Κίνηση Πολιτών Ξηρομέρου: Για την Επιτροπή Διαβούλευσης και την συζήτηση Προϋπολογισμού και Τεχνικού Προγράμματος.


Ως γνωστόν, ο «Καλλικράτης» εισάγει το θεσμό της Επιτροπής Διαβούλευσης (επιτροπής δηλαδή φορέων και πολιτών του Δήμου). Ο νόμος ορίζει για την Επιτροπή Διαβούλευσης δυνατότητες και όχι κατοχυρωμένες αρμοδιότητες, κατά συνέπεια η λειτουργία της εν λόγω επιτροπής επαφίεται στις διαθέσεις της εκάστοτε δημοτικής πλειοψηφίας.
Η μόνη σαφέστατη αρμοδιότητα είναι η υποχρέωση να έχει περάσει ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα από την Επιτροπή Διαβούλευσης, πριν πάει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στο Δήμο Ξηρομέρου, η Επιτροπή Διαβούλευσης (και το λέμε με πλήρη ευθύνη), απαξιώθηκε. Στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, μετά τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, συμμετείχαν 50 άτομα, ορεξάτα να προσφέρουν. Ως Κίνηση Πολιτών, σε αυτή τη συνεδρίαση προειδοποιήσαμε για τον κίνδυνο, αυτό το πολυμελές όργανο να μη λειτουργήσει, αν δε γίνουν 2-3 συγκεκριμένα πράγματα. Και κάναμε προτάσεις επ’ αυτών:
1) Να υπάρξουν 3 Επιτροπές, μία για κάθε Δημοτική Ενότητα (Αλυζία, Φυτείες, Αστακός).
2) Να υπάρξουν Θεματικές Επιτροπές (Παιδείας, Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης κ.λπ.).
3) Να συνεδριάζει το όργανο μια φορά τον μήνα.
(Ο ίδιος ο Νόμος ορίζει υποχρεωτική συνεδρίαση μια φορά το τρίμηνο). Οι προτάσεις μας, ενώ έγιναν αποδεκτές από το σώμα, όπως φάνηκε απ΄τις τοποθετήσεις όλων, δεν μπήκαν σε ψηφοφορία με το πρόσχημα ότι θα μπουν στην επόμενη συνεδρίαση, η οποία δεν υπήρξε ποτέ. Έκτοτε, παραμονές της συζήτησης του προϋπολογισμού επιχειρείται η σύσταση μιας παρωδίας Επιτροπής Διαβούλευσης. Αυτό έγινε και φέτος: επιχειρήθηκε για το τυπικόν του πράγματος και μόνο, η συνεδρίαση μιας επιτροπής, η οποία ειδοποιήθηκε από το διαδίκτυο, χωρίς προσωπική πρόσκληση των μελών, για να συζητήσει –άκουσον άκουσον- τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα, χωρίς να τα έχει πάρει στα χέρια της. Ο νόμος ορίζει σαφώς πως προϋπόθεση κατάθεσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Τεχνικού Προγράμματος και Προϋπολογισμού είναι να έχει προηγηθεί (και μάλιστα πριν την κατάθεση του προσχεδίου Προϋπολογισμού) συνεδρίαση και γνωμοδότηση επ’ αυτών της Επιτροπής Διαβούλευσης. Επιπλέον, η γνωμοδότηση της Επιτροπής πρέπει να έχει κατατεθεί στην Επιτροπή Οικονομικών και στην Εκτελεστική Επιτροπή. Ακόμα ο νόμος ορίζει τον τρόπο ειδοποίησης των μελών (δύο-τρεις μέρες πριν με όλα τα διαθέσιμα μέσα και με εισηγητική έκθεση). Σε κάθε άλλη περίπτωση το σχέδιο προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος είναι άκυρα και συζήτηση επ’ αυτών δεν μπορεί να γίνει στο δημοτικό συμβούλιο. Αν όλα αυτά δεν πείθουν για τις προθέσεις της πλειοψηφίας, η ώρα και η μέρα συνεδρίασης είναι ενδεικτικές: Κυριακή, 2 η ώρα το μεσημέρι και, εξ αναβολής, Δευτέρα 2 η ώρα το μεσημέρι. Λίγο απέχει αυτό από το «παρακαλούμε μην έρθετε». Το εύκολο είναι να ρίξει κανείς την ευθύνη σε φορείς και πολίτες. Και αυτοί φυσικά ελέγχονται. Αλλά εδώ το πρόβλημα είναι της Δημοτικής Αρχής.Κατά συνέπεια, βάσει των ανωτέρω, γνωμοδότηση της Επιτροπής Διαβούλευσης για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα για το 2014 δεν υπήρξε και το δημοτικό συμβούλιο, αν και μπήκε στην ουσία της συζήτησης, τελικά απέρριψε το τεχνικό πρόγραμμα και δε συζήτησε τον προϋπολογισμό.
Θα επακολουθήσει φυσικά επόμενη συνεδρίαση η οποία θα προσπαθήσει να διασφαλίσει πλειοψηφία μέσα από προσωπικές συμφωνίες.
Κάνουμε τη θέση μας ξεκάθαρη:
Αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα, δηλ. αν δεν κατατεθεί ένας νέος προϋπολογισμός μέσα από ένα ευρύ κοινωνικό διάλογο, θα προσφύγουμε στην περιφέρεια όπως ο νόμος όχι απλά επιτρέπει, αλλά επιβάλλει. Η απόρριψη από την περιφέρεια σε αυτή την περίπτωση είναι βέβαιη.

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

1 σχόλιο:

  1. Αυτά και πολλά άλλα τους έψαλε ο δικός τους, ο πρώην αντιδήμαρχος Σπ. Λύτρας στο δημοτικό συμβούλιο και καταψηφίστικε το τεχνικό πρόγραμμα και κατά συνέπεια και ο προϋπολογισμός. Δεν τα πρόβαλε στον κόσμο κανένας όμως. Να δούμε τη συνέχεια, γιατί υπήρξε και πρόταση που επίσης δεν αναφέρθηκε πουθενά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.