Τελετή λήξης της κατασκήνωσης του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού στο Μύτικα.


Γράφει ο Βασίλης Πολύζος.
Πρόεδρος Τ.Κ. Βάρνακα.

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11/8/12 στις 07:30 μ.μ., στο Δημοτικό Σχολείο Μύτικα η τελετή λήξης της Κατασκήνωσης του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού. Η Αρχηγός της Κατασκήνωσης κα. Σοφία Θειάδου αφού πρώτα ευχαρίστησε τους κατοίκους και τους εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, έκανε μια μικρή αναφορά στο Σώμα του Ελληνικού Οδηγισμού, την ιστορία του, τους στόχους του, και τους σκοπούς που υπηρετεί.
Στην συνέχεια η κα. Θειάδου παρουσίασε τις ομάδες ενδιαφέροντος και τους υπευθύνους των ομάδων αυτών. Η κάθε μια από τις ομάδες ενδιαφέροντος μας έδειξε το έργο της, τα δημιουργήματα της και γενικότερα τις δραστηριότητες που ακολούθησε όλες τις ημέρες της Κατασκήνωσης. Συγκεκριμένα: 

- ΟΜΑΔΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ – ΓΑΛΛΙΚΗ ΣΚΑΠΑΝΙΚΗ.
Η ομάδα κατασκεύασε δυο ξύλινα παγκάκια για την εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Επίσης η ομάδα κατασκεύασε ένα ακόμη παγκάκι για της ανάγκες του χωριού της Κανδήλας. 

- ΟΜΑΔΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ – ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ. 
Στόχος της ομάδας να τονίσει τα κυριότερα σημεία του τόπου, ώστε οι φιλοξενούμενοι να προσανατολίζονται σωστά με τις πινακίδες που ετοίμασε η ομάδα. Έτσι λοιπόν τα παιδιά έφτιαξαν πινακίδες για την κοινότητα του Μύτικα, της Κανδήλας και του Βάρνακα. 

- ΟΜΑΔΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ –CΟΒ.
Στόχος της ομάδας να φτιάξει ένα παγκάκι από cob στην παραλία του Μύτικα το όποιο θα ατένιζε το πέλαγος. Τα παιδιά μας εξήγησαν τι είναι το cob: δόμηση με βιοκλιματικά υλικά όπως χώμα, άμμος και άχυρο. Στην συνέχεια μας έδειξαν τον τρόπο κατασκευής του. Έτοιμο λοιπόν το παγκάκι στην παραλία του Μύτικα περιμένει τους επισκέπτες, και τα παιδιά έλαμπαν από ικανοποίηση για το επίτευγμά τους. 

- ΟΜΑΔΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ –ΑΡΧΑΙΑ ΑΛΥΖΙΑ.
Η ομάδα πραγματοποίησε τις εξής παρεμβάσεις 1. Ηρώο της Αλυζιας: καθαρισμός του περιβάλλοντος χώρου, διάνοιξη του μονοπατιού από τον κεντρικό δρόμο προς το αρχαίο μνημείο. 2. Αγία Ελεούσα: σήμανση και καθαρισμός του μονοπατιού που οδηγεί στην εκκλησία. 3. Τείχος Αρχαίας Αλυζίας στην Κανδήλα: καθαρισμός και ανάδειξη του αρχαίου τείχους. 4. Γυμνάσιο Κανδήλας: Τα παιδιά έβαψαν τα παγκάκια του σχολείου, τις μπασκέτες και την περίφραξη.

- ΟΜΑΔΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ –ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΑΛΥΖΙΑ.

Στόχος της ομάδας η δημιουργία ενός ιστότοπου (website) ο οποίος θα περιλαμβάνει ιστορικά στοιχεία της Αλυζίας, έθιμα του τόπου μας, φωτογραφικό υλικό και ειδήσεις σχετικά με την περιοχή της Αλυζίας. Η ομάδα δούλεψε σκληρά, πολλές φορές κάτω από δύσκολες συνθήκες (απουσία internet) αλλά τα κατάφερε περίφημα!!! Το website, με την ονομασία Αλυζία Αιτωλοακαρνανίας, παραδόθηκε ήδη στον Δήμο Ξηρομέρου. Σίγουρα σπουδαίο επίτευγμα!!!

- ΟΜΑΔΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ – ΠΑΙΔΙ.
Στόχος της ομάδας η ψυχαγωγία των παιδιών του χωριού. Το καθημερινό ραντεβού με παιδιά ηλικίας 5-17 ετών ήταν άλλοτε στο προαύλιο του Δημοτικού σχολείου Μύτικα και άλλοτε στην παραλία. Η συμμέτοχη των παιδιών ήταν μεγάλη, το ενδιαφέρον τους αμείωτο, και ο ενθουσιασμός τους ακατάπαυστος. Η ομάδα ενδιαφέροντος για να αποχαιρετήσει τα παιδιά και το χωριό δραματοποίησε ένα θεατρικό με τίτλο «Το τσίρκο των ονείρων» του Ευγένιου Τριβιζά με πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά, τα όποια ήταν όλα υπέροχα στους ρόλους τους και αποθεώθηκαν από το κοινό. 

Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, η όποια πρόσφερε από ένα βιβλίο της Αρχαίας Αλυζίας στα παιδιά, τους Κατασκηνωτές ευχαρίστησε ο πρόεδρος του Δ.Σ του Δήμου Ξηρομέρου κ.Βασίλης Μουρκούσης. Η τελετή τελείωσε, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, με το αποχαιρετιστήριο τραγούδι των παιδιών που καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο.
Mέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα τα παιδιά πρόσφεραν παρά πολλά. Με ομαδική δουλειά και συνεργασία, με αγάπη για το φυσικό περιβάλλον και τον πολιτισμό του τόπου μας έκαναν σπουδαία πράγματα. Σε μια κοινωνία που επικρατεί το «δεν βαριέσαι», και ο άκρατος ατομικισμός, τα παιδιά του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού αποτελούν την άλλη όψη του νομίσματος. Αυτή που έχουμε «ξεχάσει» κατά κάποιον τρόπο και που υπάρχει ο εθελοντισμός και η ανιδιοτελής πρόσφορα για τον τόπο σου, και την πατρίδα σου . Ήταν ένα μεγάλο μάθημα για όλους μας. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ, ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ.

* Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες από το Βασίλη Πολύζο τον οποίο και ευχαριστούμε για τη παραχώρηση τους.











7 σχόλια:

  1. μακάρι φίλε Βασιλη να γίνουν εθελοντικές ομάδες και στα χωριά μας. Ο Σπύρος ο Λύτρας νομίζω κάτι πήγε να κάνει, αλλά δεν είχε στήριξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δίκιο έχεις φίλε 8:29 μμ. Φοβάμαι ότι όχι μόνο δεν είχε στήριξη αλλά εισέπραξε και υπονόμευση. Η αρχηγός της κατασκήνωσης κάτι είπε στην τελετή λήξης της κατασκήνωσης για τη συνεργασία που είχε μαζί του μόνο και για ένα κατάλογο με ονόματα που της έδωσαν για να απονείμει ευχαριστίες σε κάποιους που ούτε καν ήξερε. Σου λέει κάτι αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Είμαι η Αρχηγός τής Κατασκήνωσης και θα ήθελα να απαντήσω στα πιο πάνω. Επιλέγοντας τον Μύτικα, μετά από παρότρυνση και της φίλης μου κας Νάντυς Γαλάτη, ερχόμενη σε επαφή με τους αρμοδίους εισέπραττα μία ευθυνοφοβία και καλυμμένη άρνηση. Βλέποντας ότι ο καιρός περνά και δέν έχω κάτι τετελεσμένο παρά μόνο την έγκριση του Δήμου Ξηρομέρου για αυτό το μέρος πού δέν μπορώ να πώ ότι ήταν και το ιδανικότερο, αποφάσισα να ενοχλήσω τον κ. Λύτρα που ήταν ανώτερος αυτών με τούς οποίους προσπαθούσα να συνεννοηθώ μέχρι τότε. Ομολογώ ότι μού έλυσε όλα τα προβλήματα χωρίς να χρειαστεί να έχει ομόφωνη αποδοχή και από άλλους (όπως μου λέγαν μέχρι τότε). Μάλιστα, ο κ.Λύτρας περίμενε μέχρι την 1/8 που ήρθα με τους Υπαρχηγούς μου για να ετοιμάσουμε τίς τουαλέττες και φρόντισε να βρεί μηχάνημα και εργάτη-φύλακα για να μας βοηθήσει. Δέν ξέρω τί λέγεται για την παραίτησή του. Εγώ, η Αθηναία, μετά από αυτά πού εισέπραξα, έστω τις πρώτες μέρες της Κατασκήνωσης, ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΙΠΟΤΕ. Και για να μήν δημιουργούνται εντυπώσεις, σάς διαβεβαιώνων ότι τόν κ. Λύτρα τον γνώρισα την 1/8 πού ήρθε να μας υποδεχθεί και να μεσολαβήσει στον κ.Δημήτριο Φραγκογιάννη (από την ΕΛΙΝ), ώστε να μάς δώσει νερό και ρεύμα. Τον κ.Φραγκογιάννη τον ευχαριστώ ιδιαιτέρως, διότι δέν δέχθηκε να πάρει χρήματα και μάς έδειξε ότι υπάρχουν και φιλόξενοι άνθρωποι σε μικρά μέρη. Πάντως εμείς πήραμε πίσω τίς πινακίδες πού θέλαμε να δωρήσουμε στον Μύτικα, διότι κανείς δέν μάς είπε τί ήθελε να σηματοδοτήσουμε. Δέν πειράζει κάποιος άλλος θα ευεργετηθεί τού χρόνου.
      Ευχαριστούμε για την φιλοξενία, άν και μάθαμε ότι υπήρχαν πολύ καλύτερα μέρη για να στήσουμε την κατασκήνωσή μας και όχι δίπλα σε αυτό το έλος.... Εμείς οι Οδηγοί, έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε την ζωή και τις καταστάσεις ως μαχητές και τελικά.. βγαίνουμε νικήτες ! Καλή σαιζόν.

