Ενημέρωση για το θέμα της επέκτασης μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας.


Δύο έγγραφα σας παρουσιάζει σήμερα το blog μας σχετικά με το θέμα της άδειας επέκτασης κατά 10 στρέμματα, μονάδας ιχθυοτροφείου στη Δημοτική Ενότητα Αλυζίας. Το πρώτο έγγραφο είναι το διαβιβαστικό από τη Περιφέρεια, όπου ζητείται η γνώμη του Δήμου πάνω στο θέμα. Έχει ημερομηνία 22/7/2011 και επίσης φαίνεται ότι ο Δήμος το παραλαμβάνει 3/8/2011. Το διαβιβαστικό συνοδεύει σχετικός φάκελος δικαιολογητικών. Το δεύτερο έγγραφο είναι το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις. Στη σελίδα τρία του δεύτερου εγγράφου φαίνεται καθαρά η προθεσμία να γνωμοδοτήσει ο Δήμος, η οποία είναι χωρίς αμφισβήτηση τρεις μήνες. Επίσης από τη μελέτη του εγγράφου προκύπτει ότι η γνώμη του Δήμου είναι απλά γνωμοδοτική και το τελικό λόγο τον έχει η Περιφέρεια.


6 σχόλια:

  1. Προς ενημέρωση σήμερα ήταν να συνεδριάσει στον Αστακό η επιτροπή ποιότητας ζωής του Δήμου μας. Ένα από τα θέματα ήταν και το συγκεκριμένο, το οποίο για να είναι νόμιμη η όποια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα γίνει στις 30/9, πάνω στο θέμα θα πρέπει προηγουμένως να έχει περάσει από την συγκεκριμένη επιτροπή. Η σημερινή συνεδρίαση λοιπόν δεν έγινε λόγω έλλειψης απαρτίας και ορίστηκε για αύριο στις 01:00 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα 4 μέλη της Επιτροπής «Ποιότητα Ζωής» που απουσίαζαν σήμερα από τη συνεδρίαση με αποτέλεσμα να μην υπάρξει απαρτία και εντέλει να μην συζητηθεί το θέμα της επέκτασης της εταιρείας ΜΥΤΙΚΑΣ ΑΕ είναι: Καυμενάκης Σπυρίδων και Ταμπάκης Ηλίας (από τη συμπολίτευση), Λαινάς Κων/νος και Τζαχρήστας Παναγιώτης (από την αντιπολίτευση). Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε τους λόγους απουσίας τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπορεί ο αντιδήμαρχος να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες που θέλουν εκπροσώπους του δήμου Ξηρομέρου να συναντώνται πρόσφατα με εκπρόσωπο της εταιρείας ιχθυοκαλλιεργειών ΜΥΤΙΚΑΣ ΑΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απάντηση Αντιδημάρχου

    Φίλε 6:53 μ.μ. ναι εγώ προσωπικά συναντήθηκα σχετικά πρόσφατα με τον κ. Αυδή και ασφαλώς συζήτησα μαζί του και το θέμα της επέκτασης. Εσύ το βλέπεις αυτό αρνητικό; Δε νομίζεις ότι και ως αντιδήμαρχος θα έπρεπε να έχω μια ενημέρωση και απο την άλλη πλευρά και μάλιστα από πρώτο χέρι; Εγώ τουλάχιστον πιστεύω και εξακολουθώ να πιστεύω ότι αυτό ήταν υποχρέωσή μου και στα πλαίσια των καθηκόντων μου. Αν εσύ έχεις αντίθετη άποψη μπορώ να συναντηθώ και μαζί σου να το συζητήσουμε. Αφού εγώ δεν ξέρω ποιος είσαι όμως πρέπει να έρθεις εσύ σ' εμένα.
    Αν νομίζεις ότι μπορεί στη συνάντηση να υπήρξε οποιουδήποτε είδους συναλλαγή να το πεις ξεκάθαρα. Εγώ πάντως σε παραπέμπω στην απάντηση μου σε προηγούμενη ανάρτηση επί του θέματος, στην οποία διατυπώνω ξεκάθαρα τη θέση μου, την οποία διατύπωσα και στον ίδιο τον επιχειρηματία κατά τη συνάντησή μας.
    Τέλος, για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα και να μην υπάρξουν παρερμηνείες στο μέλλον, δηλώνω ότι προκειμένου να επιτευχθεί ένας από τους στόχους που είχα όταν αποφάσισα να ασχοληθώ με τόπο μας από υπεύθυνη θέση και όχι από το καφενείο, δηλαδή η απομάκρυνση/μεταφορά του συγκεκριμένου ιχθυοτροφείου και όχι μόνο, από εκεί που βρίσκονται, θα συναντηθώ και στο μέλλον με τον επιχειρηματία και όποιον άλλον χρειαστεί.
    Επίσης, είμαι ανοιχτός σε οποιαδήποτε ερώτηση δέχομαι από επώνυμους οποιαδήποτε ώρα και οπουδήποτε.
    Φιλικά
    Σπύρος Λύτρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η απάντηση του Αντιδημάρχου από προηγούμενη ανάρτηση με τη θέση του στο θέμα.

