Μεγανήσι πέντε αστέρων.Μια από τις σημαντικότερες τουριστικές επενδύσεις πρόκειται να γίνει τα επόμενα χρόνια στο Μεγανήσι. Ο λόγος για την κατασκευή ενός πολυτελούς συγκροτήματος κατοικιών που συνδυάζεται με ξενοδοχεία πέντε αστέρων και μαρίνες στην περιοχή Κεφάλι.
Όλες οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ είναι έτοιμο το masterplan της επένδυσης, που αναμένεται να ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ.
Το αρχιτεκτονικό σχέδιο το εκπόνησε ένα από τα γνωστότερα γραφεία της Βρετανίας, οι Studio Seilern Architects, ενώ ο σχεδιασμός του project ξεκίνησε με βασικό σκεπτικό ότι δεν πρέπει να διαταραχθεί η φυσιογνωμία του νησιού, αλλά να εξασφαλιστεί η ιδιωτικότητα των «rich and famous» που ήδη αγοράζουν εκεί πολυτελείς βίλες.
Η «ιέρεια της μόδας» Μιούτσια Πράντα προχώρησε πρόσφατα στην αγορά οικοπέδου στο Μεγανήσι που ανήκει στον λόρδο Τσαρλς Τζέικομπ Ρότσιλντ, έναν από τους ισχυρότερους Βρετανούς τραπεζίτες και μέλος μιας από τις πλουσιότερες οικογένειες του πλανήτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εταιρεία του λόρδου Ρότσιλντ, την Gmax, έχουν απευθυνθεί κι άλλοι υποψήφιοι αγοραστές. Μεταξύ αυτών είναι ο Παύλος, υιός του τέως βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνου, μαζί με τη σύζυγό του Μαρί Σαντάλ. Επίσης, ενδιαφέρον για αγορά γης έχει εκδηλώσει ο Βρετανός γλύπτης Ανίς Καπούρ, ενώ σε διαπραγματεύσεις φέρονται να βρίσκονται ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο πρίγκιπας Κάρολος, η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας και η Νικόλ Κίντμαν.
Όπως είναι εμφανές στο masterplan των Βρετανών αρχιτεκτόνων, το συγκρότημα με τις πολυτελείς βίλες βρίσκεται σε μοναδική θέση πάνω στο Μεγανήσι. Τα οικόπεδα έχουν θέα 360 μοιρών και άμεση πρόσβαση στη θάλασσα, αλλά και στο υπόλοιπο νησί μέσω του οδικού δικτύου. Ήδη έχει ολοκληρωθεί ο βασικός δρόμος που θα οδηγεί στο συγκρότημα με τις βίλες, η δαπάνη του οποίου άγγιξε τα 4 εκατ. ευρώ.
Η ανάπτυξη του ιδιωτικού «χωριού» πλουσίων γίνεται σε 8 προνομιούχα οικόπεδα, 4-40 εκτάρια το καθένα (δηλαδή 40 έως 400 στρέμματα), τα οποία διατηρούν την ιδιωτικότητά τους και την ασφάλεια των υψηλών καλεσμένων. Καθεμία από τις επαύλεις, δηλαδή, θα είναι απομονωμένη από τις υπόλοιπες ιδιοκτησίες και απόλυτα προστατευμένη.
Εκτός από τις πολυτελείς επαύλεις, το masterplan περιγράφει και την ανάπτυξη τουριστικών και παραθεριστικών υποδομών. Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθούν δύο ξενοδοχεία πέντε αστέρων, το ένα με θέα προς την Κεφαλλονιά και το δεύτερο με δυτικό προσανατολισμό και συγκεκριμένα προς τα νησιά Κάλαμος και Καστός (δικό μας σχόλιο: Με ιχθυοκαλλιέργειες ή χωρίς;).


