Μία συγνώμη για ένα ορθογραφικό λάθος εκ παραδρομής.


Στις 25/08/12 είχα γράψει και είχε δημοσιευθεί στα site του Ξηρομέρου, την άποψη μου για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να αγοράσει ΤΖΙΠ αξίας 50.000 ευρώ. Στο κείμενο μου αυτό έκανα, χωρίς να το θέλω, ένα οφθαλμοφανέστατο ορθογραφικό ΛΑΘΟΣ.
Στη μέση περίπου του κειμένου θέλοντας να αναφερθώ στον Αντιδήμαρχο και στην Αντιδήμαρχο έγραψα τα εξής: «Αλλά μήπως με το jeep θα μετακινήστε και εσείς και η εταίρα Αντιδήμαρχος σύζυγος του Δημάρχου κυρία Ντίνα Κουμανδράκη-Σαμαρά». Η λέξη, εταίρα, χωρίς να το θέλω και εκ’ παραδρομής γράφτηκε με (αι) και όχι με (ε) που ήθελα να το γράψω. Αυτό το λάθος αλλάζει εντελώς την ερμηνεία της λέξης και γίνετε προσβλητική για την κυρία Αντιδήμαρχο. Εγώ ενοούσα ΕΤΕΡΑ-έτερος–ετέρα, ο άλλος ο δεύτερος από τους δύο, (λεξικό Γ. Μπαμπινιώτη) και σε καμμιά περίπτωση την ερμηνεία που δίνει η λέξη με –αι.
Επειδή με αυτό το ορθογραφικό μου λάθος πρόσβαλλα, χωρίς να το θέλω την κυρία Αντιδήμαρχο, ΔΗΜΟΣΙΑ της ζητώ ΣΥΓΝΩΜΗ και οφείλω να επανορθώσω δημοσιεύοντας τη ΣΥΓΝΩΜΗ ΜΟΥ στα ιδια site που έγινε η δημοσίευση. Το λάθος, έγινε πάνω στη ταχύτητα της γραφής, καθ’ ότι ούτε επαγγελματίας δημοσιογράφος είμαι, ούτε είχα την πολυτέλεια διόρθρωσης του κειμένου. Είμαι σίγουρος πως και η ίδια η Αντιδήμαρχος θα το εκλάβει ως λάθος και θα δεχθεί τη συγνώμη μου. Εξάλλου και η ίδια γνωρίζει ότι ουδέποτε είχαμε προσωπική αντιπαλότητα. Η κριτική μου είναι καθαρά θεσμική.

Παναγιώτης Ηλ.  Χολής

6 σχόλια:

  1. Μην προτρεχέτω η γλώττα της διανοίας σου...και ο νοών νοείτω κ. Χολή.΄Ηδη έχετε εκτεθεί πολύ καθότι έξω απ΄το χορό ΟΛΟΙ ξέρουν πολλά τραγούδια. Δεν σας είδαμε όμως - ενω έχετε οικονομική δυνατότητα- να ασχοληθείστε με τα κοινά . Και μην μου πείτε οτι είστε στην Αθήνα ... Ισα ίσα έχουμε φωτεινά παραδείγματα ανθρώπων που κατοικούν ή κατοικούσαν στην Αθήνα ή Πάτρα και ασχολήθηκαν και τιμήθηκαν δεόντως [ π.χ οι : Νίκος Μήτσης 4 χρόνια Νομαρχιακός Σύμβουλος και 8 χρόνια Δημοτικός Σύμβουλος ΑΛΥΖΙΑΣ , ο Βασίλης Μουρκούσης 8 χρόνια Σύμβουλος και σημερινός Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Ξηρομέρου κ.λπ όπως απ΄την Πάτρα π.χ οι : Κώστας Μακρυγιώργος 8 χρόνια Σύμβουλος ,Επ. Κεραμίδας 4 χρόνια ].
    Στις άλλες εκλογές προκαλείσθε να τολμήσετε και να ασχοληθείτε!! Και τότε θα δείτε πόοοσα απίδια έχει ο σάκος... Αλήθεια , όταν είσαι 2ος επιλαχών στο Συμβούλιο της ΠΑΝΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ και βγαίνεις Πρόεδρός της , αυτό πως το λένε ; Δημοκρατία ; Και ποιος είναι αυτός ο πρόεδρος που εκλεχτηκε έτσι ; Μήπως μπορείτε να φωτήσετε το κόσμο του Ξηρομέρου γιαυτό μιας και είστε κριτης επι παντός επιστητού ; Θα αναμένομεν...

