Με υποσχέσεις ξεκίνησε ο Καλλικράτης, αλλά μετατράπηκε σε ταφόπλακα για την περιφέρεια.


Με πολλές υποσχέσεις ξεκίνησε η εφαρμογή του Καλλικράτη στην Αυτοδιοίκηση, όπως οι πιο υποψιασμένοι δεν πίστεψαν ούτε μια στιγμή ότι θα μπορέσει να βγάλει τους Δήμους από τα προβλήματα.
Αυτή που τελικά πλήρωσε το τίμημα ήταν η περιφέρεια και οι μικροί δήμοι. Ανάμεσα στις εκατοντάδες κοινότητες που βλέπουν ότι τα προβλήματά τους όχι μόνο δεν λύνονται αλλά πολλαπλασιάζονται είναι και ο Βάρνακας του Δήμου Ξηρομέρου, το χωριό του Αρχιστρατήγου της Δυτικής Ελλάδας Γ. Βαρνακιώτη.
Το σημερινό χωριό είναι σχετικά σύγχρονο, αφού την δεκαετία του ‘50 οι κάτοικοι από τον παλιό οικισμό κατέβηκαν και δημιούργησαν τον σημερινό. Ο οικισμός του παλαιού Βάρνακα, που απέχει 5 χιλιόμετρα από την σημερινό, τώρα πια είναι εγκαταλελειμμένος και γεμάτος με μισογκρεμισμένα σπίτια.
Είναι το μόνο χωριό της Δημοτικής Ενότητας Αλυζίας και από τα λίγα του Δήμου που παρουσιάζει αύξηση πληθυσμού κατά την τελευταία απογραφή (από 309 σε 342), αφού τα τελευταία χρόνια, υπάρχει τάση επιστροφής οικογενειών από την Αθήνα, πράγμα που είναι θετικό.
Ταυτόχρονα είναι ένα χωριό που διαθέτει σημαντικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως το αρχαίο φράγμα της Αλυζίας, μοναδικό στο είδος του όχι μόνο στον Ελλαδικό χώρο αλλά και στα Βαλκάνια, το Ενετικό κάστρο του Βάρνακα, ο Ναός του Αγίου Αθανασίου στον Παλαιό Βάρνακα (16ου αιώνα) και οι παλιοί νερόμυλοι. Όλα αυτά τα μνημεία πρέπει να αναδειχθούν και να δει από κοντά ο κόσμος, γι’ αυτό και οι κάτοικοι σκέφτονται να δημιουργήσουν έναν πολιτιστικό σύλλογο που θα ασχοληθεί με τα μνημεία και θα διοργανώνει εκδηλώσεις στο χωριό. 
Όμως η πραγματικότητα περιλαμβάνει και μια σειρά προβλημάτων τα οποία, όσο και αν θέλει η δημοτική αρχή να λύσει, δεν μπορεί λόγω μειωμένων πόρων και αυτό γίνεται κατανοητό τόσο από τον Πρόεδρο του χωριού Β. Πολύζο, όσο και από τους κατοίκους.
Εξαιτίας του γεγονότος ότι ο Δήμος Ξηρομέρου δεν διαθέτει τεχνική υπηρεσία, που είναι η σημαντικότερη όπως υπογραμμίζει ο Πρόεδρος, δεν μπορούν και οι κοινότητες να περιμένουν πολλά στο θέμα των υποδομών τους.
«Στο μόνο που ήταν συνεπής ο Καλλικράτης ήταν στα συσσωρευμένα χρέη που κληρονόμησαν οι νέοι Δήμοι. Μπορεί λοιπόν για μας ο Καποδίστριας να ήταν καλύτερη λύση, γιατί και χρήματα περισσότερα από την κεντρική εξουσία υπήρχαν, και λιγότερα χωριά άρα καλύτερη συνεννόηση, και το διοικητικό κέντρο ήταν πιο κοντά», υπογράμμισε ο κ. Πολύζος.
Το πρόβλημα της έλλειψης νερού ταλανίζει το Βάρνακα εδώ και πολλά χρόνια και το ζήτημα είναι ότι όλα αυτό το διάστημα δεν έγινε καμιά ενέργεια για την αξιοποίηση των παλιών πηγών του (δείτε εδώ το οδοιπορικό που κάναμε το καλοκαίρι στις παλιές πηγές του Βάρνακα), από τις οποίες υδρεύονται και η Κανδήλα με το Μύτικα. Αυτό θα αποτελούσε ένα έργο που θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα ύδρευσης του συγκεκριμένου, αλλά και άλλων χωριών. 
Επίσης σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η αγροτική οδοποιία και κυρίως οι δύσκολοι κτηνοτροφικοί δρόμοι που εκτείνονται αρκετά χιλιόμετρα στον ορεινό όγκο των ακαρνανικών βουνών. 
Δυστυχώς στους δρόμους αυτούς τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν γίνει τα κατάλληλα τεχνικά έργα, με αποτέλεσμα με την πρώτη κακοκαιρία να καθίστανται σχεδόν απροσπέλαστοι και να χρήζουν άμεσης αποκατάστασης. 
Ο Δήμαρχος Ξηρομέρου προσπαθεί να βρει λύσεις και πάντα ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του Προέδρου, όμως από την στιγμή που δεν έχει τα μέσα, αισθάνεται και εκείνος αδύναμος μπροστά στο πρόβλημα, που εντοπίζεται κυρίως μετά από έντονα καιρικά φαινόμενα που καταστρέφουν τους αγροτικούς δρόμους. Και να φανταστεί κανείς ότι η πλειοψηφία των κατοίκων ασχολείται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. 
Στην γεωργία η κύρια καλλιέργεια είναι αυτή της ελιάς, από την οποία παράγεται εξαιρετικό ελαιόλαδο. Εξαιρετικά είναι επίσης και τα κτηνοτροφικά προϊόντα (γάλα, τυρί, κρέας) αφού οι κτηνοτροφικές μονάδες είναι ψηλά στα Ακαρνανικά και τα αιγοπρόβατα με τα βοοειδή βόσκουν σε ένα φυσικό καθαρό περιβάλλον. Ίσως η λύση για καλύτερη προβολή αυτών των προϊόντων να ήταν ένας αγροτοκτηνοτροφικός συνεταιρισμός από τους παραγωγούς κάτι το οποίο έχει συζητηθεί πολλές φορές, αλλά ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί.

Πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΙΧΜΗ

15 σχόλια:

  1. Όταν την περασμένη δεκαετία υπήρχαν ευκαιρίες και κονδύλια οι καποδιστριακοί δήμαρχοι αχολούνταν με γήπεδα 5χ5 που δεν έγιναν ποτέ!!
    Είχαν ανάγκη για προσωπικό οδηγό και δεν τους ενδιέφερε τόσο πολύ η ανάδειξη μνημείων του τόπου.
    Τώρα το πουλάκι πέταξε,τσιου.τσιου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό με την αξιοποίηση των παλιών πηγών του Βάρνακα σε συνδυασμό με τη νομιμοποίηση και τη λειτουργία των γεωτρήσεων της Άνω Κανδήλας είναι πάρα πολύ σημαντικό να προχωρήσει και έτσι να λυθεί το πρόβλημα και της επάρκειας του νερού στα χωριά της Αλυζίας (α ρε κατακαυμένο Αρχοντοχώρι) αλλά προπάντων της ποιότητας του νερού (όχι άλλο ασβέστη και άλατα από τις γεωτρήσεις του κάμπου). Το πρώτο (παλιές πηγές Βάρνακα) απαιτεί χρήματα, το δεύτερο (γεωτρήσεις Άνω Κανδήλας) απαιτεί απλά θέληση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και η οποία θέληση δεν υπάρχει καθως φαίνεται . Πέρασαν 2 χρόνια και η δημοτικη αρχή στο θέμα της ύδρευσης των χωριών της ΑΛΥΖΙΑΣ δεν έχει κάνει και τα καλύτερα... Απλα ο κόσμος είχε πιστέψει οτι θα λύσουν το πρόβλημα της υδροδοτήσεως , αλλα τα χωρια εξακολουθούν να πίνουν νερό απ΄ την ΚΟΡΠΗ !

      Διαγραφή
  3. και ποιος φταίει πρόεδρε που δεν έχει τεχνική υπηρεσία ο δήμος ? γιατί δεν παίρνει ειδικό σύμβουλο μηχανικό? πάλι η αντιπολίτευση φταίει και γι'αυτο??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ. ΘΕΛΕΙ 1-2 ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ, 1 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ, 1 ΤΟΠΟΓΡΑΦΟ. ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΒΓΕΙ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ, ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ, ΥΔΡΕΥΛΙΚΟΥΣ,ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥΣ,ΟΔΗΓΟΥΣ,ΚΛΠ. ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΒΓΗΚΕ. ΑΛΛΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΠΡΙΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΕΦΥΓΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΑΠΟ ΦΥΤΕΙΕΣ ΕΝΩ ΥΠΗΡΧΑΝ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ.ΑΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΑΛΑ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ. ΔΗΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ? ΜΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΑΠΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΩΡΑ? ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΑ. ΕΚΑΝΕ ΛΑΘΗ ΠΟΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ . ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟ. ΝΑ ΒΓΕΙ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ.