Στο αρχιτεκτονικό σχέδιο δεσπόζει μια μεγάλη πολυτελής μαρίνα κάτω από το «Port Hotel», η οποία θα εξυπηρετεί τα σκάφη των ιδιοκτητών και των υψηλών προσκεκλημένων, ενώ στα ανατολικά της έκτασης έχει προβλεφθεί και δεύτερη μαρίνα σκαφών αναψυχής.
Ωστόσο, σημαντικό είναι ότι θα αναπτυχθεί κι ένα ολόκληρο χωριό πολυτελών κατοικιών, ξεχωριστά από τις βίλες των πλούσιων ιδιοκτητών. Η κατασκευή των κατοικιών, που εκτιμάται ότι θα καταλαμβάνουν από 100 έως 500 τ.μ. η καθεμία, θα εξαρτηθεί από τις πωλήσεις. Καθένα από τα εξοχικά θα αναπτυχθεί σε μεγάλη έκταση. Αξιοσημείωτη είναι η πρόβλεψη για τη δημιουργία αγροκτήματος παραγωγής βιολογικών προϊόντων. Εκεί, σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό γραφείο, θα μπορούν να γίνουν αγροτικές καλλιέργειες και εκτροφή ζώων.
Το εντυπωσιακό έργο στο Μεγανήσι έρχεται να συμπληρώσει το παζλ στο Ιόνιο Πέλαγος και στη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία έχει ήδη ονομαστεί «γειτονιά των κροίσων και διασήμων».
Το Μεγανήσι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη Λευκάδα και μόλις 40 λεπτά από την Αθήνα με αεροπλάνο, που μπορεί να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Ακτίου. Στην ίδια γειτονιά βρίσκεται ο Σκορπιός του Ρώσου μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, αλλά και η νήσος Αρκούδι, στην οποία η οικογένεια Περρωτή έχει προγραμματίσει την κατασκευή συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών. Λίγα μίλια δυτικότερα βρίσκονται οι Εχινάδες νήσοι και ειδικά η νήσος Οξυά του Εμίρη του Κατάρ.
Ο σεΐχης Αλ Θανί σχεδιάζει την κατασκευή ενός art island, όπου θα δημιουργηθούν αίθουσες τέχνης, μουσείο και κατοικίες, που θα φιλοξενούν τα πιο γνωστά ονόματα του πολιτισμού παγκοσμίως. Το έργο αναμένεται να κοστίσει πάνω από 300 εκατ. ευρώ.
Στην ίδια περιοχή, συγκεκριμένα στην Ιθάκη, έχουν κατατεθεί προτάσεις για την ανάπτυξη μεγάλων παραθεριστικών συγκροτημάτων. Η εταιρεία ΑΓΥΙΑ Α.Ε. έχει ήδη υποβάλει φάκελο προς έγκριση στο Invest in Greece για την ένταξή της στις διατάξεις περί στρατηγικών επενδύσεων fast-track, με σκοπό την αξιοποίηση ιδιόκτητης έκτασης συνολικής επιφάνειας περί τα 12.000 στρέμματα. 
Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία του πολυτελούς θέρετρου «Ithaca Resort», που θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη παραθεριστικού-τουριστικού χωριού, ένα πεντάστερο ξενοδοχειακό συγκρότημα, κέντρο θαλασσοθεραπείας, γήπεδο και κτίριο λέσχης γκολφ, μαρίνα, συνεδριακούς χώρους αλλά και παραθεριστικές κατοικίες.

3 σχόλια:

 1. Χαίρομαι που μέσω του mytikaspress έχουν γραφεί όλα αυτά εδώ και δύο περίπου μήνες. Και χαίρομαι ακόμα περισσότερο γιατί κάποτε είχα γράψει πως το μπλογκ αυτό θα μας κάνει να αγαπήσουμε πάλι το χωριό μας. Σχετικά με τις πληροφορίες που δίνει το άρθρο να πούμε διευκρινιστικά πως η οικογένεια Περρωτή (εφοπλιστική οικογένεια), ηγείται ομάδας επιχειρηματιών για τη δημιουργία της arkoudi private island. Για την ιστορία, το Αρκούδι το έχουν αγοράσει από την Αγγλική εταιρεία Loyallwards, η οποία είναι εκ των ηγετιδών εταιρειών παγκοσμίως στην κατασκευή και εκμετάλλευση γηπέδων γκολφ (και των τουριστικών δραστηριοτήτων γύρω από αυτό το κομμάτι τουρισμού). Επειδή παρακολουθούμε τη συγκεκριμένη επένδυση εδώ και χρόνια, ο τότε Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής με Υπουργό Τουρισμού τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ενδιαφέρθηκαν προσωπικά για την προώθηση της επένδυσης. αλλά δυστυχώς σκάλωσε στο Δασαρχείο (κυρίως) η επένδυση και στούς όρους δόμησης. Και έτσι οι Άγγλοι αναγκάστηκαν να πουλήσουν το νησί και την ιδέα της επένδυσης. Άραγε όλες αυτές οι περιβαλλοντικές ανησυχίες του Δασαρχείου δεν θα μπορούσαν να συγκινήσουν και κανέναν για το θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών? Αστεία πράγματα σε μια πραγματικά αστεία χώρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πολυ ενδιαφερουσες οι πληροφοριες τοσο του μπλογκ οσο και του αναγνωστη 1117.
  Πιστευω οτι απο τετοες κινησεις ευνοηται ολη η ευρυτερη περιοχη του Μυτικα συμπεριλαμβανομενου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ....και μεταξύ Αστακού-Μύτκα-Καστού-Καλάμου κάποοι σχεδιάζουν ιχθυύοκαλλιεργητικά πάρκα...όλα μέσα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.