Παναγιώτης Στάϊκος: Μία άλλη απάντηση για το «ανεγκέφαλος».


Γράφει ο Παναγιώτης Στάϊκος.

Όταν απαντούσα με σκωπτικό ύφος σε εκείνο το ανώνυμο παλικάρι το οποίο με είχε χαρακτηρίσει ανεγκέφαλο, θυμίζω ακριβώς τα λόγια του: ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΟΣΟ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΝΕΡΟ ΣΕ 15-20 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, τα συναισθήματα μου δεν ήταν οργή ή θυμός , αλλά οίκτος....
Ασφαλώς δεν πίστεψα ποτέ μου ότι είμαι ιδιοφυΐα  Αλλά το γεγονός ότι πέρασα στην Ιατρική με εξετάσεις, έδωσα εξετάσεις δεκάδες φορές, στις περισσότερες από τις οποίες αρίστευσα και τελείωσα την Ιατρική της Αθήνας στα 5,5 χρόνια μαζί με άλλους 12 συμφοιτητές μου από τους 1.000 περίπου που ήμασταν στο έτος μου και στην συνέχεια πέραν της Ειδικότητας, είχα την τύχη να κάνω ένα άριστο Διδακτορικό και τρεiς λαμπρές μετεκπαιδεύσεις στους Υπερήχους στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού και στο Ιατρείο Βρογχικού Άσθματος, πρέπει να δείχνει ότι διαθέτω τουλάχιστον το φυσιολογικό μέσο μυαλό.
Για τους ανθρώπους που είναι πιο έξυπνοι και πιο ικανοί από εμένα, εγώ αισθάνομαι σεβασμό, θαυμασμό και εκτίμηση. Εάν δε τυχαίνει να είναι και καλοί άνθρωποι, τους αγαπώ και ιδιαίτερα.
Όταν σε λέει ανεγκέφαλο ένας άνθρωπος, ο οποίος από την στιγμή που τελείωσε το Λύκειο δεν έδωσε ούτε μια φορά εξετάσεις και για χρόνια τώρα ζει από την συνταξούλα του πατέρα του (βλέπεις το αχάριστο κόμμα δεν του εξασφάλισε την θεσούλα που ήθελε, παρά τα κομματικά του ένσημα), είναι για να γελάς. 
Προκαλεί όμως αηδία η κοινωνική αναλγησία, την οποία δείχνει ένας νέος άνθρωπος απέναντι στους κατοίκους των Βλυζιανών, από τους οποίους στα εγκαίνια δεν ζήτησα ευχαριστώ, αλλά συγνώμη γιατί η Πολιτεία θα έπρεπε να είχε κάνει αυτό το έργο εδώ και σαράντα χρόνια. 
Και αυτός με ψέματα και συκοφαντίες προσπαθούσε να πείσει ότι δήθεν πήραμε τα χρήματα που ήταν για την Μαρίνα του Αστακού και τα πήγαμε στην ύδρευση των Βλυζιανών, όταν τα χρήματα που πήραμε από τον ΘΗΣΕΑ για τα Βλυζιανά ήταν 550.000 ευρώ και από την προμελέτη για την Μαρίνα το ποσόν ξεπερνάει τα 7.000.000 ευρώ.
Επιπλέον ακόμη και εάν είχαμε όλα τα χρήματα δεν θα μπορούσαμε να δημοπρατήσουμε το έργο, γιατί ακόμη και σήμερα δύο χρόνια σχεδόν από την ημέρα που παρέδωσα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη (κατά την παράδοση-παραλαβή θα θυμούνται, όσοι ήσαν παρόντες, ότι παρέδωσα 13 μελέτες, όχι όμως της ΜΑΡΙΝΑΣ, γιατί απλά αυτή δεν υπάρχει ούτε σήμερα). Ολοκληρωμένη είναι η μελέτη για να δημοπρατήσεις το έργο, όταν έχεις τεύχη δημοπράτησης και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Εάν ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κύριος Λιβάνης παρουσιάσει σήμερα τεύχη δημοπράτησης και περιβαλλοντική μελέτη της εν λόγω μελέτης, εγώ δεν θα είμαι απλά ανεγκέφαλος, αλλά θα πάμε σε ένα Συμβολαιογράφο να του μεταβιβάσω και το καλό μου αυτοκίνητο. 
