Αυτοδιοικητικές εκλογές: «Οι νέοι να δώσουν την δική τους απάντηση…»

 

Γράφει ο Χρήστος Σαλτογιάννης.

Αξιοπρέπεια: Είναι η ευπρέπεια, ο αυτοσεβασμός, ο σεβασμός της προσωπικότητας του ατόμου και των άλλων.
Η λέξη προέρχεται από το επίθετο αξιοπρεπής που παράγεται από τα: άξιος+-πρεπής-πρέπω και σημαίνει: αυτός που τον διακρίνει αυτοσεβασμός, ανωτερότητα, σοβαρότητα, άψογη στάση.
Συνώνυμα: ευπρέπεια, σοβαρότητα, ήθος, κοσμιότητα, περηφάνια αλλά με σεμνότητα, αυτοσεβασμός, φιλοτιμία και εντιμότητα.
Οι επικείμενες εκλογές θεωρούνται από πολλούς κρίσιμες και αποφασιστικές για πάρα πολλούς λόγους. Πριν προχωρήσω όμως παρακάτω οφείλω να εξηγήσω γιατί αναφέρομαι στον όρο αξιοπρέπεια.
Πρώτα απ’ όλα ο αξιοπρεπής άνθρωπος «χαλιναγωγεί τα όποια πάθη του και αντιτάσσει απέναντι στην οργή την ηρεμία και απέναντι στις παράλογες επιθυμίες την θέληση. Είναι εκείνος ο έντιμος χαρακτήρας που έχει σταθερές αρχές και διακρίνεται για την ανθρωπιά του και μάλιστα οι ενέργειες του είναι ηθικά άμεμπτες.
Ακόμη, η αξιοπρέπεια είναι γνώρισμα των δυνατών, των ανθρώπων με υψηλό φρόνημα, που έχουν την δύναμη να αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεων τους. Το ήθος των πολιτών είναι το θεμέλιο της κοινωνικής ευημερίας. Πολίτες με ανώτερο ηθικό φρόνημα γίνονται πρωτοπόροι της προόδου και του πολιτισμού».
Δυστυχώς, όλα τα παραπάνω δεν τα συναντάμε εύκολα, ίσως και καθόλου, κατά την διάρκεια των εκλογών. 
Αντιθέτως, επικρατεί ένα κλίμα συμφερόντων και υπόγειων συναλλαγών με αντίκτυπο το μέλλον μιας κοινωνίας και των πολιτών της.
Κάθε μέρα, όλοι μας βιώνουμε την παρακμή ενός συστήματος που παραπαίει μέσα από οικονομικά σκάνδαλα και κάθε είδους άνομες πράξεις που «βλέπουν» το φως της δημοσιότητας.
Αυτό βέβαια που είναι κοινά αποδεκτό είναι το πως πρέπει να σταματήσει αυτός ο εξευτελισμός και ο εκφυλισμός της πολιτικής ζωής και σε αυτό συμφωνούμε όλοι μας.
Η δική μου γενιά είναι αυτή που πρέπει να τα αλλάξει όλα και να «χτίσει» τις νέες βάσεις για μια κοινωνία με αξίες, ανθρωπιά, ισότητα, ισονομία, αξιοπρέπεια και πρωτίστως με τίμιες αρχές να ανοικοδομήσουμε το κοινό μας μέλλον.
Εδώ λοιπόν είναι το κρίσιμο σημείο, καθώς όλα τα παραπάνω έρχονται σε ανοικτή ρήξη με το παλιό και σάπιο καθεστώς. Επικρατεί μια «σύγκρουση» που την λύση θα την δώσουν οι ίδιοι οι πολίτες και προπαντός η συμμετοχή των νέων θα δώσει την οριστική λύση.
Σε ότι αφορά τις εκλογές, δυστυχώς παρατηρούμε πολλά γεγονότα που δεν συνάδουν με έννοιες όπως αξιοπρέπεια και εντιμότητα και υπηρετούν άλλες σκοπιμότητες.
Η κοινωνία μας δεν «παζαρεύεται» και δεν αποτελεί για κανέναν προϊόν δημοπρασίας και συναλλαγής.
Γι’ αυτό σε αυτές τις εκλογές πρέπει τον πρώτο λόγο να τον έχουν οι νέοι και νέες κάθε περιοχής μέσα από την ενεργό συμμετοχή τους, διότι μόνο τότε θα είμαστε σίγουροι πως κάτι μπορεί να αλλάξει για ένα ελπιδοφόρο και ριζοσπαστικό μέλλον που θα χαρακτηρίζεται από νέες αντιλήψεις και πρακτικές που θα έχουν ως επίκεντρο τον ίδιο τον πολίτη και τις πραγματικές του ανάγκες.
Έχω την αίσθηση ότι αυτό είναι το ουσιαστικό μήνυμα των προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών και στο μήνυμα αυτό απάντηση θα δώσουν μόνον οι νέοι. 

Επικοινωνία: 6972072813

3 σχόλια:

 1. Επαναλαμβάνω μια πρόταση από το παραπάνω κείμενο που μου αρέσει πολύ και στοχεύει εκεί που πρέπει:

  ¨Η κοινωνία μας δεν παζαρεύεται και δεν αποτελεί για κανέναν προϊόν δημοπρασίας και συναλλαγής¨ .

  Επίκαιρο και ΕΥΣΤΟΧΟ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Επίκαιρο, εύστοχο, ουτοπικό. Μόνο μερικοί μουτζαχεντίν έχουμε μείνει. Μην αυταπατάστε. Το μόνο που εύχομαι ολόψυχα είναι να κάνω λάθος. Ειλικρινά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΑΥτα τα νέα μυαλα΄δεν είναι και τόσο νέα. Πολλοί Είχαν ενεργό συμμετοχή για πολλά χρόνια στο βαθύ ΠΑΣΟΚ. Αφού μας έσωσαν εκεί θέλουν να μας σώσουν και στα τοπικά δια της αριστερης "μεταδημοτευσης".

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.