    Απάντηση από Σπύρο Λύτρα
    Αντιδήμαρχο

    Αγαπητέ άγνωστε αναγνώστη και άγνωστοι φίλοι,
    Ο κ. Μουρκούσης στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στο άρθρο 77 του Νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που αφορά γνωμοδοτήσεις προκειμένου οι κρατικές αρχές να εκδώσουν οπιαδήποτε διοικητική κανονιστική πράξη. Εγώ, για ευνόητους λόγους, σε όποιον καταλαβαίνει κάποια πράγματα, αναφέρθηκα στο νόμο 1845/1989 που αφορά ειδικα τις υδατοκαλλιέργειες (εκμίσθωσεις και επανεκμισθώσεις εκτάσεων, κλπ). Εκεί λοιπόν στο άρθρο 32, παραγρ. 7, αναφέρεται ότι:
    - Οι εκμισθώσεις ή επανεκμισθώσεις γίνονται με αποφάσεις του κατά τόπο αρμόδιου Νομάρχη (Γενικού Διοικητή Αποκεντρωμένης Διοίκησης πλέον), που εκδίδονται μετά από εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας αλιείας του Νομού.
    - Η έγκριση ή η σύμφωνη γνώμη των συναρμόδιων υπηρεσιών για τη δημιουργία μονάδων υδατοκαλλιεργειών, που τυχόν προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις, παρέχεται το συντομότερο δυνατό και σε κάθε πρίπτωση σε χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών από την υποβολή της σχετικής αίτησης του ενδιαφερομένου ή ανάλογου ερωτήματος της αρμόδιας για τις υδατοκαλλιέργειες υπηρεσίας της οικείας Νομαρχίας.
    - Σε περίπτωση που επέλθει άπρακτη η προθεσμία αυτή, θεωρείται ότι οι συναρμόδιες υπηρεσίες παρέχουν την έγκρισή τους για τη δημιουργία της μονάδας υδατοκαλλιέργειας.
    Επί της ουσίας τώρα:
    - Έχω εκφράσει δημόσια και σε θεσμικά όργανα την άποψη ότι οποιουδήποτε είδους επένδυση έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον και ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει ισορροποία μεταξύ επιχειρηματικότητας και περιβάλλοντος. Επίσης, ότι σε καμμία περίπτωση δε βοηθάνε οι ακρότητες και οι υπερβολές. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ιχθυοκαλλιέργειες. Να το δούμε λοιπόν και να το εξετάσουμε, κατ' αρχήν στο κατά πόσο αυτό εφαρμόζεται από τις μονάδες που είναι εγκατεστημένες σε όλη την περιοχή ευθύνης του Δήμου μας. Στη συνέχεια να εξετάσουμε αν απαιτούνται αλλαγές και τροποποιήσεις και να τις επιδιώξουμε. Στην ανάγκη να τις απαιτήσουμε ή ακόμα και να τις επιβάλουμε αν δεν εισακουστούμε.
    - Για τη συγκεκριμένη μονάδα στο Μύτικα, μόλις έλαβα γνώση του θέματος ξεκαθάρισα τη θέση μου ενώπιον όλων των προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων της Αλυζίας, τους οποίους κάλεσα στο γραφείο μου. Παρόντες ήταν ο Προέδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μουρκούσης και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξής μου κ. Καϋμενάκης που επίσης προσκλήθηκαν (ο κ. Ταμπάκης απουσιάζει στο εξωτερικό και ο κ. Παπαναστάσης δεν προσήλθε). Όλοι οι παρόντες συμφώνησαν ότι δεν συμφωνούμε με την επέκταση της μονάδας και ότι θα πρέπει επιπλέον να επιδιώξουμε τη μεταφορά της με τρόπο που και οι εργαζόμενοι σε αυτή να μην θιγούν, αλλά ούτε και ο επιχειρηματίας. Επιπλέον, συμφωνήσαμε και αναθέσαμε στον κ. Μουρκούση ως πρόεδρο του Δ.Σ. να εξετάσει αν ισχύει το όριο του ενός μηνός για τη λήψη απόφασης στο αίτημα για τη γνωμοδότηση του Δήμου, ώστε να απαιτήσουμε την άμεση σύγκληση του Δ.Σ. πριν αυτό (το όριο) εκπνεύσει. Όταν αυτό εξασφαλίστικε, παρόντων δυο προέδρων τοπικών κοινοτήτων (Μύτικα και Βάρνακα) του κ. Μουρκούση και του κ. Παπαναστάση, πήραμε τη διαβεβαίωση του κ. Δημάρχου ότι ο ίδιος και η πλειοψηφία είναι αντίθετος με την επέκταση της μονάδος.
    Αυτά λοιπόν για τις δικές μας ενέργειες. Περιμένουμε την επώνυμη και υπεύθυνη γνώμη όσων συνδημοτών μας συμφωνούν ή ακόμα και διαφωνούν. Μπορούμε αν θέλετε να κάνουμε μια ανοιχτή συζήτηση και να ακούσουμε προτάσεις και ιδέες για ενέργειες που πρέπει να γίνουν τώρα ή μετά την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (του κράτους δηλαδή, γιατί ο Δήμος δεν αποφασίζει, γνωμοδοτεί). Το τηλέφωνό μου είναι γνωστό (26460-38400)και εγώ στη διάθεσή σας όποτε θέλετε για τις προτάσεις σας.
    Φιλικά
    Σπύρος Λύτρας
    Αντιδήμαρχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΦΙΛΕ 2.09 ΣΤΗ ΧΘΕΣΗΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΥ ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΙΧΘΥΟΚΑΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ.ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΠΛΗΡΟΦΟΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΜΠΕΙ ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ......ΕΑΝ ΤΟΣΟ ΣΟΒΑΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΕ ΤΟΣΟ ΠΡΟΧΕΙΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ? ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ Ο ΤΟΠΟΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.