Το πρώτο κουδούνι χτυπάει. Ακούει κανείς;


Γράφει η Έλενα Μάντζιου-Κοτρολού.

Με τους χειρότερους όρους για τα παιδιά της ελληνικής οικογένειας ξεκινά στις 12 Σεπτεμβρίου η σχολική χρονιά. Κενά, ελλείψεις και λειτουργικά προβλήματα προμηνύει η υποχρηματοδότηση στην Παιδεία, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζεται με εντονότερους ρυθμούς η οικοδόμηση του «νέου» σχολείου της ημιμάθειας. Το σύνθημα «πρώτα ο μαθητής», που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, αποκαλύπτεται ότι δεν είναι παρά ένα εύρημα για να συγκαλυφθεί η συνολική υποβάθμιση της δημόσιας Παιδείας. Χωρίς τους απαραίτητους εκπαιδευτικούς, χωρίς βιβλία, με περικοπές ήδη στις δαπάνες για τη λειτουργία των σχολείων, οικοδομείται το «νέο σχολείο», με το Υπουργείο μάλιστα να προσπαθεί να πείσει, ούτε λίγο - ούτε πολύ, ότι αυτή η μιζέρια στην Παιδεία είναι στοιχείο αναβάθμισης.
Το μέλλον μιας χώρας είναι η Παιδεία. Η επένδυση στην εκπαίδευση της νέας γενιάς είναι η αποδοτικότερη επένδυση μιας χώρας. Μόνο που η ελληνική Παιδεία σήμερα είναι θύμα της κυβέρνησης του Μνημονίου που θέλει να προεξοφλήσει πώς, η Ελλάδα πια δεν έχει μέλλον. 
Η νέα σχολική χρονιά αρχίζει με τεράστιες ελλείψεις σε σχολικά βιβλία. Αιτία η έλλειψη χαρτιού! Τα βιβλία που θα διανεμηθούν, έχουν τυπωθεί με όσο χαρτί είχε περισσέψει από τα προηγούμενα χρόνια. Η κατάσταση είναι τραγελαφική. Το υπουργείο Παιδείας πρότεινε οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και οι μαθητές να κατεβάσουν την ύλη από το διαδίκτυο. Προχωρημένα πράγματα. Και καλά για τα παιδιά της πόλης που τα περισσότερα διαθέτουν υπολογιστή, τι γίνεται όμως με τα παιδιά του χωριού που περιμένουν από τον δάσκαλο την ύλη σε ασπρόμαυρες φωτοτυπίες; Με την προϋπόθεση βέβαια να υπάρχει φωτοτυπικό μηχάνημα στο σχολείο, και να υπάρχουν, επίσης, κατάλληλος κωδικός και πιστώσεις που να επιτρέπουν την αγορά φωτοτυπικού χαρτιού στις ποσότητες που απαιτούνται για να καλυφθεί η ύλη για όλους τους μαθητές. 
Το Υπουργείο Παιδείας έριξε το φταίξιμο στο Ελεγκτικό Συμβούλιο που άργησε να εγκρίνει τις σχετικές πιστώσεις!!! Αλλά ταυτόχρονα παραδέχτηκε ότι η φετινή χρονιά αναμένεται να είναι η πιο δύσκολη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Για την πρωτοφανή αυτή ιστορία και τις εκατοντάδες χιλιάδες αθώα θύματά της ποιός θα λογοδοτήσει; Ποιοί είναι αυτοί που με πρόσχημα τη σωτηρία της χώρας από τη χρεοκοπία οδηγούν το εκπαιδευτικό μας σύστημα σε χρεοκοπία; 
Λίγο πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, Δήμαρχοι και Διευθυντές καταγράφουν τις ανάγκες και δίνουν μάχη για να καλύψουν τα οικονομικά «βάρη» που κουβαλούν τα σχολεία από πέρυσι, όπως λογαριασμούς πετρελαίου ή ηλεκτρικού ρεύματος, χαλασμένους υπολογιστές και φωτοτυπικά μηχανήματα, ανύπαρκτο χαρτί κ.ά. Την ίδια ώρα, οι επικείμενες συνενώσεις στις σχολικές επιτροπές και ο τρόπος λειτουργίας τους έχουν επιφέρει σύγχυση σε διαδικαστικά θέματα. 
Σήμερα ξεκινά μια νέα σχολική χρονιά σε αντίξοες συνθήκες. Εύχομαι σε δασκάλους και καθηγητές καλή δύναμη, για να διεκπεραιώσουν το υψηλό τους έργο, που είναι η εκπαίδευση και η διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας. Στους μαθητές εύχομαι να είναι καλοτάξιδοι στην ενδιαφέρουσα πορεία της γνώσης και να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη για τη μελλοντική τους ζωή, αρχές και αξίες που χρειαζόμαστε για μια ισχυρή και δίκαιη Ελλάδα. Για να μπορέσουν αυτά τα παιδιά να είναι η ελπίδα του τόπου μας στο αύριο. Γιατί η Ελλάδα έχει μέλλον… 

ΕΛΕΝΑ ΜΑΝΤΖΙΟΥ – ΚOTΡΟΛΟΥ 
Εκπαιδευτικός 
Μέλος Πολιτικής Επιτροπής Ν.Δ 
Μέλος του Τομέα Παιδείας 
ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.