    Ν.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν το κατάλαβα αυτό.... δηλαδή για να σας κρίνουμε και να έχουμε λόγο στα δρώμενα του τόπου μας πρέπει να είμαστε υποψήφιοι???? ελπίζω να αντιλαμβάνεστε την ¨"καλλιεργημένη" σαχλαμάρα που γράψατε αγαπήτε κ. Ν.Λ.....

      Διαγραφή
  2. Τελικα,φανηκε καθαρα, οτι η αυστηρη κριτικη που σσκησα δημοσια και ΕΠΩΝΥΜΑ για το περιβοητο τζιπ,εκανε πολλους να χασουν τον υπνο τους και την ψυχραιμια τους.Ηταν, πολυ απλα, μια αποψη για ενα θεμα που προεκυψε και τιποτα περισσοτερο,γιατι λοιπον αυτος ο πανικος;Δηλαδη, για να καταλαβω,αν αυριο γραψω την αποψη μου για ενα θεμα πολυ ποιο σοβαρο τι θα κανετε,θα με κρεμασετε αναποδα;Εκτος και αν εχει καταργηθει το δικαιωμα να εκφραζομαστε ελευθερα εκει στο δημο μας και δεν το ξερω.Αγαπητε μου ΑΝΩΝΥΜΕ 10.20 ,εισαι εκτος θεματος και σε μεγαλη συγχυση,πεσ μου το προβλημα σου ΕΠΩΝΥΜΑ και που ξερεις μπορει να βρεις τη λυση του. Σαςευχαριστω πολυ. Φιλικα Παναγιωτης χολης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κ. ΧΟΛΗ , ΜΑΛΛΟΝ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΣΤΟΝ 10.20Μ.Μ ΠΡΟΦΑΣΗΖΩΜΕΝΟΣ ΤΑΧΑΣ ΤΗΝ ΑΝΩΝΥΜΙΑ... ΜΑ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ. ΣΑΣ ΥΒΡΙΖΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ Ο 10.20Μ.Μ ; ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ . ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΟΥ τ. ΔΗΜΟΥ ΑΣΤΑΚΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ Ο.Π.ΣΥ.Ξ , ΣΑΣ ΕΡΩΤΩ ΚΙ ΕΓΩ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΜΟΥ. ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ 2ος ΕΠΙΛΑΧΩΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝ.ΣΥ ( ΠΑΝΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ) ΚΑΙ ΕΚΛΕΧΤΗΚΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΡΙΝ 2 ΧΡΟΝΙΑ ; ΟΦΕΙΛΕΤΕ ΝΑ ΦΩΤΗΣΕΤΕ ΕΠ ΑΥΤΟΥ - ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΘΕΣΗ ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ- ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ.ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΚΑΚΟ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ... ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΟΣ ΣΤΙΒΟΣ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
    πατριωτικά
    ΧΡΟΝΗΣ Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εχω τη γνωμη κ. Χολη, οτι η λεξη "εταιρα" αποτελει υψιστη φιλοφρονηση όταν απευθυνεται σε καποια γυναικα.
    Οι εταιρες ηταν γυναικες με αυξημενα σωματικα και πνευματικα προσοντα, τετοια που δεν μπορουσαν να διανοηθουν οι τοτε "νοικοκυρουλες".
    Συνεπως αν σημερα μια γυναικα γνωρίζει το πραγματικο νοημα της λεξης "εταιρα", πρεπει να χαρει αν την αποκαλεσουν ετσι.
    Και - διατι να το κρυψωμεν αλλωστε - πιστευω οτι καθε αντρας θα ηθελε μια εαιρα διπλα του (τουλαχιστον μια) και καθε ευφυης και όμορφη γυναικα θα ηθελε να ειναι εταιρα.
    Αλλο αν η υποκριτικη μικροαστικη ηθικη καταδικαζει τετοιες συμπεριφορες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.