Ολοσέλιδη αναφορά από την «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ» στις αντιδράσεις των κατοίκων Καλάμου-Καστού. Πλωτή διαδήλωση ενάντια στις ιχθυοκαλλιέργειες.


Με ολοσέλιδη αναφορά «Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ» κάλυψε την πρόσφατη διαδήλωση των κατοίκων του Καλάμου-Καστού ενάντια στο χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών. Δείτε παρακάτω πως κάλυψε το γεγονός η εφημερίδα.

Η επιτροπή αγώνα των κατοίκων του Κάλαμου και του Καστού ήδη συγκεντρώνει υπογραφές, αντιδρώντας στην εφαρμογή του αμαρτωλού «Χωροταξικού Πλαισίου των Υδατοκαλλιεργειών», το οποίο ανοίγει τον δρόμο για ιχθυοτροφεία-μαμούθ σε έκταση έως 100 στρεμμάτων.
→ Τον Ιανουάριο του 2012, εκπρόσωποι της «Συντονιστικής Επιτροπής» υπέβαλαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης της απόφασης.

Του Τάσου Σαραντή.


Σε αναβρασμό βρίσκονται οι κάτοικοι του Καλάμου και του Καστού, δυο μικρών νησιών στο Ιόνιο Πέλαγος, σε πολύ κοντινή απόσταση από τη δυτική ακτή της Αιτωλοακαρνανίας, αφού φοβούνται ότι η θαλάσσια περιοχή που τους περιβάλλει θα γεμίσει με ιχθυοκαλλιέργειες, γεγονός που θα υποβαθμίσει τόσο το φυσικό περιβάλλον της περιοχής όσο και τον τουρισμό της.
Όπως αναφέρουν κάτοικοι του Καλάμου με τους οποίους επικοινωνήσαμε, σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτουν, θα ξεκινήσει από τον ερχόμενο Νοέμβριο η τοποθέτηση κλουβιών των υδατοκαλλιεργειών, αρχής γενομένης στο Βαθυλιμνιό, πλησίον στο ήδη υπάρχον ιχθυοτροφείο. Κατόπιν στον κόλπο στο Κεφάλι και στη συνέχεια στην παραλία Μυρτιά, στην παραλία Ασπρογιάλι, στο Ασπρογιάλι Επισκοπής, στην παραλία στον Μύλο στο Κάστρο απέναντι από τον Μύτικα και στην παραλία Αξιόπετρα στην Επισκοπή, επίσης απέναντι από τον Μύτικα. Η μόνη παραλία που εξαιρείται από την εγκατάσταση κλουβιών είναι η Αγραπιδιά.
Πριν από λίγες ημέρες οι κάτοικοι των νησιών Καλάμου και Καστού, φοβούμενοι ότι όλη η περιοχή θα γίνει ένα απέραντο ιχθυοτροφείο, συναντήθηκαν και δημιούργησαν μια επιτροπή αγώνα που ξεκίνησε τη συλλογή υπογραφών ενάντια στην εγκατάσταση των ιχθυοτροφείων. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 1.000 υπογραφές, καθώς το σχετικό κείμενο υπογράφουν τόσο ντόπιοι όσο και αλλοδαποί, κυρίως Γάλλοι, που έχουν σπίτια στην περιοχή, καθώς επίσης και Πατρινοί και Αγρινιώτες.

