Η πρώιμη πτώχευση της τοπικής αυτοδιοίκησης ελέω Καλλικράτη.


Γράφει ο Πάνος Παπαδόπουλος.

Δεν γνωρίζω εάν υπάρχουν τα κατάλληλα λόγια να περιγραφεί η κατάσταση στους νέους «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΥΣ» Δήμους. Οκτώ (8) μήνες μετά την εφαρμογή του Ν. 3852/2010 για τις νέες συνενώσεις των ΟΤΑ πρώτου βαθμού, η κατάσταση είναι τραγικά απερίγραπτη. Όλες οι κορώνες περί διαφάνειας, εξυγίανσης, οικονομικής αυτοτέλειας και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης έχουν πάει περίπατο. Οι αρμοδιότητες που σωρηδόν μεταβιβάστηκαν στους Δήμους από τις καταργηθείσες Ν. Αυτοδιοικήσεις, αναζητούν πόρους και προσωπικό για την υλοποίησή τους. Εις μάτην όμως!
Σήμερα λοιπόν: 

α) Η εκπαίδευση, βαδίζει στα τυφλά, χωρίς πόρους για τις στοιχειώδεις λειτουργικές δαπάνες και με καθεστώς του 1946, που οι μαθητές και οι γονείς θα πληρώνουν τις φωτοτυπίες των μαθημάτων τους! Παράλληλα η μεταφορά τους καθίσταται από την Τ.Α. προβληματική, πέραν του ότι θα πληρώνουν και εισιτήριο για να πάνε στο σχολείο τους.
β) Το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ουσιαστικά δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα νευραλγικοί τομείς τεχνικής υποστήριξης των Δήμων (πρώην ΤΥΔΚ, Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας) να μην κάνουν τίποτε, γιατί απλούστατα δεν υπάρχουν πιστώσεις για έργα! 
γ) Ζητήματα πολεοδομίας και χωροταξίας, που θα πέρναγαν στους ΟΤΑ δεν υφίστανται, καθότι η κυβέρνηση μιλάει πλέον ακόμη και για κατάργηση των Πολεοδομιών, εις δόξαν της αυθαιρεσίας και της παρανομίας! 
δ) Οι Δήμοι δυσκολεύονται ακόμη και τα σκουπίδια να μαζέψουν ή να πληρώσουν τους μισθούς των υπαλλήλων. Συνακόλουθα οι δημότες να μην έχουν αυταπάτες τι μπορεί να γίνει τα επόμενα τρία (3) χρόνια.
ε) Τα προγράμματα 5μηνης κοινωνικής εργασίας με την εμπλοκή των αμφιλεγόμενων ΜΚΟ, θα οδηγήσουν σε σύγχρονη δουλεία, εάν τελικά εφαρμοσθούν με αυτό τον τρόπο. Απορία: Γιατί να μην τα υλοποιήσουν οι Δήμοι άμεσα; Φοβούνται κάτι άραγε; Φτάσαμε λοιπόν στο 2011, για να θεωρείται είδηση, η καταβολή της μηνιαίας τακτικής επιχορήγησης από το Υπουργείο στους Δήμους! Αν είναι δυνατόν! 
Και επειδή ενδεχομένως κάποιοι να αμφισβητήσουν τα παραπάνω, παραθέτω τα παρακάτω στοιχεία για την επιχορήγηση των Δήμων στην Αιτωλ/νία από ΣΑΤΑ (έργα, μελέτες) για το 2011 σε σχέση με το 2010. Να σημειώσουμε εδώ ότι και το 2010 περικόπηκαν από τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους δύο (2) δόσεις της ΣΑΤΑ. Δείτε λοιπόν: 
Το 2010 οι πρώην Καποδιστριακοί Δήμοι που συνενώθηκαν με το Αγρίνιο (Αγρίνιο, Αγγελόκαστρο, Αράκυνθος, Θεστιέων, Νεάπολης, Παναιτωλικού, Παραβόλας, Παρακαμπυλίων, Στράτου) έλαβαν συνολικά 3.539.163,50 ευρώ. Το 2011 ο νέος Δήμος Αγρινίου μόλις 741.501 ευρώ! 
Επίσης οι πρώην Καποδιστριακοί Δήμοι Ανακτορίου, Παλαίρου και Μεδεώνος, που συνενώθηκαν στο Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας, έλαβαν από ΣΑΤΑ 826.407,50 ευρώ και ο νέος Δήμος φέτος 173.387 ευρώ! 
Ομοίως οι πρώην Δήμοι Αμφιλοχίας, Ινάχου, Μενιδίου, έλαβαν το 2010 1.106.947 ευρώ και ο νέος Δήμος Αμφιλοχίας φέτος 232.248 ευρώ! 
Ο Δήμος Θέρμου που παρέμεινε ως ήταν το 2010 έλαβε 546.557 ευρώ και το 2011 114.673 ευρώ! 
Ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου, το Αιτωλικό και οι Οινιάδες το 2010 έλαβαν 1.261.887 ευρώ και φέτος ο νέος Δήμος Μεσολογγίου 264.740 ευρώ! 
Οι πρώην Δήμοι Ναυπάκτου, Αντιρρίου, Παλήνης, Πλατάνου, Χάλκειας, έλαβαν το 2010 1.710.380,50 ευρώ και φέτος ο νέος Δήμος Ναυπακτίας 358.897 ευρώ! 
Τέλος οι πρώην Δήμοι Αστακού, Αλυζίας και Φυτειών έλαβαν το 2010 680.049,50 ευρώ και φέτος ο νέος Δήμος Ξηρομέρου μόλις 142.679 ευρώ! Δεν νομίζω ότι έχουμε χρείας άλλων μαρτύρων. Τα συμπεράσματα δικά σας, καθώς και η συζήτηση περί «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» είναι η ώρα κατά την προσωπική μου άποψη να ξαναρχίσει. Τέλος να επισημάνω το σοβαρότατο ζήτημα τοπικής δημοκρατίας στους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους όπως η έλλειψή της είναι εμφανής και η απογοήτευση των δημοτών ολοκληρωτική.