Φοβάμαι όμως ότι με την γραφειοκρατία του Ελληνικού κράτους, η μελέτη που ξεκίνησε όταν ήταν Δήμαρχος Αστακού ο κύριος Σαμαράς, δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη λήξη της θητείας του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου.
Καλώ τον κύριο Λιβάνη εάν τα πράγματα είναι διαφορετικά να με διαψεύσει.
Υπήρχαν όμως και δύο ακόμη λόγοι σοβαροί για τους οποίους δεν μπορούσε να δημοπρατηθεί η ΜΑΡΙΝΑ από τον ΘΗΣΕΑ.
1) Ότι ολόκληρο το ποσόν του ΘΗΣΕΑ για τον Δήμο Αστακού για τα έτη 2005 και 2006 που ήταν Δήμαρχος ο κύριος Σαμαράς και για τα έτη 2007, 2008 και 2009 στην δική μου θητεία ήταν συνολικά 3.500.000 ευρώ. 
Επομένως ακόμη και εάν δεν γινόταν η είσοδος πόλης, οι ασφαλτοστρώσεις στον Αστακό και το πρώτο κομμάτι της Βελάς, επί Δημαρχίας κυρίου Σαμαρά και τα σφαγεία, η ύδρευση των Βλυζιανών, η ανακαίνιση του Δημαρχείου, η ολοκλήρωση της Βελάς και το κλειστό επί της θητείας μου, η ΜΑΡΙΝΑ δεν μπορούσε να πάρει άδεια δημοπράτησης από την Περιφέρεια, γιατί και ολόκληρο το ποσόν των 3.500.000 ευρώ του ΘΗΣΕΑ να διαθέταμε δεν έφθανε για το έργο. 
2) Υπήρχε όμως άλλος ένας αρνητικός λόγος, το ότι το 1.536.000 ευρώ από το συνολικό ποσόν του ΘΗΣΕΑ για τον Δήμο Αστακού, ήταν στην κατηγορία του 35% στην οποία δεν ήταν επιλέξιμα τα λιμενικά έργα.
Για να εντασσόταν ένα έργο στο πρόγραμμα του ΘΗΣΕΑ θα έπρεπε για να γίνει η προ ένταξή του, να καταθέσει ο Δήμος τεχνικό δελτίο του έργου στην διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας και για να γίνει η οριστική του ένταξη, προκειμένου να υπάρξει η έγκριση για δημοπράτηση να κατατεθούν τεύχη Δημοπράτησης με τις περιβαλλοντικές μελέτες, τα οποία δεν υπάρχουν ούτε σήμερα.
Εάν βέβαια ακούγαμε κάτι τέτοιους τύπους, το μόνο που θα συνέβαινε θα ήταν να μην απορροφηθούν τα χρήματα του ΘΗΣΕΑ και να χανόντουσαν. Εμείς είχαμε απορρόφηση πάνω από 100% με τα επιπλέον χρήματα που είχε βγάλει ο Υφυπουργός κύριος Νάκος .
Όποιος θέλει να εκφράζει την άποψη του για τόσο σημαντικά θέματα της Αυτοδιοίκησης και δεν μπορεί να καταλάβει αυτά, τότε χρειάζεται Largactil ή Aricept. Το πρώτο είναι για την σχιζοφρένεια το δεύτερο για την άνοια.
Στις αρχές του 2010 ζητήσαμε από τον Περιφερειάρχη να εντάξει το έργο της ΜΑΡΙΝΑΣ στο ΕΣΠΑ. Η απάντησή του ήταν ότι για ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υπήρχαν μόνο 10 εκατομμύρια ΕΥΡΩ, τα οποία θα πήγαιναν για να ολοκληρωθεί το Λιμάνι του Αιγίου, το οποίο είχε ξεκινήσει από το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Πακέτο Στήριξης, όπως έγινε και με το έργο του Βιολογικού καθαρισμού του Αστακού ως συνεχιζόμενο, για το οποίο υπέγραψα προγραμματική σύμβαση 3,5 εκατομμύρια ΕΥΡΩ, ως έργο γέφυρα στο ΕΣΠΑ και έτσι συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί σύντομα το έργο.