      Διαγραφή
  4. ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΝ και με άλλα φίλε 3:26 όπως με να χρεώνουν τον δήμο με ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ έργα και φιέστες στις γιορτές. Ποιος ξεχνάει τα μαύρα μπουκάλια ουίσκι στην καντηλα στην κεφετερια στις εθνικές γιορτές ??? τα οποία πλήρωνε ο δήμος φυσικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. |δεν σε βλεπω να παρετησε προεδρε ομως ωσ το ποιο λογικο εναντια στο κατεστηνενο ,,,,,μαλον πεφτη ο μιστος απο τον καλλικρατη..ys...ενας αγραμματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΕΦΤΑ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ?/ ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΕΔΡΕ ΑΛΛΑ ΛΕΓΑΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ενα καλο ρεπορταζ με αναφορα στα θεματα που απασχολουν το Βαρνακα και τη γυρω περιοχη.
    Ομως να ξερετε οτι δε φταιει ουτε ο Καλλικρατης ουτε ο Καποδιστριας ουτε οποια αλλη μεταρυθμιση γινει αλλα εμεις οι ΙΔΙΟΙ θα πρεπει πρωτα να αλλαξουμε.
    Και το κυριωτερο να παψουμε να ψηφιζουμε τα ιδια και τα ιδια 30 τοσα χρονια.
    Αλλιως κλαφτα Μπουμιστε και Ψηλη Κορφη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. SYMFONO PARA POLY MAZISOU AGNOSTE FILE OTI DEN FTAIH O KALLIKRATIS KAI O KAPODISTRIAS ALLA OLOI,PREPI NA ALLAKSOUME, DIAFONO OMOS ME TO OTI PSIFIZOUME TA IDIA KAI TA IDIA, PREPI NA MATHOUME NA PSIFIZOUME GIA TO KALO TOU TOPOUMAS KAI TOU XORIOU MAS KAI NA TO APAITOUME APO TOU EKASTOTE EKLEGMENOUS KAI OXI NA TOUS AFINOUME 4 XRONIA KAI META NA PSIFIZOUME ALLOUS KAI PALI TA IDIA, PREPI NA MATHOUME NA APITOUME TA ERGA POU PREPI NA GINOUN, KAI NA MATHOUME TOUS TOPIKOUS FORIS NA LENE ALITHIES KAI OXI PARAMYTHIA THS HALIMAS GIA NA BOULEFTHOUNE MONO KAI META TIPOTA, PREPI OLOI MAZI NA ZHTOUME APO TOUS EKASTOTE TOPIKOUS PARAGONTES TA ERGA NA GINONTE KAI OXI MIKROKOMATIKOI LOGOI NA MAS XORIZOUN KAI NA MIN GINETE TIPOTA, AGONIZOMASTE OLOI MAZI GIA TO XORIO MAS, TO TOPO POU GENYTHIKAME, DEN PERIMENOUNE TO KALLIKRATI KAI TO KAPODISTRIA NA ERTHI NA MAS LYSI TA PROBLIMATA.
      DIAFORETIKA XERETA MAS TO PLATANO KAI THIS PSILES RAXOULES

      Διαγραφή
  8. ΠΡΟΕΔΡΕ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΕΞΥΠΝΟΣ ΚΑΙ ΤΙΜΙΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ. ΜΗΝ ΚΑΛΥΠΤΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΑΦΟΥ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙΣ.ΟΙ ΑΝΘΡΟΠΟΙ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. exeis kali politiki apopsi file vasili kai panta se rotao na moy peis tin gnomi soy otan erxomai xorio apo athina.pisteyo oti tha kanis to sosto.


    nikos.k

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΒΑΣΙΛΗ ΑΝΤΕ ΒΑΛΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ. ΤΟ ΜΑΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΩ 5.51 ΟΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΑΠ ΤΟΥΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ.
    ΑΡΑ ΤΙ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τα προβλήματα είναι προφανώς βαθύτερα!! Δεν έχει πρόβλημα ο Δήμος...
    Οι πολιτικοί του!
    Οι διάφοροι Δήμαρχοι και όλοι αυτοί που βολεύονται και κυνηγούν "ΨΗΦΑΛΑΚΙΑ"
    Για το νερό ποιος νοιάζεται;;
    Να βγούμε και την άλλη τετραετία είναι το θέμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.