Χωροταξικό Δυτικής Ελλάδας: Πρόσκληση για την κατάθεση απόψεων. Η μεγάλη ευκαιρία των τοπικών αρχών αλλά και των τοπικών φορέων να διαμορφώσουν τις εξελίξεις για τον τόπο τους.


Τρέχει η ανοικτή διαβούλευση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σχετικά με το χωροταξικό της Περιφέρειας, με προθεσμία κατάθεσης συγκεκριμένων προτάσεων μέχρι στις 10.1.2014. Πόσοι το γνωρίζουν ρωτάμε; Το να μην το ξέρουν οι απλοί δημότες είναι κατά κάποιο τρόπο φυσιολογικό, αλλά να μην το ξέρουν οι δημοτικές αρχές και οι φορείς της Αιτ/νίας είναι εγκληματικό!!! Δεν νοείται για ένα τόσο σημαντικό θέμα να μην υπάρξει συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στην υπό εξέλιξη συζήτηση, είτε σε επίπεδο Δήμου Ξηρομέρου, είτε σε επίπεδο φορέων αλλά και μεμονωμένων δημοτών που γνωρίζουν αυτά τα θέματα πολύ καλά.
Το να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις και να διαμαρτυρόμαστε όταν άλλοι αποφασίζουν για εμάς, όπως στην περίπτωση του χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών, αλλά όταν έχουμε την ευκαιρία εμείς να σχεδιάσουμε και να διαμορφώσουμε το μέλλον του τόπου μας να σφυρίζουμε αδιάφορα, αυτό απλά ονομάζεται βάζουμε τα χέρια μας και βγάζουμε τα μάτια μας.
Ο Δήμος Ξηρομέρου επιβάλλεται να επεξεργαστεί και να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση. Τα ψηφίσματα που έχει πάρει μέχρι τώρα και δηλώνουν καμία ιχθυοκαλλιέργεια στην παραλιακή διαδρομή από Αστακό μέχρι Μύτικα και Μαραθάκι πολύ καλά, αλλά πραγματική αξία θα έχουν να κατατεθούν επίσημα στην ανοικτή διαβούλευση που τώρα τρέχει στην Περιφέρεια, αλλιώς θα είναι υπόλογος έναντι των δημοτών, και μάλλον ως στάχτη στα μάτια μας πρέπει να θεωρήσουμε τα «ομόφωνα» μέχρι τώρα ψηφίσματα. Τοπικοί φορείς, μεμονωμένα είτε συνεργαζόμενοι να στείλουν τις προτάσεις τους. Δημότες γνώστες των ειδικών αυτών θεμάτων, πρέπει επιτέλους να παρέμβουν και να πουν την γνώμη τους. Δεν νοείται για άλλη μία φορά αυτός ο τόπος να απέχει από συζητήσεις που καθορίζουν το μέλλον του.
Δείτε το σχετικό άρθρο το οποίο αναδημοσιεύουμε από το site agrinionews.


Ανοικτή πρόσκληση του Περιφερειάρχη για την κατάθεση απόψεων και θέσεων με στόχο την αναθεώρηση του Χωροταξικού Πλαισίου Δυτ. Ελλάδας.
Καταλυτική για τη διαμόρφωση μια κοινής πολιτικής, με στόχο το Χωροταξικό Σχεδιασμό και τη σύνδεσή του με τον αναπτυξιακό προγραμματισμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κατά την επόμενη 15ετία, ήταν η διαβούλευση που ξεκίνησε με συναντήσεις εργασίες στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες (Μεσολόγγι, Πύργο, Πάτρα) και συνεχίζεται μέσω γραπτών παρεμβάσεων – εισηγήσεων μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2014, για την Μελέτη «Αξιολόγηση, Αναθεώρηση και Εξειδίκευση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».
Η συμμετοχή των προσκληθέντων εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των αρμόδιων φορέων, των υπηρεσιών της Περιφέρειας, της επιβλέπουσας υπηρεσίας του ΥΠΕΚΑ και των μελετητών, ήταν ιδιαιτέρως ικανοποιητική με τις τοποθετήσεις και τις παρεμβάσεις των Φορέων, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων εργασίας, να έχουν καταγραφεί τόσο από την ομάδα εργασίας για την υποστήριξη της κατάρτισης της έκθεσης για τη παρακολούθηση και αξιολόγηση της εφαρμογής του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού, όσο και από τη Μελετητική Ομάδα.