3 σχόλια:

  1. Μπράβο κ παπαδόπουλε. προτεινω τα στοιχεια να τα παρουν οι βουλευτες και οι δημαρχοι - αρχηγοι αντιπολιτευσης μονο του πασοκ αιτωλνιας, να τα βγαλουν φωτοτυπια ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙς ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ της κυβερνησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. nai ana den ta spatalousan tote koinothtes dhmoi k ypourgeia apo ola ta kommata tote kyrioi den tha ftaname ws edw gt eine poloi oi koinotarxes dhmarxoi nomarxes upourgoi pou prepei na pane fulakh,, alla..... ellas to megalios s

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δηλαδή τα ποσά που πήρανε επιχορήγηση οι νέοι δήμοι, αν τα παίρνανε οι παλιοί μοιρασμένα κατ' αναλογία, αυτό σημαίνει ότι οι κάποιοι από τους παλιούς δήμους θα παίρνανε απο καμιά 20αρια χιλιάρικα ο καθένας για να κάνουνε αέρα. όπερ και σημαίνει ότι και με το παλιό και με το πιο παλιό καθεστώς πάλι τίποτα δεν θα παίρνανε. το ποιός φταίει και το ποιός δεν φταίει για την τωρινή κατάσταση είναι μεγάλη κουβέντα. το αν φταίει ο καλλικράτης ή ο καποδίστριας μάλλον είναι λιγάκι άτοπο να το συζητάμε στην παρούσα κουβέντα έτσι όπως τίθεται απο τον κ. παπαδόπουλο. γενικώς τελευταία όλο άστοχες τοποθετήσεις κάνει. δεν είναι δυνατόν να βγαίνουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν διατελέσει κοινοτάρχες, δήμαρχοι κλπ και να τους φταίνε πχ μόνο τα μαγαζιά επειδή δεν κόβουν αποδείξεις (όσα το κάνουν τέλος πάντων, για να μην ανοίξει και πολύ η κουβέντα) και να μην φταίνε και αυτοί για την κατάντια μας, αλλά και την αδυναμία του κράτους να δώσει τις επιχορηγήσεις στους δήμους. όλοι για μαγαζάκι τους την είχαν δει την ενασχόληση με τα κοινά. την αυτοκριτική μόνο για τους άλλους και όχι για μας? γιατί? είναι τυχαίο που τόσοι πολλοί δήμοι έχουν ανακοινωθεί με χρέη? και τελικά τα έφαγε τα λεφτά ο Χατζηπετρής (που λεέι και ο αγαπητός Λουκιανός Κηλαϊδόνης).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.