο έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ ανταγωνισμός πλέον είναι πολύ μεγάλος από κράτη που πριν δεν υπήρχαν στον τουριστικό χάρτη(π.χ. Τουρκία). Χώρες όπως η Ισπανία, η Τουρκία και η Αίγυπτος μέχρι πρότινος, προσφέρουν διακοπές σε πραγματικά καλές τιμές και με υπηρεσίες που συνεχώς αυξάνονται.
Δυστυχώς η νοοτροπία κάποιων-όχι όλων ίσως- πως ένα δωμάτιο με ζεστό νερό και καθαρές πετσέτες αρκούν για να προσελκύσουν κάποιον είναι λάθος. Με ποια λογική κάποιος πουλάει 40€ ένα δωμάτιο χωρίς πρωινό? Από πού προκύπτει άραγε η τιμή αυτή??
Διάβασα παραπάνω πως επισκέπτονται τον Μύτικα 10.000 άτομα. Πόσοι από αυτούς είναι ποιοτικοί και πόσοι low budget?
Στόχος της δημοτικής αρχής θα πρέπει να είναι λοιπόν η άμεση λύση των όποιων προβλημάτων όπως αποχετευτικό, ανάδειξη των δυνατών σημείων όπως αρχαία μνημεία και η πλούσια παράδοση του τόπου(π.χ. δημιουργία ενός λαογραφικού μουσείου ή ενός ναυτικού μουσειου στο Μύτικα), συνεχής καθαριότητα της παραλίας κατά τους θερινούς μήνες και πολλά άλλα που θεωρούνται αυτονόητα αλλά δεν γίνονταν.
Ας ελπίσουμε πως η νέα δημοτική αρχή δεν θα αναπαυθεί στις δάφνες της και θα μπορέσει να καταστήσει την περιοχή πρωταγωνιστή στον τουριστικό χάρτη της Δυτικής Ελλάδας. Ας αποτελέσει προορισμό και όχι μία στάση για ένα καφέ ή ενα φρέσκο ψάρι που και αυτό ακριβό έίναι..
Με εκτίμηση
KANDILIOTIS HME KAI EGO KAI ZO STO EKSOTERIKO, SYMFONO APOLYTOS ME TON ANONYMO 7.16 KAI FYSYKA TOUS 10.30 KAI 2.16. MERIKES FORES NTREPOME ME AYTA POU DIABAZO AKOMA NA GINONTE EKI, KAI NA MIN YPARXI SYNENOISI GIA NA GINI KATI.
ΑπάντησηΔιαγραφήPRIN FYGO THYMAKE KAI EGO TO MYTIKA NA EXI TOYRISMO, THN PALERO NA PSAXNETE KAI TON ASTAKO NA MIN YPARXI, EKI EGINE TO MEGALO LATHOS POU DEN EGINAN TOTE SOSTES YPODOMES NA BASTAKSOUN TO TOURISMO.
ORISMENOI EPIXIREMATIES ARXISAN NA BAZOUN THS TIMES EPANO GIA THS POLY FTINES YPERISIES POU PROSFEROUN XRONO ME TO XRONO SHMERA NA HNE MONI TOUS KAI NA SKOTONOUN MIGIES, KAI OLA TA ERGA POU EPREPE NA EXOUN GINI APO PROEDROUS , DHMARXOUS NA MHN YPARXOUN.
FYSIKA OLLA AYTA TA XRONIA TA MIKROPOLITIKA ATOMIKA SYMFERONTA HXAN SAN APOTELESMA NA HNE EKI POU HNE O MYTIKAS SHMERA, KAI ALLA XORIA POU DEN YPARXAN NA HNE SHMERA POLY PIO OMORFA, KATHARA ME DROMOUS KAI KALYTERO TOYRISMO, PARADIGMA H PALEROS.
EAN KATA TH GNOMI MOU DEN ALAKSOUN MIALO H EPIXIREMATIES TOU MYTIKA KAI FYSIKA TON GYRO XORION DIMOU ALYZIAS (NA GINOUN SOSTH EPAGGELMATIES) OSA ERGA KAI NA KANI O DHMARXOS SIMERA PALI TA IDIO APOTELESMA THA EXOUME.
PERIFANOS POU HME KANDILIOTIS, ALLA OXI EYXARISTIMENOS NA HNE TO XORIO MOU OPOS KAI TA ALLA DIAMERISMATA DIMOU ALYZIAS XIROTERA APO OTI TA AFISA