      Διαγραφή
    2. Ξέχασα να γράψω ότι ο κ. Λύτρας ήταν ο μόνος πού μού τηλεφώνησε μετά την εγκατάστασή μας, για να ρωτήσει άν χρειαζόμασταν κάτι και να μάς πεί να μήν διστάσουμε να επικοινωνήσουμε με τον κ. Ταμπάκη για οποιοδήποτε πρόβλημα. Πράγματι, ο κ. Ταμπάκης ήταν πολύ βοηθητικός. Το πρόσωπο, όμως, που μάς βοήθησε περισσότερο από όλους σέ ό,τι τής ζητήσαμε ήταν η κα Καραπιπέρη, την οποία ευχαριστώ δημοσίως, όπως και η καλή μας φίλη η κα Νάντυ Γαλάτη που εξήντλησε όλες τίς γνωριμίες της και μάς συμβούλεψε τί πινακίδες να γράψουμε για τον Μύτικα. (Είχαμε φέρει 30 πινακίδες και γράψαμε μόνον τίς 8-10. Ευτυχώς που βοηθήσαμε την Κανδήλα και τέλος γράψαμε και τίς 2 πινακίδες για τον Βάρνακα, για να μήν φύγουν τα παιδιά απογοητευμένα).
      Ας αφήσουμε τις πικρίες πίσω και ας παραδεχθούμε ότι περάσαμε όμορφα στον ωραίο τόπο σας και ελπίζουμε κάποτε να ξανασυναντηθούμε.
      Ευχαριστούμε πολύ για την φιλοξενία.

      Διαγραφή
    3. ΚΥΡΙΑ ΘΕΙΑΔΟΥ.
      ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ ΟΤΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΡΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΦΙΛΟΞΕΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΑΥΤΟ.
      ΕΠΙΣΗΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ , ΜΑΛΛΟΝ ΜΟΝΟ 10 ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΑΝ ΚΑΙ ΟΧΙ 30 ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΒΑΛΕΙ Η ΟΜΑΔΑ ΣΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ.

      Διαγραφή
  4. ΚΥΡΙΑ ΘΕΙΑΔΟΥ , ΞΕΧΑΣΤΕ ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΗΝ ΣΑΝ ΜΕΙΝΟΥΝ ΠΙΚΡΕΣ ΟΙ ΑΠΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΜΥΤΙΚΑ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΚΑΜΑΤΕ. ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.

    ΠΑΝΟΟΣ ΝΙΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.