Φώτης Σώλος: «Μας ενδιαφέρει και μας ανησυχεί πρωτίστως μην μένει το νησί χωρίς γιατρό».


Σε συνέχεια προηγούμενου δημοσιεύματος στο blog μας (δείτε εδώ) του συμπατριώτη μας κου Νίκου Νταή, ο Αντιδήμαρχος Καλάμου δίνει κάποιες απαντήσεις-διευκρινίσεις προς ενημέρωση, γιατί ο Κάλαμος επέλεξε υγειονομικά να ανήκει στο Νοσοκομείο Λευκάδας.
Οι Καλαμισάνοι δυστυχώς δεν έκαναν λάθος. Λάθος κάνετε εσείς. Γιατί κανένας από εσάς δεν ασχολήθηκε με το Περιφερειακό Ιατρείο του Καλάμου την εποχή που ανήκε στο ΚΥ Μύτικα, όταν έμενε επί μήνες χωρίς γιατρό! Γνωρίζετε τι σημαίνει για ένα νησί για τους γέροντες και τα μικρά παιδιά να μην υπάρχει ένας γιατρός το χειμώνα και να έχει φουρτούνα; Και μάλιστα τις καλές εποχές που υπήρχαν και κίνητρα για να έρθει ένας γιατρός και να στελεχώσει το Ιατρείο του Καλάμου;
Πλήρης αδιαφορία από όλους σας. Αδιαφορία και από τον εκάστοτε διοικητή του Μεσολογγίου. Τι θα έκαναν λοιπόν οι "κακοί" Καλαμισάνοι αφού τους αγνοήσατε; Πάγιο αίτημα του κόσμου ήταν να επιστρέψουμε στο Νοσοκομείο Λευκάδας.
Έγγραφες διαμαρτυρίες των συμπολιτών μου στον τότε υφυπουργό Υγείας κύριο Τιμοσίδη και στο βουλευτή Λευκάδας κύριο Μαργέλη έπιασαν τόπο και το Περιφερειακό Ιατρείον του Καλάμου ανήκει από τον Μάρτιο του 2011 στο Νοσοκομείο Λευκάδας. Από τότε το Περιφερειακό Ιατρείο του Καλάμου δεν έμεινε χωρίς γιατρό.
Μάλιστα από τον Μάρτιο του 2013 και μέχρι τον Ιούλιο του 2013 μέχρι να έρθει η επόμενη γιατρός η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Λευκάδας έστελνε από τα στελεχωμένα Περιφερειακά Ιατρεία της Λευκάδας εκ περιτροπής γιατρό ο οποίος διανυκτέρευε στο νησί! Αυτό μας ενδιαφέρει πρώτιστα εμάς και μας ανησυχεί αγαπητοί φίλοι Μυτικιώτες. Να μην μένει το νησί χωρίς γιατρό.
Επίσης σας αναφέρω ότι ουδέποτε αδιαφόρησα για το Κέντρο Υγείας του Μύτικα. Αντιθέτως συμφωνήσαμε με το τότε Αντιδήμαρχο Αλυζίας κύριο Λύτρα με τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Καλάμου κύριο Κανδηλιώτη και τον Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Μύτικα κύριο Χρόνη και κάναμε έγγραφο στην 6η ΥΠΕ να μεταφερθεί το Κέντρο Υγείας Μύτικα στο Νοσοκομείο Λευκάδας με την ελπίδα ότι μόνο έτσι θα διασωθεί και προκαλώ όσους αναφέρω να με διαψεύσουν.

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΜΟΥ

ΦΩΤΗΣ ΣΩΛΟΣ

4 σχόλια:

  1. Ως ένας εκ των ΄΄προκαλουμένων΄΄ από τον κ. Σώλο, είμαι υποχρεωμένος να επιβεβαιώσω τα όσα αναφέρει στην τελευταία παράγραφο της παρέμβασής του. Πράγματι, πριν από δυομιση περίπου χρόνια ως νεοπαραλαβών αντιδήμαρχος Αλυζίας, έλαβα γνώση της απόφασης για υπαγωγή του αγροτικού ιατρείου Καλάμου στο ΚΥ Βασιλικής Λευκάδος. Μετά από συζήτηση και με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Σώλου και των υπόλοιπων που αναφέρει ο ίδιος στην επιστολή του, έστειλα έγγραφο σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες με το οποίο εξηγούσα γιατί η ανωτέρω απόφαση ήταν λάθος και δεν εξυπηρετούσε τους κατοίκους του νησιού. Ζητούσα την ακύρωσή της και την υπαγωγή του ΚΥ Μύτικα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδος, με βάση το κριτήριο της απόστασης, αφού στο θέμα της διακομιδής ασθενών και τα πέντε λεπτά ακόμη μπορεί να αποδειχθούν κρίσιμα για τη ζωή τους. Βέβαια, ο λόγος δεν ήταν μόνο αυτός. Πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι στη διατήρηση του ΚΥ στο Μύτικα, πέραν της διατήρησης των περιφερειακών ιατρείων Καλάμου και Καστού στη δύναμή του, που είναι ζωτικής σημασίας, θα συμβάλει και η υπαγωγή του στο ΓΝ Λευκάδος.

    Σπ. Λύτρας
    Δημ. Σύμβουλος Αλυζίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένας γιατρός ποτέ δεν έβλαψε κανέναν. Ειδικά όταν είμαστε απομακρυσμένοι (χωρίς εισαγωγικά). Λάθος μέγιστο αυτό του Καλάμου. Διάλεξαν την εύκολη λύση. Και δεν αναφέρθηκε πουθενά στο άρθρο του Νίκου του Νταή το παραμικρό για κακούς Καλαμισάνους, αλλά και από κανένα Μυτικιώτη. Κάποιοι Πρόεδροι του Καλάμου παλιότερα έδωσαν μάχες για το Κέντρο Υγείας Μύτικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάντως οι γιατροί δεν επιλέγουν το αγροτικό τους ,με το που ανήκει περιφερειακό ιατρείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάγια πρακτική των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας που εξυπηρετούν Μονοθέσια Περιφερειακά Ιατρεία Μικρών Νησιών όταν δεν υπάρχει γιατρός στο νησί, να καλύπτεται η θέση εκ περιτροπής με αγροτικούς γιατρούς άλλων στελεχωμένων αγροτικών ιατρείων. Π.χ. το Κέντρο Υγείας Νάξου όταν η Δονούσα η ή Σχοινούσα έμεναν χωρίς γιατρό έστελνε αγροτικούς γιατρούς οι οποίοι διανυκτέρευαν στα νησάκια και τους άλλαζε κάθε εβδομάδα.
    Δεν πρωτοτύπησε λοιπόν η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Λευκάδας όταν έκανε το ίδιο.
    Είναι ζήτημα ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ αγαπητοί φίλοι σε ένα νησί να υπάρχει και να διανυκτερεύει ένας γιατρός.
    Αυτό στα δέκα χρόνια που ανήκε ο Κάλαμος στο Κέντρο Υγείας Μύτικα και στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου έγινε ποτέ;
    Δεν μπορείτε λοιπόν να μου καταλογίζετε ευθύνες που δεν μου αναλογούν.
    Το Νοσοκομείο Μεσολογγίου έχει στην δικαιοδοσία του πολλά Κέντρα Υγείας τα οποία είναι το ένα σε πολύ κοντινή απόσταση από το άλλο. Αντίθετα με το Νοσοκομείο Λευκάδας που έχει μόνο το Κέντρο Υείας Βασιλικής.
    Που ήταν λοιπόν πιο βιώσιμο το Κέντρο Υγείας του Μύτικα, στο Μεσολόγγι ή στη Λευκάδα που ανήκουν διοικητικά ο Κάλαμος και ο Καστός;
    Ποιός έκανε λοιπόν λάθος εμείς που ενταχθήκαμε στη Λευκάδα η εσείς που δεν προσπαθήσατε να συνεχίσετε αυτό που ορθά ξεκινήσαμε εγώ και ο κύριος Λύτρας;
    Προσωπικά δεν έχω με τον κύριο Νταή τον οποίο σέβομαι και εκτιμώ.
    Όπως σέβομαι και εκτιμώ όλους τους Μυτικιώτες. Στο συγκεκριμένο ζήτημα όμως έχετε λάθος πληροφόρηση.

    Φώτης Σώλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.