«Η αναθεώρηση και εξειδίκευση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού, έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία στη δεδομένη χρονική περίοδο αφού οφείλει να προσφέρει προοπτικές εξόδου από την οικονομική κρίση αλλά και ανάπτυξης στη Περιφέρεια. Οφείλει επίσης να βρίσκεται σε συνέργεια τόσο με το προγραμματικό κείμενο για το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) 2014-2020, όσο και με το τριετές Στρατηγικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας προσθέτοντας πως «η βαρύτητα που προσδίδεται στην ορθολογιστική αναθεώρηση και εξειδίκευσή του αποδεικνύεται εξάλλου από την συμμετοχή του Υπουργείου ΠΕΚΑ με τη παρουσία του ιδίου του Υπουργού Γιάννη Μανιάτη, του Γενικού Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Σωκράτη Αλεξιάδη, υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΕΚΑ και της ΕΥΔ ΕΠΠΕΡΑΑ, στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στη Πάτρα».
Ο Περιφερειάρχης, παράλληλα, υπογραμμίζει πως η συμβολή όλων των φορέων, των συλλογικών οντοτήτων και των πολιτών, είναι καθοριστική σε αυτό το στάδιο της Μελέτης και καλεί, όσο το δυνατόν πιο σύντομα, όσους συμμετάσχουν στη διαβούλευση να αποστείλουν τις απόψεις τους, προκειμένου «να συμβάλλουν με τις γνώσεις, τις απόψεις και τις θέσεις τους στην ανοιχτή αυτή διαδικασία με σκοπό το συμμετοχικό σχεδιασμό και στόχο την πραγματική ενδογενή ανάπτυξη».
Η διαβούλευση συνεχίζεται μέσω της κατάθεσης γραπτών παρεμβάσεων – εισηγήσεων μέχρι και την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014. Οι ενδιαφερόμενοι φορείς και ιδιώτες μπορούν να αποστέλλουν, προς:
* Τη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού ΠΔΕ, ΝΕΟ Πατρών – Αθηνών 32 & Αμερικής, 26441 ΠΑΤΡΑ, υπόψη κ. Λυκούργου Σταματελάτου, Προϊσταμένου ΔιΑΠ ΠΔΕ & εκπροσώπου της ΠΔΕ στην ομάδα εργασίας για τη παρακολούθηση και αξιολόγηση της εφαρμογής του ΠΠΧΣΑΑ ΔΕ, τηλ. 2613613610, Φαξ 2613613605 ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην διεύθυνση l.stamatelatos@pde.gov.gr,
* Τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού ΠΔΕ, Παπαδιαμάντη 14 & Αρέθα, 26110 ΠΑΤΡΑ, υπόψη κας Ελένης Σπυράκη, Προϊσταμένης ΔιΠΕΧΩΣΧ ΠΔΕ, αναπληρωτή εκπροσώπου της ΠΔΕ στην ομάδα εργασίας για τη παρακολούθηση και αξιολόγηση της εφαρμογής του ΠΠΧΣΑΑ ΔΕ, τηλ. 2613613268, Φαξ 2610.453294 ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην διεύθυνση e.spyraki@pde.gov.gr.
Στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας (www.pde.gov.gr) θα αναρτηθεί άμεσα σε ειδική θέση πεδίο στο οποίο θα έχετε τη δυνατότητα να μεταφορτώστε τα σχετικά αρχεία (όπως το Α1 Στάδιο της Μελέτης, την θετική γνωμοδότηση του ΠΣ Δυτικής Ελλάδος, τη Σύνοψη των αποτελεσμάτων του Α1 Σταδίου, Χάρτες αλλά και τη σχετική Νομοθεσία περί Χωροταξικού Σχεδιασμού, τις παρουσιάσεις των εισηγητών στις 3 συναντήσεις εργασίας κ.α.). Μέρος του ανωτέρω υλικού έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας, στην ενότητα «Ενημερώσεις» αλλά με χρονολογική σειρά.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.