Χθες το πρωί.
Μάλιστα, χθες, στις 9 το πρωί, η επιτροπή αγώνα κάλεσε σε διαδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε με βάρκες, καΐκια και ταχύπλοα που μετέβησαν στην περιοχή του ιχθυοτροφείου του Βαθυλιμνιού για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στο «Χωροταξικό Πλαίσιο των Υδατοκαλλιεργειών» που προβλέπει για όλη την περιοχή μεταξύ Αστακού-Μύτικα και για τα νησιά Κάλαμο και Καστό την εγκατάσταση γιγάντιων μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας. Η συντονιστική επιτροπή αγώνα καλεί κάθε κάτοικο από Κάλαμο, Καστό, Επισκοπή, Αστακό, Μύτικα που διαθέτει πλωτό μέσο να συμμετάσχει σε αυτή την ιδιότυπη, πλωτή διαδήλωση.
«Δεν νοείται στις 9 η ώρα το πρωί στα λιμάνια των παραπάνω χωριών να υπάρχει πλεούμενο αραγμένο» αναφερόταν στο κάλεσμα. «Κρίνεται το μέλλον του τόπου μας. Κάποιοι αποφάσισαν για εμάς χωρίς εμάς, χωρίς να μας λογαριάζουν. Καιρός να καταλάβουν ότι είμαστε εδώ και θα υπερασπιστούμε τον τόπο μας. Θα διαδηλώσουμε ειρηνικά την απόφασή μας να μη δεχτούμε ούτε μισό κλουβί στην περιοχή μας και θα αποχωρήσουμε ήσυχα. Θα στείλουμε το μήνυμα ότι θα αντιδράσουμε πολύ δυναμικά στο μέλλον αν κάποιοι προσπαθήσουν να βάλουν έστω και μισό κλουβί» επισημαινόταν.
«Είμαστε εδώ χιλιάδες χρόνια σαν κοινότητες. Δεν μπορούν να μας εκτοπίζουν από τα νερά μας ιδιωτικές εταιρείες με τη βοήθεια του κράτους. Αυτή τη στιγμή, όλοι εδώ, νιώθουμε ότι εκτοπιζόμαστε» λέει στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Θοδωρής Καρφάκης, επιστήμονας–οικολόγος, ειδικός στη διαχείριση οικοσυστημάτων και κάτοικος του Καλάμου.
Στην ουσία, οι κάτοικοι των δυο μικρών νησιών (ο Κάλαμος με 665 και ο Καστός με 121 κατοίκους) αντιδρούν στην εφαρμογή του «Χωροταξικού Πλαισίου των Υδατοκαλλιεργειών», ένα νομοθέτημα που είχε ψηφιστεί με συνοπτικές αλλά και «αμαρτωλές» διαδικασίες στις 4 Νοεμβρίου 2011, το οποίο άνοιγε τον δρόμο για ιχθυοκαλλιέργειες-μαμούθ σε έκταση έως 100 στρεμμάτων. Είχε προηγηθεί η σύνταξη μιας μελέτης που εκπονήθηκε κατ’ εντολήν του Συλλόγου Ελλήνων Θαλασσοκαλλιεργητών (ΣΕΘ), την οποία οκτώ υπουργοί της κυβέρνησης Παπανδρέου, ανάμεσα στους οποίους και ο κ. Γερουλάνος -ένας από τους μεγαλύτερους ιχθυοκαλλιεργητές της χώρας, καθώς στην οικογένειά του ανήκει η εταιρεία «Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς», και η σύζυγός του Λάρα Γερουλάνου είναι διευθύνουσα σύμβουλος στην εν λόγω επιχείρηση-, θεσμοθέτησαν ως «Χωροταξικό Πλαίσιο των Υδατοκαλλιεργειών».
Το εντυπωσιακό της υπόθεσης ήταν ότι οι οκτώ υπουργοί που συνέταξαν τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (Γερουλάνος, Βενιζέλος, Παπακωνσταντίνου, Σηφουνάκης, Καστανίδης, Χρυσοχοΐδης, Σκανδαλίδης, Ραγκούσης) βρήκαν τον χρόνο να συνεδριάσουν την ίδια ώρα που στη Βουλή συζητιόταν η ψήφος εμπιστοσύνης που είχε ζητήσει ο Γιώργος Παπανδρέου, «μη γνωρίζοντας αν την επομένη θα ήταν στη θέση τους», και η απόφαση πέρασε στο Εθνικό Τυπογραφείο και δημοσιεύτηκε αυθημερόν.

Μήνυση κατά οκτώ Υπουργών.
Σχεδόν δύο μήνες μετά (7/12/2011), κατέθεσαν μήνυση κατά των οκτώ υπουργών που υπέγραψαν την ΚΥΑ για το «Χωροταξικό Πλαίσιο των Υδατοκαλλιεργειών» εκπρόσωποι της «Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων Περιοχών που θίγονται από την Ανάπτυξη Υδατοκαλλιέργειας» στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών για «ψευδή βεβαίωση περί ύπαρξης της προαπαιτούμενης γνώμης του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού», ενώ ειδικά για τον κ. Γερουλάνο καταγγέλλουν ότι «συμμετείχε παράνομα στη διαδικασία, καθώς είχε ίδιον οικονομικό και ηθικό συμφέρον από τη θεσμοθέτηση της ΚΥΑ». Τον Ιανουάριο του 2012 εκπρόσωποι της «Συντονιστικής Επιτροπής» υπέβαλαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης της ΚΥΑ του «Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών». Στην αίτηση συμμετείχαν συνολικά 111 φορείς, ανάμεσα στους οποίους 22 δήμοι, η Συνομοσπονδία Αλιέων Ελλάδας, 8 ομοσπονδίες και 57 σύλλογοι προστασίας του περιβάλλοντος. Λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης, η δικάσιμος αρχικά προσδιορίστηκε για τον Μάιο του 2012, αλλά στη συνέχεια αναβλήθηκε για τον Δεκέμβριο του 2012, μετά για τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2013 και, πλέον, για τις 6 Νοεμβρίου του 2013.
Δεδομένων των συνεχών αναβολών στην εκδίκαση της υπόθεσης, αλλά και των μεγάλων συμφερόντων που προκύπτουν από την επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών, οι κάτοικοι του Κάλαμου και του Καστού θεωρούν ότι τον Νοέμβριο θα δοθεί το «πράσινο φως» για την εγκατάσταση μεγάλου αριθμού υδατοκαλλιεργειών στην περιοχή τους, λόγος για τον οποίο αποφάσισαν την έναρξη κινητοποιήσεων.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.