Στην Αγία Τριάδα στον Μύτικα.


Γράφει ο Αλέξης Παπαναστάσης.
Φωτογραφίες
Σοφία Παβέλη.
Αλέξης Παπαναστάσης.

Δευτέρα, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος και ο απέριττος ναΐσκος της Αγίας Τριάδας, που βρίσκεται στο Βούλκο, γέμισε από πιστούς για να λάβουν μέρος στη Θεία Λειτουργία και στη Λιτανεία της Θείας Εικόνας. Το λιοβόρι σε συνδυασμό με τη λίγη συννεφιά που υπήρχε, δημιούργησε συνθήκες δυσφορίας, αλλά η χάρη του Θεού και η καλή διάθεση του χριστεπώνυμου πληρώματος επικράτησαν.
Από τις προηγούμενες ημέρες ο Μήτσος ο Γιαμάς, όπως κάθε χρόνο, είχε επιμεληθεί την ευπρέπεια του αύλειου χώρου της Αγίας Τριάδας.
Όμως ένας Μήτσος δε φτάνει… Θα πρέπει όλοι μας να συνδράμουμε για την καλαισθησία του χώρου γιατί η εικόνα του περιβάλλοντα χώρου δε μας τιμά...
Ο παπα-Γιώργης, άριστος στα ιερατικά του καθήκοντα, οι ιεροψάλτες, ο Νίκος ο Μπάκας, ο Αλέκος της Πέτρινας και η Ζαχαρούλα Φιλοθέου, καλλίφωνοι και μελωδικοί, όπως πάντα. Οι επίτροποι Νώντας Λιάλιος και Τάκης Λιβιτσάνης επιμελήθηκαν τα της τάξεως εντός του ναϊδρίου.
Η εορτή του Αγίου Πνεύματος είναι ημέρα καθολικής αργίας, όχι μόνο στην Ορθοδοξία αλλά και σε ολόκληρο το Χριστιανικό κόσμο. Κατά την ημέρα αυτή, σύμφωνα με το Συναξάριο, «αυτό το Πανάγιον και ζωοποιόν και Παντοδύναμον εορτάζομεν Πνεύμα, τον ένα της Τριάδος Θεόν, το ομότιμον και ομοούσιον και ομόδοξον τω Πατρί και τω Υιώ». Το Άγιον Πνεύμα είναι Ζωή και Φως και Δύναμη. Είναι το τρίτο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, που έχει άμεση σχέση, με την καθημερινή ζωή μας. Αυτό αναρριπίζει μέσα μας την αγάπη προς τον Θεό και την Αρετή. Αυτό αναδεικνύει τον κάθε άνθρωπο ναό του Θεού, τον θεοποιεί, τον οδηγεί στην τελείωση και στην εκπλήρωση του προορισμού του.
Καυχώνται βέβαια σήμερα οι άνθρωποι για τις δυνάμεις που κατέχουν. Είναι πράγματι τεράστιες και καταπληκτικές. Λησμονούν όμως ότι με τη χάρη και τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν για το καλό του ανθρώπου.
Αυτές τις μεγάλες δωρεές του Αγίου Πνευματος η εκκλησία τις προβάλλει και τις υμνεί, όχι μόνο την ημέρα του Αγ. Πνεύματος, αλλά και κάθε Κυριακή στους Αναβαθμούς του Όρθρου:

«Αγίω Πνεύματι, θεογνωσίας πλούτος θεωρίας και σοφίας».
«Αγίω Πνεύματι, βυθός χαρισμάτων, πλούτος δόξης, κριμάτων βάθος μέγα …».
«Αγίω Πνεύματι, πάσα ψυχή ζωούται και καθάρσει …».
«Αγίω Πνεύματι, προσπηγάζει πάσα σοφία …».

Ο πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Καλλίνικος (1870-1940), θεολόγος άριστος, γνώστης τέλειος της Αγίας Γραφής, στο βιβλίο του «Πρακτικαί Ομιλίαι εις τα Κυριακά Ευαγγέλια» γράφει σχετικά. 
«Ω αδελφοί μου! Πόσα αγαθά δεν χρωστεί έκαστος εξ ημών εις το Άγιον Άγιον Πνεύμα δεν μας κάλυπτε με τας στοργικάς και θερμάς του πτέρυγας! Τις Πνεύμα! Και ποιος μαρασμός , ποια ηθική νέκρωση θα μας κατείχε , εάν το άλλος φωτίζει τον νουν μας και διανοίγει την διάνοιάν μας του συνιέναι τας Γραφάς, ει μη το Άγιον Πνεύμα; Τις συμπροσεύχεται μεθ’ ημών δια στεναγμών αλαλήτων ει μη το ΄Αγιον Πνεύμα;
Πόσας φοράς ως κρυστάλλινος ποταμός ρέει έμπροσθεν ημών και μας προσκαλεί να σβέσωμεν την ταντάλειον δίψαν μας, ην ματαίως ζητούμεν να αναπαύσωμεν εις τα πλούτη και τας ηδονάς του κόσμου! Μετανοήσωμεν ,αγαπητοί (…..)»
Τα ρείθρα της χάριτος του Αγίου Πνεύματος ας αρδεύουν την ψυχή μας προς καρποφορία των άγιων αρετών και της αιωνίου ζωής!

Kαι του χρόνου!
0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.