Επιπλέον την εποχή εκείνη εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ, η κατασκευή του δρόμου από Γέφυρα Γουριάς-Πλατυγιάλι-Αστακός και η κατασκευή του δρόμου Κουβαρά-Φυτείες-Αστακός, το οποίο έχει δημοπρατηθεί και όταν ξεμπλοκάρει το ΕΣΠΑ, θα αρχίσει να κατασκευάζεται.
Όσο και εάν προσπαθήσουν κάποιοι από κόμπλεξ ή από φθόνο να υποβαθμίσουν αυτά τα έργα, απλά ματαιοπονούν. Αυτά τα έργα δεν είναι δικά μου. Δεν είναι ιδιοκτησία μου. 
Είναι έργα της κοινωνίας, τα οποία χαίρονται και απολαμβάνουν οι πολίτες, είτε στον Αστακό ή στα Βλυζιανά ή στα άλλα χωριά. Βάλτε το καλά μέσα στο δυστυχισμένο μυαλουδάκι σας, ότι τα έργα αυτά δεν τα εκτέλεσα εγώ, αλλά η κοινωνία. Εγώ απλά είχα την τύχη να είμαι εντολοδόχος της.
Εγώ απλά έκανα το χρέος μου. Και όπως λέει και ο Καβάφης στις Θερμοπύλες:
Τιμή σ ’εκείνους όπου στην ζωή των, ώρισαν να φυλάγουν Θερμοπύλες……….. Και περισσότερη τιμή τους πρέπει, όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν) πως ο Εφιάλτης θα να φανεί στο τέλος κ’ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούν. (αυτή είναι η πιο λαμπρή και διάσημη λογοτεχνική απόδοση του χρέους παγκοσμίως).
Μάθε λοιπόν καλέ μου ανώνυμε, ότι όταν έκανα το χρέος μου απέναντι στους κατοίκους των Βλυζιανών, ήξερα πολύ καλά πως θα υπήρχαν πολλοί Εφιάλτες που θα με πρόδιδαν και θα τους δελέαζαν ευτελή ανταλλάγματα.
Έτσι λοιπόν ήξερα ότι εάν τελικά κατέβαινα στις προηγούμενες εκλογές τουλάχιστον ένα 40% δεν θα με ψήφιζε.
Είναι αυτοί που δεν έχουν απάνω τους την φημισμένη Ξηρομερίτικη λεβεντιά. Υπάρχουν όμως και οι υπόλοιποι στα Βλυζιανά, οι οποίοι φυλάττουν τις Θερμοπύλες, δαμάζοντας την άγονη γη και ζουν με περίσσια αξιοπρέπεια και δεν αφήνουν κανέναν να τους την τσαλαπατήσει.
Μα προπαντός στα Βλυζιανά υπάρχουν και αθώα παιδιά, για τα οποία φτιάξαμε εκείνο το όμορφο γήπεδο, γιατί δεν μπορεί αυτά τα παιδιά να είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού. Αλλάξαμε δε και όλα τα φώτα για να μη φοβούνται την νύχτα και ασφαλτοστρώσαμε και τον κεντρικό δρόμο του χωριού για να μην τσακίζονται. 
Μάθε λοιπόν ανώνυμο παλικάρι ότι ο άνθρωπος είναι πραγματικά ευτυχισμένος, όχι όταν έχει πολύ δουλειά σαν Γιατρός ή Δικηγόρος ή Μηχανικός ή εάν είναι Δήμαρχος ή Υπουργός, αλλά όταν κάνει το καλό. Εγώ αισθάνομαι ευτυχισμένος γιατί προσπαθώ να κάνω το καλό, πιστεύοντας στην κοινωνική αλληλεγγύη, τον αλτρουισμό και τον ουμανισμό.
Κλείνοντας θα αφιερώσω σ’ αυτό το παλικάρι τρεις στοίχους από το ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΣ του ΚΑΒΑΦΗ:

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θες
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς, μην την εξευτελίζεις……………

Σας στέλνω ξανά τους πίνακες του ΘΗΣΕΑ που μας έστειλε η Περιφέρεια τον Φεβρουάριο του 2007 και εάν κάποιος δει ένα ευρώ για ΜΑΡΙΝΑ, να μου το βάλει στο μάτι.

Αστακός 4/11/2012
Ευχαριστώ για την Φιλοξενία 
Dr ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΑΪΚΟΣ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.