Στην Βουλή το νομοσχέδιο για τις υδατοκαλλιέργειες. Πάμε σε διαδικασίες fast track.


Κατατέθηκε προς συζήτηση στην Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά τις υδατοκαλλιέργειες. Με μία προσεκτική ανάγνωση του υπό κατάθεση νομοσχεδίου και της αιτιολογικής του έκθεσης, με λίγα λόγια θα σας λέγαμε ότι:
1) Η αδειοδότηση νέων μονάδων και η ανανέωση της άδειας υφιστάμενων απλοποιείται (fast track) και γίνεται πλέον πολύ γρήγορα (one shop stop).
2) Η παραχώρηση δημοσίων θαλασσίων-λιμναίων και χερσαίων εκτάσεων θα γίνεται πλέον κεντρικά από το ΥΠΕΚΑ, πολύ γρήγορα και χωρίς τις γραφειοκρατικές διαδικασίες των πολλών γνωμοδοτήσεων.
3) Η χωροθέτηση των μονάδων γίνεται κατ' εφαρμογή της ΚΥΑ του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις υδατοκαλλιέργειες.
Να θυμίσουμε για όσους το έχουν ξεχάσει, ότι η μεγαλύτερη ζώνη υδατοκαλλιεργειών στην Ελλάδα που προβλέπει η ΚΥΑ του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις υδατοκαλλιέργειες είναι στην περιοχή μας...., η ζώνη Α3.
Σας παρουσιάζουμε παρακάτω σχετικό άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσης του Βήματος για το θέμα.


Τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία για την απευθείας μίσθωση και παραχώρηση θαλάσσιων και λιμναίων υδάτινων εκτάσεων της χώρας καθορίζει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο εισήχθη σήμερα προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.
Οι συγκεκριμένες εκτάσεις θα παραχωρούνται για 20 χρόνια από το Δημόσιο για την ίδρυση, επέκταση και μετεγκατάσταση πλωτών μονάδων υδατοκαλλιέργειας, απευθείας ή μετά από δημοπρασία στην περίπτωση που εκδηλωθεί ενδιαφέρον από πολλές επιχειρήσεις. Οι εκτάσεις θα μπορούν να αναμισθώνονται για άλλα 20 χρόνια, εφόσον έχουν τηρηθεί όλοι οι όροι της απόφασης ίδρυσης και λειτουργίας των μονάδων.
Το Ελληνικό Δημόσιο θα μπορεί επίσης να παραχωρεί, χωρίς αντάλλαγμα για μια τετραετία, τη χρήση θαλάσσιων και λιμναίων υδάτινων εκτάσεων (έως 10 στρέμματα) για την εγκατάσταση δοκιμαστικής καλλιέργειας υδρόβιων οργανισμών για τέσσερα χρόνια.
Ακόμη, το νομοσχέδιο προωθεί απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης των μονάδων υδατοκαλλιέργειας και θεσμοθετεί υπηρεσία μιας στάσης (one shop stop), στην οποία οι ενδιαφερόμενοι θα απευθύνονται και μέσω αυτής θα διεκπεραιώνεται και θα ολοκληρώνεται όλη η διαδικασία αδειοδότησης της επιχείρησης.
Όσον αφορά τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, οι οποίες μπορεί να προκύψουν από την εφαρμογή του σχεδίου νόμου, στην έκθεση της Διεύθυνσης νομοπαρασκευαστικού έργου της Βουλής, αναφέρεται ότι οι νέες ρυθμίσεις θεσπίζονται σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις υδατοκαλλιέργειες. Ωστόσο, όταν το Ειδικό Χωροταξικό είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, αλλά και κατά τη συζήτησή του το 2011 στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού είχε δεχθεί σκληρές κριτικές από περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς πολιτών και είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.

Η ζώνη Α3.
Σήμερα, στη χώρα μας δεν υπάρχει ενιαίο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης των μονάδων υδατοκαλλιέργειας. Η αδειοδότησή τους στηρίζεται σε νομοθετήματα (νόμους, ΚΥΑ, Υπουργικές Αποφάσεις κλπ.) και εγκυκλίους, τα οποία είναι αποσπασματικά και συχνά δημιουργούν ασάφειες ή και συγκρούσεις αρμοδιοτήτων μεταξύ των εμπλεκομένων υπηρεσιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αρκετές περιπτώσεις για την έκδοση μιας άδειας ενδέχεται να εμπλέκονται ακόμη και 15 διαφορετικές υπηρεσίες.

Ειδικότερα, με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου ορίζονται τα εξής:
- Θεσμοθετείται το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΕΠΑΥ), το οποίο θέτει τους εθνικούς στόχους ανάπτυξης του εν λόγω τομέα, εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις του εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού, στο πλαίσιο της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της Ε.Ε. Σε αυτό θα συμμετέχουν, εκτός από στελέχη της Διοίκησης, και δύο επιστήμονες από εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, εκπρόσωποι περιβαλλοντικής οργάνωσης, οργάνωσης καταναλωτών, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και οργανώσεων ιχθυοκαλλιεργητών.
- Συνίσταται το Εθνικό Συμβούλιο Υδατοκαλλιεργειών (ΕΣΥΔ), το οποίο γνωμοδοτεί στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για θέματα πολιτικής του τομέα των υδατοκαλλιεργειών. Ειδικότερα γνωμοδοτεί για τη διαμόρφωση και εφαρμογή του ΕΠΑΥ και για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, που απαιτούνται για την υποστήριξη της στρατηγικής ανάπτυξης του τομέα, μέσω αναπτυξιακών - χρηματοδοτικών προγραμμάτων.
- Καθορίζονται οι διοικητικές κυρώσεις.

«Ο κλάδος των υδατοκαλλιεργειών αποτελεί έναν από τους πιο εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, παράγοντας εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, τα οποία συγκαταλέγονται στα πρώτα εξαγώγιμα αγροτικά προϊόντα της χώρας μας και αποτελεί τον κύριο προμηθευτή μεσογειακών ειδών (τσιπούρα, λαβράκι) παγκοσμίως», αναφέρει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης. Και προσθέτει: «Η ελληνική υδατοκαλλιέργεια είναι πρωταθλήτρια στην παγκόσμια παραγωγή μεσογειακών ιχθύων και με αυτό το σχέδιο νόμου, το Υπουργείο προωθεί τόσο τη περαιτέρω βιώσιμη ανάπτυξή της όσο και τη διασφάλιση των προϋποθέσεων για την παραμονή του κλάδου στην πρώτη θέση παγκοσμίως, στην παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.